"Nova" istorija Kosova i Metohije, 2009-2021. godina

1697

"Nova" istorija Kosova i Metohije, 2009-2021. godina

offline
  • Pridružio: 09 Okt 2014
  • Poruke: 2844

Skijavoneska ::Задњих 20 година слушам како Америка губи утицај овде или онде, а они никад јачи!

Ти изгледа живиш у неком паралелном универзуму?



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 27 Feb 2015
  • Poruke: 529

Markoni29 ::Skijavoneska ::Задњих 20 година слушам како Америка губи утицај овде или онде, а они никад јачи!

Ти изгледа живиш у неком паралелном универзуму?


Извини, ако ти напрежем ганглије, сад ће Америка да се распадне, само што није!



offline
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 32525

"Od uvođenja mere Srbiji i BiH, u ovo ministarstvo stiglo je oko 50 zahteva za oslobađanje od takse više stotina hiljada proizvoda. U tom slučaju taksa gubi smisao i zato je bitno da se svi proizvodi koji dolaze iz Srbije tretiraju jednako. Želeći da postoji jednak tretman za sve ove kompanije, koje, nažalost, dolaze od saveznika i prijatelja Kosova, preporučio sam to Vladi", rekao je kosovski ministar trgovine Endrit Šalja.

Reč je o devet kompanija koje su bile izuzete, poput "Koka-Kole", "Rauha", "Gorenja", "Henkela"...

"Ova iznenadna odluka koja je danas doneta definitivno će imati uticaj na naše poslovanje, ali ćemo se potruditi da se prilagodimo, koliko je to moguće", naveli su iz "Koka-Kole".

Neke od njih deo su američke privredne komore koja okuplja i one koji su politički prijatelji Prištine.
http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/9/politika.....stine.html

Američki ambasador u Prištini Filip Kosnet smatra da 2019. mora da bude godina sveobuhvatnog sporazuma.
On naglašava da od SAD nema "blanko čeka" za bilo koje rešenje.

"Ako se odnos izmedu Srbije i Kosova ne poboljša, postaće još gori. Zaista ne postoji opcija da se zadrži status kvo", kaže Kosnet za Kossev.

On naglašava da SAD želi da vidi „kreativan sveobuhvatni sporazum izmedu dve zemlje" koji mora da uzme u obzir brige i sigurnost Srba na KiM i da to ne može da se ignoriše.

"Što se tiče pitanja o granicama – korekciji, zameni teritorija i svega toga, politika Sjedinjenih Država je dosledno bila da mi nemamo neki željeni ishod. Ne pokušavamo da napišemo to kako bi trebalo da izgleda sporazum izmedu Kosova i Srbije", kaže Kosnet.
https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2018.....id=1487443

offline
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 32525

Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je, govoreći o američkoj ulozi u dijalogu Beograda i Prištine, da "gde god su SAD bile, Kosovu je uvek dobro išlo".

"I u ovom slučaju SAD podržavaju Kosovo, kao što podržavaju i obavezujući sporazum sa Srbijom... Nema razloga zašto ne bismo slušali savet SAD, pošto smo mi najproameričkiji narod na svetu", poručio je Tači u večerašnjim vestima prištinske RTV21.
https://www.blic.rs/vesti/politika/taci-sporazum-s.....19/n2eec0t

Президент Косово Хашим Тачи в пятницу, 28 декабря, подписал три закона, которые предусматривают преобразование Сил безопасности Косово в единую армию, сообщает RTK Live.
Источник: http://rusvesna.su/news/1546008625

online
  • Pridružio: 22 Jul 2018
  • Poruke: 3502

Skijavoneska ::
Извини, ако ти напрежем ганглије, сад ће Америка да се распадне, само што није!

Нико озбиљан никад није рекао да ће САД да се распадну или нестану али потпуно је евидентно да више немају ни близу тај утицај и снагу који су имали од пада Берлинског зида (па и раније) до кризе 2008. Делимично због разорних ефеката глобализације на саме САД а делимично због јачања конкурената. Ако не буде неких катаклизмичних догађаја САД ће у догледној будучности играти једну од најважнијих, можда и најважнију улогу на светској политичкој сцени али више неће бити једини и апсолутно доминантни као што су били. Е сад што се тиче Балкана ту се донекле слажем да је утицај Запада и даље далеко најдоминантнији али Балкан ионако није ни близу толико битан колико бисмо ми волели. Али доћи ће и он на ред. Проблем је у нашим политичарима који су са 20 година закашњења схваили да је пао Берлински зид а сада ће им требати 20 година да схвате да ни САД више нису свемоћне.

offline
  • Pridružio: 18 Feb 2013
  • Poruke: 6178

цитат .Skijavoneska ::

*Извини, ако ти напрежем ганглије, сад ће Америка да се распадне, само што није!*

Колега је апсолутно у праву.Како беше почиње онај филм о паду Римског царства.*Рим је падао 1000 година.Много дуже него ли су неке цивилизације уопште постојале*.Истина је нису оно што су били пре 20 година.Но онда других није било ни у траговима.Трамп је то генијално схватио најавивши још у кампањи да ће да сјебе пројекат без дна Ф35/искусно га уваљују савезницима,како би извукли огромне трошкове развоја/,и да ће кренути да поново производи Ф15.Обзиром да им палубна верзија *Ф18/добро шљака,значи да је као трговац,непогрешиво лоцирао проблем.Он ствари посматра из свог угла.Схватио је поенту.То што ће извесно време морати да само *демонстративно*глуме жандарма.јесте прилика да се неки виспренији мало тргну,и искористе вакуум.Чињеница да у међувремену Русија постаје све јача,амортизује се њеним развлачењем на све стране,како би се процес који је незаустављив,макар нешто успорио.Што се тиче нас,могу да приметим да помака има.Говорим пре свега о војсци,јер је ово војни форум.Помаци нису тектонски/јер би то скретало пажњу изнад пожељног/.Али чини ми се исто тако представља неповратан процес,који би након заокруживања потеза по приоритетима,кулминирао увођењем служења редовног војног рока.Ми не можемо бити глобална сила,не.Али мжемо бити регионална сила по питању КоВ-а,и довољно јаки у РВиПВО,што је по мало растегљив појам,те не бих детаљисао,мемам намеру да водим полемике.Ко год не види да то није могуће без ослонца на Русију/што се и дешава/,или је неинтелигентан,или плаћен.Наравно увек се могу *толерисати*и одређене међу фазе.Помало и разумем потребу сваког да баш он,уређује динамику,темпо,приоритете...али не иде то баш тако.За овај моменат,скренута је пажња да ће Држава заштитити свој народ на Космету.Ниједна претходна власт Коштуница,па максимално сервилни Тадић,нису имали тај капацитет.Посебно савезнички.Неколико пута сам подсећао на Милоша Обреновића .Колико му је било потребно да створи независну Србију,беше прво Кнежевина...Нека буде 50 година.Да је покушао да то уради за 50 дана,недеља,месеци...Србије не би ни било.Ситуација се ни данас није много изменила.Али *и даље се игра*,а противник стоји све мање боље и постаје све нервознији...

offline
  • član biblioteke
  • Pridružio: 18 Jul 2007
  • Poruke: 28513
  • Gde živiš: iznad smoga Beograda

Šta se dešavalo u Berlinu zbog "kosovske vojske"? B92
Citat:Nemačka stranka Levica uputila je, povodom namere prištinskih vlasti da stvori sopstvenu vojsku, pitanja federalnoj vladi o stavu Berlina o toj inicijativi.

offline
  • Pridružio: 31 Jan 2014
  • Poruke: 1599
  • Gde živiš: na zalasku sunca

@MB120

Ti takve gluposti pises da je to prosto neverovatno. Svaki tvoj post u meni budi zelju da ti odgovorim ali sam svestan da nema svrhe.
Sreca da postoji opcija "ignore" (odo' da je aktiviram).

offline
  • Pridružio: 11 Okt 2016
  • Poruke: 178

Пустите више геополитику и распад САД, нит је то тема, нит ће до тог распада доћи ускоро, нит Београд уопште мора да чека тај распад, кад те неко малтретира у животу не чекаш 50, 60, 70 година да тај неко умре, већ тражиш неко решење, постанеш довољно јак да се том насилнику не исплати да те удара, нађеш неког једнако јаког да те заштити, има хиљаду опција, само треба бити паметан и не бацати се одмах у панику како је све црно и нема излаза.

offline
  • Pridružio: 18 Feb 2013
  • Poruke: 6178

Аматер Србин,хвала лепо. Ziveli
@korisnik
Дато је као пример,фигуративно.ЊЕТ буквално...

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1079 korisnika na forumu :: 52 registrovanih, 6 sakrivenih i 1021 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, aleksmajstor, antonije64, Apok, Battlehammer, bestguarder, bojank, ccoogg123, Denaya, Dimitrije Paunovic, dragoljub11987, drimer, Frunze, Georgius, goxin, hyla, ikan, ILGromovnik, indja, janbo, Karla, Kibice, Komentator, Krvava Devetka, ksyyaj, kybonacci, ljuba, Lošmi, Luka Blažević, Marko Marković, Mi lao shu, mikrimaus, Mixelotti, momcilob55, nemkea71, nenad81, NoOneEver Dreams, nuke92, Parker, raso7, RJ, saputnik plavetnila, slonic_tonic, Srky Boy, stalja, uruk, vathra, voja64, wizzardone, wolf431, wolverined4, ZetaMan