"Nova" istorija Kosova i Metohije, 2009-2021. godina

1977

"Nova" istorija Kosova i Metohije, 2009-2021. godina

offline
  • Pridružio: 13 Sep 2010
  • Poruke: 2401

Isto tako definitivno. Mozda padne i neka rezolucija da se vrati i Dracki okrug pod suverenitet.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • amstel  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 13 Maj 2012
  • Poruke: 2524
  • Gde živiš: Hiljadu milja od topolivnice

Е свашта ћу прочитати у задње време...

Predsednik Odbora za spoljne poslove Eliot Engel rekao je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić trenutno vodi politiku gvozdenom pesnicom i čini sve što može kako bi potkopao demokratiju na Kosovu Shocked , pokušavajući da podstakne zemlje da povuku priznanje, prenosi danas RTK.

https://www.danas.rs/politika/engel-vucic-cini-sve.....na-kosovu/

On je to izjavio tokom jedne online diskusije ovog komiteta o autoritarizmu, dezinformacijama i dobroj vladavini tokom pandemije korona virusa, kojoj je prisustvovala i bivša državna sekretarka SAD Medlin Olbrajt.
Engel smatra da je veoma zabrinjavajuće to što deluje da su SAD na strani Vučića.
„Upravo su održani izbori na Kosovu a sada deluje da se SAD povlače od dvostranačke posvećenosti koju smo imali tokom ranijih administracija, počevši od Klintona, pa onda Buša i dalje“, rekao je Engel.
Tokom rasprave Engel je još jednom podsetio na zahvalnost koju su Albanci izrazili za američki narod.

„Bez obzira koliko putovali, nikad ne možete naći mesto koje Amerikance dočekuje onako srećno kao na Kosovu”, rekao je Engel.
U martu ove godine, dva američka senatora, David Perdju i Rand Paul, rekli su da bi Sjedinjene Države trebalo da preispitaju svoje prisustvo na Kosovu ukoliko Kosovo ne ukine stopostotnu taksu na srpsku robu.
U međuvremenu, najavljena je suspenzija programa američke vlade Čelendž Korporejšn (Challenge Corporation), vredne 50 miliona dolara.
Vlada Kosova zamenila je porez reciprocitetom, ali ne i za robu iz BiH, odluku koju američke vlasti nisu pozdravile, jer su zahtevale da se ne stvaraju prepreke u procesu dijaloga između Kosova i Srbije.



offline
  • Pridružio: 09 Okt 2014
  • Poruke: 2844

Чини ми се да се ближи кулминација. Због тога је власт тако нервозна.

offline
  • Pridružio: 22 Jul 2018
  • Poruke: 3506

https://rs.sputniknews.com/politika/20200512112255.....-o-kosovu/
"Боцан Харченко: Који је циљ покушаја да се изопачи став Русије о Косову
Он је у данашњој објави на Твитеру истакао да је став Русије о решавању косовског питања кристално јасан и добро познат и да једини основ за решавање треба да и даље буде резолуција 1244 Савета безбедности УН, у којој су утврђени темељни принципи мировног решавања косовске кризе.
Русија се, према његовим речима, залаже за постизање одрживог и узајамно прихватљивог компромисног решења између Београда и Приштине на основу међународног права, важеће резолуције 1244 СБ УН.
"Да нагласим поново да такви преговори треба да се воде у међународноправном оквиру, у овом случају се ради о резолуцији 1244 СБ УН", поновио је он."

offline
  • Pridružio: 09 Okt 2014
  • Poruke: 2844

Драгољуб

Значи штрајк проф. Шеварлића је био успешан.😊

online
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 32554

Spekulisalo se da su Kalinićevi stavovi o Kosmetu možda razlog što se nije našao na prošlogodišnjem turniru.

"To je pitanje za onog ko je pravio tim. Možda je uticalo, možda nije... Nisam bio ljut, već uznemiren što mi niko nije rekao bar dan ranije. Bio sam pet godina u reprezentaciji, u redu je da ne dobijem poziv za SP, ali sam bar zaslužio da dobijem poruku. Nemam problem s tim da se zove neko drugi", rekao je Kalinić.
https://www.b92.net/sport/kosarka/vesti.php?yyyy=2020&mm=05&dd=13&nav_id=1683677

offline
  • Pridružio: 30 Dec 2012
  • Poruke: 386

Bice pre slucaj da je malo " izdrkan" stav doprineo nepozivanju u reprezentaciju.

online
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 32554

Dok se čeka obnova dijaloga Beograda i Prištine kojeg nema godinu i po, spekuliše se o tome slabi li podrška i kakva je sada uloga i odnos SAD prema dvema stranama. To pitanje pokrenuli su bivša američka državna sekretarka Medlin Olbrajt i kongresmen Eliot Enegel u jednoj onlajn raspravi. Iznova se spekuliše i o ideji korekcije granica ili razmene teritorija. U međuvremenu, čekaju se izbori – redovni u Centralnoj Srbiji i na jesen u Americi, ali i na Kosmetu. Vlada Kurtija srušena je 50 dana od formiranja zbog neslaganja koalicionih partnera.
https://www.rts.rs/page/stories/sr/story/9/politik.....vori-.html

offline
  • Pridružio: 02 Avg 2008
  • Poruke: 6921

Markoni29 ::Драгољуб

Значи штрајк проф. Шеварлића је био успешан.😊

Promašen u startu... Dobar je jedino što je hteo da vrati u centar pažnje parlament, ali je čovek promašio sve ostalo i na kraju shvatio da će biti zloupotrebljen. Čak je pitao da li je ambasador pisao naslov ili ga je neko izmanipulisao i sl. ... errrr... ukratko, ne funkcioniše to tako... Ako je cela ujdurma nastala zbog jednog naslova u novinama a da tekst nije čitan dalje, kuku... Čitanje bez razumevanja se zove drugačije kako? Da ne budem preterano grub, video je u šta se uvalio pa su ove izjave verovatno pokušaji da se časno povuče. Na šta ima pravo jer nije ništa loše ni uradio (da me ni tu ne razumete pogrešno, ne osuđujem ga).

offline
  • Pridružio: 19 Feb 2006
  • Poruke: 11156
  • Gde živiš: Banja Luka

pein ::Dok se čeka obnova dijaloga Beograda i Prištine kojeg nema godinu i po, spekuliše se o tome slabi li podrška i kakva je sada uloga i odnos SAD prema dvema stranama. To pitanje pokrenuli su bivša američka državna sekretarka Medlin Olbrajt i kongresmen Eliot Enegel u jednoj onlajn raspravi. Iznova se spekuliše i o ideji korekcije granica ili razmene teritorija. U međuvremenu, čekaju se izbori – redovni u Centralnoj Srbiji i na jesen u Americi, ali i na Kosmetu. Vlada Kurtija srušena je 50 dana od formiranja zbog neslaganja koalicionih partnera.
https://www.rts.rs/page/stories/sr/story/9/politik.....vori-.html

Stara bagra reciklira staro pitanje i daje podrsku preds. Vucicu u nameri da koriguje granice, ali jos nije siguran koji deo Srbije bi dao Kosovu. Nije siguran ni kako da prikrije svoju nameru, pa stalno ponavlja da trpi snazne pritiske iz SAD oko podele KiM, sto je neverovatna i drska laz od strane preds. Vucica i srljanje u izdaju drzavnih i nacionalnih interesa Srbije.
Poslednja izjava zvanicnog Trampovog izaslinika za KiM, Ricarda Grenela datira od 7. marta, a ona glasi...prevodim sa Tvitera: "Vasington je fokusiran na ekonomski razvoj i poslove, a ove teme su bile potpuno ignorisane u dosadasnjem dijalogu. Ali Vasington ne moze da pomogne, jer takse koje je uvelo Kosovo na proizvode iz Srbije skode tamosnjoj ekonomiji. Prvo, takse moraju biti ukinute. Drugo, politicki problemi moraju biti resavani izmedju dve strane, a ne da ih resava Vasington."
Pitam se gde u ovim recenicama preds. Vucic vidi pritisak SAD?
Pritisak, a i potsetnik sta mora da uradi, potice od njegovih starih prijatelja sa ove onlajn rasprave ciji akteri nemaju nikakav znacaj u administraciji preds. Trampa, ali ocigledno imaju snazan uticaj u zivotu preds. Vucica.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 642 korisnika na forumu :: 25 registrovanih, 4 sakrivenih i 613 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Andrija357, bigfoot, Boris BM, cenejac111, Djokislav, DragoslavS, drimer, grenadir, HrcAk47, janbo, JOntra, ladro, Lazarus, Lord Nem, mrav pesadinac, pein, Pikac-47, Srle993, tomigun, Vlajman1957, zillbg, |_MeD_|, 125, 79693