Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

4594

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

offline
  • Pridružio: 14 Jun 2022
  • Poruke: 1307

sremac983
Ја сам био револтиран након повлачења из Харковске области. Ту је део народа остављен на цедилу. Баш ми је било криво. И поставио сам питање шта ће бити са Херсоном? Како ће одатле да побегне народ када нема пута? Али испоставило се да су Руси осигурали евакуацију цивила. Нису их оставили на цедилу. Украјинци су покушавали да продру до Херсона али безуспешно. Када је било повлачење из Харкова ти си био смирен а ја револтиран. Сада је обрнуто.
Важно је да су извукли цивиле на време. Можда ће сутра да се врате? То само Бог зна.
Понављам. Ако извуку војску без већих губитака сматраћу ово успешном војном операцијом.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 30 Mar 2011
  • Poruke: 2682

Možda jednostavno Rusi pokušavaju da tu grupaciju ukrajinske vojske, koja kada se okupi stvara rizik ogromnih gubitka i ozbiljnog vojnog poraza za Ruse, da dočekaju tamo gdje njima odgovara i snagama koje tek spremaju. Ovakvom taktikom gube "samo" teritoriju. Ne mogu taj sukob izbjeći, inače će ostati i bez kopnene veze Krima, i bez... Ako će ih dočekati, onda možda bolje na drugoj strani Dnjepra.
Sada se rizikuje da Herson koji je skoro pao bez metka, neoštećen... da postane ruševina. Kada se ovo razvuče na par godina mrcvarenja, na kraju će Marijupolj biti najbolje mjesto za život u tom dijelu...

offline
  • Pridružio: 14 Jun 2011
  • Poruke: 373

citavo vrijeme nisam htjeo da se mjesam u diskusiju,ali sad moram. Ako se Rusi povuku iz Hersona, e to ce biti najveca pobjeda Ruske vojske od vajkada. Braniti Herson mjesecima svodi se na odbranu "mostobrana" koji ne sluzi za daljnji napad jer nema politicke odluke da se vojska popuni, kao ni cilja rata. Najveca pobjeda ruske vojske je u tom da je odlucila da brine brigu o ruskom vojniku, sto je njeno i pravo i obaveza. Na isti nacin moze se smatrati kao pobjeda i cinjenicom da ne zeli cekati kad ce Ukrajinci presjeci odstupnicu i da se moraju predati zbog nedostatka hljeba i municije ili bjezat plivajuci da ih poslije guze kao izdajnike i dezertere . Najveca pobjeda velike Ruske vojske jer je izlupala tzv naciste , spasila civile i obezbijedila im povlacenje iz zone borbenih dejstava, sto je isto tako njen zadatak. Da se je Ruska vojska ovako znala postavit i mnogo desetljeca ranije sigurno bi ih bilo mnogo vise i nebi svako malo imali skok u ladnu vodu i kretali iz pocetka. Nadam se da ce Ruska vojska iz ovog izvuci neke smjernice i postati znacajan faktor ruske politike,(nesto kao u Turskoj vojska na Ataturkovoj liiji) , i ne dozvoliti da kojekakvi ...kepeci .. ubijaju rusku mladez kako im se botoksirani racku digne ili ne digne. Zivjeli i da se ovo sveslavensko sranje sto prije zavrsi. Ruska vojska na tradicionalninm antifasistickim komunistickim postulatima koja je zajedno sa ostalim slanicama SSSR i drugim clanicama Antifasisticke koalicije izmedju ostalih i USA i VB ali i Avnojevskom Jugoslavijom izvela najvecu ikad zabiljezenu pobjedu. i da Ruska vojska ne osramoti sebe i slavnu petokraku.

online
  • alchemy
  • Pridružio: 06 Jul 2009
  • Poruke: 4881
  • Gde živiš: Novi Sad

Wrangler ::Sjebase Rusi narod Hersona skroz, istjerase ih iz njihovih kuca, stanova i sta ce sad sa njima ?
Postadose izbjeglice bez krova nad glavom.
Vece smo mi budale sto uopste pratimo ovo sranje i samo se nerviramo.


Ово је једноставно нетачно. Херсон већ који месец евакуишу?
Сви људи који су одлучили да оду па нису их избацили на другу обалу Дњепра и оставили на пољу да блеје. Итекако имају кров над главом. Нису гладни, нису жедни, на топлом су.

Пре него што изнесете неку тврдњу, било би добро да је поткрепите неким извором јер изношење нетачних тврдњи повлачи за собом санкције сходно правилнику:

Arrow правилник

offline
  • Pridružio: 11 Okt 2016
  • Poruke: 178

Једноставно невероватно да је ово иста армија која је у првих пар недеља дошла на десетак километара од Кијева, практично окружила Чернигов, Суми и дошла до ивице града Харкова.

Шта сад пролази кроз главу тим несрећницима које шаљу да гину и каче билборде "Русија остаје овде заувек", да би после само пар месеци Москва показала "гест добре воље" (север) или се "стратешки повукла" (Балаклеја и Изјум, север херсонске области и сад и сам Херсон) и оставила народ (и своју званичну државну територију) на немилост Кијева и западних плаћеника? А успут као бонус ослободила нацисте из Азова.

При том оправдања су увек да би "линије снабдевања могле да буду угрожене ако Кијев нападе", не да је Кијев напао и надјачао и да нема другог избора, већ да постоји теоретска могућност да се то деси у будућности ако Кијев уопште некада нападне, а ми наравно нећемо ни најмање ометати линије снабдевања Кијева преко Дњепра или уништавати возове који долазе из Пољске, Словачке и Румуније, већ они нека слободно довозе Цесаре, Хајмарсе и шта год желе.

Том логиком могу да кажу и да би линија снабдевања северно од Крима била угрожена и да је једино решење да се повуку јужно преко Чонгара и Армјанска...а онда да ни Крим није сигуран, па преко Керча у Краснодарски крај.

offline
  • Neimar i savremeni farmer.
  • Pridružio: 24 Nov 2010
  • Poruke: 11683
  • Gde živiš: U sremu voljenome...

Georgius ::

Ово је једноставно нетачно. Херсон већ који месец евакуишу?
Сви људи који су одлучили да оду па нису их избацили на другу обалу Дњепра и оставили на пољу да блеје. Итекако имају кров над главом. Нису гладни, нису жедни нису голи и боси.



Све је то лепо и бајно, али су они ипак остали без своје имовине и питање је не када ће се вратили него да ли ће се вратити уопште на своје..

offline
  • Pridružio: 07 Feb 2015
  • Poruke: 141

Prvo da se ivinim svima za niz prethodnih poruka koje su izbrisane, i s pravom.

E sad, moje skromno misljenje sto se tice najavljenog povlacenja (i ako ga uopste bude?). U strateskom smislu ovo i te kako moze da bude dobra ideja. Da se prvi put oznaci zauzimanje svega istocno od Dnjepra kao cilj SVO. Priodna granica je ne premostiva. A to je u ovom slucaju Dnjepar. Znaci, da je Ruski "klizajuci cilj" SVO presao na to. Izmedju Nato-a i Rusije - Dnjepar. Ili znaci da su Rusi izgubili rat, mada je to malo verovatno imajuci na umu resurse Rusije. Znaci, najverovatnije je cilj ove SVO (u ovom trenutku), zauzeti sve do Djepra. E sad za koliko vremena? Ja mislim za narednih godinu dana. Odatle tolika politicka ujdurma u Ukrajini. Do sada je oko 30% mobilisanih prebaceno na front, i to niko ne zna gde. Ako sruse mostove. Ako uguraju 200.000 vojnika na istok, i ako izvu 30k iz Hersona, mozda mogu da zaigaruju na istoku Ukrajine kao nikad do sad. na severu Belorusija, na istoku Rusija...

offline
  • Pridružio: 06 Feb 2010
  • Poruke: 767
  • Gde živiš: RS/BiH

Zrtvovanje naroda koji je vjerovao u ideale od strane matice.Zvuci poznato zar ne.

Georgiuse brisi ,banuj me ,meni svejedno svijeca je ugasena.

offline
  • Pridružio: 25 Avg 2011
  • Poruke: 295

Najveći game changer u ovom ratu bi bio da Zelenski i Putin zamene mesta, da Zelenski ode u Kremlj, a Putina i ekipu stave u Kijev.

Davno sam pisao da način na koji se ponašaju i jedan i drugi utiče i na vođenje rata. Putin sa stolom od 10 metara, i 40 miliona dolara potrošenih da mu ne bi neki bacil doleteo, i kako kažu, nadrogirani Zelenski u smešnim zelenim majicama koga zabole što je Rusija najveća nuklearna sila.
Nedavno je ovde kačena i analiza stanja u ruskom društvu i vlasti, koja bi mogla da se prevede kao samo nemojte da talasate, neka svi budu zadovoljeni i mirni, samo da mi još sedimo u foteljama.
Zato i nisu imali prave informacije na početku rata.
Rusi su izgubili rat ili barem prvo poluvreme. Videćemo šta će biti dalje.
Da su odlučni da dobiju ovaj rat, ostali bi u Hersonu jer bi znali da im to kupuje vreme za veliku ofanzivu kojom će otvoriti put za vojni poraz Ukrajinaca.
Kao što su i Sovjeti branili onih 300 metara obale u Staljingradu. Dobili su rat jer su imali čeličnu volju da ga dobiju.
Da su se Rusi ranijih godina spremali za ovaj rat kako treba i udarili muški, kao cunami, talas za talasom, pitam se da li bi izgubili ovoliko tehnike i ljudstva koliko su izgubili u toj njihovoj SVO.

offline
  • Pridružio: 16 Nov 2014
  • Poruke: 10
  • Gde živiš: Bijeljina

Pozdrav. Uglavnom čitam ( preskačem dosta objava na ovoj temi od većine članova koji pišu) vezano za taktičke ili strategijske analize ovog sukoba. Sama operativna analiza je veoma teška za predvideti u ovom sukobu upravo iz mnoštva objava na društvenim mrežama koje daju da tako kažem zbunjujuću sliku. Takve analize uglavnom pišu 3-4 člana i da se ja pitam samo bih takve objave i sačuvao na ovoj temi. Za ostale postoji ja mislim teme nešto kao igre bez granica ili posebnu temu otvoriti za raznorazna mišljenja gdje se upotrebljavaju izrazi kao "mljevenje", " šamaranje", " blamiranje", "tigar od papira", " veliki poraz" itd.
Zašto se sad javljam.
Zamolio bih članove koji se kvalitetno bave ovim analizama da probaju da daju svoje mišljene u vezi možda mogućeg razvoja situacije ako se Rusi povuku iz Hersona i kompletne hersonske oblasti na desnoj strani Rijeke.
Ne mislim na 3D potez nego isključivo vojnički razmišljam.
Smatram da Ruska Vojska priprema ofanzivu. Gdje, ja to ne mogu pretpostaviti, ali mislim da je možda najteži pravac Herson - Nikolajev - Odesa upravo zbog logistike. Da li je Ruska Komanda možda pokušala da navede Ukrajinske Snage na osvajanje Hersona kao grada i kompletne regije i da Ukrajinska Komanda izvrši grupisanje velikih snaga na tom dijelu. Vidimo konstantne napade i gubitke Ukrajinske Vojske. I to ih dovodi do potrebe da gomilaju dosta snaga na tom pravcu. U jednom trenutku Ruska Komanda odluči da napusti taj region. Izvlači civile, priprema izvlačenje trupa i radi na tome sve vrijeme dok se ne stvori velika grupacija Ukrajinske Vojske a da je Ruska Vojska završila pripreme za izvlačenje sa kompletne desne obale. Ukrajinska Vojska mora sa određenim snagama zauzeti tu napuštenu teritoriju. Višak snaga može koristiti na nekom drugom pravcu. Isto tako i Ruska Vojska. Razlika je što u ovom slučaju Ruska Vojska sve trupe koje prebaci može odmah poslati na drugi pravac dok Ukrajinska mora po meni prvo zauzeti i oformiti novu liniju uz desnu obalu pa tek onda slati višak snaga na drugi pravac.
E ovde me sad zanima. Kolike su vremenske mogućnosti ( putevi, rijeke, srušeni mostovi, izloženost napadima itd) Ukrajinske Vojske a kolike Ruske Vojske da ljudstvo i tehniku koju su im "višak" sa tog pravca prebace na neki drugi pravac, kad se izvrši kompletno povlačenje sa tog pravca. Možda je brzina prebacivanja trupa sad veoma bitna za neku ofanzivu na nekom drugom pravcu. Za obje strane u sukobu. Recimo Zaporožje.
Ovo ako se povuku sa desne obale.
Pišem sa telefona i izvinjavam se na nepreglednosti.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1338 korisnika na forumu :: 42 registrovanih, 8 sakrivenih i 1288 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Rade, A.R.Chafee.Jr., bladesu, Brana01, ccoogg123, CikaKURE, debeli, DeerHunter, Dimitrije Paunovic, dragoljub11987, dragon986, ekser222, Georgius, hyla, ILGromovnik, ivan1973, Krusarac, lord sir giga, Lošmi, Lucije Kvint, Lukaaa, Mercury, milan.vukovic, milenko crazy north, mrvica78, nebkv, nemkea71, oldtimer, Panter, Parker, Pikac-47, royst33, S2M, slonic_tonic, ss10, taz1cl, tmanda323, Volkhov-M, VP6919, yufighter, Zandar, 79693