Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

4650

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

offline
  • Pridružio: 09 Feb 2008
  • Poruke: 173

Nisi u pravu, sto se tice masinske obrade. Za ostalo ima sigurno neko ko bolje poznaje materiju

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Neimar i savremeni farmer.
  • Pridružio: 24 Nov 2010
  • Poruke: 11683
  • Gde živiš: U sremu voljenome...

Произвести данас тенк је много компликованије него раније, јер су усти добили сијасет додатне опреме, која се не производи ко на траци...ономад је било другачије...џаба сва савремена опрема и машине у фабрикама, када су им подсистеми компликовани...

Да не буде забуне електроника је у питању, а не механика и механички склопови...то се може правити у огромним количинама, али џаба кад је електроника лимитирајући фактор

offline
  • Pridružio: 09 Feb 2008
  • Poruke: 173

To sam i rekao, sto se tice masinske strane sad to ide sve mnogo brze. Radim vojni program tako da znam.

offline
  • Pridružio: 13 Jan 2012
  • Poruke: 2277

babaroga ::zdrebac ::
ja sam misljenja da su ukri (nato sigurno) znali za ovo, samo nisu hteli da gube ljude bez veze.


Cekaj, hoces da kazes da je NATO znap, ali su zaboravili da kazu nacelniku generalstaba US Army, pa se ovaj onda javno izblamirao.

Pa dokle bre vise spinovanja, za boga miloga


kao da vojna lica nisu sposobna da se izblamiraju? narocito ovi sto se vuku po medijima koji su vise politicari i spikeri nego sto se razumeju u vojsku.

evo penzionisanog nemackog generala koji je usput bio i savetnik bivse svemoguce nemacke babetine, sta je lupao na pocetku rata.

https://www.reddit.com/r/UkraineWarVideoReport/com.....;context=3

a evo i istog, neki dan sta je pricao o hersonu (bice to dug i krvav sukob oko grada), dronovima, o usa politici, itd izlupao se covek za sve pare.
https://youtu.be/4HIn3oxagbU

nisu vojna lica svemoguca, i oni su skloni greskama ko svi mi.

sto se spinovanja tice, svaki ruski poraz se tu prikazuje kao velicanstvena pobeda, nadje se nesto, za sta se moze uhvatit (sad je to brilijantno povlacenje) pa se uzdize do nebesa.
sta je to ako nije spinovanje?

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8471
  • Gde živiš: pecina stroga

IlijaZ ::
@Babaroga
Bukmarkovao sam tvoj post od prije dva mjeseca, odgovrit ću ti kad se rat zaustavi, odnosno kad dođe do prve ozbiljne pauze. Još uvijek ne vjerujem u skori kraj ali neko primirje možda iskrsne u narednih mjesec-dva. I to neće biti kraj već samo pauza neophidna za obje strane.


Ilijaz, kraj ne vidi niko. Zasto niko ne vidi kraj? Pa zato sto je pistaljka kod Rusa. Oni ce svirati kraj.

Kao sto su svirali i sve drugo u ovom ratu.

Opet ponavljam. Ruski cilj je jedino i iskljucivo dovesti kijevske majmne za pregovaracki sto i natjerati ih da potpisu ruske zahtjeve. Nikakve teritorije nisu Rusima bile cilj (osim naravno priznvanje Krima u sastavu Rusije sto je bio zahtjev od prvog dana).

Kijevski majmuni su propustili nekoliko baba sa kolacima, a bez da uzmu kolace. Prva baba im je prosla jos pod Kijevom, odmah poslije Gostomelja. Tada bi potpisali Krim, LNR/DNR bi postali Abhazija i Juzna Osetija, a Herson i Zaporozje bi dobili autonomiju.

Al jok. Oce Kijev da ratuje.

Druga baba sa kolacima im je prosla poslije Ruskog povlacenja sa KIjeva. Dogovor je skoro postignut, ali Kijev odgovara Buchom. Oce Putina u Hag. Jel oces Putina u Hag. Pa dobro, ajmo onda da se ceramo. Jer mi ne damo Putina u Hag. I nismo cinili zlocine u Buchi.

Treca baba sa kolacima im je prosla nakon Sjeverodonjecka, Lisichanska i Limana. Opet nece da pricaju. Oce da ratuju. Dobili Himars. Game changer. Oce da prave ofanzive.

Pa napravise ofanzivu. Probise front na Balakleji, Rusi odma zamotase sto kilometara linije na sjever oko Harkova, i povukose se preko granice i preko Oskola.

Pa ide dalje ofanziva na Liman. Pa pade Liman, onda ide dalje ofanziva, ko poslije Kolubarske bitke, rjesili Srbi ida istjeraju Svabe preko Drine. Al ovo nije Svabo. I Oskol nije Drina.

Da ne pricam o Hersonu. Nazvao sam ga prije mjesec dana Ukrajinski Verdun. Pokolj. Oko dvajes kilometara teritorije.

U redu, ratuju za svoju zemlju, oslobadjaju okupirano, sve stoji. Ali dje je kraj. DOkle ce se cerati sa Rusima? Izadjose Rusi iz Hersona. Ti kazes rezultat ukro napada. Pa i nek je rezultat Ukro napada, opet dje je kraj. Dokle ce se cerati. Dokle misle da ce ih Rusi pustiti da idu.

Rusija, iz gore navedenih razloga, nije do sada u ovom ratu upotrijebila ni dvadeset posto svojih ratnih potencijala. Mozda ni deset posto. Prevashodno mislim na ljudski potencijal, a time i na vojni potencijal.

Ukrajina bez NATO pomoci u oruzju, opremi, i parama, ne bi sastavila ni sedam dana u ratu. Jer su ostali bez municije, bez opreme, bez para, bez lijekova, bez hrane, bez struje, i bez teskog naoruzanja.

Je li mogla Rusija da eskalira, i da udje u neki ograniceni sukob sa NATO da to sprijeci. Ili da digne milion ljudi i odsjece Ukrajinu od NATO. Mogla je. Imaju potencijal da to urade. Ali nisu to uradili.

Umjesto to da urade, Rusi su stalno slali neke babe sa kolacima. Sve do Balakleje i Izjuma. Onda je bilo, jel oces da se ceramo? Oces? Pa ajde onda da se ceramo. I Rusi dizu 300 iljada rezervista, prevode vojnu industriju na ratni rezim, i umjesto babe sa kolacima salju ove cike sto sprovode referendume.

Mozes ti da kukas o referendumu, i ja se slazem da je referendum upitan u ratu, al ajde ti to sad objasni Rusima. Koji sprovedose referendum, i pripojise te oblasti Rusiji. Zajedno sa LNR/DMR. I ajde ti sad vrati tu teritoriju, da ne bude vise Rusija. Vratices malo sutra. Vojnicki nema sanse.

Prosla jos jedna baba sa kolacima.

Jer Rusiju ne mozes poraziti u Donbasu. Ne mozes je vojnicki poraziti ni pred Moskvom. Ili na Volgi.

Jos je Hitler cetresprve zakljucio da je osnovni problem Rusa sto ne znaju kad su porazeni.

OK, Ostaje onda opcija da se opet salje Vladimir Iljic u Petrograd da dize revoluciiju. Zajedno sa boljarima. Jer kao boljari ne vole da se ratuje, jer im rat rusi snjeska i uzese im amerikanci jahte.

Problem boljara je sto su boljari postali boljari jer su im buklvalno poklonjeni na upravljanje prirodni resursi vrijedni milijarde dolara. U onoj prvobitnoj raspodjeli tudjih dobara pod Jeljcinom.

Abramovic je kupio Chelsea i jahtu, i kucu na Kensingtonu u Londonu, od para iz Norilska. A u Norilsku se ne vadi nikal bez da ti dozvoli Kemlj. Jer Kremlj se pita ko moze da vadi nikal u Norilsku.

Znaci problem je u Kremlju. Naravno da je problem boljara u Kremlju. Ali kako rijesiti problem u Kremlju? Kad 70 posto Rusa misli da nije problem u Kremlju. I kad samo pet posto Rusa, ovih liberalnih, urbanih, misli da je problem u Kremlju. A boljari ne spadaju u tih pet posto. Jer zavise od Kremlja, sve im zavisi od Kremlja, I lova, i jahte, i zivot im zavisi od Kremlja.

A Kremlj nije samo VVP. Kremlj je jedna situacija, jedan sistem, jedan ogromni mehanizam kojim se vlada Rusijom. Je li demokratski? Nije. Je li pro-ruski? Jeste. Je li napredan? Nije. Moze li da se unaprijedi. Moze, i unaprijedice ga Rusi. Kad i kako. Ne dok je rat, a kako, vidjecemo.

Tako, za mene, sto se tice KIjeva i Ukrajne, proslo je par baba sa kolacima. I ne vidim da se sprema nova baba. Izgleda da ce se sada cerati.

Iz te perspektive, da li Rusko izvlacenje preko Dnjepra predstavlja ukro pobjedu je apsolutno irelevantno pitanje.

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8471
  • Gde živiš: pecina stroga

zdrebac ::+ vojna lica

Nije general Milley vojno lice koje se "vuce po medijima" kako ti hoce da ga predstavis. On je trenutni nacelnik americkog generalstaba, znaci prvi u lancu komandovanja, i mora sve znati kad izadje na televiziju da prica.

I pokazao je koliko zna (njegova komanda) onom svojom izjavom. Nisu pojma imali sta se desava. I to je za mene ozbiljna blamaza.

offline
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1477

babaroga ::
+ Kairos-Denaya

Ne slazem se. Snage za napad (recimo 20 hiljada, pet brigada na glavnom pravcu), mogu da se grupisu (ali u rastresitom rasporedu) i u ocekujucem reonu, stajaznam trideset do pedeset kilometara iza linije, Napred ide komandno izvidjanje i inzinjerci, uspostavljaju se osmatracnice, priprema se i maskira linija razvoja za napad, i onda glavnina moze za par sati da izadje na liniju i razvije se za napad.


Generalno za vešto sakrivanje obe operacije, presudno je vreme za koje se one vrše. Što operacije duže traju,lakše je prikriti pokrete trupa,odnosno sa manjim kolonama se prikrivaju ti pokreti. Ali što duže traju, lakše je otkriti te pokrete i koncentraciju trupa, jer one moraju da se smeste u neki reon.

Primer izvlačenja jedinica. U manjim kolonama koje su raspoređene u više dana, prikrit će se njihovo izmeštanje. Te jedinice mogu da se rasporede na širokom delu pozadine ili čak uputiti na neki drugi front. Tako neprijatelja dovesti u zabludu da se vrši ofanzivna koncentracija na nekom drugom delu fronta. Deluje jednostavno ali u slučaju Hersona to nije slučaj. Rusi su tu bili ograničeni operativnom dubinom teritorije, oskudnim putevima i usmereni na malobrojne prelaze preko reke koja se najverovatnije non-stop nadgledaju. Ne baš u realnom vremenu ali se nadgledaju. Rusi su ovo odradili maestralno upravo na način da su predstavili koncentrisanje trupa za pojačanje tog dela fronta.

Koncentracija trupa za napad. Niko nije napisao da se one koncentrišu 10-20km od linije fronta u dometu artiljerije. I Ukri koncentracije vrše dublje u pozadini. Dovođenje trupa na 30-40km od linija fronta nije neki problem i to se može prikriti. Mada koncentracija 4-5 brigada u sektoru od stotinjak kvadratnih kilometara nije lako prikriti kad ti iznad glave preleću nonstop razni sateliti. Problem nastaje par sati pre pokretanja napada. Kad te trupe krenu ka linijama i neposredno pred njima formiraju udarne grupe. Ne mogu one tako raštrkane da udare iz pokreta. Zato i gledamo one pokušaje Ukrainaca sa četama,vodovima ili najviše do sad bataljonima na nekom uskom sektoru linije.Pored brojnog stanja Ukro jedinica sposobnih za napadna dejstva ovo je još jedan od razloga zašto Ukri napadaju po NATO doktrini. A isto tako i Rusi u drugoj fazi.

Ako i kad nađu rešenje za ovo koncentrisanje većih trupa neposredno pred napad, možda i vidimo operacije u kojima učestvuje više brigada. Ofanzivu kod Balakleje ne možemo uzimati kao primer toga,jer jednostavno Rusi tu nisu imali dovoljno snaga ni volje da spreče takav razvoj događaja. Rado bi to Ukri primenili na nekom drugom frontu ili sektoru (Oskol akumulacija) da mogu. Ali ne mogu pošto tu Rusi imaju dovoljno efektive i snaga da otkriju i osujete takvu koncentraciju.

Jeste VJ '99 prebacila kompletnu OkB.da je NATO nije otkrio u pokretu ali je već za dan dva znao da je na Kosovu kad se rasporedila u zadatom reonu iako raštrkana.

offline
  • Pridružio: 11 Dec 2016
  • Poruke: 2622
  • Gde živiš: Beograd

Срле, та мапа је само апдејтована сада, на неким другим су Руси одавно близу Купјанска са те северне стране. Нису Руси одједном направили толики напредак.

Ова мапа је мени омиљена, и показала се генерално прецизном.

.................................................................

Хтео бих да кажем пар ствари на тему завршетка рата и преговора. Хтео сам и пре целог напуштања Херсона али нас је то тотално омело, а бога ми и нека моја виђења о даљем току рата.

Прво - мислим да кроз преговоре и мирно решавање конфликта Руси могу да добију само привремено примирје, и ништа више, ни педаљ. Преговори и мировни споразум у духу 1930-их и ситуације где НАТО каже ''ок, узмите ви Руси те територије које до сад држите, и да се миримо'', су готово немогући. Разумите да Запад не сме да се одрекне и једног јединог квадратног метра Украјине јер би то послало врло опасну поруку по свет. Тако да, не видим могућност ни да у неким преговорима Руси легализују и статус Крима, а камо ли да реше питање осталих заузетих територија. Самим тим, све ове санкције и изолованост Русије ће се наставити макар се рат сутра замрзао.

Друго - Уопште причати о војном слому Украјине која затим пристаје да потпише по себе неповољан мир је такође нереално, јер Украјина нема разлога да то уради док има оваква леђа. Украјина ће наставити да се бори макар доживела војни слом на истоку, макар неким чудом изгубила све источно од Дњепра. А ако се то деси, не би ме чудило и да НАТО уђе у земљу до Дњепра, у случају да се ВСУ баш распадне. И опет Украјина тада неће потписати неки прави мир који ће све ово решити, већ би тад дошло до замрзавања конфликта и настављања лаганог дављења Русије кроз године и деценије.

Треће - Русија тренутним темпом рата не може да сломи ВСУ кроз исцрпљивање. Време не ради за Русе. Не само због технике која константно долази у Украјину са Запада, него и због морала. Неки припадник ВСРФ је сада већ 9 месеци у рату. Мобилисани су већ ево два месеца у униформама. Колико они желе да остану у рововима и ризикују живот у једном оваквом рату? Украјинци се са друге стране просто бране, и то морају да раде колико год година било потребно. Не кажем ја да украјински морал блиста, али у односу на руски сасвим је реално да је много виши и да ће бити много дуготрајнији, што је у овом контексту можда и битније.

Четврто - Самим тим, Русија мора да доведе до некаквог слома фронта ВСУ, што ће захтевати компликоване и крупне офанзивне операције. Да ли је Русија уопште способна за то више, питање је.

....................................

Тако да, за крај, како ја видим завршетак рата, или барем ове фазе рата. Више опција:


1. Највероватнија - Руси јачају постојеће линије фронта, одбијају још једну-две украјинске офанзиве до јануара уз можда понеки губитак територије, Украјина губи офанзивне способности као што је Русија изгубила у јулу. Руси започињу неке офанзивне операције али су оне доста ограниченог обима, и неисплативе с обзиром на жртве. До пролећа се враћају до Купјанска и реке Оскољ, заузимају Бахмут и Северск, можда и још мало удаљују ВСУ од Доњецка. НАТО схвата да Украјина у овој рунди више не може ништа да поврати. Руси схватају да просто не могу даље. Потписује се некакво примирје, рат се замрзава на неколико година, можда и деценија, током којих се наставља дављење Русије која полако али сигурно пропада и на војном и на економско-морално-демографском плану.

2. Вероватна - Исто као прва, с тим што Руси успевају да у офанзивним операцијама на пролеће па све до лета изгурају ВСУ из целог или скоро целог Донбаса, али су након тога толико исцрпљени да им је потребна нова мобилизација која у Русији више не може проћи будући да се у међувремену кући вратило хиљаде и хиљаде ковчега са телима септембарских мобилисаних. Опет су обе стране у пат-позицији и наступа примирје и замрзавање конфликта.

3. Мање вероватна - Украјинци успевају да сломе неки нови фронт Руса пре годишњице инвазије, Руси доживљавају тотални морални колапс. Путин можда и пада са власти, а остаци руске војске у Украјини некако успевају да одбране ''предратни'' Л/ДНР са Маријупољем и Крим. Наступају велики преговори са новом влашћу којима се ''сат'' вероватно враћа на март 2014 што се територије тиче. Украјинци након мира враћају контролу над читавом државом изузев Крима, који наставља да буде спорна територија али се Русији под новом влашћу укида већина санкција. Русија такође уводи некакву демилитаризовану зону стотину километара од украјинске границе, и повлачи трупе из Белорусије. Вероватно почетак жестоке децентрализације Русије и даљих унутрашњих превирања.

4. Врло мало вероватна, најбољи могући исход за Русе - Руси у току 2023. успевају да тотално сломе украјински морал и војну моћ, ослобађајући Донбас до лета, и затим релативно лако настављају напредовање даље ка Западу у последици слома ВСУ. Остаци ВСУ се повлаче до линије Суми-Полтава-Дњепар. НАТО улази у Украјину са Запада али не прелази Дњепар. Потписује се примирје којим се Дњепар одређује као линија раздвајања, изузев потеза Черњихов-Кијев. Руси не смеју даље због НАТО-а. Руси не успевају да легализују заузете територије и наставља се изолација и дављење санкцијама. Руси после ове победе објављују оснивање некакве заједничке државе на бази Уније са Белорусијом (Савез Словенских Сестринских Република? Хех шалим се)

Позитивнији исход за Русију од опције 4. не видим, а и та опција је више фантазирање него неко реално предвиђање даљег дешавања.

offline
  • mnn2 
  • Ugledni građanin
  • Pridružio: 05 Avg 2006
  • Poruke: 322
  • Gde živiš: tamoDaleko

Rocker ::
Ko je dovoljno hrabar da predvidi sledece korake?

Ukrajinci prebacuju veći deo snaga sa desne obale Dnjepra na levu, Rusi ruše mostove preko Dnjepra i ovi ostaju odsječeni. Kijev postaje oslabljen za akciju iz Belorusije kad se zamrznu močvare za prodor sa severa Ziveli

offline
  • Pridružio: 29 Jun 2009
  • Poruke: 3523

Rocker ::U svjetlu informacije da su oba (odnosno tri) mosta bili u upotrebi, i da shodno tome logistika nije glavni razlog povlacenja, sta stoji iza svega?
Sta je Rusima cilj i gdje misle upotrijebiti snage koje su povukli, uz 300.000 mobilisanih?
Ko je dovoljno hrabar da predvidi sledece korake?
Mr. Green


Могу само да ажем сваа част Русима коначно им дошло из дупета у главу...коначно се види јасан план и преузимају одлучне, организоване и смислене акције. Од првог дана је ''Армагедон'' јасно рекао шта и како ће...неће да жртвује војнике кад има средства како да уништи непријатеља. Дакле иде се на исцрпљивање противника и бацање истог на колена. Био сам раније поменуо да то може или одсецањем главе(што изгледа да неће, јер изгледа да хоће да имају некога са ким да преговарају) или масовним војним ударом(што неће јер би било доста губитака са обе стране) или уништењем инфраструктуре( очигледан избор, па већ су им уништили пола енергетске инфраструктуре).

Оно што сам се сам доста питао је шта сад на Херсону шта би тамо могло се уради..освоји Николајев...Одеса, па и Запарожје, па и Никопољ-ма и цео Дњепропетровск да заузму да осигурају нуклеару, па и цео Доњецк да ослободе и шта онда да заузму и Харков...па ту ти треба само 100.000 да држиш ту територију камоли ишта више,а Укри ће и даље наставити да боцкају. Зато кажем схватили су да су Еврупљани спремни да се боре до последњег Укра, а Амери до последњег Европљања...поготово су се уверили кад су Амери разнели гасоводе...

Тајно сам и ја желео да се повуку иза Дњепра...тако је прелепа природна граница...чак сам мислио до референдума да ће од та два дела Запарошког и Херсонског иза Дњепра направити један типа назвати Меријупољски-лупам- и тако га припојити Русији.
Међутим док запад глорификује битке, Руси ударају на добијање рата, јер ипак ово је светски рат тј тектонски поремећаји настају, па сви говоре о мултиполарном свету, Бразил, Индија, па чак и Сауди говоре ово је ново време...тао да док се запад концентрише на локалне битке Путин бије глобално и масовно добија светски...
Иначе далеко је од тога да је ово повлачење због неког тамо војног пораза Руса...она ткз. прва контра офанзива де је било 20к на 40к је катастрофално завршола по Укре и ова де је 30к на 60к би исто прошла, јер Руска артиљерија+1 и авијација+1 мултиплицира руску бројку, па би било 90-60 за русе.
Тако да војно уопште нису морали да се повлаче, али постали су веома алергични на било какве губитке,а и као што рекох одабрали су тактику шта и како даље, па и неморају да се излажу истим. А за логистиу мислим да је само изговор, па погледајте како су извели повлачење, да је комплетан НАТО мислио да је у питању замка и поред све своје сензорске мреже...За разлику код Лимана где исто нису морали ,али је врх ухватила паника, јер нису имали план, па су зато и почишћени...цело бојиште реорганизовано и ево уживо гледамо настајање нове легенде ала Жуков о7 мистер Армагедон.-који је јасно најавио још кад је дошао шта ће и како и да ће морати да се направе одређени непопуларни кораци-сећате се-мислим су остали у Херсону само да прође референдум и да после имају основ за све.
По мени разлога су три за повлачење из Херсона, усвајање нове војне стратегије као главно, долазак зиме и потреба за струјом и грејањем у том делу шта да раде са пар стотина хиљада цивила и можда и најважније страх од лудих нациста и у Кијеву и у Бриселу и у Вашигтону који су били спремни да разнесу брану и изврше масакр народа у том делу...

Као што рекох коначно су открили свима да им је дошло из дупета у главу и мислим да то схвата и нато, те зато и почињу да паниче и праве своје излазне стратегије и пуштају полао у јавност да не постоји војно решење и остале бакраче...Зато их и лепа Марија боцка мало и постављају своје услове Zaljubljen ...
https://www.rt.com/news/566280-russia-open-eu-talks/

Moscow sets out conditions for talks with EU

Све у свему на бих волео да сам у кожи укра ове зиме...Руси се лепо осигураше у Белорусији и завршавају у делу до белгорода и сад ће и у Новорусији и то је то крај за укре, јер ће им на граници бити бедем од 500-600к Руса(са односом 1:1-макс 1.5) који ће постати омча на пролеће и почети да се стеже... Ziveli

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1160 korisnika na forumu :: 37 registrovanih, 7 sakrivenih i 1116 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., antonije64, bojcistv, Boris BM, botta, Buzdovan, CikaKURE, comi_pfc, d bos, doktor1964, doom83, galerija, HrcAk47, krkalon, ladro, Lucije Kvint, Luka Blažević, mercedesamg, Mi lao shu, mik7, milan.vukovic, milenko crazy north, Milometer, Milos82, nikoladim, opt1, Parker, RJ, sasa87, Stanlio, stegonosa, tomigun, Trpe Grozni, vladetije, zapclink, |_MeD_|, žeks62