Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

1670

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

offline
  • Pridružio: 24 Maj 2005
  • Poruke: 738
  • Gde živiš: Beograd

E sad se ne sećam kako je ta informacija puštena u etar, dal je sam Vadim Krasnoseljski izdao saopštenje u kojem želi da se Pridnjestrovlje pripoji novim ruskim teritorijama, ali je sigurno da bez tog saopštenja u praskozorje ovog rata, predstojeći mogući napad ukra možda ne bi imao istu težinu.
Ovako su pucali sami sebi u nogu i u startu olakšali situaciju Ukrajincima. Ukrajinske vlasti sad imaju opravdanje koje će zapadni mediji lako servirati ostatku "demokratske" javnosti koja će tu priču progutati kao babuška glistu.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • raykan 
  • Zaslužni građanin
  • Pridružio: 15 Feb 2016
  • Poruke: 624

Petar35
Već je odgovoreno, ne možeš Srbiju sa Kinom upoređivati. Oni su ogromno tržište i zapadu se isplati tamo proizvoditi kako bi na njemu prodavali. Nama sa 7 miliona ljudi, nema nade da možemo da prođemo na kinesku foru. Kina je imala i geopolitičku težinu jer su ameri investirali tu kako bi je preoteli od Sovjeta.
Uostalom,kinezi svoj rast između ostalog duguju enormnom zagađivanju koji su izazvali prljavim tehnologijama. A mi hoćemo da se modiramo ekološkim pokretima,nećemo litijum. Ja to podržavam,ali eko frendli razvoj nije moguć. Inače,ne znam na šta misliš kad kažeš da trebamo da uhvatimo priključak sa svetom-75% sveta živi lošije od nas. Ali to postižemo zaduživanjem-trgovinski deficit nam je u prvom kvartalu 2022. 2 milijarde evra. Rast plata je nerealan. Banke drže stranci, mogu da nam skrše ekonomiju za 2 minuta ako ne slušamo. A dok slušamo,polako ulaze u sve pore društva,indoktriniraju nam decu lgbt glupostima, prave od nas bezličnu biomasu koja je samo potrošač i ništa više. Naš prosperitet zavisi od njihove dobre volje, kad reše da zavrnu slavinu,zavrnuće je, sem ako ne budemo bezuslovno poslušni. A zbog strukture industrije očito je da nikad neće dopustiti da pobegnemo iz zamke srednjeg razvoja - tu gde su sad Hrvati ili Slovaci, nekih 20-30% bolji nego mi trebutno. To nam je plafon ako sve bude idealno, a neće biti. I to nema veze sa pesimizmom, već sa znanjem da je optimizam puko neznanje. 16 milijardi naših para drže strane banke. Za noć mogu sve da nam uzmu.

A ta Vučićeva mantra kako nije važno koliki je dug dok god je ispod X procenata bdp, u šta si poverovao je glupost. Prvo,dinar je precenjen. Da je kurs dinara realan,spoljno dug nam ne bi bio 52% nego 72%. Drugo, ova zaduženja su moguća zbog niskih kamata na zapadu. Kad krenu da skaču (a već jesu,za oko 1.5% zadnjih par meseci) neće biti moguće refinansirati dug bez ulaženja u još veći dug. A šta je zadnji korak pre bankrota-da uzimaš kredite kojima otplaćuješ stare, a pri tom ti dug zbog skoka kamate raste,a ne opada. Laž je da nemamo problema sa vraćanjem dugova-"nemamo" jer uzimamo druge da bi vratili prve.
Drugo,odgledaj ovo i mnoge stvari će ti biti jasne:

https://youtu.be/Z_B0gpEQX0Y

BDP povećaš kad god hoćeš. Uzmeš kredit milijardu, pola daš ekipi A pola ekipi B, ekipa A ide pravo i kopa kanal, ekipa B ide za njima i isti zatrpava. Eto skoka BDPa. Ili pozajmiš pare i daš svim građanima po 100e. Eto skoka bdpa. A to što će to neko morati da vrati, i to sa kamatom, će dovesti do pada bdpa većeg nego što je doneo iz prostog razloga-novac nije uložen produktivno, i vraćaš više nego što si uzeo. Ekonomski model nam je dno,a bankarski još gori

Ako ti je za utehu, veći deo Evrope će da ode u majčinu sa nama, mnogima će biti i gore nego nama, između ostalog i svim našim komšijama sem Mađarske i možda Rumunije. Ko nema hranu,industriju i energiju provešće se kao bos po trnju.

online
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 32588

Rajkane i na koji način da se Srbija iščupa iz kandži zlog zapada šta kako Question Question Question

offline
  • Pridružio: 02 Avg 2004
  • Poruke: 1229
  • Gde živiš: u svom mestu

pein ::+ Dobro pitanje

Dobro pitanje! Koliko mi se cini, kolega rajkan je jednom prilikom rekao da je ekonomista i vidi se da covek poznaje materiju, ali mislim da bi i on na ovo pitanje tesko mogao da ti odgovori. Ne zato sto ne zna, vec zato sto je to jedno kompleksno pitanje, jer sem ekonomije tu ima mnogo drugih faktora, kao sto su politicki, socijalni, obrazovni ...

Mi smo kao drzava do 2000 god. i imali neku suverenost i samostalnost, ali nakon nepromisljenog i suludog obaranja Milosevica sa vlasti (u cemu sam i sam bio ucesnik i molim Boga da mi to oprosti) mi smo dosli u vazalni odnos prema nasim "zapadnim prijateljima". Iz takvog odnosa danas je tesko se iscupati bez nekih velikih unutrasnjih lomova, tipa gradjanskog rata, revolucije ... nazalost. Zapadnjaci su u Srbiji u svim sferama drustva i to onim najznacajnijim, odatle ih je sad tesko isterati, bilo ko da je na vlasti, a da nakon toga ostane i dalje na vlasti. Oni nam dans o svemu odlucuju, a mi na izbore izlazimo pro forme radi, eto da i mi sami imamo privid demokratije i licni utisak da kao nesto odlucujemo. Ocit primer je da stranci kod nas danas drze skoro sve, pocevsi od bankarskog sektora, preko civilnog drustva, skolstva, zdravstva, vodne resurse su sve kupili, infra sturkture, usli su i u drzavni aparat, upravljaju cak i privredom ... da ne nabrajam, ali to je sad tesko ocistiti od te poshasti.

Eto to ti je u najkracem stanje stvari kod nas i perspektive, a gotovo da ih i nema. Nije nista bolja situacija ni u bivsim republikama SFRJ, kao i u zemljama bivseg varsavskog pakta, isti je slucaj i sa njima, samo je pitanje koliko je ko spreman to da prihvati i sa tim da se pomiri.

Rezultat svega toga je, da zapad ima poluge i mehanizme da nas bez problema ucenjuje, pa cak i sprovede pretnje, u koliko ne uvedemo sankcije Rusiji. Plasim se da sadasnja vlast pod tim pritiscima na kraju ima i da popusti, sto bi po meni bila mnogo veca katastrofa, nego da nekako uspe da bude dosledna i ostane po svaku cenu makar netralna.

---- mala dopuna ----

Nije mi bila namera da umesto kolege rajkana dajem odgovor, jer sam ubedjen da on ima sta da kaze na ovu temu, mozda i vise nego ja. Hteo sam samo da dam neko svoje vidjenje stanja stvari kod nas, a koje se zasniva na nekim licnim saznanjima, pa i iskustvima, kao i pracenjem izlaganja nasih uglednih intelektualaca patriotske orjentacije.

offline
  • Pridružio: 19 Sep 2013
  • Poruke: 3373

Украјина објавила слике система С-300 из Словачке за који су Руси тврдили да је уништен.
"У ВС Украины обнаружили С-300 из Словакии, которые должны были быть уничтожены"
https://novostivl.ru/post/469081/?utm_source=yxnews&utm_medium=desktop

offline
  • Pridružio: 02 Avg 2004
  • Poruke: 1229
  • Gde živiš: u svom mestu

^^^^

Onda ga verovatno vesto kriju i sluzi im samo za podizanje morala i paradiranje. Ubedjen sam cim postane operativan, da ce i on vrlo brzo da ode u otpis i staro gvozdje.

online
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1479

Rocker ::@babaroga

Imam neko iskustvo koje govori suprotno, katakombe i tuneli duboko ukopani u brdo, rudarski… Ne mogu zbog pravila objasnjavati i pricati detalje, ali svakako se i na zemljanom terenu moze dobro otezati posao napadacu.

Ne kazem da bi se polozaj mogao odrzati ali bi Rusi morali angazovati ozbiljna sredstva da tako utvrdjen polozaj neutralisu.


Naravno da ce otezati posao napadacu,takve fortifikacije su trenutno prisutne na delu Donbaske Ukro linije na potezu juzno od Donjecka- severno od Popasnaje. One jos nisu probijene osim na par mesta i to prva, eventualno druga linija. (Mirinka,Popasnaja,Verhonstoskie). Na delu te linije koje su osvojene od vojske LDNR na snimcima smo vidjali takve fortifikacije. Transeje, zemunice, betonske ,metalne bunkere. Tu ide mnogo teze. Severno od Luganska i juzno od Donjecka "stare" linije su pale kad su im Rusi prisli sa ledja.Pisali smo o tome.
Ove sadasnje snimke gledamo sa Izjumskog,Hersonskog i juznog dela ratista. Tu nije bilo Ukro linija do sad. Kako se dogadjaji odvijaju,posle povlacenja Ukra sa severa Luganska,taj deo "stare" linije je najlakse pao,Ukri su pravili liniju od Novotoskovskie, preko Severodonjeca i Rubeznoja ,mestima severno od njih,Izjum- Balakleja. Bilo je snimaka sa Ukro strane o pravljenju tih linija. Tu su Rusi zaustavljeni na neko vreme. Izjum se dosta dugo drzao izgleda bas zbog te nove linije. Kad je ona probijena kod Izjuma,situacija za Ukre je postala kriticna. Rusi vrse konstantne svakodnevne pritiske i Ukri nemaju vremena ni mogucnosti za kopanje novih,dubljih polozaja. Ima snimak od pre par dana gde se vide poklopljeni i pobijeni Ukri pri kopanju transeja. Ima i lopata u njoj a ona iskopana do visine kolena. Tu je sad linija dodira dinamicna i nema se vise vremena za neko kvalitetno ukopavanje. Rusi sad na neku iole pripremljenu liniju mogu naici oko Barvenkova, Kramatorska i Slavjanska.Sve istocno od ta dva grada,kad padnu linije kod Lisicanska,Ukri bi morali praviti kruznu odbranu,jer su pritisnuti i sa severa, i sa istoka, i sa juga. Sa juga oko Popasnaje se jos donekle drze ( upravo zahvaljujuci "staroj" liniji pripremanoj 8 godina), ali i tu se klima linija oko Zolote,Toskivke severno od Popasnaje.
Tako da me uopste ne cudi sto sve vise izlaze takvi snimci. Stavise, kako Rus bude napredovao sve vise i vise ce izlaziti snimaka polupripremljenih polozaja Ukrainaca.

offline
  • Pridružio: 02 Avg 2008
  • Poruke: 6927

Apropo ekonomije, izrečeno je dosta stvari koje naprosto nisu tačne ali nije ovo ekonomski forum.

online
  • Pridružio: 10 Mar 2022
  • Poruke: 614

Liman oslobođen?
Citat:Украјинци су (на северу) већ изгубили Лиман и Нову Дмитровку.
https://fakti.org/quo-vadis-orbi/rusima-se-vec-pre.....e-i-vodovi

offline
  • Pridružio: 02 Avg 2004
  • Poruke: 1229
  • Gde živiš: u svom mestu

malo ruskog humora za dobro subotnje jutro Smile


Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1299 korisnika na forumu :: 66 registrovanih, 11 sakrivenih i 1222 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, A.R.Chafee.Jr., AC-DC, Apok, Atomski čoban, babaroga, Ben Roj, bladesu, bojank, Boris Bosiljčić, Bubimir, cenejac111, crnitrn, DejanSt, delrey, Denaya, Dimitrise93, djboj, Djokkinen, Doca, Dorcolac, dragoljub11987, dule10savic, GandorCC, Georgius, havoc995, HogarStrashni, ikan, JimmyNapoli, kalens021, Karla, kokodakalo, Krusarac, Krvava Devetka, ksyyaj, kunktator, kybonacci, ljubacv, mačković, mercedesamg, milimoj, Miloskec, MiroslavD, mnn2, mrvica78, nebkv, nemkea71, nikoladim, oganj123, opt1, panonski mornar, panzerwaffe, Parker, pein, radionica1, Romibrat, ruso, sasa87, Sićko, SR-3m, Srky Boy, vathra, virked, wizzardone, Wrangler, zdrebac