"Nova" istorija Kosova i Metohije, 2009-2021. godina

1972

"Nova" istorija Kosova i Metohije, 2009-2021. godina

offline
  • Pridružio: 22 Jul 2018
  • Poruke: 3504

https://rs.sputniknews.com/vesti/20200423112241709.....-pogresna/
"Америчка политичка стратегија за Косово коју је наметнула администрација 42. председника САД Била Клинтона, настала је из погрешних премиса и није дала позитивне резултате, објашњава у ауторском тексту у Вашингтон тајмсу угледни политички аналитичар Мајкл Вејлер из Центра за безбедносну политику у Вашингтону."



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 03 Apr 2020
  • Poruke: 93

@Kubovac
Što reko jedan lik...a gde piše da imamo pravo na 999 pripadnika naših snaga?
Pre bi rekao da je u pitanju 1999 ljudi...



offline
  • Pridružio: 27 Jun 2013
  • Poruke: 892
  • Gde živiš: Van vidokruga jednookog

awathorn ::Лепо је читати ове расправе форумске, посебно ове резолуционашке, чуш молим те СБУН. Једно баш баш озбиљно тело које се лепо показало током различитих сукоба у претходних икс деценија.
Можда за тебе СБОУН и није "озбиљно" тело, али твој подсмешљиви тон не мења чињеницу да од њега озбиљнијег НЕМА.
Уосталом, ономад је било *довољно озбиљно* да се, захваљујући руском вету у СБУН, Срби не прогласе *геноцидном нацијом*. Мало ли је?
Кроз СБУН, још увек можемо најбоље (посредством руског и кинеског права на вето), легалним путем очувати наше интересе. Вероватно је то и ЈЕДИНИ.

Најакше је подсмевати се. Ако знаш за неко "озбиљније" тело од СБУН, а ти изволи па изнеси - да чујемо које је то.

awathorn ::Но резолуција. То нас штити. Smile
ДА. Управо ТА РЕЗОЛУЦИЈА нас штити.
Она је наша тапија на КиМ. Наш правни документ, којим доказујемо својину над њим.

Да је нема, КиМ већ одавно не би било наше - било би пуноправна чланица ОУН, и о његовом статусу се сада уопште не би расправљало, нити би се он још увек решавао.

Није толико тешко схватити ПРАВНУ ВАЖНОСТ потписаних обавезујућих докумената.
Неки су тако својевремено потценили Устав из 1974 и унутрашње границе старе СФРЈ, које је он тада зацементирао.

А иза тог устава чак није стајала ни "безначајна" ОУН... Very Happy

offline
  • Kubovac  Male
  • Stručni saradnik foruma
  • Pridružio: 12 Jul 2016
  • Poruke: 5118

@longrange

Ta lingvistika i nije toliko važna. Ipak, ako se kaže odrednica "u stotinama, ne u hiljadama", ja izvlačim zaključak da je to svakako broj manji od 1000.
E sad....Amerikanci u vojnom govoru ili slengu koriste termine poput "devetnaest stotina sati" što bi značilo 19:00 časova. Međutim, treba znati da označavanje brojeva na taj način nije ispravno u engleskom jeziku koji je merodavan u tumačenju Sporazuma. Dakle, meni je to jasno.
Sa druge strane, od prvog momenta potpisivanja Sporazuma, govorilo se o maksimalnom broju od 999 pripadnika. Taj broj je pominjala i Miloševićeva vlast koja je Sporazum i ispregovarala i potpisala i na koncu i formirala "Kosovski zaštitni odred" krajem 1999. godine, koji je imao 999 pripadnika.
Taj broj je pominjala i potonja vlast DOS-a. Tu za mene nema dileme.

Ipak, taj broj suštinski nije bitan, jer on nije određen Sporazumom.
U Kumanovskom sporazumu i R1244, govori se da će se "dogovorenom broju osoblja SRJ" biti dozvoljen povratak na Kosovo za obavljanje tačno definisanih funkcija.
Tačan broj "osoblja" koje će se vratiti, vreme kada će se vratiti i šta će od "opreme" (verovatno uklj. i naoružanje) moći da nose, tek je trebalo da bude dogovoreno naknadnim sporazumom.
I kada sve ovo bude dogovoreno, opet se čeka odobrenje komandanta KFOR-a za ulazak "osoblja".

Dakle, "vreme" kada se vraćaju je samo okvirno definisano u Kumanovskom sporazumu, pa kaže:
- kada se sve vojne i policijske jedinice Srbije i SRJ povuku u centralnu Srbiju
- kada se vrate izbeglice u pokrajinu
- kada se završo proces demilitarizacije OVK
Ovo je završeno krajem septembra 1999. godine i to je najraniji mogući termin za povratak našeg "osoblja", ali samo najraniji. Najkasniji termin nije definisan. Mogao je biti "sutradan" od tog dana ili za 30 godina.
"Oprema" koju će moći nositi takođe treba da bude dogovorena. Moglo je biti odobreno da se može koristiti lično naoružanje, automatske puške i sli. a od vozila oklopni transporteri, BVP M-80, BRDM-2 i slično, a moglo je biti da možemo koristiti samo obične automobile i kamione i od opreme "kvalitetne pištaljke" da možemo pozvati KFOR ili "kosovsku policiju" u pomoć ako nas "ko bude diro".
Nažalost tako je bilo.
"Broj" osoblja koje će se vratiti je takođe trebao biti dogovoren. Rečeno je okvirno "u stotinama, ne u hiljadama". Dakle, moglo je biti i da nam dopuste da se 200 osoblja vrati, da dođu običnim automobilima i kamionima i da budu nenaoružani. Možda samo sa pištoljima i to ne svi verovatno.....

Jedino što je, po mom tumačenju, izvesno jeste da imamo "PRAVO" da vratimo deo "osoblja", a ne "MOGUĆNOST". Ono što "kvari sreću" je što nije definisan barem krajnji rok do kada se to mora desiti, već sve zavisi od toga kako se komandantu KFOR-a (NATO-u) nakrene šešir.

Eto....to je moj stav i moje tumačenje svega toga...

Posle smene vlasti 2000. godine, vlade Zorana Đinćića i čak Zoran Živkovića su nekoliko puta govorili da ne traže povrataka "osoblja" na KiM, jer ne žele da naši malobrojni pripadnici dole bude "mete" za terorističke grupe.
Pored optužbi da su "izdajnici", možda su nešto znali što nisu smeli da nam otvoreno kažu? Kao baš na primer to da su im možda rekli: ako budete insistirali, mi ćemo dozvoliti povratak vaših par stotina pripadnika, dozvolićemo i neko osnovno lično naoružanje da ponesu, ali ako dođe do s.anja, ne računajte mnogo na KFOR.
Ovo je moj neki zaključak, naprosto izvučen iz činjenica da ni Koštunica, ni Tadić ni Nikolić/Vučić nisu nešto "glasno" tražili povratak našeg "osoblja" na KiM. Čak ni ekstremnija desnica poput Šešelja.
Moguće da znaju nešto više.....a ćute....

offline
  • Pridružio: 22 Jul 2018
  • Poruke: 3504

Није битно шта ми овде о томе мислимо. Битно је да би када бисмо имали озбиљну државу, она на основу онога што пише могла да тражи повратак и 1999 војника. Да тражи и тражи, што не значи да би и добила. Шта је право ако не тумачење онога што је написано? Способан адвокат на основу једног зареза извуче милионе долара. Да је све увек 100% јасно адвокати би изумрли.
Да имамо озбиљну државу она би на сваки начин покушавала да заштити своје интересе на КиМ. Наравно да нико нормалан никада није ни помислио да ће КФОР стварно званично дозволити повратак и једном нашем војнику или полицајцу. Да ће дозвлити да се некакав Косметски одред сачињен од Кобри, САЈ-а и ко зна чега под пуном ратном опремом врати (иначе Слобин предизборни маркетинг, ништа друго). Неће НИКАД јер КФОР је НАТО. Али то не знали да држава не може да тражи своја права. И да на заобилазни начин да нешто учини. Тај заобилазни начин су биле тзв. паралелне институције. Полиција без ознака, Цивилна заштита. Чувари моста итд. Уз пуно знање КФОР-а. Захваљујући томе Север је до 2013. (мада је почело већ 2011.) био тврђава у коју шиптари нису могли ни да присмрде. Дакле ми смо де факто ИМАЛИ БЕЗБЕДНОСНЕ СНАГЕ НА КИМ. Без резолуција, парада, помпи, колона тенкова и оклопних возила са српском заставом, али смо имали. Тешко да је било шта више од НАТО-а могло да се добије сем да толерише стање на терену. То стање се променило захваљујући издаји 2013.
Што се тиче ових резолуција све је то тачно. Али није поента у самој резолуцији. Била је нека резолуција (мислим и више њих) и о Републици Српској Крајини, био је УНПРОФОР. Па је једног дана УНПРОФОР отишао и после неколико месеци десила се Олуја. Папир сам по себи ништа не значи.
Резолуција 1244 без повољног стања на терену не значи ништа. Ако на КиМ нема Срба џаба све резолуције овог света. Те бајке да ћемо протерати милион или милион и по шиптара и населити не знам које Србе заборавите. Можда за 200 година. Стање на терену се од 2013. до данас рапидно погоршало. Уз благослов властодржаца у Бограду. То је чињеница.
Такође резолуција 1244 не вреди без подршке великих сила. То је по први пут у задњих 30 годна (ако не и дуже) могуће. Али те велике силе сигурно виде да се Србија мало по мало одриче свега што јој је остало на КиМ. Оне су већ спречиле 2017. Вучића да потпише издају. Али да ли ће опет? Да ли Руси и Кинези треба да буду већи Срби од Срба? Не. Прво ми требамо да покажемо да за КиМ желимо да се боримо. Ако је могуће мирно, ако не и другим средствима. Ако је тако имаћемо и подршку неких великих сила и стање на терену ће кренути на боље. У супротном ни Галактичка империја са 1000 џедаја нам неће вратити КиМ. Све од нас зависи.

offline
  • Pridružio: 27 Jun 2013
  • Poruke: 892
  • Gde živiš: Van vidokruga jednookog

Ноћу копају и никог не питају: Турци траже угаљ на српским имањима

Arrow https://srbin.info/drustvo/nocu-kopaju-i-nikog-ne-.....-imanjima/

Из текста:

Citat:Мештани српског села Кузмин надомак Косова Поља узнемирени су због радова односно бушотина које без икаквог званичног обавештења или дозволе власника на њиховим имањима изводи турска компанија “Бинди”.

Радове на копању бушотина које су према проценама мештана широке од два до три метра и дубоке више до стотину метара, радници ове компаније изводе ноћу и то тешким машинама које додатно стварају узнемиреност међу житељима .
-Не само да нам нису тражили дозволу нити су показали било какву одлуку о извођењу радова, већ наше њиве са усевима буше током ноћи. Прво су дошли изненада да поставе обележје где ће да изводе бушотину на мојој њиви од 25 ари која је посејана детелином а која је удаљена тридесетак метара од куће – каже нам Тихомир Ћирковић док и остали мештани истичу револт због штете која им се причињава на усевима.




offline
  • Pridružio: 13 Sep 2010
  • Poruke: 2401

Eyes Wide Shut ::
Можда за тебе СБОУН и није "озбиљно" тело, али твој подсмешљиви тон не мења чињеницу да од њега озбиљнијег НЕМА.
Уосталом, ономад је било *довољно озбиљно* да се, захваљујући руском вету у СБУН, Срби не прогласе *геноцидном нацијом*. Мало ли је?
Кроз СБУН, још увек можемо најбоље (посредством руског и кинеског права на вето), легалним путем очувати наше интересе. Вероватно је то и ЈЕДИНИ.

Најакше је подсмевати се. Ако знаш за неко "озбиљније" тело од СБУН, а ти изволи па изнеси - да чујемо које је то.

Да је нема, КиМ већ одавно не би било наше - било би пуноправна чланица ОУН, и о његовом статусу се сада уопште не би расправљало, нити би се он још увек решавао.

Није толико тешко схватити ПРАВНУ ВАЖНОСТ потписаних обавезујућих докумената.
Неки су тако својевремено потценили Устав из 1974 и унутрашње границе старе СФРЈ, које је он тада зацементирао.

А иза тог устава чак није стајала ни "безначајна" ОУН... Very Happy


Ако је за тебе мера поседовања Косова један вето у СБ УН... Онда да, СБУН је веома значајан и озбиљан.

Кажу да је нека дефиниција лудила - изнова радити исту ствар очекујући другачије резултате.

Ако досад, из личног искуства, ако већ не из искуства небројених држава кроз ближу и даљу историју, ниси научио да парче папира вреди колико да обришеш гузицу ако нема силе која ће да стоји иза тога, онда ту нема помоћи.

Дакле, да је Косово данас призната држава (ОК јесте за део света и то је њима сасвим довољно за функционисање без проблема, као што функционише низ мање или више озбиљних држава и територија), да се сви ми редом наређамо испред споменика Клинтону и запевамо косовску химну (нем' појма да ли је имају и не) то неће значити апсолутно ништа, ако Србија сутра буде имала војни, економски, демографски и дипломатски потенцијал да пошаље Арнауте преко планина и успостави контролу над територијом без да после прође ко Ирак у 90/91.

Важи и супротно, да имаш 150 резолуција и да ми сви овде организујемо групно исчитавање зареза и узвичника, те анекса и фуснота поменутих докумената, не значи нам апсолутно ништа, ако 95% популације нису наши људи, ако иза њих стоји једна сила и знамо која и ако је државна политика Србије од 1998-9. до данас таква да је у сваком следећем тренутку Србије све мање на КиМ него што је било у претходном.

Е'о замислите да вам је неко рекао пре 10 година да ће Шиптари слободно шетати Лепосавићем, да ће на админ.линији стајати царина, да српска роба неће моћи да дође у Звечан, да ће Срби подржавати владу која заводи таксе Србији, да ће председници и премијери Србије редовно и комотно висити са представницима Косова, да ће званичници Србије отворено предлагати да Србија добије мрвице, да ће Косово имати позивни број, енергетику, армију чланство у гомили међународних организација, да ћемо имати официра за везу, да ће ртс приказивати карте Србије без Косова, да на КиМ неће бити српског полицајца, српског судије, српског закона, српске администрације, да нико неће помињати ни Штрпце, ни Грачаницу, ни Ново Брдо, а да не причам енклаве; да ће представници Србије јавно нудити и комаде централне Србије.... И можемо овако до сутра.

Е онда у складу са тим, вратите се читању једне оне реченице где земље које самовољно бомбардују СРЈ и окупирају јој 10-15% територије, гарантују интегритет исте те СРЈ. Као да то већ није била утврђена чињеница.

Па јбму нису ни Србија ни Југославија настале резолуцијом 1244 па да висимо на тој нити. Мож' мислити. Ваљда је та територија и та граница давних дана утврђена низом међународних докумената, као и неповредивост граница и права суверених држава.

offline
  • Pridružio: 17 Feb 2016
  • Poruke: 1442

Naravno da treba istrajavati na 1244, to će biti osnova kada KiM budemo vraćali u punu pravnu i političku celinu sa ostatkom Srbije.

offline
  • Pridružio: 15 Maj 2019
  • Poruke: 1510

Napokon neko ovde dođe do suštine...do love...tj energije
U eri 5G i Veštačke inteligencije svet će biti žedan energije

Dva projekta postoje u planu kod nas ...

Prvi je korišćenje sliva Drine(Lim,Tara itd) sa hidroelektranama snage 4 000MW
još 1990 je jevrejski investicioni fond hteo da uloži mislim bar 15 milijardi $ u to

Drugi je korišćenje Uglja u Kosovskometohiskom basenu sa nekoliko termoelektrana ukupne snage
4 000MW

Zato Dojčland želi KiM za sebe i to mi gubimo od 8 000MW nama ostaje možda 1 000MW

Što se tiče ekologije oni to kod njih poštuju a ovde nemisle o tome,a i mi ovde skupa ne dajemo na to 5%,trova će se balkanci ali će struja ići za EU,Dojčland i Italiju
Opet neku zaradu bi imali,stručni kadar Naš ,aljbanci lopata,Švabe VD

offline
  • Pridružio: 26 Apr 2014
  • Poruke: 2136

Хашим Тачи ХИТНО ОПЕРИСАН
Како се наводи, операција је била успешна, и Тачи је под сталним надзором стручног лекарског особља
https://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0.....O-OPERISAN

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 814 korisnika na forumu :: 40 registrovanih, 7 sakrivenih i 767 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., AK - 230, Apok, atmel, babaroga, Bokiboks, bokisha253, BraneS, bufanje, cavatina, dankisha, darios, draganca, Georgius, HrcAk47, ivan1973, Karla, krkalon, kybonacci, Magistar78, Mi lao shu, mnn2, MrNo, Nobunaga, ozzy, Panter, Rogan33, royst33, Shinobi, StepskiVuk, Sumadija34, Tas011, Toper, voja64, W123, wizzardone, wolverined4, yrraf, Zikapk, zillbg