Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

4580

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

offline
  • Pridružio: 19 Apr 2016
  • Poruke: 322

Bilo je sumnjivo još pre par dana, kada se provukla ona vest da bi pregovori mogli početi ako Ukrajinci osvoje Herson... Da li su veliki igrači već napravili neki dil ispod žita, videćemo vrlo brzo. Ako Rusi, pak, žrtvuju Herson samo mesec-dva nakon referenduma, onda se postavlja pitanje čemu sva ta šarada oko glasanja, proslave na Crvenom trgu, itd. Delim mišljenje da, ukoliko ga sad prepuste, neće više nikad okačiti rusku zastavu u njega.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 30 Mar 2011
  • Poruke: 2682

Nikada je teška riječ. Prvo da dođe do toga da je neko drugi skine, jer za sada je sve fog of war. Barem za nas.

offline
  • Pridružio: 08 Avg 2019
  • Poruke: 5462

Ovo su valjda slike porušenih mostova

https://twitter.com/mdfzeh/status/1590315714409553.....AjePA&s=19

online
  • Pridružio: 11 Dec 2016
  • Poruke: 2614
  • Gde živiš: Beograd

Пре анексије бих се можда и сложио да Руси треба да напусте Херсон (ако би били приморани на то), ако би то значило консолидовање територија на истоку.

А овако шта - анексираш град кроз референдум, и напустиш га после два месеца?

Такође, проблем је што до сада свако руско повлачење ради "скупљања снага" није донело неки конкретан успех другде.

Кад су Руси напустили цео северни фронт у априлу, и ја и сви остали били смо убеђени да ће те трупе искористити да једном за свагда заузму цео Донбас и можда чак ставе Харков под опсаду. Причало се тад и о оном великом котлу на истоку који ће решити рат. Резултат тог "стратешког престројавања" био је заузимање Изјума, Лисичанска и С.Доњецка и то након више месеци ужасно скупих борби по Русе. Добар део те територије су после изгубили.

Исто тако ће бити и са Херсоном, ако се повуку, нема разлога да друго очекујемо.

Ако се конфликт замрзне на тренутним границама минус Херсон, то је онда комплетан пораз за Русе, који нису успели чак ни да одмакну украјинску артиљерију од Доњецка.

offline
  • Pridružio: 30 Jun 2020
  • Poruke: 146

Колико могу да испратим обични Руси који коментаришу могућност напуштања Херсона то виде као чисту политичку одлуку, не као војну. Она наша стара, продато/издато. Руси су негде као и ми школовани и васпитавани да је једини прихватљиви пораз пораз у духу Косовској боја, Мачковог камена, Бреске тврђаве, мучене шесте чете у Чеченији... пораз у којој бранилац, наши, гине до краја. Просто је непомљиво и за нас и за њих да се оволика територија да без такве борбе, па и да постоје војни разлози. Тако да ако се то деси, а надам се да неће, слутум да ће то такав пад морала код Руса да изазове да се они неће опоравити скоро од њега. Сада су почели да сумњају у своје војне лидере, али ова одлука доводи до сумње у политичке лидере и саму државу. Јер ништа горе није када војник помисли да је крварио да би неки гузоња дао ту његову муку и борбу зарад неког потписа и добре воље. А колико је све то опасно за саму Русију може се видети из два примера, Царску Русија је пала када је народ изгубио веру у Цара и врх државе, СССР је исто пао када је исти тај народ озгубио веру у централну власт... Видећемо, али ово не слути на добро.

offline
  • Pridružio: 14 Jun 2022
  • Poruke: 1307

Догађаји код Херсона наводе на два закључка. Дакле. Креће евакуација цивила. За то време Украјинци изводе мање нападе. Јуче се званично завршава евакуација цивила. А данас већ креће напад Украјинаца и крећу вести о напуштању Херсона.
Две могућности које мени падају на памет. Прва. У питању је договор. Можда ускоро крену озбиљни преговори?
Друга могућност је веома добра руска "маскировка". Руси су извели добру маскировку и прикрили свој план о напуштању Херсона. Украјинци нису сигурни да ли их Руси навлаче или се стварно повлаче. Па су наступали опрезно.
Мени тако делује.

online
  • Pridružio: 11 Dec 2016
  • Poruke: 2614
  • Gde živiš: Beograd

На тему преговора

Одбрањени Херсон би био врло добар адут за преговоре (да није анексиран, додуше), поготово ако би Руси до краја рата заузели остатак Донбаса. Руси би његову предају тада могли лепо да наплате неким политичким или територијалним уступцима Украјине на истоку. Кад би таквих преговора било, наравно, а мишљења сам да су они немогући (из више обостраних разлога, и вечерас ћу више о томе кад се вратим са посла).

Неком политичком предајом Херсона сада, не видим шта би Руси постигли.

offline
  • Pridružio: 22 Okt 2006
  • Poruke: 416

Kakvi sad pregovori i dogovori?

Dakle ili ce:
da rabucaju Ukrajinu, rasture, podele, i pride-usput sto vise naskode ekonomiji evrope,
ili mogu odma da skinu gace i da se nameste....jer kad je Zapad postovao potpisano > Citati sabrana twiter dela Arestovicha sta sledi posle primirja i dogovora.

Najveci neprijatelj Rusu je sam Rus , isto kao i kod Srba. Najveca droga na svetu su izlgeda te sarene zapadne perlice: dosle su glavama Indjijancima, Abordzinima, Juzna Americkim....
Ma bre, ovce su za sisanje....

offline
  • Pridružio: 22 Okt 2016
  • Poruke: 568

Skakac7 ::
Друга могућност је веома добра руска "маскировка". Руси су извели добру маскировку и прикрили свој план о напуштању Херсона. Украјинци нису сигурни да ли их Руси навлаче или се стварно повлаче. Па су наступали опрезно.
Мени тако делује.

Nagledali se mi RU "maskirovki".

Jel to neki novi izraz za "poraz/povlacenje/gubitak"?
Dokle ce se igrat "maskirovke", do Moskve , Urala ?

Evo ja danas na boxu izveo "maskirovku", mladji i bogami i jacem momku sam dozvolio,
da mi pomodri oko, pomeri vilicu, al on jadan ne zna, da sam ga tu cekao,
kako bi mu se sledeci put revansirao ... Sledeci put, povlacim i crvenu liniju, al tek kad mi polomi i neku kosku jer tako to ide, pa kad me doktori pokrpe, videce, kolka sila ce udarit na njega ...

offline
  • Pridružio: 16 Mar 2018
  • Poruke: 173

Srle993 ::Napisano: 09 Nov 2022 13:05

Je l vam draze da Rusi izgube na hiljade ljudi i oklopnjaka i Herson na kraju ili da se samo povuku skoro bez zrtava i sacuvanom tehnikom?



Мени би било најдраже да се повуку на положај који могу да одбране, макар и пред Москву. И да поведу тај јадан народ да не гине више-да ли од укропских граната или од метка и ножа кад их руска војска остави за собом.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1104 korisnika na forumu :: 52 registrovanih, 4 sakrivenih i 1048 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: AC-DC, Apok, bojcistv, Boris Bosiljčić, BRATORIII, Bubimir, cavatina, ccoogg123, debeli, djboj, DonRumataEstorski, Duh sa sekirom, flash12, GenZee, Georgius, goxin, hyla, Ivica1102, JimmyNapoli, JOntra, Karla, Koridor, Krvava Devetka, kunktator, laki_bb, Lubica, mile23, milenko crazy north, nuke92, Petarvu, procesor, rajkoplje, randja26, RJ, rovac, sasa76, sasakrajina, slonic_tonic, Srle993, Steeeefan, suton, Tas011, Tvrtko I, vathra, vukdra, W123, wizzardone, wolf431, yrraf, Zimbabwe, zzapNDjuric99, šumar bk2