Novi grb Srbije

95

Novi grb Srbije

offline
 • Pridružio: 14 Apr 2012
 • Poruke: 15
 • Gde živiš: Beograd

Napisano: 03 Maj 2012 3:11

tomcat114 ::A pa nije samo kruna "mistična" ima toga još. Neke stvari koje su ovde osporavane kao heraldičke greške ustvari treba da daju neka magijska svojstva šta li već. To mi je jedan od upućenijih heraldičara koji je zbog toga došao u sukob sa Grujićem i Acovićem ispričao i objašnjavao kako po nekima tzv. magijsku vrednost ima i grb Nemačke?! Ne znam jel bi se i priča da austrijski orao i nije orao nego feniks mogla tu svrstati.

A što se isterivača đavola tiče ne bih rekao da to spada u srpskopravoslavno hrišćanstvo, bar koliko ja znam.

A način na koji se Acović bori za monarhiju je za no comment. Pomisliću da su ga određeni krugovi vrbovali da legitimnu ideju omrzne građanima a ne da je sprovede.


"Isterivači đavola" svakako nisu u skladu sa našom pravoslavnom tradicijom, a posebno nemaju mesta u heraldici. Ako Acović i Grujić istinski veruju u "magijsku vrednost" ili "mističnost" našeg ili bilo kog drugog grba, onda stvarno ne znam šta više da kažem. To prosto nije normalno. Cenim njihovu stručnost i umetničke sposobnosti, ali to što misle u vezi "mističnosti" su čiste budalaštine, ako stvari posmatramo sa racionalne i naučne tačke gledišta, a ima i nečega mračnog i paganskog u tom gledanju simbolike. To je očigledno kršenje Božije zapovesti o zabrani idolopoklonstva. Strašno... Shocked

Acović se bori za monarhiju po onom principu: "traži posao, a moli Boga da ga ne nađe". Ja bih volela da se vrati monarhija, ali će se to desiti nikad ako Acović bude vodio tu priču. Sad

Dopuna: 03 Maj 2012 3:50

Evo, sad sam upravo završila rad na onoj mojoj verziji jednog dela našeg grba i zastave. Ovo sam sada tehnički sredila onako kako je Grujić trebao da sredi svoj crtež.

Dajem linkove na dnu ovog komentara za sve grafičke dizajnere koji budu hteli da skinu i koriste ovaj rad. Prvi link je za sve verzije grba, drugi link je za zastavu, a treći je za neku moju malu "knjigu standarda".

Kad ga neko ko zna o čemu govorim otvori ove fajlove u CDR ili AI, i kad ih (tehnički, a ne umetnički) uporedi sa onim što je uradio Grujić, odmah će primetiti veliku razliku.

Ovo sam uradili u svim verzijama, od verzije u boji, pa do blindruka i šrafure. Umanjenje ili uvećanje ne igraju nikakvu ulogu, crne linije nisu previše izražene, boje su podešene kako treba, sve je spojeno i naslagano, nema linija zadebljanja uopšte, sve su pretvorene u objekate, pa razbijene i ponovo naslagane itd.

Ne poredim svoj rad sa Grujićevim, ali ovo što sam sad uradila je u svakom slučaju onako kako se treba profesionalno uraditi u svetu grafičkog dizajna. Nije loše ni sa heraldičke tačke gledišta. SmajliLINK ZA SVE VERZIJE GRBA

LINK ZA ZASTAVU

LINK ZA KNJIGU STANDARDARegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 30 Nov 2011
 • Poruke: 86

Svaka čast na temeljno urađenom poslu.

Nego, džaba nama sva priča kad je dovoljno prošetati gradom ili otići na internet pa videti kakva je retkost videti srpsku zastavu koja stvarno liči na zastavu.

U Beogradu je, po meni, jedan od tih pozitivnih izuzetaka zgrada Carine na NBG-u.offline
 • Pridružio: 14 Apr 2012
 • Poruke: 15
 • Gde živiš: Beograd

tomcat114 ::Svaka čast na temeljno urađenom poslu.

Nego, džaba nama sva priča kad je dovoljno prošetati gradom ili otići na internet pa videti kakva je retkost videti srpsku zastavu koja stvarno liči na zastavu.

U Beogradu je, po meni, jedan od tih pozitivnih izuzetaka zgrada Carine na NBG-u.


Hvala ti puno na lepim rečima. Poljubac

U pravu si 100% za zastave. Primetila sam i ja ovo što si rekao za Carinu. Baš sam išla kod jedne drugarice koja živi tamo u Narodnih heroja pre nekoliko dana, i videla sam kako to izgleda. Ali to jeste prava retkost, na žalost... Sad

offline
 • 037  Male
 • Super građanin
 • Pridružio: 30 Dec 2011
 • Poruke: 1091
 • Gde živiš: Kruševac

Mističnost o kojoj govori jedan deo Grujićevog objašnjenja i meni izuzetno smeta, već sam ovde pisao o tome.
Pored samog pokušaja uvođenja pretpostvke o nekakvom poimanju i uvažavanju nekog – kao – okultizma, ovo je neprihvatljivo i po tome što teži samo sebi biti argument. Dakle, bez utemeljenja u bilo kojoj disciplini, nauci, tradiciji, pa i teološkim teorijama. No, to nije tema...IvanaFilipovic ::...
Možda si primetio da se kruna na rešenju iz 2010. znatno razlikuje od svih prethodnih verzija srpske krune (ili bilo čije druge). To je bilo namerno i svesno. Postoji pomalo ezoterično verovanje kod nekih monarhista u Srbiji, da Srbi ne zaslužuju da imaju krunu na svom grbu, jer, eto, nije vraćen kralj i monarhistički poredak.

...

Elem, kad su on i Acović seli da naprave krunu, nacrtali su je tako da bude takozvana "heraldička kruna", a ne prava kraljevska, kakva je bila na svim prethodnim verzijama. Kruna je već bila "delimično heraldička", a ne kraljevska, na verziji iz 2004., ma da se ta kruna mogla tretirati i kao kraljevska, a ova sada je samo "heraldička", bez imalo kraljevskog u sebi.

Pošto hoće da vrate kralja, čekaju da za njega nacrtaju kraljevsku krunu. To je motiv Acovića, a ne Grujića. Grujić je "heraldičke krune" stavio i na grb Karađorđevića, ali to je zato što ga je mrzelo da nacrta nove krune, pa je "reciklirao" onu koju je već nacrtao (to stalno rade grafički dizajneri).
Naravno, kruna sa Grujićevog crteža se od starijih razlikuje oblikom mnoštva formi, pa donekle i sadržajem.

Svaki prikaz krune na grbu je čini na neki način heraldičkom. Čak i zemlje koje su monarhije po uređenju i koje imaju prave krune i krunisane vladare ponekad na grbu ističu prikaze koji ne moraju uvek biti inspirisani pravim izgledom, već one mogu biti date u obliku koji praktikuje neki heraldički pravac.

Recimo, Francuska je imala razvijen sistem rangiranja heraldičkih kruna koji je propisivao sadržaj i formu primenjenih elemenata u odnosu na rang grbonosca. Paralelno su i druge države (Italija, Belgija, Holandija...) baštinile svoje sisteme koji su bili donekle analogni francuskom u određivanju titula, ali ne i po pripadajućem opisu različitih kruna.

Da ne postavljam sada ovde slike koje ne vrede previše bez propratnih objašnjenja, a koja bi vodila van teme, imate na linku ispod časopis Ocilo, broj 3, u kom je tekst o francuskoj heraldici koji se dotiče i propisanih kruna.
http://www.scribd.com/doc/24582479/%D0%9E%D1%86%D0.....0%D1%80-09
Inače, Grujić je bio član uredništva ovog lista.

Postoji nekoliko primera za ranije pomenuto odstupanje od realnog izgleda u korist propisanog/šematskog, to je slučaj u Danskoj, a bio je i kod nas u periodu od 1904. do 1918. godine. Kralj Petar I je ozvaničio narodnu volju te je uz himnu odlučio da zadrži i grb Srbije (blazon i emblazon) iz prethodnog perioda – sve ovo čini taj izuzetak vrlo pozitivnim primerom iz naše istorije (naravno, zastava nije dolazila u pitanje).tomcat114 ::A pa nije samo kruna "mistična" ima toga još. Neke stvari koje su ovde osporavane kao heraldičke greške ustvari treba da daju neka magijska svojstva šta li već. To mi je jedan od upućenijih heraldičara koji je zbog toga došao u sukob sa Grujićem i Acovićem ispričao i objašnjavao kako po nekima tzv. magijsku vrednost ima i grb Nemačke?! Ne znam jel bi se i priča da austrijski orao i nije orao nego feniks mogla tu svrstati.
...
Što se Austrije tiče – istorijski grb je pravilan ukoliko ga amirger kao takvog koristi. Znači ako Austrijanci smatraju da na svom znamenu imaju orla onda je to orao, iako ima elemenata koji bi naveli na drugačija razmišljanja, konkretno po jednoj teoriji treba skrenuti pažnju na specifičnu izvijenost vrata figure koja se jeste viđala na prikazima feniksa.
Iako se sa ovakvim pričama otišlo možda predaleko ja bih naglasio postojanje izvesne paralele sa našim slučajem i problemom prepoznavanja orla na rešenju iz 2010. godine pa i shvatanja granica umetničkih sloboda.@ IvanaFilipovic
Kao što sam ranije napisao - po meni vrlo korektan rad kome bih ja lično izmenio izgled glava i dodao krunu, ali to je tvoja odluka, tvoje viđenje... da se ne ponavljam sa ostalim komentarima.
Vidim u njemu uticaj Krala i na manje očiglednim delovima, čak i nekih njegovih radova koji izvorno nisu namenjeni srpskoj heraldici.

offline
 • Pridružio: 14 Apr 2012
 • Poruke: 15
 • Gde živiš: Beograd

[quote/]

@ IvanaFilipovic
Kao što sam ranije napisao - po meni vrlo korektan rad kome bih ja lično izmenio izgled glava i dodao krunu, ali to je tvoja odluka, tvoje viđenje... da se ne ponavljam sa ostalim komentarima.
Vidim u njemu uticaj Krala i na manje očiglednim delovima, čak i nekih njegovih radova koji izvorno nisu namenjeni srpskoj heraldici.[/quote]

Hvala puno! I, da, 100% si u pravu u vezi uticaja Krala na moj rad, i to nisu samo u pitanju njegovi radovi vezani za našu heraldiku, nego uopšte. Bravo, odlično! Stvarno si dobar poznavalac materije, a imaš i dobro oko za detalje! Ziveli

Možda ću u budućnosti promeniti malo glave i dodati krunu, ali za sada ću ostaviti ovo kako jeste. Dala sam svim dizajnerima mogućnost da skinu moj rad u vektorskom obliku, a takođe sam im dala puno odobrenje da se "igraju" sa tim radom koliko hoće.

Bilo bih mi veoma drago da neko drugi uzme ovaj rad i poboljša ga koliko god može. Very Happy

Mene iritira što je uvođenje novog emblazona išlo po sistemu APP ("ako prođe, prođe"). To se sve radilo u nekom užasno zatvorenom krugu ljudi, pa je onda predstavljeno javnosti u fazonu "svršenog čina".

Rekla sam sto puta da mi se uglavnom dopada taj Grujićev rad, al' mi se nikad nije dopadao način na koji su ga uveli "na mala vrata", a onda branili nekim argumentima o "svemirskom značenju" jednog crteža, kao da će cela Srbija propasti u zemlju ako svi ne budemo koristili taj emblazon, i ni jedan drugi... GUZ - Glavom U Zid

Pa, ljudi moji, u pitanju je jedan crtež! Shocked

Ko voli onaj iz 2004., neka ga koristi. Ko voli ovaj iz 2010., neka ga koristi. Bilo je nekad mali milion raznih emblazona za naš grb, pa to nikom nije smetalo, a sad svi moraju baš ovaj ili onaj da koriste... Bebee Dol

Kakvo smaranje više... Da se ne bavim ovim poslom, verovatno me ne bi ni interesovalo, ali...

offline
 • Kos93  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Sep 2007
 • Poruke: 7218

Надам се да Ивани неће сметати што сам се мало поиграо њеном верзијом грба у пејнту. Мада ни сам нисам задовољан добијеним, некако су ми вратови предебели, ако неко ко зна, заболио бих га да покуша мало да коригује детаље.

offline
 • 037  Male
 • Super građanin
 • Pridružio: 30 Dec 2011
 • Poruke: 1091
 • Gde živiš: Kruševac

@ IvanaFilipovic
Hvala ti!
IvanaFilipovic ::...
Ko voli onaj iz 2004., neka ga koristi. Ko voli ovaj iz 2010., neka ga koristi. Bilo je nekad mali milion raznih emblazona za naš grb, pa to nikom nije smetalo, a sad svi moraju baš ovaj ili onaj da koriste... Bebee Dol
...
U stvari, ako govorimo o Kraljevini Srbiji (čiji grb po zakonu baštini Republika Srbija) treba reći da je ona imala samo jedan emblazon koji je zakonski smatran originalom – Novaković-Kralov rad.
Naravno, u praksi su postojale mnoge varijacije ovog izgleda, čije je postojanje najčešće bilo uslovljeno tadašnjim tehničkim mogućnostima prikazivanja grba, pa i greškama tokom izrade. Postojali su i sasvim drugačiji emblazoni koji su se gotovo isključivo nalazili na arhitektonskim objektima, čije se postojanje tolerisalo – ali ponavljam da je Zakon o grbu Kraljevine Srbije iz 1882. definisao samo Kralov crtež (u okviru člana 3.).

Ne mislim da bi bilo loše da Srbija ima nekoliko emblazona svog grba. Ipak, ideja da jedan novi rad (na stranu sada priča o samom sadržaju) teži da potisne i stavi van važnosti i upotrebe tradicionalni emblazon koji ima istorijsko utemeljenje mi je nedopustiva.

Heraldički gledano stvar je grbonosca koliko će emblazona načinjenih prema svom blazonu koristiti – to može (teoretski) biti i beskonačan broj, za samu disciplinu nije nepravilno. Ipak, većina zemalja ima samo jedan izgled svog grba, mada postoje izuzeci koji nemaju definisane emblazone.

U vezi sa ovim - česta je greška da se Nemačka svrstava u grupu zemalja koje imaju više emblazona. Ovo nije tačno, Nemačka ima samo jedan izgled svog grba, a suprotno mišljenje je verovatno nastalo na osnovu većeg broja aplikacija na drugim grbovima, logoima i simbolima u toj zemlji. Treba naglasiti da je i izgled ovih ostalih prikaza uvek precizno definisan i jedinstven, uz izuzetak nemačke savezne banke koja je koristila relativno veliki broj manje formalnih stilizacija.


@ Kos93
Strogo heraldički, ovde nedostaje jezik. Izuzev toga lepa ideja, koja me podseća na naše propagandne postere iz balkanskih i I sv. rata. Ranije postavili boksi i awathorn.
------ ------


Nekoliko puta smo već govorili o germanskoj heraldici i njenom uticaju kako na celu nauku tako i na naše grbove. Kroz istoriju je takvih slučajeva najverovatnije bilo jer je po nekim teorijama nemačka amblematika (koja je imala svoja pravila) iz vremena Barbarose prava preteča heraldike. Bez opširnijeg ulaženja u dokazivanje prethodne tvrdnje, pomenuću još stav oko kog se svi slažu da su Nemci uz Francuze kroz istoriju bili najveći autoriteti u ovoj oblasti, te da su zajedno zaslužni za samo njeno formiranje u obliku koji nam je danas poznat.


Evo brzog pregleda savremenih nemačkih prikaza.

Savezni grb – grb Nemačke. Mnogi ga datiraju u 1926. ili 1928. kada je ušao u formalnu upotrebu, ali je sam crtež nastao najkasnije 1919. godine.Savezni štit. Aplikacija koja je rezervisana za državnu zastavu Nemačke.Standarta predsednika Nemačke. Ovaj izgled se zvanično prvi put pojavljuje 1921. godine.Veliki savezni pečat. Naša analogija bi bio državni pečat.Savezni orao. Izvedba prepoznatljiva po šest pera na krilu je starija, a od 2006. postoji nova stilizacija sa pet pera. Koristi se kao simbol ili deo simbola saveznih institucija.Orao saveznog veća. Nalazi se na dokumentima ove institucije, njenim prostorijama... ima manje formalnu upotrebu, gotovo ga možemo nazvati logom.Savezni orao broj pet. Upotreba je vezana za saveznu skupštinu. Inače, ovaj prikaz ima neformalni nadimak koji bi se kod nas preveo kao Buca.

Evo i nekih, što se tiče same države, jasno definisanih ali neformalnijih radova, sa izuzetkom prve slike koja predstavlja tablu sa ambasade Nemačke. Tu je i logo nemačkog fudbalskog saveza, kao i neke kovanice, novčanica...

offline
 • Kos93  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Sep 2007
 • Poruke: 7218

037 ::@ IvanaFilipovic
@ Kos93
Strogo heraldički, ovde nedostaje jezik. Izuzev toga lepa ideja, koja me podseća na naše propagandne postere iz balkanskih i I sv. rata. Ranije postavili boksi i awathorn.

[/url]
Овај постер ми је био главна инспирација, ако би неко од форумаша који су вештији у фотошопу могао да покуша неку верзију са оваквом главом, био бих му захвалан. Ziveli

offline
 • Pridružio: 30 Nov 2011
 • Poruke: 86

037 помињао си Скупштину. Био сам почетком прошле недеље нешто службено и могу ти рећи да је у једној просторији застава са Грујићевим грбом, у другој Ацовићева, у трећој Народна... Опет негде штампане, негде шивене... Све у свему уопте не даје утисак озбиљне институције.

Е да, био сам и у Већу грађана (сала у којој заседа Народна скупштина) и чини ми се да је онај Велики грб много ближи Краловом него Ацовићевом. У сваком случају кринови нису Ацовићеве бананице.

И мала допуна, поред грбова и амблема које си навео у Немачкој постоји и грб/амблем Савезног уставног суда.

Што се орла Савезне владе (5. одгоре) тиче, постоји и верзија са перима на прсима која се ставља на пасоше и сл.

offline
 • 037  Male
 • Super građanin
 • Pridružio: 30 Dec 2011
 • Poruke: 1091
 • Gde živiš: Kruševac

Izgleda da nemački savezni ustavni sud koristi petoperu stilizaciju saveznog orla, uz modifikovanu šestoperu, sa kljunom (celim, vidi se i donja polovina) i kandžama u crvenoj. Inače, sada sam video da ova institucija vrlo često u svojim neformalnim (informativnim, da ne kažem promotivnim) dokumentima prikazuje i specifični reljefni prikaz orla.

Evo i nemačkih pasoša. Orao je na naslovnici nešto uprošćen u odnosu na unutrašnje aplikacije (vrlo pedantne, podsećaju na još jedan element zaštite) a temelji se na saveznom šestoperom orlu.

U vezi nemačkih simbola – i ranije mi je bilo neobično što nisu strogo definisali da li njihov orao ima ram* koji pridržava krila ili ne. Heraldički gledano, ovo je veoma bitan detalj koji je normalno posmatrati kao blazonsku razliku.
Nemački savezni petoperi i šestoperi orlovi (u obe izvedbe, opštoj i saveznog ustavnog suda) su sa njim prikazani, dok ga ostali aktuelni zvanični prikazi nemaju. Ipak, neretko je na starijim nemačkim primerima... a treba reći i da su mu svi sadašnji prikazi na neki način prilagođeni, bio prisutan ili ne (npr. grb Frankfurta). Možda je ovo pruski uticaj, no stvar se komplikuje zato što su Prusi obično na štitu koji običan orao nosi na grudima aplicirali onog sa ramom, što je do 1918. bio slučaj i sa nemačkim grbom.
Možda se o nemačkom crnom orlu čak sme govoriti i kao simbolu, amblemu. Kroz istoriju on je jedina konstanta, no često je bio u položaju nosača grba, a ne element štita. Često je izdvajan element sa grudi kao grbni štit i posebno opisivan.
Grb nemačkog carstva do 1918. i grb Frankfurta.
ram*- mislim da još uvek ne postoji heraldički izraz za ovaj element na srpskom, a u pitanju je figura nastala na osnovu pravog upotrebnog predmeta koji je služio da prepariranoj ptici drži krila u željenom (obično raširenom) položaju.

------ ------

tomcat114, ranije si pomenuo da bi bio zgodno imati naš grb u uprošćenoj i jasno uočljivoj formi, koja u stvari i ne bi bila grb a mogla bi se jednostavno primeniti na raznim amblemima, graničnim kamenovima i sličnom. Evo jedne moje skice, uprošćeni mali grb u boji, kao dvobojni grb-amblem i kao dvobojni logo.


Iako na prvi pogled tako ne izgleda, ove izvedbe su uprošćenije od nemačkih.
Boje – prelazne varijante i klasična nijansa.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 960 korisnika na forumu :: 47 registrovanih, 6 sakrivenih i 907 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Rade, A.R.Chafee.Jr., ajo baba, Apok, babaroga, Bluper, BORUTUS, BraneS, comi_pfc, DJORDJE-NO-1, Dukelander, FileFinder, ILGromovnik, ivica976, jackreacher011011, kihot, Koca Popovic, Komentator, Krusarac, kybonacci, ljuba, Milan A. Nikolic, mile23, Milos ZA, mnn2, nemkea71, nenad81, ozzy, Pakito93, Panter, Ripanjac, Romibrat, S2M, savaskytec, sickmouse, simazr, Srle993, stalja, Steeeefan, Stoilkovic, Stojković, trutcina, uruk, VJ, voja64, wolverined4, |_MeD_|