"Nova" istorija Kosova i Metohije, 2009-2021. godina

1973

"Nova" istorija Kosova i Metohije, 2009-2021. godina

offline
  • Pridružio: 03 Jan 2012
  • Poruke: 1078
  • Gde živiš: Beograd

http://www.nspm.rs/hronika/majkl-vejler-strategija.....ka-eu.html
"Данас Трампова администрација покушава да извуче САД из косовског хаоса и да погура Србију ка ЕУ: "Иако мала, Србија је значајна геополитичка карика. Повезује југоисточну и централну Европу и делимично чини територијалну тампон зону према Медитерану између црноморског региона у којем доминирају Русија и Турска и централне Европе. Али присталицама Косова и рециклерима Клинтонове политике све то не значи много јер усред пандемије која је тешко погодила Америку настоје да одрже клинтоновски статус кво. То ће бити могуће докле год глупи Американци буду наставили да упумпавају новац за војну подршку једној микродржави која је највећи извозник пер капита исламистичких џихадиста на свету", закључује политички аналитичар Мајкл Вејлер из Центра за безбедносну политику у Вашингтону."



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 32576

Prvi savetnik odlazećeg kosovskog premijera, Škeljzen Gaši, izjavio je da Dik Marti nije antialbanac, navodeći da se sumnja da su pripadnici OVK počinili zločine nad srpskim civilima.

"Zločini su počinjeni od strane naoružanih pripadnika OVK nad srpskim civilima", rekao je Gaši na prištinskoj televiziji "T7".
https://www.rts.rs/page/stories/sr/story/135/hroni.....cini-.html



offline
  • yrraf  Male
  • Elitni građanin
  • Pridružio: 03 Jan 2012
  • Poruke: 2499
  • Gde živiš: Loznica Srbija

https://youtu.be/aKZAbxgf9vY
Na australijskom Sky news-u Markus Papadopoulos imao poprilično interesantno izlaganje. Predstavljaju ga kao stručnjaka za Balkan. Veoma je neobično čuti ovako nešto na zapadnom mediju i još čudnije da se sem par malih portala niko od naših medija nije osvrnuo na ovo. Režimski jer je direktno optužio vlast za izdaju a opozicioni jer je debelo popljuvao SAD, a naročito liberalno-ljigavu gamad koja nas je najviše ukanalila.

offline
  • Pridružio: 22 Jul 2018
  • Poruke: 3510

pein ::Prvi savetnik odlazećeg kosovskog premijera, Škeljzen Gaši, izjavio je da Dik Marti nije antialbanac, navodeći da se sumnja da su pripadnici OVK počinili zločine nad srpskim civilima.

"Zločini su počinjeni od strane naoružanih pripadnika OVK nad srpskim civilima", rekao je Gaši na prištinskoj televiziji "T7".
https://www.rts.rs/page/stories/sr/story/135/hroni.....cini-.html

Ово је ваљда први пут да неки шиптарски званичник призна да је било масовних злочина над српским цивилима. Помиње број од 1000 убијених, што је и даље премало, али до сад су говорили да су то били само изоловани инцденти. Вероватно је и та изјава за унутрашњу употребу али је свакако помак.

offline
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 32576

Napisano: 25 Apr 2020 11:23

Slavku Petroviću u Babinom Mostu kod Obilića nepoznate osobe ukrale su deo poljoprivredne mehanizacije, vredne preko hiljadu evra. Petrović je krađu prijavio kosovskoj policiji koja je izvršila uviđaj i započela istragu.
https://www.rts.rs/page/stories/sr/story/135/hroni.....sovu-.html

Dopuna: 25 Apr 2020 18:09

Kosovski premijer u tehničkom mandatu Aljbin Kurti otpustio je političkog savetnika Škeljzena Gašija, navodeći da je to učinio jer su njegove jučerašnje izjave bile zbunjujuće u odnosu na njegov dobar rad u vladi.

Aljbin Kurti navodi da je obavestio i potom razrešio svog političkog savetnika Škeljzena Gašija.
https://www.rts.rs/page/stories/sr/story/9/politika/3934294/.html

offline
  • Pridružio: 27 Jun 2013
  • Poruke: 892
  • Gde živiš: Van vidokruga jednookog

Оба твоја претходна одговора садрже толико опречности и небулоза, да не знам одакле бих пре почео. Хајде почећу одавде:

awathorn ::Ако је за тебе мера поседовања Косова један вето у СБ УН... Онда да, СБУН је веома значајан и озбиљан.
Нешто си ти гадно побркао лончиће. Није та мера важна за МЕНЕ. Видим да ипак ништа ниси схватио.

awathorn ::Кажу да је нека дефиниција лудила - изнова радити исту ствар очекујући другачије резултате.
У свом првом одговору си био подругљив, а видим да си сада почео да вређаш.
Најопуштеније си сад заменио тезе, лицемерни човече!

Оно на шта ја указујем (да бисмо се током преговора морали придржавати Резолуције 1244 ) никако није "понављање исте ствари".
Управо обрнуто; тај став нико од наших преговарача никада није био чврсто заступао.
Покојни Ђинђић (чијег лика и дела нисам поклоник) је био само наговестио такав могући правац деловања - и то је платио главом. Што јасно указује на то колико је душманима "неважна" та резолуција Bebee Dol

Ако бих ја усвојио твој принцип вођења дијалога, могао бих ти врло лако рећи да је дефиниција лудила кад неко почне да чује гласове (кад неко приписује некоме нешто што овај никада није рекао).
Међутим, не волим тако да разговарам, па ти то нећу рећи. Smile

Но, добро; нека сам ја луд (а видим да си се ти увелико уживео у улогу Великог Мудраца).
Стога имам једно питање за тебе, надам се да ћеш ми у својој огромној мудрости одговорити. Тиче се овог што си овде рекао:

awathorn ::Ако досад, из личног искуства, ако већ не из искуства небројених држава кроз ближу и даљу историју, ниси научио да парче папира вреди колико да обришеш гузицу ако нема силе која ће да стоји иза тога, онда ту нема помоћи.
(Е, сад се овим питањем враћам на оно што написах изнад - да та резолуција није важна МЕНИ).
Дакле, питање за тебе је:

Ако ово што си написао изнад јесте тачно... Зашто онда толико покушавају да нас приволе да се писмено сагласимо са тим да се одричемо КиМ?
Дакле, зашто нас толико притискају да потпишемо неко тамо "безвредно" парче папира? Зашто толико желе да се и писмено одрекнемо КиМ, "правно обавезујућим уговором"? Ако се таквим папирима (по теби) "може само брисати гузица"? Bebee Dol

Зашто?

Одговор на то питање се крије у мом претходном посту. Поновићу га, можда на крају ипак допре до тебе:
Eyes Wide Shut ::Није толико тешко схватити ПРАВНУ ВАЖНОСТ потписаних обавезујућих докумената.
Неки су тако својевремено потценили Устав из 1974 и унутрашње границе старе СФРЈ, које је он тада зацементирао.

А иза тог устава чак није стајала ни "безначајна" ОУН... Very Happy


awathorn ::Дакле, да је Косово данас призната држава (ОК јесте за део света и то је њима сасвим довољно за функционисање без проблема, као што функционише низ мање или више озбиљних држава и територија), да се сви ми редом наређамо испред споменика Клинтону и запевамо косовску химну (нем' појма да ли је имају и не) * то неће значити апсолутно ништа, ако Србија сутра буде имала војни, економски, демографски и дипломатски потенцијал да пошаље Арнауте преко планина и успостави контролу над територијом без да после прође ко Ирак у 90/91.*
(Подебљани део у цитату означен астериском је мој, ради јасноће на који део реплицирам).

Па то је новитет у политици, Боктемазо! Very Happy Mr. Green

Ти то канда предлажеш да ми признамо КиМ??? Bebee Dol
Јер, ионако "то неће ништа значити", кад га "сутра будемо војно вратили"? Bebee Dol

Интересантно! Very Happy Very Happy Very Happy

Али, зашто да се зауставиш само на Србији и КиМ?
Предлажем да тај модел решавања сукоба извезеш широм света!
Најпре скокнеш до Кипра, и објасниш Грцима да треба да потпишу "обавезујући споразум" с Турцима и одрекну се окупираног дела... Јер, "све тачке, анекси, адендуми и зарези" у том споразуму, "неће значити ич", "сутра, кад они буду могли да војно згазе Турке..."
Потом, можеш скокнути и до Јерменије, предложити Јерменима да не затежу много с Азерима око Нагорно - Карабаха. Јер, "кад они буду њих војно згазили"...
Потом одеш до Сирије - шапнеш Асаду да не буде толика будала, и да Сиријци сасвим безвезе толико крваре око Голанске висоравни с Израелцима. А с Турцима око Идлиба. Посебно му нагласи онај део да зарези и анекси "немају везе"... Very Happy

Потом, уразуми Кинезе да заиста не би имало везе ако би они потписом одустали од Тајвана...
(Док си тамо, питај их и зашто се нису уговором одрекли Хонг Конга, у оном периоду када га нису могли војно одбранити. Објасни им да су будале што су написали уговор који им омугућује да им се он након 100 година врати... Јер "уговори, анекси и зарези" заиста ич не важе и немају никкву тежину... Bebee Dol

Но ја бих најрадије да ти своју дипломатску мисију започнеш на КиМ, тако што ћеш шиптаре убедити у то исто. Нек они одустану од било какве аутономије (каква црна независност)! Јер, "сутра неће имати везе шта су потписали", кад нас "војно згазе..."

Јави како ти је идеја прошла. Bebee Dol

awathorn ::Важи и супротно, да имаш 150 резолуција и да ми сви овде организујемо групно исчитавање зареза и узвичника, те анекса и фуснота поменутих докумената, не значи нам апсолутно ништа, ако 95% популације нису наши људи, ако иза њих стоји једна сила и знамо која и ако је државна политика Србије од 1998-9. до данас таква да је у сваком следећем тренутку Србије све мање на КиМ него што је било у претходном.
Нека ми имамо резолуцију. Сасвим је довољна је једна (и имамо је), не треба нам 150.
Али политику морамо променити. То је и суштина оног што причам.
Наши преговарачи морају почети инсистирати на спровођењу одредби Резолуције 1244 (ако то не желе тренутни, онда довести људе који ће то хтети чинити), приликом решавања КиМ конфликта.

awathorn ::Е'о замислите да вам је неко рекао пре 10 година да ће Шиптари слободно шетати Лепосавићем, да ће на админ.линији стајати царина, да српска роба неће моћи да дође у Звечан, да ће Срби подржавати владу која заводи таксе Србији, да ће председници и премијери Србије редовно и комотно висити са представницима Косова, да ће званичници Србије отворено предлагати да Србија добије мрвице, да ће Косово имати позивни број, енергетику, армију чланство у гомили међународних организација, да ћемо имати официра за везу, да ће ртс приказивати карте Србије без Косова, да на КиМ неће бити српског полицајца, српског судије, српског закона, српске администрације, да нико неће помињати ни Штрпце, ни Грачаницу, ни Ново Брдо, а да не причам енклаве; да ће представници Србије јавно нудити и комаде централне Србије.... И можемо овако до сутра.
Овај пасус је толико дефетистички, као да га је написао сâм биши амбасадор Монтгомери (који одлично влада српским језиком), главом и брадом.
Ако сте то Ви, Ваша екселенцијо, извињавам што вам одузимам време... али бих вам скренуо пажњу да сте набројали само оне ствари које су се од '99 промениле у Вашу корист... а да нисте ни једном једином речју поменули оне које се од онда окренуле против Вас (а има их мнооооого - овај пост је већ ионако предугчак, да бих их сад набрајао) Very Happy

Ако нисте то Ви, Ваша екселенцијо… Опет извините. Да сам ја Ви, ја бих овај пасус изнад написао исто тако, како је написан Very Happy Mr. Green

awathorn ::Е онда у складу са тим, вратите се читању једне оне реченице где земље које самовољно бомбардују СРЈ и окупирају јој 10-15% територије, гарантују интегритет исте те СРЈ. Као да то већ није била утврђена чињеница.
И зато морамо инсистирати на решавању конфликта само и САМО у оквиру СБУН - чија резолуција 1244 успоставља нама прихватљиве правне оквире, и где имамо две пријатељске земље које могу ветом блокирати било коју одлуку која би ишла против нас.
(Знам, знам... за тебе је СБУН "неозбиљно тело") *дубок уздах* Bebee Dol
А можда је за тебе умирућа и непријатељска ЕУ (под чијим покровитељством су се досадашњи, катастрофални, преговори одвијали), "озбиљније" тело?
Уосталом, под којим телом мислиш да би преговори требало да се одвијају? Ја те упитах у прошлом посту, али ми ниси одговорио. A под неким телом морају...

СБОУН ти је "неозбиљан"... Да ли ти је ЕУ "озбиљна" и "добра"???
Ако није - под којим телом мислиш да бисмо требали да решавамо конфликт? До сада си био само подругљив и увредљив - што је најлакше. Хајде сад мало да чујемо шта предлажеш, како видиш решење конфликта? Неки конструктиван предлог, уместо само критике и паметовања. Хајде изјасни се, која је твоја позиција???
awathorn ::Па јбму нису ни Србија ни Југославија настале резолуцијом 1244 па да висимо на тој нити. Мож' мислити. Ваљда је та територија и та граница давних дана утврђена низом међународних докумената, као и неповредивост граница и права суверених држава.
Ајде ти лепо седи сам са собом, па се договори. Јер ако је та територија и та граница утврђена низом докумената, они су важни, или се, како ти рече, "њима брише гузица"?
Ако се тим документима брише гузица, онда да распустимо државу одмах - беспредметна је. А ако се не бришу - онда да инсистирамо на спровођењу резолуције којом је војни сукоб на делу наше територије окончан.
Не може оба.

И још нешто: одговори ми на оно питање које сам имао за тебе. Немој да га прескочиш. Чекам одговор.

И предлажем ти да одустанеш од свађалачког тона и увреда и да уљудно разговараш.
У супротном, нећу ти више одговарати - мене дијалог увредљивим тоном не интересује. У том случају моћи ћеш га слободно наставити сам са собом.
А кад неко почне да прича сам са собом, то је поуздан знак лудила.... "тако кажу".

offline
  • Pridružio: 22 Jul 2018
  • Poruke: 3510

Ако није лажни идентитет поздравите га ако га сретнете.
https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2020.....id=1678439
"Na tviter nalogu albanske dijaspore objavljen je video snimak u kome student iz Srbije Tomislav Perušić (29) optužuje Srbiju za proterivanje milion Albanaca."

offline
  • Kubovac  Male
  • Stručni saradnik foruma
  • Pridružio: 12 Jul 2016
  • Poruke: 5127

Very Happy Very Happy Very Happy

Ne dam 100% Gazivoda! Eto ne dam! Neću da pričam o tome!

offline
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 32576

Porodica Tijanić u srpskom selu Crkolez kod Istoka opljačkana je noćas a nepoznate osobe odnele su joj, tokom policijskog sata, bika i automobil.
Preostali Srbi u tom delu Kosova preneli su RTS-u da su Tijanićima iz dvorišta odneli automobil marke "ford", a da je bik imao oko 400 kilograma, tovljen za prodaju.
U vreme krađe Tijanići su bili u kući na spavanju. Krađu su primetili jutros, po okončanju policiskog sata.
Radi se o šestočlanoj srpskoj porodici u Crkolezu, selu u kojem živi još oko 100 Srba. Nisu napuštali svoje kuće ni tokom 1999. godine.
https://www.rts.rs/page/stories/sr/story/135/hroni.....dica-.html

offline
  • Pridružio: 20 Jun 2018
  • Poruke: 1820

Страшно како наш народ живи тамо. Аман је нашим политичарима, а прије свега неспособним и глупим криминалцима, постало нормално да неко пљачка српске породице.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 922 korisnika na forumu :: 34 registrovanih, 5 sakrivenih i 883 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Aleksandar Tomić, bankulen, Ben Roj, bojank, djo97, DPera, draggan, Dukelander, gorican, hyla, ILGromovnik, Karla, Krvava Devetka, m0nstrum_, Mi lao shu, mikrimaus, milenko crazy north, moldway, Motocar, nebkv, Nemanja.M, panzerwaffe, Parker, S1Mk3, Sir Budimir, slonic_tonic, SR-3m, Srki94, Srle993, stalja, vaso1, wolverined4, zlaya011, šumar bk2