Novi grb Srbije

96

Novi grb Srbije

offline
 • Graphic design
 • Pridružio: 06 Feb 2012
 • Poruke: 268
 • Gde živiš: BelgradeRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • 037  Male
 • Super građanin
 • Pridružio: 30 Dec 2011
 • Poruke: 1091
 • Gde živiš: Kruševac

Dan garde (fotografisano 4.5.2012.).

Arrow http://www.mod.gov.rs/PHPFotogalerija/galerija/pre.....lerije=984

Dan VOA (fotografisano 4.5.2012.).

Arrow http://www.mod.gov.rs/PHPFotogalerija/galerija/pre.....lerije=985

Otvoreni dan u Gardi (fotografisano 5.5.2012.).

Arrow http://www.mod.gov.rs/PHPFotogalerija/galerija/pre.....lerije=986

Počasna paljba povodom Dana pobede nad fašizmom (fotografisano 8.5.2012.).

Arrow http://www.mod.gov.rs/PHPFotogalerija/galerija/pre.....lerije=988

Obeležavanje Dana pobede nad fašizmom (fotografisano 9.5.2012.).

Arrow http://www.mod.gov.rs/PHPFotogalerija/galerija/pre.....lerije=990

Konferencija o zajedničkoj odbrambenoj politici EU (fotografisano 10.5.2012.).

Arrow http://www.mod.gov.rs/PHPFotogalerija/galerija/pre.....lerije=992

Stvar je jasna. Vojska je, kao i većina naroda, ostala pri izvedbi znamenja iz 2004. godine uprkos veoma bučnoj hajci i pritisku izazvanim od nekolicine domaćih heraldičara.
Nemam nameru da bilo koga nerviram, ali je očigledno da je stari emblazon u praksi neprikosnoven, te da se tu može govoriti eventualno o uvođenju još jedne varijante, a nikako zamene. To je realnost.offline
 • Graphic design
 • Pridružio: 06 Feb 2012
 • Poruke: 268
 • Gde živiš: Belgrade

Napisano: 12 Maj 2012 2:07

Ništa čudno... U Srbiji svako radi šta hoće... Da postoji SISTEM, odluke Vlade bi morale da se poštuju, svidjalo se to nekome ili ne...

1990. u HR je usvojen "povjesni grb" koji posle nekog vremena izmenjen i stilizovan... Prvo polje koje je bilo bele boje, zamenjeno je crvenim, a iznad štita je dodata kruna sastavljena od 5 grbova: Dalmacije, Istre, Slavonije, Dubrovačke Republike i grb za koji kažu da je najstariji hrvatski grb (?!)...Isto kao i kod nas sada, i tamo su pljuvali autora, pisali peticije da se vrati "povjesni" hrvatski grb, ALI...

Za razliku od nas, tamo je DRŽAVA stala iza toga i kroz par godina, to novo rešenje je postalo opšteprihvaćeno i danas je ono u HR "svetinja"...

Eeee, ali zato kod nas, kao i uvek sve naopako... Donesu neku odluku, naprave korak napred, ali odmah posle toga ide barem tri unazad... A Srbi k'o Srbi ne bi bili to što jesu da nisu stručnjaci za SVE... Pa tako jedan SEKRETARČIĆ i par političara krenu da ruše ono što su sami doneli, jer ipak oni se razumeju i u heraldiku...

Samo da podsetim, Uredbu o državnim simbolima Vlada Srbije je usvojila JEDNOGLASNO, da bi sada ti isti ljudi koji su glasali za to bili PROTIV tog rešenja... Oooo Bože... Srbijo, zemljo medju šljivama...

Dopuna: 12 Maj 2012 2:20

I opet ponavljam, stilizacija grba iz 2004. za koju smo ovde saznali da je nije crtao Acović, već tamo ko zna koji dizajner, je ok... ALI... ok samo kada se koristi kao GRB... Medjutim, na zastavi taj isti grb izgleda jako loše... bukvalno kao da je neka nalepnica zalepljena na zastavu... još sa ovako debelom linijom oko štita... a jooj...

Ovde se jasno vidi razlika... Pogledajte samo kako MOĆNIJE izgleda grb na zastavi iz 2010...


offline
 • Pridružio: 12 Jan 2006
 • Poruke: 3204
 • Gde živiš: Gde ja zivim...

И мени је боље решење из 2010.

offline
 • Pridružio: 13 Sep 2010
 • Poruke: 175

Resenje kljuna na ovom grbu VDV-a ako se ne varam je slicno Gujicevom s tim sto polozaj glave i vrata cine da izgleda znacajno bolje.

offline
 • Pridružio: 30 Nov 2011
 • Poruke: 86

@ 037,
druže, ima u upotrebi u Vojsci i zastava sa rešenjem iz 2010. godine, npr. kod mene na poslu stoje i stare i nove verzije po kancelarijama. Takođe, možeš videti da vojska koristi i Narodnu zastavu ali onu u verziji pre 2004. tj. u razmeri 1:2 kojih je ostalo od VJ (kao što znaš tad je vojska isticala zajedno Saveznu i republičku zastavu)

@ Koska,
prva zastava sa šahovnicom Hrvatske je bila potpuno ispravna. Naime oni su doneli amandman na Ustav SRH iz 1974. kojim su utvrdili taj grb i tu zastavu.

Tek posle je Ustav Republike Hrvatske od 22.XII 1990. utvrdio ovaj grb kakvim ga danas poznajemo.
Dakle ne radi se o grešci nego o dva različita grba. A starih zastava SRH ima još uvek u neslužbenoj upotrebi (građani, branitelji, raznorazne organizacije).

Pojednostavljuješ problem šta u Srbiji važi. Grujićev emblazon je sada pravno gledano, samo jedan od nekoliko različitih blazona i emblazona koji su na pravnoj snazi u RS.

Još nešto, Uredba je akt izvršne vlasti i ona služi da izvrši zakon a ne da bilo šta originerno utvrđuje.

Ne ulazeći u to koje rešenje je bolje, parlament treba zakonom ili treba da utvrdi jedan jedini službeni grafički izraz grba RS ili treba da propiše da su dopušteni svi emblazoni koji sadrže sve ili najbitnije elemente grba propisane zakonom.

offline
 • 037  Male
 • Super građanin
 • Pridružio: 30 Dec 2011
 • Poruke: 1091
 • Gde živiš: Kruševac

@ Koska
Pre svega ta vlada u nekim normalnim okolnostima ne bi smela da donosi akte koji se suprotstavljaju zakonima i krše pravila struke.

Dalje, da je emblazon iz 2004. godine usvojen tada, pa izmenjen nakon nepunih pet meseci (kao u Hrvatskoj) ne bi bilo ovoliko problema (nebitno sada koji bi to emblazon bio). Ali ne, kod nas je jedan isti heraldičar 1987. za osnovu uzeo Krala, dorađivao je i dopunio njegovo rešenje zalažući se da takvo postane zvanični grb, zatim je 2004. taj dopunjeni emblazon podržao, bez ikakvih zamerki govorio o njemu još narednih šest godina, a onda ga je najoštrije iskritikovao zajedno sa osnovom iz 1882. godine, i podržao/stvorio drugi izgled!

Na stranu to što dobar deo žitelja Srbije pa i stručne javnosti ima izražene rezerve i zamerke na novi predlog – ko može garantovati da za četiri do pet godina pomenuti heraldičar neće uraditi još jedan salto mortale i pokušati da nametne novi, a još stariji izgled?

Pazi, radi sa o čoveku koji je 23 godine govorio jedno, zauzimao se za određene stavove, pisao članke, knjige, organizovao susrete, konferencije, forume... i onda je sve to bacio pod noge ne udostojivši se da barem kaže kako je promenio mišljenje. Tema za sebe je stav da jugoslovenski uticaji doprinose srpskijem izgledu...

Koska, ti i dalje insistiraš da stilizacija iz 2004. ima beli obrub na zastavi. To jednostavno nije tačno – upravo je Grujićev predlog u boji ustanovio takav nedefinisani obrub, suprotstavljajući se sopstvenom crtežu konstrukcije. Šta dalje o standardima.

^^ One fotografije iz Skupštine nisu snimljene pod istim uslovima, to je po bojama očigledno... i ne vidim kako se mogu neuredno izrađene zastave uzimati kao prototip stilizacije. A loše izvedenih zastava nažalost ima u obe varijante, neke su takvog oblika da se čovek zapita kako proizvođača nije bilo sramota da nešto takvo ponudi...

Inače, malo je van teme a i tomcat114 je vidim delimično odgovorio – što se grba Hrvatske tiče aktuelni nema bespogovornu podršku heraldičara a ni javnosti. Mnogi ne mogu da prežale prvu izvedbu bez krune.

Kada smo već kod Hrvatske – evo, na užas svih nacionalista: veliki i mali grb Banovine Hrvatske od 1939. do 1941. godine! Šteta, za ovo ne možemo kriviti Slovence.


@ tomcat114
tomcat114 ::@ 037,
druže, ima u upotrebi u Vojsci i zastava sa rešenjem iz 2010. godine, npr. kod mene na poslu stoje i stare i nove verzije po kancelarijama. Takođe, možeš videti da vojska koristi i Narodnu zastavu ali onu u verziji pre 2004. tj. u razmeri 1:2 kojih je ostalo od VJ (kao što znaš tad je vojska isticala zajedno Saveznu i republičku zastavu)
...
OK, to je u redu, ali na fotogalerijama ministarstva ih uglavnom nema, a čini mi se da su i ovako ređe. Vidim i dosta nepravilnih... npr. državna iz 2004. u razmeri 2:1.

tomcat114 ::...
Ne ulazeći u to koje rešenje je bolje, parlament treba zakonom ili treba da utvrdi jedan jedini službeni grafički izraz grba RS ili treba da propiše da su dopušteni svi emblazoni koji sadrže sve ili najbitnije elemente grba propisane zakonom.
Iako sam uveren da je emblazon iz 1882. uz onaj iz 2004. najbolji (čitaj savršen), ovo bi bilo jedno razumno, realno i racionalno rešenje.

Naravno, i dalje mislim da je što se zastave tiče najlogičnije sve rešiti čistom trobojkom.

offline
 • Del70 
 • Ugledni građanin
 • Pridružio: 06 Jan 2012
 • Poruke: 358

http://www.mycity-military.com/imgs2/170989_95484713_poredjenjegrb2004vs2010.jpg
Babe i žabe.
Način izrade zastave nije isti i to se može videti iz aviona.
Možda bi poređenje sa ovom zastavom bilo primerenije.

Autor stilizacije iz 2010:
"Кљун је хипертрофиран и на верзији из 1882. и 2010. и то скоро савршено исто, са једином круцијалном разликом да је горњи део кљуна из 2010. дебљи и само мало краћи да би оставио довољно празнине између кљуна и крила која је битна за лакше идентификовање на свим нивоима (иначе постоји опасност да се кљун уопште не примети при редукцији или удаљавању, а у хералдици је битно нагласити и бојну спремност орла и то управо хипертрофизацијом), што је и произвело несразмерне проблеме и нестручне коментаре. На верзији из 2004. кљун је мањи...

Na njegovoj stilizaciji se upravo dešava to o čemu govori.
Ocila posmatrano iz daljine deluju neprepoznatljivo, noge orla kao da izrastaju iz krila,...pažljivo pogledate zastave na Vladi Srbije, ali ne fotografije.
Bojna spremnost orla...!?! Ajoooooooooj!

Pravi primer stilizacije koje odaje "bojnu spremnost":

offline
 • Graphic design
 • Pridružio: 06 Feb 2012
 • Poruke: 268
 • Gde živiš: Belgrade

@Del70
Zastava koju si gore postavio je VEZENA i pritom nije PRAVILNO uradjena...

Kao i ova...

offline
 • Pridružio: 09 Mar 2012
 • Poruke: 53

Del70 ::[/url]

Bojna spremnost orla...!?! Ajoooooooooj!

Pravi primer stilizacije koje odaje "bojnu spremnost":Ne treba zanemariti ovde da su kljunovi orla ispred Doma Narodne skupštine zatvoreni!

Pravo je pitanje kako bi ovi kljunovi izgledali otvoreni?

Ko zna? Možda baš kao Grujićevi... Smile

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 965 korisnika na forumu :: 35 registrovanih, 5 sakrivenih i 925 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Andrija357, bobomicek, BraneS, BSD, Denaya, dragon986, Georgius, gorval, ILGromovnik, ivica976, jetsetwilly, Karla, Koca Popovic, Krvava Devetka, Leonov, Mi lao shu, Milan A. Nikolic, milenko crazy north, mnn2, mrvica78, novator, perko91, S2M, samsung, Sirius, Steeeefan, Stojković, theNedjeljko, Trpe Grozni, vasa.93, vathra, vladaa012, wizzardone, Zimbabwe