"Nova" istorija Kosova i Metohije, 2009-2021. godina

1970

"Nova" istorija Kosova i Metohije, 2009-2021. godina

offline
  • amstel  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 13 Maj 2012
  • Poruke: 2522
  • Gde živiš: Hiljadu milja od topolivnice

Eyes Wide Shut ::
Минимум на који смемо да пристанемо је да инсистирамо на спровођењу уговореног из Резолуције 1244 СБ ОУН.

Хтео си рећи,да је максимум,прихватање 1244.Све преко тога је предаја дела земље,за сва времена,без могућности повратка истог под суверенитет,у слободном преводу заувек изгубљеног.
А минимум који треба да им дамо,је независност на фолклор,језик,чобанске активности изнад 1200 метара надморске висине,попис медвеђих јазбина и осталих активности у духу претходно наведеног.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 05 Jan 2012
  • Poruke: 995

Napisano: 22 Apr 2020 0:19

Mene jako interesuje da li neki prosecan siptar razmislja i komentarise sa sunarodnicima o tome sta bi od Kosova mogli da daju Srbima?Da li se kod njih vode razgovori o tome da nije ni ljudski ni posteno da Srbima ne damo nista ipak su oni tu od davnina i ne mozemo ih sad sve poubijati i proterati?
Ja smem zivotom svojim da garantujem da to ni u snovima a kamoli na javi ni siptarskom cobanu ni profesoru(ako ih imaju) na pamet ne pada.A i ako mu padne na pamet tako nesto,preko jezika mu sigurno nece preci.Osim naravno neka kombinacija gde ce oni profitirati tipa Zubin Potok i tri livade za Bujanovac i Presevo i srpsko priznanje.
Mi smo njima jedino u planovima da svaki nas trag obrisu sa KiM i da ostave dve tri enklave da pokazuje neke nase siromahe kao bele medvede pred ujedinjenim nacijama.
Sta cemo mi da radimo...
Cekacemo ako treba do sudnjeg dana da se situacija promeni u nasu korist i tog sudnjeg dana pre podne oslobodocimo nasu teritoriju a oni ce biti iseljeni odnosno proterani.
E sad,ako nam mozdane vijuge budu(kao sto kod mnogih jesu) kalkulantski „nastelovane“ u smislu „pa sta da radimo,cinjenice su takve to je realnost na terenu“ pa da ih priznano a Frau Merkel ce da posalje par ooooogromnih fabrika gde ce se hiljade ljudi zaposliti, mi smo u tom i svakom slicnom slucaju unapred izgubili 15% svoje teritorije.
Koliko god ovo sto sam ja napisao izgledalo laicki a neki ce mozda reci i prosto, to je jedan jedini nacin za nas uspeh.Sta jos treba da se desi da shvatimo da siptari kao i sve nase komsije razmisljaju upravo tako,jednosmerno i tvrdokorno dok im se karte ne poklope a onda poubijaju i proteraju Srbe gde god mogu?
Nek mi neko navede jedan jedini razlog zbog koga bi ja I svi mi trebali da imamo bilo kakvih obzira prema siptarima?
Od 1918 do danas,ubi nas ta nasa komsijska obzirnost, razumevanje za tudji problem, ljubljenje u usta i bratimljenje...ali mi ne popustamo u nasim zabludama koliko ja vidim.
Poenta cele price u ovako velikim stvarima je ILI SI VUK ILI SI OVCA ili jedes ili bivas pojeden i to se od postanka sveta do danas promenilo nije.Samo mi na ovom belom svetu pokusavamo da ovca i vuk budu braca i da zive u sreci i dobrim odnosima.Moze i tako ali ta sreca traje samo dok vuk ne ogladni.

Dopuna: 22 Apr 2020 0:33

Ja vas sve molim i apelujem na vas da zaboravite i izbacite iz vasih glava rezolucije,ugovore,potpisane dogovore i kako god se to zvalo.To su obicna SRANJA i kod zapadnog sveta sa kojima smo mi ispotpisivali i pristali na te rezilucije, iste imaju vrednost toalet papira( u varijanti kad zapad potpisuje nesto sa slabijim od njega). Jel nam treba jos neki dokaz za to posle svega?Mi se i dalje uzdamo u snagu toalet papira i u svest i dobru volju zapada da ce ispostovati ono sto su i oni potpisali.U zapadno postenje se uzdamo u taj isti zapadni svet koji iskljucivo i samo silu postuje.
Ne zanosimo se vise time i pokusajmo za pocetak da se oslobodimo kolonijalnog ropstva.



offline
  • Pridružio: 22 Jul 2018
  • Poruke: 3503

Није битно ко о чему пише по форумима. О поделама, разменама, итд. су отворено говорили председник, премијер и министар спољних послова републике Србије. Нисам приметио да је била нека посебна реакција, народни бунт, устанак итд. Ове мапе и планове није правио нико са форума како би исказао своје мишљење. Те мапе су направљене по ономе што говоре највиши представници ове државе.
Резолуција 1244 се не помиње јер неко мисли да су западњаци одједном постали поштени, него јер би то требало да буде минимум српских захтева, нешто испод чега се никако не иде. Поготово данас када је стање за Србе далеко повољније него 1999. Али то ништа не вреди када је у самој Србији стање далеко горе него пре 20 година. Уместо да тражимо не само да се испоштује све што у резолуцији пише, него и много преко тога, ми (тј. наша власт) говори о томе да морамо нешто и да добијемо када губимо све. Због тога се нико претерано не буни. Дакле већина људи су или глупи и не виде даље од свог носа, или их та тема не занима. Бојим се да је ово друго, мада ни прво није искључено.

offline
  • Pridružio: 27 Jun 2013
  • Poruke: 892
  • Gde živiš: Van vidokruga jednookog

amstel ::Хтео си рећи,да је максимум,прихватање 1244.
Не, већ минимум. Ја се прилично прецизно изражавам, само треба читати како је написано.

Минимум - јер је резолуцијом 1244 предвиђено враћање (за почетак) свега 999 наших војника. (Чак мислим да ова бројка треба да садржи и административно особље, мада нисам сигуран).
Значи, још и мањи бр војника. Такође, да шиптари добију најширу могућу аутономију - практично државу у држави, итд, итд...

Максимум би био да се у неком политички и материјално повољнијем тренутку, изборимо за укидање Р1244. Вратимо КиМ под пуну јурисдикцију Србије, вратимо наш пун састав оружаних снага, вратимо све наше институције на КиМ, итд,итд.

offline
  • Pridružio: 22 Jul 2018
  • Poruke: 3503

Eyes Wide Shut ::
Не, већ минимум. Ја се прилично прецизно изражавам, само треба читати како је написано.

Минимум - јер је резолуцијом 1244 предвиђено враћање (за почетак) свега 999 наших војника. (Чак мислим да ова бројка треба да садржи и административно особље, мада нисам сигуран).
Значи, још и мањи бр војника. Такође, да шиптари добију најширу могућу аутономију - практично државу у држави, итд, итд...

Максимум би био да се у неком политички и материјално повољнијем тренутку, изборимо за укидање Р1244. Вратимо КиМ под пуну јурисдикцију Србије, вратимо наш пун састав оружаних снага, вратимо све наше институције на КиМ, итд,итд.

Ово није намењено мени, али да се надовежем. Српска војска и полиција се у неком смислу и јесу вратиле на КиМ после 1999. Са све дозволом КФОР-а и УНМИК-а.
Што се тиче те одреднице "стотине а не хиљаде". То се обично тумачи као 999. Али у тексту не пише "стотине а не хиљаду" него "стотине а не хиљаде". Дакле то се може протумачити да тамо може да се врати 200-1999 наших војника и полицајаца. Е сад до тзв. Брислеског споразума на целом Космету, не само на Северу(!) деловале су безбедносне службе Републике Србије. Потпуно легално и у договору са КФОР-ом и УНМИК-ом. МУП РС је на КИМ до 2013. имао 1200 запослених. Углавном на Северу, али је било канцеларија и у другим деловима. Рецимо Грачаници, Косову Пољу, Доњој Гуштерици код Липљана, Племетини код Обилића, Штрпцу итд. Свим српским срединама. Оне су издавале лична документа (пасоше, личне карте, возачке дозволе, регистрације). Њихове услуге су поред Срба често користили и шиптари. У четири северне општине МУП РС је био једина полиција, поред УНМИК-а. Поред МУП-а на Северу је постојала и српска Цивилна заштита, настала из НВО Чувари моста Свети Димитрије. Та Цивилна заштита у 4 северне општине бројала 750 наоружаних припадника. И она је постојала потпуно легално, у сладу са законима Србије и уз договор са КФОР-ом и УНМИК-ом. Формално је формирана 2006. од поменутих Чувара моста(настали 1999.). Углавном се састојала од активних и пензионисаних војних лица. Незванично мање групе су постојале и у другим деловима КиМ. Дакле до 2013. је на КиМ потпуно легално постојало око 1950 наоружаних Срба, који су били службеници Републике Србије. Тај број је врло близу оном од "стотине а не хиљаде" који се може тумачити и као 1999. Дакле неформално су српске безбедносне снаге ВРАЋЕНЕ на КиМ после 1999. Можда не како се замишљало, на тенковима и оклопњацима, али су тамо постојале. На север КиМ до 2013. ни један шиптар није смео ни да привири, што се видело и 1999. и 2004. и 2008. и 2011. Сваки пут су шиптари били поражени када су покушали да упадну на Север. Тадићев режим је 2011. после још једног пораза шиптарских специјалаца од стране српске Цивилне заштите, одобрио да неколико шиптарских службеника седи на административним прелазима. То је био почетак, али је Север и даље био у српским рукама и шиптари без озбиљне војне операције не би могли да га заузму.
Вучићев режим је 2013 потписао шта је потписао. Цивилна заштита је разоружана и укинута. Српска полиција такође. Један мањи број је примљен у шиптарску полицију али је и то далеко мање него што би по самом споразуму требало, што је опет много мањи број од 1200 колико их је било пре 2013. Сада те Србе полицајце плаћа Приштина, а на Северу има и велик број шиптарских полицајаца, иако би по споразуму њихов састав требало да осликава састав становништва. О упадима шиптарских специјалаца, хапшењима, пребијањима итд. да не говорим. Пре 2013. то би без рата било немогуће.
Исто је и са судством и многим другим надлежностима. Све су предате шиптарима. И ово са електропривредом се догађа јер је то дозволила Република Србија.
Дакле о чему ми причамо? Издаја и ништа друго. Предаја 1000км2 територије са 70.000. припадника српског народа непријатељу. У сред мира, без икаквих војних или других претњи. Да ли је било неке реакције од стране српског народа? Неколико митинга и то је то. И још данас причају исти ти који су предали да бисмо могли да нешто вратимо. Нешто од онога што нисмо изгубили 1999. него 2013.

offline
  • Kubovac  Male
  • Stručni saradnik foruma
  • Pridružio: 12 Jul 2016
  • Poruke: 5114

@Dragoljub

Ajde da se ne zadržavamo mnogo na "lingvističkoj gimnastici" odrednice "stotine, ne hiljade" koja je meni jasna da je to do 1000 "osoblja SRJ" kako je navedeno u Rezoluciji 1244 i Kumanovskom sporazumu.
Ali...odakle taj podatak da su naši policajci od 2006. godine "potpuno legalno" boravili na KiM uz dozvolu KFOR-a i UNMIK-a, mada im dozvola UNMIK-a nije ni trebala.
Ima li neki izvor? Ili misliš da je to nešto dato "usmeno, ispod žita"?

online
  • Pridružio: 18 Feb 2013
  • Poruke: 6178

цитат
*Није битно ко о чему пише по форумима. О поделама, разменама, итд. су отворено говорили председник, премијер и министар спољних послова републике Србије. Нисам приметио да је била нека посебна реакција, народни бунт, устанак итд. Ове мапе и планове није правио нико са форума како би исказао своје мишљење. Те мапе су направљене по ономе што говоре највиши представници ове државе.*
Ајде да до краја упростимо.Није битно шта ко пише по форумима,прича на конференцијама за штампу...ВАЖНО је оно што се каже у СБУН.Тамо нема зајебавања.Оно што се изнесе јесте ЗВАНИЧНА политика једне Земље.Тамо се види,ко се за шта залаже,ко је чији пријатељ,савезник.Ко нам шта мисли.Све остало је фолклор за дневно-политичку употребу.

offline
  • Pridružio: 22 Jul 2018
  • Poruke: 3503

Kubovac ::@Dragoljub

Ajde da se ne zadržavamo mnogo na "lingvističkoj gimnastici" odrednice "stotine, ne hiljade" koja je meni jasna da je to do 1000 "osoblja SRJ" kako je navedeno u Rezoluciji 1244 i Kumanovskom sporazumu.
Ali...odakle taj podatak da su naši policajci od 2006. godine "potpuno legalno" boravili na KiM uz dozvolu KFOR-a i UNMIK-a, mada im dozvola UNMIK-a nije ni trebala.
Ima li neki izvor? Ili misliš da je to nešto dato "usmeno, ispod žita"?

Мислио сам "потпуно легално" у смислу да су постојали у складу са законима Србије. Наравно да их КФОР и УНМИК нису никада формално признали, али су ови потпуно јавно постојали до 2013. и ништа није учињено по том питању. КФОР са својих 50.000. припадника је могао без проблема да их укине да је хтео. Уместо њих то је учинила влада Србије.
Што се тиче година ниси разумео. МУП Србије је тамо радио од 1999. Формално они нису носили ознаке Србије, колико знам нису носили никакве ознаке, али се знало ко су и шта су. Од 2006. постојала је Цивилна заштита, сачињена углавном од војних лица, формално у пензији. Она је настала од Чувара моста који су такође деловали од 1999. Све те формације су биле наоружане и финансиране од стране Србије.
Дакле српске безбедносне снаге де јуре нису али де факто јесу постојале на КиМ 1999-2013.
Уосталом ево један чланак о томе.
https://www.pcnen.com/portal/2008/03/26/unmik-zna-.....na-kosovu/
Саме бројке су узете одавде (кад се говори о 1200 пензионисаних припадника МУП Србије, мисли се на оне пензионисане 2013. када је МУП Србије укинут на КиМ, од њих је 337 пристало да пређе у шиптарску полицију, неки су одбијени. Касније се помиње 751 припадник Цивилне заштите, која је упркос имену била оружана формација):
http://www.kim.gov.rs/doc/Finalni%20Izvestaj%20KKiM%20april%202015%20srp.pdf

offline
  • Kubovac  Male
  • Stručni saradnik foruma
  • Pridružio: 12 Jul 2016
  • Poruke: 5114

dragoljub11987 ::
Ово није намењено мени, али да се надовежем. Српска војска и полиција се у неком смислу и јесу вратиле на КиМ после 1999. Са све дозволом КФОР-а и УНМИК-а.
......И она је постојала потпуно легално, у сладу са законима Србије и уз договор са КФОР-ом и УНМИК-ом. Формално је формирана 2006. од поменутих Чувара моста(настали 1999.). Углавном се састојала од активних и пензионисаних војних лица. Незванично мање групе су постојале и у другим деловима КиМ. Дакле до 2013. је на КиМ потпуно легално постојало око 1950 наоружаних Срба, који су били службеници Републике Србије.........


Dragoljube, ovo si napisao i ja sam reagovao jer to nije prvi put da pišeš takve stvari koji nisu tačne.
Dakle...po Kumanovskom sporazumu i Rezoluciji 1244, sve vojne i policijske snage "SRJ i Srbije" imale su se povući u "ostatak Srbije" i nikakav ostanak niti povratak na "Kosovo" neće biti dozvoljeno bez odobrenja komandanta KFOR-a, a u skladu sa Kumanovskim sporazumom i Rezolucijom 1244.
Prema tome....ako je na KiM bilo srpskih policajaca koji su tamo vršili neke zadatke po naređenjima Vlade Srbije, odnosno MUP-a, to je bilo nelegalno, pogotovo ako su još bili i naoružani.
Nema nikakvog vojnog i policijskog prisustva na Kosovu, sva bezbednost je na KFOR-u. KFOR odlučuje šta i kako.
To ne znači da ja smatram to nekim "negativnim potezom" Srbije. Čak šta više, smatram da su ti ljudi veoma doprineli opstanku Srba na severu Kosova i Metohije, ali i u drugim nešto brojnim enklavama i opštinama i to je zaista bilo neophodno.
KFOR se protiv ovog nije mogao boriti iz razloga što ti ljudi tu nisi bili formalno, već potpuno neformalno, a naša Vlada je njihovo prisustvo u smislu funkcije koju su obavljali negirala.
Od 2008. godine, kada je "Kosovo" proglasio nezavisnost, sve je otišlo dovraga u smislu bilo kakve legalnosti i KFOR nije imao nameru da nasilno rešava taj "problem" u situaciji kada je i samoproglašena nezavisnost "Kosova" u suprotnosti sa Rezolucijom 1244, na osnovu koje oni deluju. S obzirom da nisu sprečili nezavinost "Kosova", nisu direktno sprečavali ni prisustvo naših policajaca i vojnika u civilu na severu i u enklavama.
Ipak, pritisak je postojao i svoj vrhunac je doživeo krajem leta 2011. godine, tada su Nemci pritisnuli da "kosovska policija i carina" moraju izaći na Jarinje i Brnjak. Sećamo se veoma neprijatnog sastanka Borisa Tadića sa nemačkim parlamentarcima, ličnim izaslanicima Angele Merkel, koja čak nije htela ni sama da dođe, već poslala "kurire" da "napušavaju" srpskog Predsednika.
Sila koja je upotrebljena bila je sila specijalnih "kosovskih policijskih snaga", a KFOR ih je samo "pasivno podržavao".
Tada je nađen "kompromis" u vidu "Borkovih sporazuma". To je tada proglašeno "izdajom".
Onda su došli ovi, koji su se "busali u junačke grudi" kako će poništiti sve "Borkove neustavne sporazume", a umesto toga su počeli da ih aktivno i ubrzano sprovode (jer je čak i ove Borkove sporazume "žuta vlada" sabotirala i kočila sa sprovođenjem), a zatim su krenuli sa Briselskim sporazumima i sada ja više i ne znam šta nam je na KiM (na severu KiM pre svega) i ostalo pod ingerencijama Republike Srbije, osim možda obrazovnog sistema i donekle zdravstenog sistema.....

Eto, čisto da se "podsetimo"...zaborave ljudi lako..... Smile

offline
  • Pridružio: 22 Jul 2018
  • Poruke: 3503

И шта је овде нетачно? Договор са КФОР-ом је постојао. Неформалан и испод радара али је постојао. Пре свега са Французима који су задужени за Север. То су потврдили и покојни Оливер Ивановић и Небојша Човић и многи други. Полицајци на Северу нису биле никаква тајна подземна организација. Свако ко је био тамо је могао да види српске полицајце без ознака. И то нису били никакви локални Срби. Мој познаник, припадник САЈ-а, је био неко време стациониран доле, формално се водио да живи у Звечану. Понављам за КФОР не би био никакав проблем да их укине да је имао такво наређење. Али није.
Тако се чувала држава Србија на Косову и Метохији. Тихо, без помпе, патетике и пропаганде. Ако је неко мислио да ће икада више, без новог рата, војска и полиција да умарширају на КиМ са све КФОР-ом да им држи свећу, тај је или луд или јако наиван.
Сада имамо помпу, патетику и пропаганду али државе Србије на КиМ више нема.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1247 korisnika na forumu :: 47 registrovanih, 10 sakrivenih i 1190 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Apok, armor, babaroga, bojcistv, bokisha253, Brana01, BraneS, CheefCoach, Dannyboy, darionis, DPera, DragoslavS, elenemste, goxin, havoc995, HogarStrashni, ILGromovnik, Istman, jukeboxer, Karla, Krvava Devetka, Luka Blažević, MB120mm, moldway, Ne doznajem se u oružje, Nemanja.M, NoOneEver Dreams, nuke92, Oscar, ozzy, pein, raptorsi, rasok, repac, royst33, Sale.S, sombrero, Srle993, Tvrtko I, vathra, Vlad000, Vlada1389, Webb, wizzardone, zdrebac, 79693, 223223