NATO - juče, danas i sutra

272

NATO - juče, danas i sutra

offline
 • Pridružio: 20 Avg 2005
 • Poruke: 546

Питање за Колонела, како то да се Кинеска и Руска амбасада нису више питале у случају Црне Горе? Наравно, БиХ је тотално другачије уређена али бојим се да Амери и Европа и даље држе овај регион у рукама, а да је то временом све климавије. Зар нису Британци најавили да ће мењати Дејтон и да ће о томе бити разговора на самиту ЕУ за западни балкан у Лондону?

Очигледно да западу и даље одговара оваква БиХ али Русија је сада пустила своје руке и код Хрвата и мислим да ће се они ту највише питати јер њима откуцава време.

Цела СДА политика се од краја рата води заправо против ХДЗ-а где покушавају од ФБиХ да направе њихов и само њихов ентитет па и због излаза на море. Зато ја мислим да нас ускоро очекује озбиљна криза око изборног закона.

А и сам Човић је рекао како ће пут ка ЕУ и НАТО да причека. То је сасвим довољно да сруши снове о уласку у НАТО.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 25 Dec 2007
 • Poruke: 1336

Napisano: 17 Dec 2017 14:11

За нас је свакако повољна вест да су Руси, макар и формално а у доброј мери и стварно, завршили војно ангажовање у Сирији. Тиме ће им руке бити слободније, а то значи да и нама могу више и непосредније да помогну.
Од пада Гадафија наовамо, ми имамо стално повећани ризик да на Балкану избије сукоб на више места истовремено (па и у БиХ), који би изазвали и контролисали западни моћници. Јесте тачно да сваким даном вероватноћа опада, јер могући палитељи ватре су све слабији, али тај је процес спор.
А добро организована држава би била војно спремна за сваки сукоб, па и да избију истовремено.

Dopuna: 17 Dec 2017 14:28

ltcolonel ::


Dopuna: 17 Dec 2017 5:33

Bakir je poludeo u Beogradu iz jedne jednostave stvari. Sastanak u Beogradu je celom svetu pokazao da je trenutno jedini garant celovitosti BiH Aleksandar Vučić. Ni NATO, ni EU, ni Dejton ni ustavni sud BiH. Niko od njih već Aleksandar Vučić i njegova bolesna politika EU nema alternative.
PS Ja nisam nikakav obožavalac Vučića naprotiv o njemu mislim sve najgore ali je ovo činjenica.
Али је овај догађај и тужни доказ сасвим непримереног понашања Вучића. Никако није смео да се жали на Бакира у готово подругљивом тону, већ да хладне главе изнесе аргументе против, а аргумената је било на претек. То му је посао, за то је плаћен. Тиме би јавно мнење у БиХ уверио да је Бакир тај који није у праву и не води разумну и мирољубиву политику. А послао је баш супротну поруку.
Да потсетим:
- Вучић јавно изјављује да је изузетно битно да имамо добре односе за Бошњацима (са тиме се слажем, разлога стратешке природе знам бар два комада)
- Хоће са њима да правимо царинску унију, под окриљем ЕУ. Што је мени више него ОК.
Ако је ово наведено тачно, како онда наступаш пред медијима тако да подј.... легално изабраног вођу једног народа? Што исто стално ради и Додик.
Ако западне силе, пре свих УСА и ГБ (Велика Британија), воде на Балкану политику "завади па владај", то је разлог да се стално одржава напетост у односима Бошњака и Срба и тиме стално даје оправдање Западу за присуство (читај окупацију) БиХ.
Ако се Бакир понаша тако да стално изазива проблем, зашто би то требао да ради и Вучић? Или имају истог заједничког страног ментора кога беспоговорно слушају?
Сада имамо ситуацију да Вучић има боље односе са Хрватима, да на државној ТВ има више вести из Загреба и Хрватске него ли из Бања Луке и РС. Коме то треба?
Добра државник би се потрудио да Бакир не полуди због оног што си навео, већ да се осећа лагодно због тога и да са поверењем гледа на Вучића. Остатак приче је онда много лакши.offline
 • Nebojša Đokić
 • vojni istoričar
 • Pridružio: 03 Jun 2010
 • Poruke: 4069
 • Gde živiš: Novi Beograd

Pravno formalno Crna gora i BiH nemaju nikakve veze. Crna Gora je suverena država i tu Rusija nije mogla da se meša. Pri tome ja sam prilično siguran da će Crna Gora kroz neku godinu verovatno biti prva država koja će izaći iz NATO pakta. BiH je potpuno druga priča. Britanci ne mogu da menjaju Dejton bez pristanka RS, Rusije i Srbije. Prema tome to su puste želje Britanaca. Od promene Dejtona u ovom monetu nema ništa do daljnjeg.
Dakle, Britanija ni teorijski ne može da menja Dejton i tu nema šta da raspravljamo. Oni već pet šest godina smenjuju Asada koji nikad nije bio jači. Britanija trenutno nema nikakav ama baš nikakav uticaj na Balkanu. Na Balkanu se pitaju Ameri, Rusi, Nemci i u poslednje vreme Kinezi. Britanci su kučići koji laju ali više ne mogu da ujedaju. Potpuno su nebitni. Trenutno je uticaj Kineza na Balkanu veći od britanskog uticaja. Pogotovo su posle izlaska iz EU apsolutno nebitni.
Nemačka gleda kako da popravi odnose sa Rusijom i ne pada im napamet da ulaze u novi konflikt sa njima oko Dejtona pogotovo što bi bilo kakvo čačkanje oko Dejtona dovelo u nezgodnu situaciju njihovog pulena AV koji već ima problem sa Kosovom i Metohijom. Međunarodno pravo je na našoj strani kad je u pitanju Dejton i trenutno je malo verovatno da će EU a pre svega Nemačka ići na bilo kakav pokušaj kršenja međunarodnog prava u vezi Dejtona jer im to nikako ne odgovara.
Bio sam na mnogo međunarodnih skupova vezanih za bezbednost Balkana i skoro svi stručnjaci za međunarodno pravo se slažu oko jedne stvari a to je da je posle priznanja nezavisnosti Kosova postalo praktično nemoguće sprečiti Republiku Srpsku da se otcepi. Znači svi smatraju da je glavno pitanje kad će se to desiti a ne da li će se desiti. I drugo. Inicijatori će biti Rusi samo što trenutno njima to ne odgovara jer im treba Erdogan zbog Sirije. Čim se Asad utvrdi na vlasti i Rusima Erdogan ne bude trebao krenuće se sa otcepljenjem Republike Srpske. O tome postoji praktično konsensus među političkim analitičarima u svetu.
Rusi smatraju da su poniženi na Balkanu 1991 - 99. i žele revanš. Pri tome oni jesu spremni da uđu rat zbog Republike Srpske a NATO nije spreman da uđe u rat zbog bosanskih muslimana. Što reče jedan poljski general na jednom skupu u Vidinu prošle (2016) godine. Rat Rusa protiv muslimana u Bosni je verovatno jedini rat u kome bi Poljaci navijali za Ruse (možda i prtiv Šiptara na Kosovu).

offline
 • WS2 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 01 Okt 2012
 • Poruke: 4115

..kakav bre rat RF protiv muslimana u BiH... GUZ - Glavom U Zid

offline
 • Pridružio: 25 Dec 2007
 • Poruke: 1336

ltcolonel ::Rusi smatraju da su poniženi na Balkanu 1991 - 99. i žele revanš. Pri tome oni jesu spremni da uđu rat zbog Republike Srpske a NATO nije spreman da uđe u rat zbog bosanskih muslimana. Što reče jedan poljski general na jednom skupu u Vidinu prošle (2016) godine. Rat Rusa protiv muslimana u Bosni je verovatno jedini rat u kome bi Poljaci navijali za Ruse (možda i prtiv Šiptara na Kosovu).То је управо оно што, између осталог, хоћу да кажем. Ако се РС отцепи тако да изазове рат, за који питање да ли смо спремни (нисмо) и да ли нам треба (не треба), онда је то изузетно велики проблем за нас. Руси природно имају одличну "hard power" али им је велики проблем, поготово ако се мере са Западом, "soft power", па сама чињеница што могу да ратују против наших непријатеља у рату који би ми требали да избегнемо значи, али не много (као нпр. у рату на Косову, или у рату ...). У БиХ је Запад у прилици да употреби своју огромну "soft power" и загорча нам много и референдум и било шта што су наши циљеви у БиХ. А стога следи да се према легалном представнику Бошњака мора одговорније и снисходљивије понашати, тежећи да се што више пацификује и окрене против њега јавно мнење тј. бошњачко гласачко тело. То значи и да се налазе начини да се стално делује на јавност БиХ на начине који су и формални и неформални, да би се онај ко иде против наших интереса што више оцрнио и омаловажио.
Вучић својим понашањем ради управо супротно.

offline
 • Pridružio: 29 Jun 2009
 • Poruke: 3356
 • Gde živiš: Karaburma

^
Као што рече пуковник...хтали или не АВ се наметнуо као најачи гарант целовитости БиХ,па то значи да је вукао добре потезе,без обзира како то звучало и како они изгледали нама...јбг циљ оправдава средства,а мени је битнији циљ...

offline
 • Pridružio: 25 Dec 2007
 • Poruke: 1336

nemezisx ::^
Као што рече пуковник...хтали или не АВ се наметнуо као најачи гарант целовитости БиХ,па то значи да је вукао добре потезе,без обзира како то звучало и како они изгледали нама...јбг циљ оправдава средства,а мени је битнији циљ...
Остаје само да кажеш да ли то више одговара њему и његовом рејтингу на Западу или више одговара српском народу с оне стране Дрине.

offline
 • Pridružio: 28 Feb 2008
 • Poruke: 569

Kad govorimo o BiH ... bojim se da se ide ka tome da se izazove jedan kratkotrajni konflit koji bi mogao prerasti u ozbiljan oruzani sukob nivoa ratovanja trenutnog u Ukrajini. Odredjeni obavjestajni podaci i idu u tom smjeru, a broj ljudi naci da izvedu neki oblik operacije kojom ce se zakuvati situacija u BiH je ogroman.
Dovoljno je reci da li bi ikom normalnom palo na pamet da dodje u BG da pravi i izaziva sukobe i to na jugu partizanovog stadiona i to jos iz Hrvatske?
Onda mozete samo zamisliti sta su sve spremni i sposobni uraditi odredjeni vjerski fanatici iz BiH.
RS mora imati i sto prije formirati bar dvije rezervne brigade MUP-a RS koje bi bile sposobne odgovoriti i prije svega brzo reagovati na bilo kakav oblik provokacija... a bojim se da ce ih biti...
Bojim se i sinhronizovanih reakcija i otvaranja vise zarista u razlicitim regionima Kosovo-Novi Pazar-BiH.

Sto se tice pomoci sa strane i nade da nakon situacije u Siriji bi se u slucaju sukoba u BiH moglo isto desiti i u RS...sumnjam...nebih precjenjivao rusku pomoc... cak stovise sumnjam i da bi je u nekom konkretnom obliku i bilo...osim formalne u diplomatiji i UN-u...

offline
 • indja 
 • Ugledni građanin
 • Pridružio: 15 Apr 2013
 • Poruke: 393
 • Gde živiš: Munze

Ma ne, uvazeni sapisnoci, nisam imao bilo kakvu nameru da uplicem u diskusuju veliku politiku, geostrategiju ili bilo sta veliko.
Hteo sam da ukazem na istorisku gresku bosanskih Muslimana odnosno njihovih elita koje su se pokazale nedostojne trenutka i uz pomoc zapadnih Hercegovaca proglasili nezavisnost i osamostaljenje, bez kvalitetne procene, da li su u stanju da isto i realizuju.
a sto se pokazalo pogubno pre svega po njih same i za tu gresku su platili strasnu cenu.
Onaj stepen drzavnosti koji su imali i SR BiH vise nikada nece imati a mislim da su i neki njihovi politicari izjavili da je raspad Jugoslavije epohalna greska.
Drustvo pravi drzavu, a ne obrnuto, dzava drustvo !
Da bi napravio zastavu i himnu moras da imas prvo drzavu a drzavu pravi drustvo !
A B i H drustvo ne postoj
U B i H postoji srpsko drustvo, hrvatsko drustvo i bosnjacko drustvo i to je uzrok svih zala.

offline
 • Pridružio: 29 Jun 2009
 • Poruke: 3356
 • Gde živiš: Karaburma

Jethro ::nemezisx ::^
Као што рече пуковник...хтали или не АВ се наметнуо као најачи гарант целовитости БиХ,па то значи да је вукао добре потезе,без обзира како то звучало и како они изгледали нама...јбг циљ оправдава средства,а мени је битнији циљ...
Остаје само да кажеш да ли то више одговара њему и његовом рејтингу на Западу или више одговара српском народу с оне стране Дрине.


Искрено немам појма,али до сад је била само глупа колоточина...време ће показати...ако треба да се увлачи западу за боље преко дрине што да не...

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 336 korisnika na forumu :: 13 registrovanih, 1 sakriven i 322 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Sale, Drug pukovnik, Georgius, goxin, helen1, HrcAk47, ivan979, Jester, maCvele, pein, Rakenica, RecA, zlaya011