Novi grb Srbije

122

Novi grb Srbije

offline
 • Pridružio: 21 Feb 2012
 • Poruke: 194

Чланак вечерњих НОВОСТИ

Државни симболи: Од орлова су сви одустали
ВЦС | 12. децембар 2012. 21:15 |

Чланак можете прочитати на следећој међумрежној адреси: translate.google.com/translate?sl=hr&tl.....mp;act=urlRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • 037  Male
 • Super građanin
 • Pridružio: 30 Dec 2011
 • Poruke: 1091
 • Gde živiš: Kruševac

Разговор са вајаром Владимиром Лабатом Ровњевим са сајта Србско Царство, објављен 11.12.2012. године

------ ------

Само орао гледа у сунце

Изгледа да нема веће ни веродостојније символике од оне коју нуди стварност. Добар пример за то је свакако орао као једина птица, а вероватно и једино живо биће уопште, које може, без последица, да гледа директно у Сунце. Та његова изузетна особина морала је да допринесе да орао постане универзалан хералдички символ и да буде заступљен на грбовима многих земаља - каже вајар Владимир Лабат Ровњев, уметник који је осмислио и насликао један од најпрепознатљивијих ликова традиционалног србског двоглавог орла.

Предлог за грб Војске Југославије

исправљено - првобитно постављена слика

И заиста, осим на званичном грбу наше земље, двоглави бели орао заступљен је као ознака Војске Југославије, па све до званичних одликовања. Толико распрострањен национални символ остаће запамћен по лику који му је дао Владимир Лабат Ровњев. То је и био повод да га потражимо и да поразговарамо о символици двоглавог орла.

Символи главе и канџи

Започињући причу наш саговорник подсећа на чувеног зоолога Алфреда Едмунда Брема који каже за овог орла да је јунак бајки и исконски лик хералдичке птице. Том илустрацијом скреће, заправо, пажњу да је хералдика (наука о грбовима и другим символичким знамењима) сложена мултидисплинарна наука која користи најразличитија знања - од, на пример, зоологије, преко историје и етнологије, па до историје уметности и нумерологије.

Коликог значаја имају сва та знања понаособ, па и само последња у низу из нумерологије, речита је илустрација Лабатова студија за Орла 77. Све је на њему у символичном знаку светог броја седам: и број делова тела, и пера у крилу, и различити углови нагиба, све до угла под којим орао гледа, а и он износи седам степени. Али ни то није све. Када се погледа укупан збир од једанаест седмица, онда је њихов производ 77, чиме се идеално заокружује ова символика бројева.

Владимир Лабат Ровњев и архитекта Мирко Стојнић начинили су велика хералдичка истраживања пре него што је уметнички уобличен србски бели двоглави орао који се налази на свим ознакама Војске Југославије. И не само да су пронашли и простудирали све доступне ликове србског двоглавог орла у готово хиљадугодишњем раздобљу, него су пронашли и оне најстарије примере из света. Имали су пред собом двоглавог орла из храма са језера Титакака старог више од 15 хиљада година, који су насликале Маје, па до европског, хетитског, насталог пре пет миленијума.

- Сва суштина двоглавог орла је у глави и у канџама - каже Лабат. - Без тога он може наликовати безазленој ћурки.

Нацрт грба Војске Југославије

Насупрот похвалама, постоји једна школа хералдичара која је спремна све да омаловажи тврдећи да је србски двоглави орао подметнут као германски монструм.

- За то заиста нема никакве основе - додаје Лабат. - Сва сазнања указују да је шире подручје Србије, посебно на југу, познавало и признавало хералдичка правила. Постојали су грбови, како на властелинском тако и на племенском нивоу. Тврдња појединих историчара и квазихералдичара да није могуће, због утицаја Византије, да се на територији Србије развије свест о хералдици, једноставно не стоји.

Поткрепљујући и ту своју тврдњу чињеницама, он истиче следеће:

- Стефан Немања провео је детињство у Будиму на двору Беле Слепог и своје тетке Јелене. После тога био је више година на школовању у Аугзбургу и на крају неколико година у Регенсбургу. Ту се и упознао са Фридрихом, доцније названим Барбароса, што је назив за риђег цара. Према германским изворима Немања је говорио и писао, осим српског језика, још и грчки, латински, мађарски и немачки. Зар је могуће да тако образован човек не схвати значај хералдике?

Одговор и несумњив доказ за то су немањићке задужбине. На фрескама је, на одећи наших краљева, деспота и друге властеле, богатство украса коластим аздијама. То је двоглави орао овенчан нинбом (кругом). На многим полијелејима, висећим свећњацима у Дечанима, у Хиландару, па и у Марковом манастиру налази се такође двоглави орао.

Затим Лабат скреће пажњу на још једну важну чињеницу такође као доказ о постојању двоглавог орла:

- Поред постојања грба и заставе цара Душана, довољно је поменути да његов чувени Законик обрађује и питање племства, па и војвода. Зар су могуће велможе без одговарајућих обележја? Дабоме, увек је био присутан двоглави орао и, што је такође занимљиво, одвојено на црвеном штиту, крст са четири оцила.

Представа коластих аздија

Будући да се, осим двоглавог орла, оцила такође помињу као аутентично србско обележје, интересантно је кад се први пут срећу заједно на грбу. И на то Лабат има одговор:

Конструкција канџи двоглавог орла

- Све до 1848. године био је одвојен на црвеном штиту сребрни крст са четири оцила. Тада је, у револуционарном превирању, добровољцима Србима из Сомбора, које је предводио чувени војвода Шупљикац, додељена застава са Двоглавим орлом и крстом са четири оцила на грудима. Додуше, то је била аустријска варијанта. Међутим, тада је дошло до спајања та два хералдичка елемента, што је озваничено тек на грбу Краљевине Србије 1882. године.

Од Владимира Лабата Ровњева може се дознати на стотине најразличитијих финеса о символици двоглавог орла које су производ његових проучавања. Тако он наводи и одговор на загонетно зоолошко питање о орлу као једином живом бићу које може да гледа у сунце:

- Орао посматра свет половином ока услед коштаног надсвођавања ока што га природно штити од засењавања сунчевим светлом. Зар та његова природна особина није и велики символ?

Преузимање символа

Према истраживањима Владимира Лабата Ровњева и архитекте Мирка Стојнића, Немањићи су преузели двоглавог белог орла за свој символ још 1100. године.

Интересантно је, додају они, да га династија Палеолога узима за знамење тек 1260. године. И мађарски краљ Жигмунд, доцнији цар првог Германско-римског царства, тек је после упада у Србију и контаката са нашим земљама, усвојио 1433. сребрног двоглавог орла. На територију Русије стигао је удајом Марије Палеолог за руског кнеза Ивана Васиљевича 1472. године. Аустрија, опет, тек је псоле пропасти Германско-римског царства 1806. године преузела као свој символ двоглавог орла, али црне боје. Сличног, дакле црног двоглавог орла имао је на свом печату Ђорђе Кастриотић, Скендербег, 1468. године, а изнад главе црног двоглавог орла била је и црна петокрака. Знатно доцније албански комунисти су Скендербегов печат претворили у хералдички карикирани грб Албаније.

Аутор: Будимир Поточан


Arrow http://srbskocarstvo.blogspot.com/2012/12/blog-post_11.html

------ ------

^ Код илустрације Предлог за грб Војске Југославије је у првобитном тексту дошло до превида, додат је уметнути штит са оцилима, љиљани, круна, а средња застава је промењена. Испод приказа усвојеног предлога знамена Војске Југославије сам оставио линк за раније постављени, погрешно насловљени, цртеж.

Обратите пажњу на овај цртеж, мислим да до сада није постављен на теми, а не сећам се да сам конкретно тај видео ни међу осталим конструкцијама знака ВЈ на форуму.

Е, ово се, уз већ помињане радове, слободно може назвати конструкцијом - ту се могу наслутити пропорције, утврдити облици, међусобни односи, видети помоћне линије...

Већ видите где је ово усмерено - да подсети на домете левитирајуће уредбе из 2010. године, а на бази које се наивно покушава створити утисак како је она прва (а за навек) у српској хералдици успела у потпуности дефинисати српски грб.
Лично - овакве тврдње могу да схватим само као непримерено спрдање са српским знамењем па тек можда онда као плод нестручности аутора, јер рад поред хералдичких обилује и техничким грешкама које су већ коментарисане. Упркос чињеници да прилоге није радило лице на било који начин образовано за предметну област подсећам да је у комисији која је надгледала израду био Ацовић који је, као дипломирани инжењер архитектуре, барем те техничке пропусте морао уочити.

Сви прилози су из уредбе из 2010. и могу се видети и на линку испод.
Arrow http://www.ljubodraggrujic.com/my%20site/Srpski/etalon/naslovna%20etalon.htm

Застава - само најочигледније... обратите пажњу на бели полуобруб. На приказу у боји постоји, на линеарном га нема (те не може бити дефинисан), а на контрастном цртежу је опет ту. Ови прилози су коначна варијанта! Иако су међусобно супротстављени део су једног документа.


Конструкција - прилог који у хералдици није обавезан али јесте пожељан, изведен на сасвим неупотребљив начин. Линеарни цртеж са десетак котних линија није конструкција. Како на бази овог прилога одредити ма коју димензију вратова, било ког пера или ширину љиљана, на пример?


Уметнути штит контрастне површине и уметнути штит негатив - погледајте врхове кракова крста и биће вам јасно да ова два цртежа нису један другом негатив. Постоје две методе приказивања контрастних поља; прва је примењена на штиту лево и подразумева да све у боји буде означено црним а све у металу белим, док је друга подложнија променама и донекле зависи од самог решења конкретног емблазона - може се рећи да је информативнија иако можда мање доследна од прве. Но називање рада добијеног једном методом негативом (или негативом негатива) друге је нетачно.Допуна: унео сам (накнадно на изворни сајт постављене) исправке у цитирани текст и оставио линк за првобитну изведбу. У питању је приказ рада Предлог за грб Војске Југославије.offline
 • Pridružio: 21 Feb 2012
 • Poruke: 194

Ево Лабатове званичне међумрежне странице, где је представио своје радове око грба ВЈ

translate.google.com/translate?sl=hr&tl.....mp;act=url

offline
 • Pridružio: 09 Mar 2012
 • Poruke: 53

Prelistavao sam malo temu i zapalo mi je za oko ono što su Crnogorci uradili sa svojim registarskim tablicama te su stavili ceo državni grb na njih, a onda mu još i podmetnuli nepostojeći štit.
Na ovaj način dolazi do toga da dvoglavi orao koji je zapravo držač štita postaje šarža - ono što kod nas i jeste jer je na štitu.

Mislim da je trebalo jednostavno da uzmu samo štit sa lavom i postave ga na tablice. Slično onome što smo mi uostalom uradili i izbegli da padnemo u svetogrđe time što bismo stavili državni grb na registarske tablice. (Hrvati su upali u ovu zamku; Slovaci takođe, čini mi se; da ne pominjem San Marino...)

A što se nacionalne boje tiče, imam sasvim novu, svežu i originalnu ideju! Smile

Šta se dobija kada se pomešaju crvena i plava sa naše zastave?! Smile Upravo tako - ljubičasta! Very Happy

Pa kad Holanđani mogu da budu narandžasti a Slovenci zeleni zašto mi ne bismo mogli da budemo ljubičasti?!
Originalno je svakako i prepoznatiljivo, a napravilo bi konačno jasnu razliku od svega što je postojalo i što sada postoji (mislim na mnogobrojne trikolorne - plavo-belo-crvene nacije). Very Happy

offline
 • Pridružio: 21 Feb 2012
 • Poruke: 194

offline
 • 037  Male
 • Super građanin
 • Pridružio: 30 Dec 2011
 • Poruke: 1091
 • Gde živiš: Kruševac

Једна брза ретроспектива употребе заставе и грба у Војсци Србије током 2012. године. Захваљујем се званичним фотографима МО и ВС, ауторима радова. Тачни датуми и локације се налазе у називима фотографија за које сам се трудио да буду постављене у правилном редоследу.

03.01.2012 Повратак српских мировњака из Либана
16.01.2012 Прва генерација полазника Високих студија безбедности и одбране
16.01.2012 Сусрет министара Шутановца и Порташа на Амбасадорској конференцији
23.01.2012 Дан Медија центра Одбрана
23.01.2012 Најава серије “Војна академија”
23.01.2012 Посета Војнотехничком инстититу
25.01.2012 Нови авион за Војску Србије

06.02.2012 Посета министра одбране Македоније
13.02.2012 Изложба Војне пушке великог калибра
14.02.2012 Почасна паљба поводом Дана државности
15.02.2012 Обележавање Дана државности
24.02.2012 Обележен Дан Универзитета одбране
28.02.2012 Свечаност поводом унапређења и постављења официра
29.02.2012 Промоција нове генерације резервних официра

02.03.2012 Дан Војномедицинске академије
16.03.2012 Дан Војне академије
17.03.2012 Полагање заклетве војника на добровољном служењу војног рока у Лесковцу
17.03.2012 Полагање заклетве у Ваљеву
17.03.2012 Полагање заклетве у Сомбору
20.03.2012 Посета министра одбране Украјине
21.03.2012 Анализа оперативних способности ВС за 2011. годину
22.03.2012 Подршка интеграцији начела родне равноправности у сектору безбедности
27.03.2012 Министар Шутановац у посети Нишу

02.04.2012 Министар Шутановац у Специјалној бригади
04.04.2012 Посета Центру за обуку у Пожаревцу
05.04.2012 Посета Центру за усавршавање кадрова АБХО у Крушевцу
06.04.2012 Полaгање венаца на Споменик пилотима браниоцима Београда
07.04.2012 Отворени дан на аеродрому Батајница
07.04.2012 Потписан Протокол о преносу имовине ВС општини Прокупље
09.04.2012 Посета бази Југ
11.04.2012 Отворени дан у Новом Пазару
12.04.2012 Састанак министара одбране држава учесница SEECP
15.04.2012 Министар Шутановац у бази Мрче
17.04.2012 Обележен Дан Кобри
18.04.2012 У посети српским мировњацима на Кипру
18.04.2012 Нова изложба у Дому војске Од Станчића до Станића
19.04.2012 Награде за најбоље научне радове
20.04.2012 Пријем поводом Дана Војске Србије
20.04.2012 Уручење војних спомен медаља
22.04.2012 Почасна артиљеријска паљба на Калемегдану
23.04.2012 Обележен Дан Војске Србије у Лесковцу
25.04.2012 Посета министра Шутановца Чачку
26.04.2012 Посета Другом центру за обуку у Ваљеву
29.04.2012 Обележавање годишњице погибије пуковника Миленка Павловића
03.05.2012 Примопредаја дела касарне у Сенти
04.05.2012 Обележен Дан ВОА
04.05.2012 Обележен Дан Гарде
05.05.2012 Отворени дан у Гарди
08.05.2012 Почасна паљба поводом Дана победе над фашизмом
09.05.2012 Обележен Дан победе над фашизмом
10.05.2012 Конференција о заједничкој одбрамбеној политици ЕУ
12.05.2012 Треће међународно војно првенство у планинском трчању
20.05.2012 Полaгање венаца на споменик страдалима у КБЦ Драгиша Мишовић
02.06.2012 Завршено школовање 36. класе ученика Војне гимназије
05.06.2012 Сусрет министара одбране Србије и Анголе


04.07.2012 Завршетак школовања прве генерације Високих студија безбедности и 55. класе Генералштабног усавршавања
13.07.2012 Свечаност поводом завршетка школовања официра 58.класе Командно-штабног усавршавања
23.07.2012 Начелник Генералштаба у посети Хрватској
30.07.2012 Састанак министра Вучића са шефом италијанске дипломатије
31.07.2012 Mинистар одбране посетио Генералштаб


24.08.2012 Завршетак школовања слушалаца за резервне официре ВА и ВМА
27.08.2012 Шездесет година постојања Војнотехничког гласника
29.08.2012 Генерална проба припадника српског војног ваздухопловства за аеромитинг


01.09.2012 Пријем за учеснике аеро-митинга “Батајница 2012”
02.09.2012 Meђународни аеро-митинг “Батајница 2012”
06.09.2012 Уручивање одликовања припадницима система одбране
07.09.2012 Генерална проба промоције нових официра Војске Србије
08.09.2012 Додељене дипломе најмлађим официрима Војске Србије
08.09.2012 Промоција најмлађих официра Војске Србије
09.09.2012 Примопредаја возила типа Хамер
14.09.2012 Отварање вишебоја специјалних јединица
16.09.2012 Испраћај мировњака Војске Србиjе у мисије на Кипру и у Либану
20.09.2012 Посета чланова SEEGROUP Министарству одбране
20.09.2012 Састанак министра Вучића са новим амбасадором САД
22.09.2012 Полагање заклетве у Ваљеву
22.09.2012 Полагање заклетве у Лесковцу
22.09.2012 Полагање заклетве у Сомбору
26.09.2012 У посети нашим мировњацима на Кипру


01.10.2012 Пето спортско првенство Војске Србије
03.10.2012 Изложба у оквиру Недеље ирачке културе
03.10.2012 Сусрет начелника генералштабова Србије и Чешке
05.10.2012 Екипа Копнене војске победник 5. спортског првенства Војске Србије
06.10.2012 Комеморација жртвама фашизма у Јајинцима
08.10.2012 Обележавање Дана 3. бригаде Копнене војске
11.10.2012 Пријем нових потпоручника 204.ваздухопловне бригаде
15.10.2012 Сусрет министара одбране Србије и Пакистана
19.10.2012 Посета делегације OPCW Центру за усавршавање кадрова АБХО
24.10.2012 Отворена Међународна научна конференција о балканским ратовима
25.10.2012 Здружена вежба “Река 2012”
31.10.2012 Генерал Диковић у Копненој зони безбедности08.11.2012 Обележен Дан Војнобезбедносне агенције
09.11.2012 Обележавање Дана Прве бригаде
09.11.2012 Обележен Дан ослобођења Новог Сада
10.11.2012 Почасна паљба поводом Дана примирја
11.11.2012 Обележавање Дана примирја
13.11.2012 Додела кључева 92 стана припадницима система одбране
16.11.2012 Обележавање Дана Копнене војске
21.11.2012 Начелник Генералштаба Оружаних снага Шпаније у посети Србији
23.11.2012 Обележавање Дана 250.ракетне бригаде
27.11.2012 Сусрет министара одбране Србије и Италије
28.11.2012 Посета потпредседника Владе Руске Федерације Рогозина07.12.2012 Министар Вучић у Вашингтону
15.12.2012 Обележавање годишњице Колубарске битке
20.12.2012 Новогодишњи и божићни пријем министра одбране и начелника Генералштаба
24.12.2012 Обележавање Дана ВиПВО
24.12.2012 Свечана академија поводом 100 година српског војног ваздухопловства и 50 година ракетних јединица за противваздухопловна дејства
Рад из 2010. је према доступној фотодокументацији Министарства одбране током 2012. виђен седам пута, углавном у просторијама министарства и владе а не пољима надлежности саме Војске Србије. Овако мали број појављивања бих могао назвати изузетком који потврђује правило – стара стилизација је укорењена, подржана и прихваћена као потпуно доминантна, упркос снажном двогодишњем притиску на свим пољима као и вишемесечној отвореној медијској пропаганди која и даље траје.

Те сасвим егзотичне случајеве документованог коришћења рада из 2010. нисам пренео. Чак ни ја не могу баш све сам.

offline
 • Graphic design
 • Pridružio: 06 Feb 2012
 • Poruke: 269
 • Gde živiš: Belgrade

Napisano: 11 Jan 2013 0:58

http://www.mycity-military.com/imgs2/164346_969650.....%D0%B5.jpg

Kuku, šta je ovo... Very Happy

Ajde mi 037 reci molim te da je i ovo ok ????

Strašno, bre... Lebdi kruna, lebde jezici, lebde krinovi, BUŠNA ocila... auuu...

Sramota!!! VELIKA SRAMOTA za VS...

Dopuna: 11 Jan 2013 1:12

Što se tiče stilizacije, ponoviću par stvari...

Zadatak komisije 2010. je bio da dopuni, doradi i prilagodi stilizaciju grba iz 1882. a ne onu iz 2004. koja predstavlja jako bledu (kinesku) kopiju grba iz 1882.godine i koja je bila samo radna verzija korišćena po preporuci NS RS. Stilizacija iz 2010. je nastala na osnovu one iz 1882. s tim što je crtana u tehnici, primerenoj današnjem vremenu... Na sajtu NS može da se preuzme Zakon od državnim simbolima... Evo neka neko navede član, deo, bilo šta, koji je prekršen???

Inače na čelu te komisije je bio Dragomir Acović isti onaj koji je crtao i stilizaciju koja je korišćena od 2004.godine...

Dopuna: 11 Jan 2013 1:16

I još samo jedna primedba administratorima...

Kada 037 postavi preko 100 slika odjednom to naravno nije problem i nije "spam", a ja dobijem opomenu/upozorenje posle nekoliko slika...

Dopuna: 11 Jan 2013 1:24

http://3.bp.blogspot.com/-4iZRQ4O36TY/UNjlH9UY6sI/.....orlovi.jpg

http://1.bp.blogspot.com/-ZGlyBnD_Pw4/UNjqiHo-MDI/.....1024_s.jpg

http://3.bp.blogspot.com/-LhuN4k06-Cc/UNjsUP3FxlI/.....58jo05.jpg

offline
 • 037  Male
 • Super građanin
 • Pridružio: 30 Dec 2011
 • Poruke: 1091
 • Gde živiš: Kruševac

^ Poenta kod te slike je u državnim zastavama i staroj stilizaciji na njima kao i datumu kada je snimljena. Iako si ti pre za rad iz 2010. nego onaj iz 2004. (mada pamtim da ti je primarni bio onaj iz 1882.) sigurno i sam vidiš da se neki opet prave ludi umišljajući da će tako vremenom izbeći svoje obaveze.

Znak Vojnoobaveštajne agencije koji kritikuješ nije savršeno urađen, to stoji, i ja bih tu ukazao na neka ne baš pravilna rešenja (npr. senčenje, štitovi), no on ovde nije tema, iako sigurno nije degradiraniji i neispravniji od viđenja iz 2010. godine. Kada se kruna postavlja unutar štita (kao kod znaka VoA) ona je često namerno udaljena od drugih elemenata zbog uočljivosti.

I inače „lebdeća kruna“ nije nepravilna. Takvo postavljanje krune na štit je čak bila markantna osobina nekih perioda heraldike, a najčešće se vezuje za 16. ili 17. vek i Italiju (mada rešenje nikako nije sasvim endemsko).

Koska, kada se već dotičeš krune evo ti koska: zašto je na radu iz 2010. kruna u odnosu na zvanični opis degradirana na niži stepen?

A slike koje sam postavio su tu da bi zabeležile upotrebu stare stilizacije, zato je najveći broj njih dat sa najmanjim umanjenim prikazom od 120 piksela dok sam atraktivnije postavio sa najvećim umanjenim prikazom. Ako je baš to toliki problem – smanjiću i njih. Fotografije po pravilu prikazuju različite primerke/komade zastava u upotrebi, nema ponavljanja, linkovanja, niti fotošopiranja. Nema ni slika bačenih niotkuda, potrudio sam se da sve budu tačno imenovane sa pripadajućim datumima kako bi pružile neke podatke dokumentarne (nazovimo to tako) prirode, svojevrsni tajmlajn pomenute stare stilizacije.
Koska ::Zadatak komisije 2010. je bio da dopuni, doradi i prilagodi stilizaciju grba iz 1882. a ne onu iz 2004. koja predstavlja jako bledu (kinesku) kopiju grba iz 1882.godine i koja je bila samo radna verzija korišćena po preporuci NS RS. Stilizacija iz 2010. je nastala na osnovu one iz 1882. s tim što je crtana u tehnici, primerenoj današnjem vremenu... Na sajtu NS može da se preuzme Zakon od državnim simbolima... Evo neka neko navede član, deo, bilo šta, koji je prekršen???Rečeno već više puta... ukratko, Kralov rad je usvojen kao deo akta iz 1882. gde je utvrđen kao zvanični emblazon, a na čija se rešenja kao i na taj dokument u celosti poziva zakon iz 2009. godine. Rad iz 2010. godine nije digitalizacija emblazona iz 1882. i razlikuje se od rešenja predviđenog dokumentima, dok se prikaz iz 2004. može smatrati replikom Kralovog rada, iako modifikovanom.

Već smo komentarisali koji su članovi i kojih zakona prekršeni, pre svega članovi 10. i 11. Zakona o izgledu i upotrebi grba, zastave i himne Republike Srbije iz 2009. godine, a kroz njih i članovi 1., 2., i 3. Zakona o grbu Kraljevine Srbije iz 1882. na koji se poziva zakon iz 2009. godine, što prouzrokuje dalje kršenje drugih članova zakona iz 2009. koji se direktno odnose na grb i zastave sa grbom. Prekršen je i član 44. iz 2009. na neki način, ali u odnosu na ostale nepravilnosti ova je manje upadljiva... da ne nabrajam dalje.
Koska ::Inače na čelu te komisije je bio Dragomir Acović isti onaj koji je crtao i stilizaciju koja je korišćena od 2004.godine...I to ga kvalifikuje za šta? Možda člana komisija kod budućih stilizacija 2016. pa 2022, zatim 2028. godine... i da kroz svo to vreme uočava nova i novija značenja Novakovićevih reči i zakona iz 1882. godine - jel' to? Laughing
Acović je bio član komisija za grb Srbije od osamdesetih naovamo... šta nam garantuje da je baš 2010. doživeo poslednje prosvetljenje?

offline
 • Pridružio: 13 Sep 2010
 • Poruke: 2401

Ко од вас уметника је заинтересован за мало добровољног цртања и фарбања? Very Happy

offline
 • Pridružio: 21 Feb 2012
 • Poruke: 194

awathorn ::Ко од вас уметника је заинтересован за мало добровољног цртања и фарбања? Very Happy

То нека преправка форума, мислим на изглед? Smajli

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 863 korisnika na forumu :: 10 registrovanih, 1 sakriven i 852 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., babaroga, Istman, ladro, marsovac 2, Mi lao shu, Mixelotti, nebkv, Oscar, stegonosa