Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

4601

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

offline
  • Pridružio: 28 Avg 2017
  • Poruke: 1585

Када смо код Дњепра и воде заборавио сам следеће да наведем.

Рушење бране у Херсконској области би наналео штету низводно у смислу великих поплава и потапања инфраструктуре у доњем току. Међутим, то је само један сегмент мање катастрофе јер би био пролазног карактера.

Далеко већа и трајна штета рушења бране би била узводно из два разлога.

Први - наводњавање плодних ораница узводно од бране које се напајају водом из Дњепра би престало, те би то катасртофално утицало на приносе свега што се узгаја на земљи. Совјети су бране радили првенствено из тих разлога.
Како је власништво земље у већинској својини западних компанија, јасно је ко би био на огромном губитку због несразмерно мањих приноса.

Друго - радиоактивне материје које се налазе у кориту Дњепра би биле погубне за екологију узводно од поменуте бране.

Знају то украјинци и њихови западни ментори одлично, иначе би они брану давно срушили.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 31 Dec 2011
  • Poruke: 19163

Trinitron1 ::...радиоактивне материје које се налазе у кориту Дњепра би биле погубне за екологију узводно од поменуте бране....

1. Koje radioaktivne materije?
2. Uzvodno?

offline
  • Pridružio: 28 Avg 2017
  • Poruke: 1585

@bojanik

Радиоактивне материје које су бацане у Дњепар у недостатку ускладиштења истих од нуклеарних електрана.
Тек 2021 године адекватно спремиште за нуклеарни отпад направљено, до тада су огромне паре давали да се ускладишти ван Украјиние у Русију - око 200 милиона долара годишње.
Извор https://rs.n1info.com/svet/ukrajina-otvorila-novo-.....ernobilja/

Овде се нарочито односи и на хаварију нуклеарне електране Чернобиљ.
Велики део отпада је нажалост бачен у Дњепар, како узводно од бране у Херсону, тако и на осталим бранама.
Нарочито она која се налази јужно од Кијева (Кијевска брана задржава 500 милиона тона радиоактивних наслага муља https://t.me/breakingmash/39296 ) и код саме нуклеарке Чернобиљ.
Citat:Кијевска брана, односно Кијевско море, задржава 500 милиона тона радиоактивних наслага муља, а ако клима-уређај ту изненада експлодира, последице ће бити монструозне. Контаминирана вода ће покрити нуклеарну електрану Запорожје и Черкаску, Кременчушку, Херсонску и Одеску област. Плус источне територије Пољске, Словачке и Мађарске и обала Црног мора.
Уништити кијевску брану није ништа лакше него уништити брану у хидроелектрани Каховскаја — такође треба да разнесете све распоне. У овом случају, градови дуж Дњепра биће преплављени радиоактивним отпадом. Колико брзо - зависиће од отпорности структуре на уништење.


Илустрација фото



То је јавна тајна у Украјини иако сви знају.

offline
  • kihot 
  • Novi MyCity građanin
  • Pridružio: 11 Avg 2008
  • Poruke: 29

@Trinitron1
Operisan sam od fizike, hemije i matematike ali i sa onim elementarnim što znam ove me zbunjuje? Kako nešto teže od vode može uzvodno? Barem meni 500 miliona tona onako u glavi deluje previše, čak i za Dnjepar.

offline
  • Pridružio: 16 Nov 2014
  • Poruke: 10
  • Gde živiš: Bijeljina

Citat:kinez88+ Mogući pravac

Pa ne mislim baš da je to sad a ni u nekoj bližoj budućnosti izvodljivo. Mislim da je Zaporožje kao grad bez obzira na dešavanja u Hersonskoj oblasti prioritet za Rusku Vojsku ali sam prelazak na desnu obalu Dnjepra kod Zaporožja i nastavak prodora bi bio previše zahtjevan, jer ima dosta teritorija na istoku koje bi trebalo prije toga zauzeti. Ne znam tačno kolike su Ukrajinske snage u samom gradu i okolini ali mislim da će ga u slučaju Ruske ofanzive grčevito braniti i da bi sama operacija trajala veoma dugo. Sam grad i njegova pozicija stvaraju mnogo dobre preduslove za neke druge moguće operacije Ruske Vojske koje bi u mnogo čemu zavisile od toga ko kontroliše grad i okolinu.
Isto tako bi zauzimanjem Zaporožja, Ukrajinske snage u Donbasu bile u dosta nepovoljnijem položaju.
Ovde ne govorim o taktici kako treba uzeti sam grad nego o jednom od strateških ciljeva. To mogu pokušati pretpostaviti iskusniji članovi u slučaju da Ruska Vojska pokrene ofanzivu na Zaporožje.
Da naglasim da ne smatram da je Ukrajinska Vojska slaba na tom pravcu i da će se Ruska Vojska provozati do grada. Svi pretpostavljaju da je to treći pravac koji je trebao da se otvori od strane Ukrajinske Vojske. Sve to na osnovu informacija o grupisanju velikih snaga i povremenih napada Ukrajinske Vojske na tom pravcu. Ali do sad nisu napravili neki veći pomak.
Zašto mislim da je sledeće Zaporožje? Pa Rusima je još jedino to ostalo da probaju uzeti da bi mogli imati neke realne šanse da i održe zauzeto i stvore preduslove za neke buduće operacije ako ih uopšte planiraju. Ukrajincima je isto tako ostao još taj pravac kojim mogu da pokušaju da presjeku kopnenu vezu Rusije sa Krimom i time pokušaju vratiti izgubljene teritorije. Preko rijeke ako uzmu Herson i desnu obalu ne mogu.
Ako ne bude ofanziva ni jedne ni druge strane, ostaće im samo oni silni gradovi-utvrđenja po Donbasu gdje i jedni i drugi krvare a neki veći napredak ne vidim da ni jedna strana može tu trenutno ostvariti. Ukrajinci se tu čvrsto brane a isto tako i Rusi. I ako se uzme ili izgubi neki grad, neće bitno promeniti situaciju na tom dijelu. Prelaziće iz ruke u ruku.

Da Ruska Vojska pokrenu ofanzivu na Harkov sad ne vidim da bi bio od neke pretjerane strateške važnosti. A niti vidim mogućnost da Ukrajinska Vojska tu nešto može bitnije promijeniti.
Da Ruska Vojska pokrene neku ofanzivu sa sjevera...ne znam zašto bi to sad radili.
Jedina nepoznanica je i dalje Herson i desna obala. Veoma težak pravac i za jedne i za druge ako se Ruska Vojska ne povuče.

offline
  • Pridružio: 28 Avg 2017
  • Poruke: 1585

@kihot

Верујте да и мени та цифра од 500 милиона тона делује преувеличана, нека је упола мање - наводи се да је у опасности око 15 милиона људи.

Citat: Kako nešto teže od vode može uzvodno?

Велика количина радиоактивног муља се налази и у базену Харковске бране.
Како сам испратио расправу двојице људи на ВК, тај муљ прети околини уколико се појави на површини под предпоставком да вода из Харковске бране отече низводно (ваљда би се муљ задржао?).
А та околина је узводно од бране. Колико сам ја могао да их размем муљ би направио еколошку катастрофу уколико би вода отекла из Харковска бране све до Црног мора.

Али нисам ни ја физичар, ни неки екперт за екологију, тек моја је струка електротехника - тако да не могу детаљније да вам појасним.
Најбоље је да се не деси никаква катастрофа код тих брана, није то наивно нимало.

Поздрав.

offline
  • Pridružio: 08 Dec 2011
  • Poruke: 1959
  • Gde živiš: Novi Travnik - ex Pucarevo

Do prije nekoliko dana gledali smo tv reportaže na kojima se prikazuje printanje novih zemljopisnih karti sa novim granicama Rusije sa sve 4 oblasti.

Na tv dnevnicima vremenske prognoze sa kartama u pozadini i temperaturi u Hersonu.

Ovo graniči sa nadrealnim. Mada, sa druge strane, kvalitet diskusije na forumu bi mogao porasti jer je izgleda mnogima konačno mrena pala sa očiju.

offline
  • Neimar i savremeni farmer.
  • Pridružio: 24 Nov 2010
  • Poruke: 11683
  • Gde živiš: U sremu voljenome...

Све у свему ово подсећа на Чеченски први рат, када је Русија пидвила реп и напустила исту. До душе ово није њена територија, па није толико ни страшно, али да није добро није. Војска која није научила за 9 месеци како треба да се ратује, тачније команда и даље праве исте грешке из дана у дан, са све политичким врхом, тачније бољарима који су изгледа превише моћни у истој и којима је изгледа пукао филм и теже да се ово све реши што пре јер трпе доста они. Ово би могло бити то, попуштање војног врха и препуштање територије коју више запосети неће, јер је немогућа мисија.

Харков и све друго је ирелевантно јер се може увек пешке доћи до тамо, ово не више. Једино ако смисле телепорт па пребаце у секунди снаге на десну обалу дњепра, како би се вратили

Бољари су проблем и то не решив, Путин је покушао исте да заузда, али изгледа да није успео и да ће се то све зсвршити као и у прошлости по одређене цареве руске. Значи зарад њихивог добра, повлачење и склапање било каквог мира. О томе је флеш писао, да не би било добро да се било шта Путину деси, јер би онда било горе него 90тих по Русију. Русију ће сламати полако, али брже него ли СССР...надам се да грешим и волео бих, али после овакве одлуке, тешко...јер је ово увод у све то...

online
  • goxin 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 20 Dec 2013
  • Poruke: 7586
  • Gde živiš: Srpsko Sarajevo

Izgleda da tehnologija i tehnika ne mogu da zamjene broj ljudi.

Uvodjenje mobilisanih ljudi traje , s time da Ukrajinci imaju i dalje vecinu , spominju oko 800 000 mobilisanih okrenutih prema Belorusiji i Rusiji plus dubinu fronta . Broj Ruskih vojnika je nepoznat u Ukrajini, mozemo pretpostaviti 300 000 ( spomenuta mobilizacija ) plus DNR LNR milicija


Povlacenje preko Dnjepra zvuci logicno takticki OK . kao poravnjanje linije koji se moze braniti sa manjim brojem vojnika . Izbjegle bi se gradske borbe koje bi odnijele mnogo zivota i razorila grad.
Ali napusta se velika teritorija i grad od 300 000 stanovnika .
Ako je stanovnistvo u gradu okrenuto Ukrajini, nema se sta braniti tu .

online
  • Pridružio: 20 Jun 2018
  • Poruke: 1808

Napisano: 10 Nov 2022 7:54

ivanb ::Stalno se spominju da "nestaju" ruske rakete, a niko da primijeti da su izgleda ukr Tocke vec neko vrijeme utihnule.


Поставља се питање о квалитету и квантитету ракета које су остале код Укра..

Dopuna: 10 Nov 2022 8:04

Skakac7 ::По свему судећи евентуално повлачење из Херсона није последица украјинске офанзиве. Већ одлука војног врха да је тај правац неперспективан. Вероватно након свега следи вишемесечно затишје.

Зашто су уопште заузимали Херсон? Сјећате ли се Антоновског десанта?

Рује су на почетку имали амбициозан план, који нису могли остварити. Онда су чекали и држали мостобра, надајући се бољим времена. А боља времена не стижу.. Самим тим поставља се питање зашто држати снаге на десној обали Дњепра?

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1237 korisnika na forumu :: 44 registrovanih, 6 sakrivenih i 1187 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: amaterSRB, amstel, Apok, Areal84, babaroga, Brana01, BraneS, CheefCoach, Dannyboy, DPera, DragoslavS, Gargantua, Georgius, goxin, havoc995, jukeboxer, Karla, kobaja77, Luka Blažević, mercedesamg, mikrimaus, milenko crazy north, moldway, nemkea71, NoOneEver Dreams, ObelixSRB, Oscar, ozzy, pein, procesor, sasa87, Skywhaler, sokars, sombrero, srbijaiznadsvega, Srki94, theNedjeljko, Vatreni Zmaj, Viceroy, Vlad000, Vlada1389, zdrebac, zillbg, žeks62