Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

4563

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

offline
  • Pridružio: 26 Mar 2022
  • Poruke: 3110

https://mobile.twitter.com/GeromanAT/status/1589710888478855168

GP":najnovija geolokacija oštećenih ili uništenih tenkova viđena u nekim video zapisima tijekom zadnjih RF napada
RF još uvijek ima uporište u Pavlovki
Obje strane pretrpjele su više ili manje teške gubitke na ovom sektoru posljednja 72 sata"

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Luka 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 14 Mar 2011
  • Poruke: 3070

Nedavno u neobaveznom razgovoru (dakle uživo, nikakvi linkovi, izvori, tviteri i slične gluposti) saznam da imam zajedničkog kućnog prijatelja sa generalom koga jedan od forumskih anonimaca ovde pre par strana ne trepnuvši nazva lažljivim. Od osobe koja mu je svojevremeno bila predavač, kasnije i nadređeni i od koje nikada nisam čuo pohvalu ni za koga - o dotičnom sve samo u superlativima!

Meni više od toga zaista ne treba. Ziveli

offline
  • Pridružio: 26 Mar 2022
  • Poruke: 3110

https://mobile.twitter.com/PrateekRoutray/status/1589720549449949184

GP":Također postoje naznake da je Wagner napravio značajan napredak unutar Artemovsk-Bakhmut, što također izgleda potvrđuju ukrajinski postovi na Telegramu koji govore o borbama iz neposredne blizine malim oružjem u gradu".

Poslednjih dva dana dobivam osječaj, da su ukri počeli polako gubiti dah. Dobro bi bilo za moral, da sada ruje nešto zauzmu.

offline
  • Pridružio: 10 Feb 2010
  • Poruke: 3863

Јел неко гледао овај твитер профил, ради се о документованим украјинским губицима на Херсону у последњих два месеца. Прилично велики губици, https://twitter.com/1_plus_1equals3

online
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1477

online
  • Karla 
  • Ugledni građanin
  • Pridružio: 04 Nov 2022
  • Poruke: 469

Niz eksplozija u nekoliko Ukrajinskih oblasti. Arestovič opet domira sa izjavama da Rusi nemaju raketa.

offline
  • Pridružio: 10 Feb 2010
  • Poruke: 3863

MarKhan ::Јел неко гледао овај твитер профил, ради се о документованим украјинским губицима на Херсону у последњих два месеца. Прилично велики губици, https://twitter.com/1_plus_1equals3

Допуна, овај профил је до сада избројао документовано само на Херсону ове украјинске губитке:

100 tanks, 109 IFVs, 54 IMVs, 70 APCs, 26 vehic.,
31 unknown, TB-2, 2 jet, 1 heli, 11 art , 7 AA , 1 boat.

offensive began 29.Aug.2022 and lost power on the 06.Sep.2022

offline
  • Pridružio: 09 Sep 2014
  • Poruke: 1310

Ovde ima 3 grupe ljudi koji pisu,prva grupa je totalno protiv Rusa i mrze ih i zele da propadnu skroz i dve grupe rusofila,jedni su realni i vide sve propuste,javasluk,nesposobnost vojske i ja bih to nazvao po nasem ex ministru vojske Vulinu "Vulinizacija" nekog dela Ruske vojske(nesposobni,petokolonasi i karijeristi) i drugu grupu rusofila koja bi svaki postupak Rusa opravdala(cak i da napuste Krim) i nazvala to 3d sahom koji mi ostali ne razumemo.Izvinjavam se za off topic,vracam se nazad na desavanja sa fronta.

У више градова Дњепропетровске области, која се налази под контролом Кијева, одјекују експлозије, пишу украјински телеграм канали.

Експлозије такође одјекују и у Кременчугу, у Полтавској области, саопштио је градоначелник Виталиј Малецки.

Експлозије се чују и у Херсонској области.

❗️Украјинске снаге трпе велике губитке и напуштају положаје код Артјомовска (Бахмута), који се налази под контролом Кијева, саопштио је новинарима Павел Ткачук, заробљени украјински војник из 53. Посебне механизоване бригаде
https://t.me/SrbijaRusija/9423

offline
  • Pridružio: 29 Avg 2016
  • Poruke: 2121

Brate babarogo, uvek postavljaš pitanja na koja se ne može odgovoriti bez dobrog i opširnog obrazloženja. Kao nekakav profesor koji navodi studente da sami dođu do zaključka. Wink
A moji studentski dani davno su prošli.
Ziveli

babaroga ::@kunktator, denaya

Pravo da vam kazem ja cak nisam ni pogledao lokalnu takticku mapu Pavlovke i Ugljedara. Zasto? Pa zato sto je besmisleno. Cak ni takticki ovaj napad nema nekog smisla sa stanovista mapa (teritorije).

Ovaj uvodni deo citiram samo da bih još jednom naglasio da ne gledam teritoriju. Teritorija je nebitna, bitan je zadatak. Ali na teritoriji se nalaze položaji sa kojih se stupa u interakciju sa neprijateljem e da bi se zadatak ispunio. Na teritoriji su i komunikacije koje te položaje povezuju i međusobno i sa pozadinom i kojima se kreću trupe, tehnika i materijal. Pokušavam to da gledam, položaje i puteve. Graf, sa svojim čvorovima i granama (i topologijom). Atom, sa svojim jezgrom i valentnim elektronima, ćeliju, organizam, ... , jednom rečju - sistem. To mene zanima i zato ponekad imam "iščašen" pristup i koristim neuobičajene termine.

babaroga ::
A sta je onda bio smisao napada. Ako je tacno da je ovaj pravac los za Ugljedar, jer vodi preko utvrdjenog sela, koje je, kad je jednom uzeto (Pavlovka) vrlo lako odsjeci i staviti u poluokruzenje dok se ne osiguraju bokovi, jer su mu pristupi po golom terenu, koji je non stop osmatran sa solitera u Ugljedaru, i koji je tucen upucanom artiljerijom non stop.

Možda si preskočio neki moj post jer ja nigde nisam tvrdio da je ovaj pravac loš. Napomenuo sam samo da ne može biti jedini, što i ti potvrđuješ. Što se terena tiče, Severodonjeck je naprimer bio u gorem položaju u odnosu na Lisičansk, pa opet je sve prošlo relativno glatko jer se i Lisičansku prišlo sa strane, s juga. I više puta sam pominjao bokove (krila) kod Pavlovke. Dakle ne možemo isključiti Ugljedar kao cilj na osnovu ove pretpostavke. Ne možemo ga doduše ni potvrditi.

babaroga ::Sumnjam da je cilj bio Ugljedar. Zasto. Prvo zbog malih angazovanih snaga (recimo djelovi jedne brigade, ili maksimum tri bataljona), ali pogotovu sto je napadnuto samo na jednom pravcu, na vrlo uskom sektoru, direktno na Pavlovku. Napad na Ugljedar, ako mu je ovo bio glavni pravac, morao je ukljucivati bar jos jedan ako ne i dva pomocna pravca, da bi se rasteretio glavni pravac. A toga nije bilo (koliko ja znam).
Ni ovde se ja ne mogu definitivno odrediti. Neki izveštaji kažu da su, sa ruske strane, nastupale dve brigade 155-ta i 40-ta ili bar njihovi elementi. Takođe bilo je izveštaja da su Rusi u nekom momentu prešli put istočno od Ugljedara, iz pravca sela Sladkoe i da je bilo nekakvog puškaranja kod mesta Vodjano (koliko li ih ima s tim nazivom?). Te izveštaje nisam pominjao jer mislim da je to bilo samo izviđanje. Moglo bi biti i više jer je lokacija tačno između Ugljedara i Konstantinovke (i Novomihajlovke) no ništa detaljnije o tome čuo nisam, pa zanemarujem. Dalje, činjenica je da su Rusi odavno u Nikoljskom, istočnom susedu Pavlovke (a i u Pavlovki su bili do juna). Iz nekih pisanja, ne teraj me da sad tražim izvore, naslućuje se da je napad išao i iz tog pravca. Ne samo na Pavlovku nego i prema Ugljedaru, duž nekakvog reda placeva, bašti i dača, ne znam kako bih preveo "Коттеджный посёлок". Da li se to zaista desilo i ako jeste zašto se nije razvilo - ne znam. Ali nije nemoguće da je istočni pomoćni pravac postojao. O potencijalnom zapadnom nisam našao ništa pa smatram da ga nije ni bilo.
Zbog svega navedenog, opet ne mogu isključiti Ugljedar kao cilj. A ni potvrditi.

babaroga ::
Ako odbacimo varijantu sa TG gdje je napad odradjen da bi general Muradov, inace vrlo uvazen visoki oficir u vojsci RF (bio je recimo komandant Ruskog kontingenta u Karabahu nakon rata, znaci top general, sada je komandant Istocnog vojnog okruga), elem ako odbacimo kao floskulu tezu iz pisma da su marinci poslati u smrt da bi Muradov dobio poene kod Gerasimova, a ovaj neki Ahmedov da bi onda bio predlozen za zvjezdu Heroja Rusije (nisam jos provalio ko je taj Ahmedov, ali posto u pismu kazu da je Muradovljev zemljak, onda je neki Dagestanac, jer je i Muradov Dagestanac), elem ako odbaciimo tu tezu kao glupost, sto po meni ona objektivno jeste, ...

Odbacujemo. Kao glupost.
Ako je i bilo nekakve jurnjave za medaljama to sigurno nije bio oficir na takvom položaju već neko niži. Ali ni to mi ne pije vodu. Dozvoljavam da percepcija običnog vojnika može biti takva jer on nema sve informacije i najčešće ne zna na osnovu čega je komandant donosio odluke.

babaroga ::... ostaje pitanje sta je bio cilj ovog napada?

Ja imam neke ideje, ali da ne iznosim sad, malo su mozda i nategnute, sta vi mislite. Molim da se uzdrze oni koji misle da su Rusi glupani i nesposobni i da ih boli uvo za zivotima vojnika, i da su htjeli ponoviti Rzev. Znaci, ako pretpostavimo da Muradov nije glupan, i da nije pokvaren, sta se htjelo postici ovim napadom.

Eh. I ja imam neke ideje koje radije ne bih iznosio.
Ali imam i ove druge, koje sam dao u prethodnim postovima. Da se pozovem na početak ovog posta, najjednostavniji (time i najodbranjiviji) razlog za napad bio bi upravo zauzimanje komunikacije Pavlovka/Ugljedar - Marinka. O tome sam pisao i pre nekoliko dana, nedelja ili meseci. Da sad ne tražim stare postove, ukratko, ...
- u vreme rasputice put sa čvrstom podlogom mnogo vredi;
- kada se radi sa malobrojnim snagama onda dobra rokadna komunikacija olakšava brzo pokrivanje rupa i druge intervencije (dokazali i opolčenci 2014.);
- poželjno je udaljiti protivnika što dalje od urbanijih delova Donbasa, nmaročito pred zimu kada granatiranja prave više problema civilima;
- taj potez svakako je bolja osnovica za dalje napredovanje, kad omrzne ili na proleće;
- očekujem da će za vreme rasputice (a možda i tokom zime) splasnuti borbe na otvorenom a intenzivirati se one po urbanijim područjima, gde bi i ovo bila priprema. Itd, itd.

Ima tu još mogućih pretpostavki koje sam pominjao. Recimo da cela stvar nema nikakve veze sa pomenutim drumom već sa ukrajinskim namerama. Od Ugljedara i Pavlovke vodi lep pravac ka Volnovahi koja je bitan saobraćajni čvor. Ukrajinci bi mogli dosta poremetiti rusko snabdevanje ka Hersonščini ako bi ugrozili Volnovahu. Ne moraju je uzeti, dosta je i da joj se primaknu "jeftinijom" artiljerijom. Pa tu kao Rusi odrade preventivno otupljivanje oštrice, polupaju udarne jedinice OSU.

Slična priča važi i za mesta južno od Pavlovke. Petrovsko i Krasna poljana, što bi moooožda bilo obezbeđenje boka nekog ukrajinskog prodora od Guljajpolja, ali to bi već bilo nategnuto.

A nije nemoguće ni da Ukrajinci (ili NATO) razmišljaju u stilu "ako smo uspeli Izjum i Kupjansk i onoliku teritoriju, zašto ne bismo mogli i do Mariupolja proći?". No, to je već potpuni SF i baš prevazilazi lokalni, taktički značaj Pavlovke i Ugljedara. Ostale ideje su još gore u tom smislu pa ih zato i ne navodim.

Jesam li štogod propustio? Obično nešto zaboravim.

offline
  • Pridružio: 06 Nov 2022
  • Poruke: 63

Georgius ::Ruski zarobljenici.

twitter.com/wartranslated/status/158969308.....A&s=19


Ponizavanje i maltretiranje. OVakve stvari se resavaju kontaktom komisija za razmjenu u protivnom se pristupa reciprocnim mjerama

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1108 korisnika na forumu :: 39 registrovanih, 6 sakrivenih i 1063 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., aleksmajstor, amaterSRB, babaroga, bokisha253, Boris Bosiljčić, Denaya, djboj, DPera, dulleo, flash12, FOX, goxin, Hamannche, hologram, Karla, laurusri, Lieutenant, Mi lao shu, Oscar, ozzy, procesor, raptorsi, rasok, Ripanjac, RJ, royst33, ruma, sasa87, Sirius, Sićko, slonic_tonic, Srle993, ss10, theNedjeljko, Valter071, vaso1, YU-UKI, šumar bk2