"Nova" istorija Kosova i Metohije, 2009-2021. godina

1685

"Nova" istorija Kosova i Metohije, 2009-2021. godina

offline
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 32530

U toku su telefonske konsultacije članica Saveta bezbednosti o formatu sednice na kojoj bi se raspravljalo o odluci Prištine da formira svoju vojsku. Prema pisanju medija, odluka o tome mogla bi da bude doneta večeras, a najkasnije sutra popodne. Održavanje hitne sednice SB Ujedinjenih nacija, tražile su Srbija i Rusija.
Izvesno je da će se o vojsci Kosova raspravljati početkom naredne sedmice, nije poznato u kom formatu. Zapad traži da sednici prisustvuje 15 stalnih članica Saveta bezbednosti i predstavnici Beograda i Prištine dok Srbija i Rusija zahtevaju otvorenu sednicu.
http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/9/politika.....ojsci.html

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je za Prvu televiziju da je "najveća muka Srbije Kosovo i Metohija".
"Oni su izašli sa tri veoma bitne stavke i ne znam kome je to upućeno. Verovatno misle da vrše pritisak na Srbiju, ali ne mislim da veruju da mogu nekoga ovde da uplaše. Možda je to za njihovu internu političku upotrebu", nagalasio je Vučić.

On je pojasnio da je reč o tri uslova - "da svaki dogovor mora da vodi do Republike Kosova, da se utvrdi nepromenjivost granica Republike Kosova i da mora da bude zadržana celovitost teritorije po unitarnom principu, dakle ne mogu neki delovi da budu deo neke federacije".
https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2018.....id=1482702



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • powSrb 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 08 Mar 2015
  • Poruke: 9416

Хиљаду година Призренске Епархије - вечерње у цркви Богородице Љевишке и предавање Епископа Атанасија Јевтића у Призренској богословији.

https://www.facebook.com/bprizren/posts/1987019688.....;__tn__=-R



offline
  • Pridružio: 29 Avg 2016
  • Poruke: 2106

У дилеми сам да ли овај пост више припада овој теми или оној о "оружаним снагама Косова". Поставићу овде јер је прича онако - општа.

Дакле, зашто се стално вртимо унутар врло ограниченог скупа екстремних решења? Није ваљда да постоје само два избора: повући се или напасти (па шта буде)? Екстремни одговор управо је оно на шта Србију навлаче ови већи (знамо који) непријатељи. А постоји читава лепеза могућих одговора у међупростору.

Заговорници повлачења као аргументе наводе снагу САД и могући снажни војни одговор НАТО на било какву војну акцију Србије. А заборављају (само један пример) колико су ти велики системи инертни тј. колико им је потребно времена да припреме и изведу некакву "казну". Заборављају и колико је данас теже мобилисати јавно мњење запада против нас. За разлику од деведесетих.

Насупрот томе заговорници српске војне интервенције гледају само тренутни однос снага и могући сценарио у првих пар дана. Ок, мало је КФОР-а, могло би се. Али шта затим? И како тактички, оперативни или какав већ успех добро експлоатисати? Како би то разлупавање Бондстила допринело стратешком или политичком циљу? И који је уопште тај циљ? Где га је ова влада па дефинисала?

Да не тупим превише, мислим да је за ситније ствари сасвим довољно дизати буку по медијима и у УН. А када је реч о драстичним кршењима 1244 и Кумановског споразума, да треба и одговорити кршењем. Еквивалентним.

Ово стално цимање и откидање права Србије, прво на кашичицу па потом и кашиком па кутлачом, доказ је да противник чврсто држи иницијативу. То треба напасти а не Бондстил или некакве КФОРовце. Они стално подижу лествицу а када се неко побуни цео запад виче "хајде сад све стране да се сусдрже и да нађемо компромис"! Какав бре компромис? Да се таксе спусте са 100% на 90%?! Да "војска косова" нема 5000 припадника већ 4998? Хоће ли то бити дипломатски успех?
Хипотетички, исправно би било, рецимо, јавно и отворено посести неки леп положај унутар бафер зоне, са врло малим саставом. Довољно малим да се не може сматрати претњом КФОР-у али довољно способним да брзо уништи најмање једну компоненту инфраструктуре тих "косоварских" оружаних-шта-ли-су-већ.

Е тад се неће преговарати о условима смањења такси већ о условима повратка ВС у оквире споразума. Нема шансе да НАТО дигне комплет авијацију због једне пешадијске чете и нешто артиљерије. Преговараће.
А како не треба празном пушком претити ваља најавити могућу ограничену акцију, мали циљ, некакву касарну или полицијску станицу на пример. Да се то, ако баш мора, мало полије, да се каже "ето, одрадили смо ограничену мисију са јасним циљем", по западном рецепту, и после тога одмах повлачење. Не би НАТО стигао да се организује. Неки одговор би свакако следио али симболичан. Али на концу свега они ће изгубити иницијативу.

Наравно, не мора то баш тако, ово пишем на брзину па не могу баш да смислим праве примере. Суштина је размишљање "out of the box".

П.С. Ево и мало аналогија.
- Знамо за причу о Хансу Јоакиму Марсеју и начину како је разбијао зачарани дефанзивни "лафберијев круг". Радио је оно што се није очекивало.
https://en.wikipedia.org/wiki/Hans-Joachim_Marseille
- Знамо и за теорију игара и теорију рационалног избора. Ево како је то фино и са дистанцом примењено на украјинску кризу:
http://www.nspm.rs/savremeni-svet/ukrajinska-kriza.....krscu.html

offline
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 32530

I ON/I poklone 1000 (hiljadu) godina istorije šipusima. GUZ - Glavom U Zid GUZ - Glavom U Zid GUZ - Glavom U Zid

offline
  • Pridružio: 18 Feb 2013
  • Poruke: 6178

Кумановски споразум је прекршен.Он практично не постоји.Не само *Војска Косова*,већ и сам КФОР је у овом моменту нелегална окупациона сила.Што се тиче правног основа никад га нису имали,понајмање га имају сад.Кључно је питање колико чврсто и колико далеко је спремна да иде Русија,првенствено.Наравно и Кина.Кључно је ставити до знања Светском табаџији да се не може понашати тако да му правни основ уопште није потребан.Наравно да све може.И Обама је донео одлуку за *Милосрдног* на Сирију,па ...ништа.

offline
  • Pridružio: 18 Feb 2013
  • Poruke: 6178

https://rs.sputniknews.com/politika/201812151118186912-dacic-sb-un/
Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је вечерас да ће седница Савета безбедности УН, коју је Србија тражила због формирања војске Косова, бити одржана у понедељак у 15 сати и да ће бити отворена за јавност.

offline
  • j22  Male
  • Građanin
  • Pridružio: 17 Apr 2017
  • Poruke: 293
  • Gde živiš: Beograd

šta bi sa onim da će u narednih 72 sata da obilazi kzb ?
to je bila vnredna vest u narednim emisijama na svim televizijama sa istim gostima.
Koje je ON zadatke dao vojnicima u kzb prvog dana posete?
gde su druga dva dana posete ? da nisu na tajnoj lokaciji ?

offline
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 32530

Politička analitičarka iz SAD Pamela Geler kaže da je Kosovo "država džihadista u srcu Evrope" i da je njen savet američkoj administraciji povodom kosovskog čvora da obavezno podrži Srbiju.
"To je stav koji imam godinama, od vremena kada je predsednik Bil Klinton napravilo jednu od mnogih katastrofalnih grešaka podržavajući muslimansku stranu tokom građanskog rata u Bosni", navodi Geler za "Novosti".
Na pitanje kako vidi neuspeh samoproglašene države Kosovo u Interpolu, ona ističe da se u organizacijama kao što je Interpol realna situacija stavlja ispred političke korektnosti.
http://www.rtv.rs/sr_lat/politika/geler-kosovo-je-.....75992.html

offline
  • Istoričar
  • Pridružio: 02 Sep 2012
  • Poruke: 286
  • Gde živiš: Moskva, Rusija

Skijavoneska ::Sto se tice kraljevine bolje imati Vojvodinu nego Makedoniju. Dobili smo RS, dobili smo rezoluciju 1244, izgubili smo CG i polako gubimo Kosovo, a to su procesi zapoceti 5. oktobra.
Ovde se konstanto govori o tome, samo da skinemo Vucica i dovedemo patriote i oni ce j... majku svima i pobedicemo u svemu, postacemo nuklearna sila, prvi cemo kolonizovati Mars.. kakav progres nas ceka, samo treba uraditi najtezu stvar, dovesti patriote na vlast i smeniti Vucica i eto ga sah mat celom svetu.

Nama nisu valjali Obrenovici, koji su stvorili Srbiju i prosirili je, vaspostavili Kraljevinu. Nama nije valjao Aleksandar jer je stvorio vecu drzavu jos od cara Dusana, pomerio granice pravoslavlja najzapadnije, stvorio unitarnu drzavu sa 6 od ukupno 9 banovina, sa srpskom vecinom. Nama nije valjao Tito jer je ubijao Srbe. Nama nije valjao Milosevic, jer je branio R.S. i Kosmet, (DOS ne bih da spominjem, oni su svakako najgori), evo sada ne valja Vucic. A dosta toga se promenilo na bolje posle dosmanlija, vojska je prestala da se urusava kao onda, ne koristi se termin nato intervencija nego argesija, radi se spomenik momcima sa Kosara, podignut je Tiboru Cerni, i puno toga ide nabolje, nesto stagnira, nesto je i gore. Al tako je to. Ne mozete ocikvati od njih da budu efikasniji, kada najveci deo svoje energije trose upravo da bi se odrzali na vlasti, jer ovde je plodno tle za korisne idiote Zapadu. Nama nece valjati niko ko dodje, vecito cemo cekati patriote, i svoje vreme cemo trositi na unutrasnje sukobe, a hijene vrebaju sa svih strana.


Управо, све погођено до танчина. Нашем народу нико не ваља. Пљували су Карађорђевиће, Александра поготово и сви су војводе 100 година после битке, пљујемо Тита, пљујемо Слобу, пљујемо Жуте(слажем се са тобом да од њих нема горих), сад пљујемо Вучића а после ћемо пљувати оног ко дође после њега и тако у круг. Најгора ствар је што су алтернатива Вучићу жутаћи попут Ђиласа, Борка Стефановића, Шунатовца, Бошка Обрадовића, Чеде и осталих??? Чим кажеш нешто позитивно одмах си бот, сендвичар, СНС идиот, а ти исти који ти то говоре су исто били такви ботови само друге стране. Мене живо занима како изгледају те патриоте које ми већ дуго и силно ишчекујемо.

offline
  • Pridružio: 16 Dec 2018
  • Poruke: 59

americka analiticarka, Pamela Geler, preporucujem Wink

gellerreport.com (https://gellerreport.com/?s=Kosovo)


Kosovo is the state of jihadists in the heart of Europe's politics
newsbeezer.com/serbiaeng/pamela-geler-koso.....-politics/

naslov je mozda nov,
ovo je Pamela odavno objavila...
Citat:KOSOVO, THE NEW JIHAD STATE IN THE HEART OF EUROPE
By Pamela Geller - on May 23, 2016

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 891 korisnika na forumu :: 16 registrovanih, 2 sakrivenih i 873 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., alkatraz080, babaroga, Bubimir, cenejac111, ladro, marsovac 2, nebkv, Oscar, raketaš, repac, solic, stegonosa, suton, Vatreni Zmaj, yufighter