"Nova" istorija Kosova i Metohije, 2009-2021. godina

1687

"Nova" istorija Kosova i Metohije, 2009-2021. godina

offline
  • Pridružio: 18 Feb 2013
  • Poruke: 6178

@danijell
Колега,цитирајте читав пост.Ако је све тако просто,чему седница савета безбедности.Ако је могуће цитирати само један члан.став.алинеју...како год.Ако монополарни силежија све сам тумачи,могло је и без икаквог папира тамо 99-те.Може ли и данас,то је суштина,које сам се врло јасно дотакао...Ако све максимално упростимо,шипци могу изгласати да је земља равна.Ко им шта може.Но добро видећемо ,ствари се чини ми се доста убрзавају...



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 27 Feb 2015
  • Poruke: 529

https://www.facebook.com/929245637171651/videos/315941342356292/



offline
  • Pridružio: 19 Nov 2017
  • Poruke: 303

MiG-29M2 ::Управо, све погођено до танчина. Нашем народу нико не ваља. Пљували су Карађорђевиће, Александра поготово и сви су војводе 100 година после битке, пљујемо Тита, пљујемо Слобу, пљујемо Жуте(слажем се са тобом да од њих нема горих), сад пљујемо Вучића а после ћемо пљувати оног ко дође после њега и тако у круг.

Kako misliš niko nam ne valja? Meni ne valja onaj ko radi protiv interesa naroda kojem ja pripadam, i potpuno je razumno da mi ne valja. Karadjordjević je ostavio rasparčane Srbe u tri države, a imao je pobjedničku vojsku u rukama, je l' on treba da mi valja? Tito je uradio isto, pritom je proširio granice države koja je bila Hitlerov saveznik, je l' on možda treba da mi valja? Nemam hrabrosti Vučića usporediti sa ovom ekipom, jer sigurno ne može biti toliko štetan, jer na kraju krajeva nema se više šta prodati. Isto tako je činjenica da taj Vučić, otkad ima uticaja u ovoj državi, ništa dobro Srbima na Kosovu nije donio, a mi svakodnevno moramo slušati njegovu pljuvačinu po onim prethodnim, koji su ruku na srce bili još gori od njega. I u pravu si, dolazimo do toga da nama niko ne valja, a možda i treba da bude tako, jer niko od njih nije radio u našem interesu.

offline
  • su27 
  • Elitni građanin
  • Pridružio: 28 Dec 2012
  • Poruke: 2492

Iz Brisela je u Prištinu stiglo pismo adresirano na kosovskog premijera Ramuša Haradinaja u kom mu se nudi rešenje problema za takse za robu iz Srbije.

Kako javlja Koha ditore, pismo su uputili visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini, evropska komesarka za trgovinu Sesilija Malstrem i komesar za evropsku susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han.

Navodi se da iz EU, između ostalog, predlažu da se odrednica "UNMIK" u CEFTA sporazumu zameni odrednicom "Kosovo*" (Kosovo sa zvezdicom), a zauzvrat traže da prištinske vlasti, u znak dobre volje, pre sutrašnjeg sastanka Saveta za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) u Briselu, privremeno suspenduju primenu odluke o taksama na robu iz centralne Srbije i Bosne i Hercegovine.

List piše da se troje članova Evropske komisije u pismu bavilo pitanjima koja su kod Haradinaja izazivala zabrinutost izraženu u njegovom pismu ranije upućenom Briselu, gde je objašnjavao razloge Prištine za uvođenje taksi.

"U duhu slobodne trgovinske zone, sve strane moraju da poštuju pravila koja su zajedno prihvatili. Kako bi se pozabavili ovim pitanjima, kao što je komesar Han i predložio tokom posete 3. decembra, Evropska Komisija je spremna da uvede specijalni format za vas i Srbiju kako biste pronašli konkretna i praktična rešenja za razna trgovinska pitanja koja ste vi pomenuli", piše u pismu upućenom Haradinaju iz Briselu.

Dopisnica "Radija Slobodne Evrope" iz prestonice EU navodi da je pismo Haradinaju poslato 12. decembra.

Navodi se da se u pismu od prištinske strane traži da unapred dokaže konkretnu spremnost da se pronađe rešenje.

"Kao gest dobre volje, kako bi se olakšao početak ovih razgovora, pozivamo vašu vladu da suspenduje primenu povećanja tarifa, pre predstojećeg sastanka Saveta za ŠP, kao privremenu meru dok se ne pronađe rešenje za identifikovane probleme", stoji u pismu koje su potpisali Mogerinijeva, Malmstremova i Han.

Podseća se da se u Briselu u ponedeljak održava redovni godišnji sastanak o SSP sa Kosovom, a dan kasnije je zakazan isti format sastanka sa Srbijom.

RSE navodi da zato predstavnici Evropske komisije smatraju da bi ova nedelja bila idealna za poček rešavanja krize oko taksi.

U pismu evropski zvaničnici tvrde da su spremni da otpočnu s ovim procesom već 17. decembra na marginama sastanka SSSP sa Kosovom i da zato traže od kosovskog premijera da imenuje jednog člana koji bi učestvovao u pripremnim sastancima u njegovo ime.

offline
  • Istoričar
  • Pridružio: 02 Sep 2012
  • Poruke: 286
  • Gde živiš: Moskva, Rusija

Markoni29 ::MiG-29M2
Ја се гадим ботова, презирем опорутунисте. А сажаљевам лаковерне. Ако неко стварно верује у оно што му се сервира преко медија ја могу само да га жалим. Управо су такви заведени људи доказ подмуклости демократије.
Алтернатива за бољу будућност нису Ђилас, Тадић, Шешељ. Нису ни политичке партије. Власт мора да се мења кроз удружења грађана. Да! Она постоје и боре се. Ја у томе видим шансу за наш народ.
Бедно је оправдање за ову власт прозивање прошле власти. Докле више? Тако су и прошли кривили Милошевића. Милошевићеви су кривили Тита. Титови су кривили краља. А сви су радили лоше. Као и ови данас. Само ови данас отимају реке, туку старце. Избацују људе на улицу. А то нису радили за време Милошевића. Ја јесам млад. Имам 34 год. Али памтим деведесете. Тада није била оваква медијска цензура. Јер је штампа била слободна! Штампа и локалне телевизије. А господн председник није искакао из фрижидера и држао нон-стоп вандредне конференције.
Стање је лоше. Јако лоше. У свим областима. Ова власт води јаку лошу унутрашњу и спољну политику. Друштво разједа корпупција проузрокована бруталном партократијом. Председник изгледа као неко ко само брине о свом рејтингу. Оглашава се и стаје у заштиту пинка, ријалитија и оне новинарке Барбаре. А када новинару упале кућу јер јавно изнео да је председник једне ипштине у БГ криминалац наш председник "малчи"!

Ово је тема о КосМету. Због свега овог што сам написао и још много тога ненаписаног, ја а претпостављам и многи на овом форуму имамо оправдану бојазан да врх наше државе спрема издају!


Знам да иде у оф ал надам се да ће админи да допусте. Oво би можда могло да прође да није у питању српски народ, јер много је пута до сада доказано да чим даш човеку власт видиш какав је и ја убеђен сам да би та удружења била много гора када би се дочепала власти него било који систем који је до сада био. Моје неко мишљење је да код Срба само чврста рука може да помогне, никаква демократија, никаква удружења, ништа. Само чврста рука, јер смо познати као инаџијски народ, бунтован, све би по нашем да буде, нема ратног лонца у ком ми нисмо били поклопац на овај или онај начин. Једноставно сам стекао такав утицај, читајући разне извештаје за период од почетка 19. века до данас. Такав смо народ. Овде на часовима језика сам имао задатак да опишем српску свадбу и да је представим као део националне традиције, а у мојој групи Монголи, Кинези, Вијетнамци, Иранци, Сиријка Zaljubljen и професорка која је Рускиња. И ја наравно почнем са свим традицијама које имамо на свадби, и кад сам дошао до дела где се пуца на јабуку и у ваздух и њихова реакција је буквално била Shocked
Shocked Shocked - шта ови дивљаци шенлуче и пуцају ко ненормални а веселе се. Мислим да схваташ шта хоћу да кажем.

offline
  • Istoričar
  • Pridružio: 02 Sep 2012
  • Poruke: 286
  • Gde živiš: Moskva, Rusija

dragoljub11987 ::
Проблем је што Српски народ неће васкрснути док се не излечи од Југословенства. Наведи једну ствар коју су горепоменути после 1918. урадили за српске националне интересе (сем можда признања Републике Српске). А што се војвода тиче и тадашње војводе су увиђале погубност Александрове политике. Зато је овај срамно сменио Путника за време повлачења преко Албаније, Мишића отерао када му је поднео извештај Војне обавештајне службе да су Хрвати сем у Далмацији потпуно против заједничке државе, а Бојовића јер се успротивио да се војска претвори у краљеву приватну гарду. А ово за СНС, опет наведи ЈЕДНУ позитивну ствар коју су ону урадили у било којој сфери. А класичне ботовске форе "и жути су били лоши" не пале. Исто су тако и они 12 година колико су владали говорили да је за све крив Слоба. Жути јесу били јако лоши, мада мање од ових, а сада је пола бивших њихових функционера у врху СНС. Узгред кад је то Бошко Обрадовић био у ДС?


Нисам видео ову поруку одмах, па не одговорих. Ви сви што пљујете идеју југословенства (лично сам против ње) причате 100+ година након свих тих догађаја, као да не схватате да је то у том тренутку био ЈЕДИНИ начин да се сви Срби ставе у једну државу (не спомињите Лондонски уговор) и да су се политичари водили том идејом. Нико у том тренутку није могао да ће да се претпостави да ће се десити Јасеновац, Пребиловци и сви остали масакри у НДХ, да ће 1945. године комунисти доћи на власт, да ће се десити Олуја, Бљесак, и погроми Срба на Косову. Сви сте ви генерали после битака и сви би сте урадили ово или оно, и онај што је то урадио није био у праву. Што се тиче Александра и његових потеза, ко познаје његову личност и његову сујету биће му јасни ови и други потези које је повлачио. Па тог самог Војводу Мишића су пре Великог рата 2 пута пензионисали због разних оптужби да је Обреновићевац, па због утицаја официра из Црне руке, да би неко други дошао на његово место. Таквих догађаја имате колико хоћете. Што се тиче СНС-а и добрих ствари које су они урадили, знам да политика дневна није дозвољена, али морам да напишем, слободно прочитајте шта колеге попут Факија и Шакоте пишу за стање у војсци и колико се оно променило, за мене лично, пошто сам дошао као дете у оној колони током Олује, радује што је коначно обележавање Олује добило ДРЖАВНИ вид, да се цео државни врх окупља и одаје пошту жртвама настрадалима током те несреће, да се коначно о момцима са Кошара даје пажња коју они заслужују, да се дижу споменици онима који то заслужују попут Тибора Церне, краља Петра у Новом Саду, да се бомбардовање 99 ословљава као агресија, да се снимају филмови о херојствима припадника Приштинског корпуса, да се више ратни комаданти не називају ратним злочинцима попут генерала Лазаревића, и да им се дозвољавају активности попут предавања на Војној академији итд итд..Знам да Бошко није био у ДС, ал молим вас да не причамо о њему као озбиљном политчару.

offline
  • Pridružio: 22 Jul 2018
  • Poruke: 3464

MiG-29M2 ::

Нисам видео ову поруку одмах, па не одговорих. Ви сви што пљујете идеју југословенства (лично сам против ње) причате 100+ година након свих тих догађаја, као да не схватате да је то у том тренутку био ЈЕДИНИ начин да се сви Срби ставе у једну државу (не спомињите Лондонски уговор) и да су се политичари водили том идејом. Нико у том тренутку није могао да ће да се претпостави да ће се десити Јасеновац, Пребиловци и сви остали масакри у НДХ, да ће 1945. године комунисти доћи на власт, да ће се десити Олуја, Бљесак, и погроми Срба на Косову. Сви сте ви генерали после битака и сви би сте урадили ово или оно, и онај што је то урадио није био у праву. Што се тиче Александра и његових потеза, ко познаје његову личност и његову сујету биће му јасни ови и други потези које је повлачио. Па тог самог Војводу Мишића су пре Великог рата 2 пута пензионисали због разних оптужби да је Обреновићевац, па због утицаја официра из Црне руке, да би неко други дошао на његово место. Таквих догађаја имате колико хоћете. Што се тиче СНС-а и добрих ствари које су они урадили, знам да политика дневна није дозвољена, али морам да напишем, слободно прочитајте шта колеге попут Факија и Шакоте пишу за стање у војсци и колико се оно променило, за мене лично, пошто сам дошао као дете у оној колони током Олује, радује што је коначно обележавање Олује добило ДРЖАВНИ вид, да се цео државни врх окупља и одаје пошту жртвама настрадалима током те несреће, да се коначно о момцима са Кошара даје пажња коју они заслужују, да се дижу споменици онима који то заслужују попут Тибора Церне, краља Петра у Новом Саду, да се бомбардовање 99 ословљава као агресија, да се снимају филмови о херојствима припадника Приштинског корпуса, да се више ратни комаданти не називају ратним злочинцима попут генерала Лазаревића, и да им се дозвољавају активности попут предавања на Војној академији итд итд..Знам да Бошко није био у ДС, ал молим вас да не причамо о њему као озбиљном политчару.

Ко је озбиљан политичар одређује онај ко има паре (а зна се ко је то данас) па их инвестира у оног ко му највише одговара. Да не ширимо даље расправу пошто је ово тема о КиМ али све што је горе наведено као резултат СНС је ПРОПАГАНДА. Ја сам питао за ЧИЊЕНИЦЕ а оне говоре о катастрофалном стању у апсолутно свим областима. Тако је било и под ДОС-овским владама, нарочито Тадићевом али ови су границу померили још више. А што се тиче наведене пропаганде у првој и другој Југославији је сличних ствари (споеменици, књиге, флмови, давање имена јавним местима, ордење, параде, слетови, помпезнас обележавања годишњица итд.) било на тоне па су обе пропале за неколико дана, чим се међународни поредак који их је створио изменио. А пропале су јер су грађене само на пропаганди и ничем више. Ови раде исто и држава постаје толко трула да је најмањи потрес може уништити. Корупција и непотизам су раширени до невероватних граница. Толиких да се човеку згади споствена држава и народ који то трпи. Што се војске тиче познајем доста војника а и неколико активних официра и сви одреда у искреном разговору признају да је стање у војсци катастрофално.

А што се Југославије и како нико није могао да предвиди шта ће се десити тиче само оволико (ако смета нека модератори уколоне овај део): Хрватска до Дрине је била основна ставка у програму најзначајније хрватске странке у Аустро-Угарској, Народне Странке (Штросмајер, Рачки, Мразовић, Мажуранић итд.) основане 1860. А оснивачи друге најзначајније странке, Странке права (Анте Старчевић и Јосип Франк) основане исте 1860. су Србе прогласили нижом расом коју треба уклонити са целог тог "хрватског" простора до Дрине. Да су Срби "накот за секиру" и да "та пасмина треба да буде из народа истребљена". Дакле није могао да предвиди само онај ко није знао да чита.

offline
  • Pridružio: 27 Feb 2015
  • Poruke: 529

MiG-29M2 ::
Знам да иде у оф ал надам се да ће админи да допусте. Oво би можда могло да прође да није у питању српски народ, јер много је пута до сада доказано да чим даш човеку власт видиш какав је и ја убеђен сам да би та удружења била много гора када би се дочепала власти него било који систем који је до сада био. Моје неко мишљење је да код Срба само чврста рука може да помогне, никаква демократија, никаква удружења, ништа. Само чврста рука, јер смо познати као инаџијски народ, бунтован, све би по нашем да буде, нема ратног лонца у ком ми нисмо били поклопац на овај или онај начин. Једноставно сам стекао такав утицај, читајући разне извештаје за период од почетка 19. века до данас. Такав смо народ. Овде на часовима језика сам имао задатак да опишем српску свадбу и да је представим као део националне традиције, а у мојој групи Монголи, Кинези, Вијетнамци, Иранци, Сиријка Zaljubljen и професорка која је Рускиња. И ја наравно почнем са свим традицијама које имамо на свадби, и кад сам дошао до дела где се пуца на јабуку и у ваздух и њихова реакција је буквално била Shocked
Shocked Shocked - шта ови дивљаци шенлуче и пуцају ко ненормални а веселе се. Мислим да схваташ шта хоћу да кажем.


Ево, буразеру, живео сам као подстанар у многим становима, познајем наш народ у срж, нико ни је добар, реално, већина су само глупи. Да им даш мало моћи или неког значаја, дошли би до правог изражаја,.. Школовао сам се у неколико градова и места, као и села, обишао сам много места, знам наше људе и могу рећи да су најчеститији наши сељаци. Наравно, не сви! Прочитај поезију МИлана Ракића (На Газиместану), Владислава Петковића Диса (Наши Дани), песме о нама, нашем друштву и моралу, које су написане само неколико година пре највећих победа српског оружја, видећеш да се готово све може пресликати на садашњицу.

Људи овде имају погрешну перцепцију да је наш народ, некако другачији од других. Да смо некако узвишенији од других народа. Како само ми трпимо неку неправду. Једноставно, народ је народ, било где, људи су људи, хомо сапиенс је хомо сапиенс (мада ја лично правим разлику између одређених раса у погледу карактеристика који их обелажавају). Потребно је јако много знања о томе шта је нација, како је настала, дела модерних и античких филозофа о слободи, држави, итд. Јако добро знање о историји, друштвеним процесима, ево ја бих лично препоручио да упоредо да се чита римско право, упоредно право, римска и грчка историја, историја првих цивилизација, дела антрополога као што је Морган. А да се онда полако прати и наша историја, па на пример, како су заправо кнезови хтели кагву, а не раја, како су ужирене крмаче донеле слободу (не буквално), Књига о Милутину, Српска трилогија...

Кад се све то схвати и разуме, данашња политика владајућег режима биће ако не логичнија, онда барем доста другачија у просечном српском мозгу.

offline
  • Pridružio: 19 Nov 2017
  • Poruke: 303

MiG-29M2 ::Ви сви што пљујете идеју југословенства (лично сам против ње) причате 100+ година након свих тих догађаја, као да не схватате да је то у том тренутку био ЈЕДИНИ начин да се сви Срби ставе у једну државу

To jednostavno nije tačno. 1918-e godine, 28 opština sa srpskom većinom u Bosni i Hercegovini podnijelo je zahtjev za prisajedinjenje Srbiji. Srbi su tada činili većinu stanovništva u BiH, trebam li to spominjati? Drugi narodi po završetku rata nisu imali političku moć. Srbija je danas u najmanju ruku mogla imati granicu na Uni, sa Bosnom i Hercegovinom kao pokrajinom. Zašto nema...možemo diskutovati.

Kao što neko reče, politika čišćenja Srba lijevo od Drine nije nastala 1941-e, nego mnogo ranije. Onaj političar koji 1918 nije mogao predvidjeti NDH i Jasenovac, je evidentno pogriješio svoje zanimanje. Uostalom, i da NDH nije stvorena, srpsko nacionalno pitanje se moglo riješiti prije 100 godina.

izvinjavam se za off, ovo je zadnji put

offline
  • Istoričar
  • Pridružio: 02 Sep 2012
  • Poruke: 286
  • Gde živiš: Moskva, Rusija

@драгољуб
Гледај друже, о разним теоријама шта је пропаганда на којој се држава базира или ко је политичар и ко није, и ко је лопов а ко није...овде томе није место а и забрањено је правилником. Ја да тебе убедим не могу као ни ти мене и тако можемо до јутра.

@скијавонеска
Читао сам и Ракића и Диса, ал ми је некако био упечатљивији спис од Арчибалда Рајса, где се очима једног странца јасно виде те негативне особине које има наш народ. Наравно мислим на ,,Чујте Срби", а о теоријама везаним за нације...то сам мрзео и на факултету док сам студирао, веома тешка тема.

@Лазићдб
Ти стварно мислиш да смо се ми до 1918 ишта питали по питању нових граница? или Хрвати и Словенци?

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1292 korisnika na forumu :: 30 registrovanih, 5 sakrivenih i 1257 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Rade, babaroga, Brana01, ccoogg123, DonRumataEstorski, dozorni, Fabius, Goran 0000, goxin, ikan, jackreacher011011, Karla, Kubovac, kybonacci, ljuba, marsovac 2, Mcdado, minmatar34957, nemkea71, NoOneEver Dreams, oldtimer, robertino, Srle993, ss10, vlad the impaler, Vlad000, voja64, zdrebac, Zoca, zzapNDjuric99