Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

4629

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

offline
  • Pridružio: 07 Nov 2013
  • Poruke: 5241



Nemam bolju kartu ali po njoj se vidi da se Putin vratio na granicu carevine , a to oni šupci u londonu moraju priznati. Znači na početku specijalne operacije su omaškom uzeli malo više i shvatili da im se bolje vratit na lijevu obalu Dnjepra i tu imati stabilnu granicu.

Sva ta vojska ostaje tu negdje, a njen manji dio je u stanju da drži obalu Dnjepra, a ostatak na sjever na Zaporožje u meki trbuh.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • beowl  Male
  • Počasni građanin
  • Pridružio: 14 Sep 2009
  • Poruke: 919

Denaya :: Ukrainci do ovog trenutka 11.11. 12:00h su ušli u mnoga naselja. Meni ovo deluje previše brzo. Pod pojmom brzo, mislim na količinu efektive koje su Rusi po procenama imali tu. 30k vojnika, hiljade komada tehnike i opreme. A putevi ograničeni na par prelaza preko reke. Pa to su kilometarske kolone u izvlačenju.

Ovde se neke činjenice i dešavanje ne poklapaju. Nisu Ukrainci bez razloga bili skeptični do poslednjeg trenutka u Ruska najavljivanja povlačenja. Kad stignem sa čitanjem poslednjeg posta, napisat ću neko svoje viđenje.


Jedino što deluje smisleno je da su masu toga prebacili još ranije i usput puštali one priče kako masovno useljavaju vojsku u prazne zgrade u Hersonu. U stvarnosti, tamo nije bilo nikoga a držali su par elitnih brigada na liniji dodira kako bi odbijali one manje ukrajinske napade. Sve živo su izminirali kako bi maksimalno usporili Ukrajince kada ta malobrojna elita krene da se izvlači i na kraju su ih izvukli za jednu noć.

Osim ako Ukrajinci danas ne počnu da objavljuju snimke sa stotinama ostavljenih tenkova, ovo gore meni deluje logično tj. kao uspešna maskirovka.

offline
  • Pridružio: 30 Jun 2020
  • Poruke: 146

Бојан је лепо написао да је лако анализирати узроке неког догађаја који се већ десио, а да је тешко успешно предвидети шта следи на основу оскудних или погрешних информација које имамо.
Пробаћу да одговорим на питање шта ће бити даље. Ово је постао рат исцрпљивања, нешто попут ПСР на Западном фронту или Ирачко-Иранског рата. Главна одлика таквог рата је да ниједна од зараћених страна не може да оствари надмоћ над другом и да је одлучно порази, већ дефазивна моћ обе стране далеко превазилази офанзивне могућности обе стране. Другим речима, фронт је замрзнут, минимална померања се скупо плаћају и најчешће су краткох даха, а за озбиљније операције које су потребне за промену ситуације једноставно зараћене стране немају довољно снаге. Такав рат се завршава оног тренутка када једно страна изгуби веру у победу, када жртве и губици у сваком погледу за ту сратну постану превише скипу и беспотребни. Тада, када до тога дође, иде се на преговоре у неки вагон и ова агонија се завршава. Руси неће ући у Кијев, неће се тробојка или црвена застава завиорити на Врховној Ради, а исто тако неће ни Укри спалити Москву, оно што ће се десити да ће у једном тренутку неко одустати. Чини ми се да су са овим повлачењем из Херсона, из многих пре свега симболичних разлога, Руси почели да одустају и да се надају преговорима и што бољим условима за мир. А док то не ураде, једино што им остаје да што дуже развуку своје ангажовање у рату уз минумалне губитке, те је предаја територија зарад тог циља и разумљива. И да настоје да сломе жељу за ратом на другој страни, економским исцрпљивањем запада да смање подршку истог, а дејством по кључној инфраструктури и наносећи што веће губитке Укрима у њиховој популацији пробуде жељу за миром.

offline
  • Pridružio: 12 Jan 2006
  • Poruke: 3215
  • Gde živiš: Gde ja zivim...

Skakac7 ::Рат није завршен. Он још увек траје. Видим да се многе колеге понашају као да је рат завршен.
Рат или специјална операција? Cool
Него ајмо мало теорије.
Има много разлога за ратове али они главни су одбрана своје територије, заузимање туђе територије, ослобођење своје територије(или коју сматра својом и заштита свог народа) од окупатора/непријатељњских снага/режима, уништење непријатељске војске/режима и успостављање пријатељског режима, економска добит и контрола...

Да ли је сад Русија јача него што је била, војно и економски?
Да ли је показала непријатељу да може да одбрани своје интересе?
Да ли је смењен непријатељски режим?
Да ли је уништена непријтељска војска?
Да ли је заузела територије које је прогласила својим?
Да ли је заштитила свој народ на територијама које сматра својим?
Да ли је Русија сада стабилнија политички, да ли су људи срећнији, богатији, да ли је спречен одлив младих мозгова?
Да ли је порастао морал војске и вера и водђство и да ли ли су они који су изгинули дали животе за нешто конкретно и опипљиво, а они они који су остали осакаћени осећају понос или су изневерени?
Да ли је Русија сад у бољој ситуацији него пре почетка војне операције?

offline
  • Pridružio: 29 Avg 2016
  • Poruke: 2119

beowl ::https://t.me/intelslava/40882

Ne znam zašto su stavili crvenu strelicu da pokazuje ovaj mali urušeni segment a odmah sa desne strane pola mosta fali.

Strelica pokazuje poziciju snimatelja.

offline
  • Pridružio: 12 Jan 2012
  • Poruke: 131

raketaš ::

Nemam bolju kartu ali po njoj se vidi da se Putin vratio na granicu carevine , a to oni šupci u londonu moraju priznati. Znači na početku specijalne operacije su omaškom uzeli malo više i shvatili da im se bolje vratit na lijevu obalu Dnjepra i tu imati stabilnu granicu.


Nije to granica carstva već guvernije. Dalje na zapad je Hersonska guvernija, pa onda Besarabska guvernija. Tu je granica carstva.

offline
  • Glas 
  • Novi MyCity građanin
  • Pridružio: 08 Okt 2022
  • Poruke: 18

mikrimaus ::Eh, svi krive obicnog muzhika i tzv boljare a niko da uperi prstom u glavnog baju koji vedri, oblaci i postavlja u drzavi vec 20 i nesto godina. "Dobar je on, al su ljudi oko njega losi, a i narod je stoka... "

Imenovali su ga ranije, dugogodišnji članovi ovog foruma, tu osobu koja se ne spominje imenom i prezimenom, ali zaradiše ekspresne banove.Takođe, imamo pravnilnike o stranim državnicima koje valja poštovati jelte.
Ništa dobro se ne postiže time, dovoljno je spomenuti boljarsku ekipicu, jasno je da riba od glave smrdi.
Meni lično olakšanje je što je Putin progurao izjašnjenje četiri regije novim delovima Rusije, time je stavio svoju glavu na panj, i pokazao da ima želju.Spomenuo je tada "još neke regije".
Sad ostaje da se pokaže snaga i odlučnost za reforme koje tome moraju da prethode, tj. konkretna dela.Vidimo trenutno/ ili videćemo koliko je (ne)jak da izgura ovo.
Nema više vrdanja, može biti samo ili/ili, ili si državnik, ili si nejaki.
Ne može jare i pare, tako ne može boljarska bahatost i zaštita ruskih interesa u istu korpu.

Znamo svi koji su potezi potrebni da se ovo izgura, ali to je oblast van ove teme.
I realno teško je dati odgovor da li to može neko da izgura, da se oslobodi decenijskih saradnika, da počneš da radiš sve suprotno od onoga što si nekada radio unazad decenijama, i sa kim to izvesti, na koga se osloniti, dok ti je glava u torbi. I na kraju, za sve je potrebno vreme da se sprovede, plus vreme da se vide efekti toga.... teško je to.

offline
  • Pridružio: 14 Jun 2022
  • Poruke: 1307

Cinoeye

Напиши своје предвиђање завршетка рата. Конкретно и прецизно.

online
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 32565

Složio BiH se sa Sremcom u vezi BG za Lanceta jedna od 10kg bi otvorila BAT 2 ko konzervu pa čak i efekat na uništenim M777 bi bio veći razorni a da ne pričamo o LAPV i OT koje su dobili tipa Hamer i M113. Takođe kmečalo se na kvalitet slike na snimku ovde se vidi dobra rezolucija reko bih da je ovo para Lanceta, jer se isti lansira sa lansirne rampe kao Orlan 10.
U vezi Antonovskog mosta mislim da je greška što su ga na jednoj strani onoliko srušili mogli su jedan segment kao na snimku A. Koca doduše barže su još dole oštećene al su tu šta više na jednom delu fali dve tri što se vidi, u slučaju prelaska Dnjepra im ostaju opet barže i Kahovska brana koju će sad dobro da brane i jedni i drugi.

offline
  • Pridružio: 19 Jan 2015
  • Poruke: 1207

Denaya ::Tek sam stigao do 4610 stranice. Mnogo toga je napisano,puno pitanja postavljeno a malo smislenih odgovora u vezi dešavanja oko Hersona.

Ukrainci do ovog trenutka 11.11. 12:00h su ušli u mnoga naselja. Meni ovo deluje previše brzo. Pod pojmom brzo, mislim na količinu efektive koje su Rusi po procenama imali tu. 30k vojnika, hiljade komada tehnike i opreme. A putevi ograničeni na par prelaza preko reke. Pa to su kilometarske kolone u izvlačenju.

Ovde se neke činjenice i dešavanje ne poklapaju.


Ne poklapaju se naravno. Sa jedne strane povlace se jer ne mogu logisticki odrzavati mostobran, a sa druge strane povukli 30k vojnika i toliko tehnike sto je opet velika logisticka operacija, jos kad uzmemo neprijateljske snage koje im disu u vrat...

Mislim da se zestoko promasuju procene broja Ruskih snaga na terenu. Kako se sve odvijalo, moja slobodna procena je da na desnoj strani Dnjepra nije bilo vise od 6-8 k vojnika ako i toliko. Sumnjam da je po celoj Ukraini ima i 20k i to pod pretpoatavkom da je glavnina u Zaporoskoj oblasti koju smatram za glavni cilj Ukrainske komande sve ovo vreme, naravno sa primarnim ciljem NE Energodar i okolinu.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 605 korisnika na forumu :: 7 registrovanih, 0 sakrivenih i 598 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: bojank, dragoljub11987, Georgius, Mixelotti, pein, stankolich, trundle