"Nova" istorija Kosova i Metohije, 2009-2021. godina

1689

"Nova" istorija Kosova i Metohije, 2009-2021. godina

offline
  • Pridružio: 08 Avg 2014
  • Poruke: 1379

Narko diler,a u slobodno vrijeme i premijer tzv. Kosova ,Hasim T. ladno je odbio predlog iz EU o ukidanju carina.Sila je ta Evropa kad je se ni lokalni kauboji ne plase.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 32556

Prisiliti Srbiju na totalo poniženje i kapitulaciju - drugačije se ne može okarakterisati plan kosovskog premijera Ramuša Haradinaja za uređenje odnosa Prištine i Beograda koji je pre nekoliko dan prosledio ambasadorima zemalja Kvinte, a u kojem navodi svoju ekstremnu viziju za rešenje statusa Kosova.

"Blic" je, ekskluzivno, došao u posed tog dokumenta u kome je na 30 strana, sa preambulom i ukupno 16 poglavlja, u nešto manje od 200 tačaka, Haradinaj izneo zahteve prema Srbiji. Prema predlogu sporazuma, naša država ne samo da bi trebalo da bezuslovno prizna Kosovo i omogući mu stolicu u Ujedinjenim nacijama i svim drugim međunarodnim organizacijama, već bi i po sticanju željene nezavisnosti praktično trebalo da ga izdržava kroz brojne odštete i reparacije koje datiraju čak i iz vremena SFR Jugoslavije.
https://www.blic.rs/vesti/politika/ekskluzivno-ovo.....ma/t6yw1zf

Ko je bio na "našoj", a ko na "njihovoj" strani u SB UN
https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2018.....id=1483428



offline
  • boyce 
  • Super građanin
  • Pridružio: 05 Nov 2007
  • Poruke: 1072

Šta sve Haradinaj predlaže u nacrtu sporazuma sa Srbijom
Autor:N1 Beograd

Šta sve Haradinaj predlaže u nacrtu sporazuma sa Srbijom


Prema nacrtu sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova sa Srbijom koji je predložila vlada Ramuša Haradinaja, u koji je N1 imao uvid, Srbija i Kosovo bi se međusobno priznale kao suverene države koje pristaju da se podržavaju u međunarodnim organizacijama uključujući UN.

Dve strane bi se, prema sporazumu, obavezale na političku, privrednu i društvenu saradnju kroz vladine i nevladine strukture radi zaštite i unapređenja interesa naroda obe države rukovodeći se potrebom za unapređenje mira, tolerancije, interkulturalnog i međureligijskog poštovanja i dijaloga među svim zajednicama. Mehanizmi će biti obezbeđeni za poštovanje ljudskih prava građana obe države, a biće uspostavljene zajedničke strukture za rešavanje pitanja preostalih iz rata kao što su reparacije, nestali, seksualno nasilje i ratni zločini.

Srbija i Kosovo bi, prema nacrtu sporazuma, uspostavile zajednički fond za akademske, istraživačke projekte i razmene mladih. Strane su saglasne da se u institucijama javnog obrazovanja Kosova organizuju predavanja na srpskom i na albanskom, uključujući one institucije obrazovanja koje rade u okviru nastavnih planova Srbije na Kosovu.
POVEZANE VESTI

Obe strane će podržati pravo izbeglica i raseljenih lica na povratak i povraćaj imovine.

Srpska zajednica na Kosovu bi imala specifična prava garantovana ustavom i zakonima koji mogu biti izmenjeni samo glasovima većine manjinskih poslanika.

Kosovo će uspostaviti Zajednicu srpskih opština u skladu sa ustavom ali će njen statut biti podnet Ustavnom sudu na procenu, kaže se u narctu sporazuma.

Kosovo se obavezuje da uspostavi multietničku policiju, a u opštinama u kojima su Srbi većina, komandire policijskih stanica i podstanica će postavljati MUP po preporuci lokalnih vlasti.

Srpska zajednica će imati pravo na sopstvene medije i na informisanje na sopstvenom jeziku, a vlasti Kosova se obavezuju da ne ometaju aktivnosti srpske zajednice u lokalnim, regionalnim i međunarodnim nevladinim organizacijama.

Srbi će imati pravo na najmanje dva zamenika ministra, dvoje sudija Ustavnog suda i dva člana Pravosudnog saveta kao i na 15 odsto sudija Vrhovnog suda, jedno mesto člana Centralne izborne komisije i mesto potpredsednika opština u kojima nisu u većini.

Beograd i Priština bi formirale zajedničku ratnu arhivu u kojoj će se prikupljati dokazi o žrtvama rata, ratnim zarobljenicima, žrtvama seksualnog nasilja i drugoj društvenoj i materijanoj šteti.

Srbija bi pojačala napore u istraživanju i procesuiranju ratnih zločina protiv kosovskih Albanaca, a Kosovo bi prihvatilo primenu obaveza i ustavnih i pravnih odredbi Specijanog suda za ratne zločine na Kosovu.

Obe strane se obavezuju da uspostave mehanizme za kompenzaciju žrtavama zločina tokom rata.

original engleska verzija

http://rs.n1info.com/Binary/146/Kosovski-nacrt-sporazuma.pdf

offline
  • Pridružio: 16 Dec 2018
  • Poruke: 59

Citat:Svi mi dobro znamo ko je i šta je N1. Ali je takođe činjenica da je to danas jedino masovno medijsko sredstvo na kojem može da se čuje kritičko mišljenje o trenutnoj vlasti.

znaci da je N1 postigla svoj cilj Wink
da postane jedina i masovna ,
a, posle je sve tako lako...

offline
  • Pridružio: 27 Feb 2015
  • Poruke: 529

N1 je sekta, koju treba zabraniti. Tu se uglavnom pojavljuju delovi ,,gradjanske opozicije”, patriota i nema. Govori se o nepostojecim genocidima, zlocinima. Prave se razne fikcije i manipulacije. Ja im ne bih verovao ni da kazu da je u decembru pao sneg.

offline
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 32556

Kosovsko tužilaštvo tvrdi da su trojica Srba, uhapšenih zbog sumnje u umešanost u ubistvo srpskog političara Olive Ivanovića, januara ove godine u Kosovskoj Mitrovici, delovali kao kriminalna grupa, piše Koha onlajn.
http://www.rtv.rs/sr_lat/hronika/slucaj-ivanovic-t.....76584.html

offline
  • Pridružio: 16 Okt 2016
  • Poruke: 100

A jos su komicniji zakljucci kako eto samo je n1 nezavisna od vlasti...a gazda isti i njima i toj vlasti. Komedijanje na nivou osnovaca. Ta n1 ce na kraju biti Vucicev jedini i najbitniji stit.

offline
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 32556

Hoće li EUropa uspeti da baci kosku između dva cuceka Haradinaja i Tačija pa da se oni malo bave sami sobom???
Predstavnici EU Federika Mogerini, komesar za trgovinu Sesilija Malmstrem i komesar Johannes Hahn uputili su novo pismo premijeru privremenih kosovskih institucija, Ramušu Haradinaju, u kojem navode da je svojim jednostanim akcijama ugrozio napredak koji je do sada postignut u dijalogu.

Evropski funkcioneri takođe pozdravljaju rezoluciju o dijalogu, koju je kosovska skupština usvojila na Haradinajevu inicijativu, ali, kako prenose prištinski mediji, ukazuju da će dijalog biti nastavljen u istom formatu, koji podrazumeva da EU zastupnikom stavova Prištine i učesnikom u dijalogu i dalje smatra samo Hašima Tačija.
https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2018.....id=1483564

Na protestu u Kosovskoj Mitrovici zatraženo je od Brisela da bez odlaganja uvede političke i ekonomske sankcije prema vlastima u Prištini, do okončanja kršenja Cefta sporazuma. Pročitano je ukupno pet zahteva koje su Srbi uputili međunarodnoj zajednici.
http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/9/politika.....stini.html

Američki predsednik Donald Tramp je u pismu Hašimu Tačiju naveo da je postizanje sporazuma između Beograda i Prištine dostižno. Očekujem da Vas i predsednika Aleksandra Vučića dočekam u Beloj kući da bismo proslavili to što će biti istorijski sporazum, naveo je Tramp.
http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/9/politika.....razum.html

offline
  • Pridružio: 27 Feb 2015
  • Poruke: 529

Drzava Srbija ako ima u planu reintegraciju Kosmeta, valjalo bi da u okviru pripremnih radnji udari na njihovu finansijsku zilu kucavicu, a to je narko-mafija! Mislim da je kadar MUP-a sposoban!

offline
  • Pridružio: 25 Dec 2016
  • Poruke: 2107

Mora da se salis. Very Happy Pa oni su ortaci. A nacina ima mnogo laksih i blazih za pocetak, sipci drze toliko poslova po celoj Srbiji sa akcentom na Beograd da je to za neverovati.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 836 korisnika na forumu :: 40 registrovanih, 4 sakrivenih i 792 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: amstel, anta, babaroga, Bobrock1, bojank, dane007, Denaya, DonRumataEstorski, dragoljub11987, drimer, FOX, Georgius, Goran 0000, Ivica1102, Joja, Kaplar2, Karla, Koridor, ksyyaj, Kubovac, laurusri, Lošmi, mik7, milenko crazy north, MrNo, NikolaGTR, Panter, Petarvu, ruma, Shinobi, shone34, SR-3m, Srle993, Trpe Grozni, vaso1, vathra, vladulns, VP6919, YU-UKI, šumar bk2