Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

4649

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

offline
  • Pridružio: 08 Dec 2011
  • Poruke: 1959
  • Gde živiš: Novi Travnik - ex Pucarevo

Objektivno, malo ili nimalo informacija je dolazilo sa hersonskog pravca od Rusa. Sa te strane Rusi su uradili veliki posao.

Dio tehnike je ostao sigurno, jer nije sve moglo proći. Istina, ovaj put se ista uništavala.

Ovo povlačenje je odrađeno jako dobro. Ukrajinci snimaju gotovo sve i da su ovdje imali ikakve vojne uspjehe, internet bi gorio od toga.

Ovako imamo pomalo i apsurdnu situaciju. Vojska koja se povlači, ima izgleda dokumentovano više uspjeha na frontu nego protivnik kojem se prepušta teritorij.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 22 Okt 2006
  • Poruke: 416

Rocker ::U svjetlu informacije da su oba (odnosno tri) mosta bili u upotrebi, i da shodno tome logistika nije glavni razlog povlacenja, sta stoji iza svega?
Sta je Rusima cilj i gdje misle upotrijebiti snage koje su povukli, uz 300.000 mobilisanih?
Ko je dovoljno hrabar da predvidi sledece korake?
Mr. Green


Posle Denay posta (teza: ne dirati velike graove vec unistiti vece Ukro formacije) meni logicno je da glume kancer-rak u telu Ukro drzave. Usli su i polako rovare i rovare, sto znaci da mozda ipak znaju svoje mogucnosti tj procenjuju da tako ipak moze ... lagano da pacijent umire, a da nema opasnosti po njih , vojnicke-ekonomske-obojene revolucije...

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8465
  • Gde živiš: pecina stroga

Rocker ::
Sta je Rusima cilj i gdje misle upotrijebiti snage koje su povukli, uz 300.000 mobilisanih?
Ko je dovoljno hrabar da predvidi sledece korake?
Mr. Green


Nema tu velike misterije. Rusi su jednostavno prinudjeni da ovo zavrse vojnicki, da poraze ukro vojsku i ukro politiku i da ih prisile na potpis.

Sad, gdje, sta, i kako, nemoguce je reci bez da se znaju snage, gdje su rasporedjene i sa jedne i sa druge strane. I bez da se znaju Ruski planovi. A te planove ne mozemo da provalimo jos od februara.

Vidis da nismo u stanju da provalimo ni sta hoce da drze, a kamoli sta hoce da zauzimaju.

offline
  • Pridružio: 09 Feb 2008
  • Poruke: 173

Po pitanju proizvodnje tenkova a i ostale opreme ne znam zasto neko usporedjuje to sa proizvodnjom u SSSR-u (cak se neko vraca na II sv. rat)? U danasnje vreme imas cnc masinu koja uradi jedan komplikovan komad za par sati dok je u ono vreme za to trebalo vise masina pa i radnika i proces je trajao danima. Nedostatak radnika jeste problem ali opet ne toliko veliki kao nekad kad si na tim starim masinama morao imati prave majstore a sad moze bukvalno da se obuci covek za kratko vreme da puni masinu bez radnog iskustva i samo dobra kontrola kvaliteta. Realno mnogo lakse je sad proizvoditi i brze nego pre 30 i vise godina. Savremene masine sigurno imaju ( pa svako selo u Srbiji ima par cnc masina) a lako ih mogu i nabaviti preko Kine. To znam zato sto imam dosta iskustva sa tim. Za opremanje elektricnim komponentama i ostalim ne znam ali sigurno je i to mnogo bolje razradjeno sada.

offline
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 32554

Uništenje mosta na Kahovskoj brani
Arrow https://t.me/RVvoenkor/31676


Mobilizacija u Harkovu
Харьков сегодня: мобилизация по всему городу
Жители Харькова активно делятся фотографиями мобилизации в городе.
Arrow https://t.me/boris_rozhin/70023

Arestovičeva žena ne želi da razmovljaje po ukrainsku movu nego hoće da priča na ruskom jer je to njen jezik Laughing
Arrow https://t.me/Ukr_G_M/11121

offline
  • Pridružio: 05 Maj 2013
  • Poruke: 742

Nije Herson predat bez borbe, ovde je to već zabatoniran stav ali to prosto nije istina. Tehnički, sam grad jeste ali mostobran nije. Od kraja avgusta Ukrajinci izvode napade na mostobran. Bar jedan napad na nivou pola btaljona ili bataljona sedmično, svake dvije sedmice ozbiljniji napad, svaki dan artilljerijski udari česta upotreba himarsa ili ekskalibura po tehnici ponekad i po ruskim rovovima, mali kvadrikopteri sa bombicama su stalno bili pisutni...

Dan za danom se gubio tenk po tenk, haubica po haubica, vojnik po vojnik i cijena održavanja mostobrana je postajala sve skuplja a mogućnost da isti posluži kao polazna tačka napredovanju prema Nikolajevu, Odesi, Pridnjestrovlju, Dunavu, Jadranu... bivala je sve neizglednija, naročito od početka septembra.

Napadi ekskaliburima ili himarsima poput ovog:

https://twitter.com/TpyxaNews/status/1591297157298102273

Ili malim ali opasnim dronovima kao ovaj:

https://twitter.com/TpyxaNews/status/1591368210343170048

Bili su svakodnevni i iscrpljujući. Istovremeno, prelaz preko Dnjepra je zakomplikovan i snabdijevanje je išlo sve teže. Rusi su mogli da upumpavaju još ljudstva i tehnika i rezultat bi opet bio isti, samo bi cijena u žrtvama bila veća po obje strane. Dodatni problem za njih je biio i taj što su uz vojsku koja se nalazila na mostobranu, morali da omoguće snabdijevanje nemalog broja civilnog stanovništva, a koliko im je ono bilo naklonjeno, vidjelo se i pri ulasku Rusa u Herson i pri ulasku Ukrajinca u grad. Priča o 101% podrške na referendumu o prisajedinjenju Rusiji je glupost, kao i sam referendum u oblasti sa preko 80% ukrajinskog stanovništva.

Bitke za sam grad nije bilo, bitka za hersonski mostobran je trajala dva i po mjeseca.

Odluka o povlačenju je donesena prije najmanje mjesec dana, otprilike kad su sami shvatil da od daljnjeg napredovanja na tom pravcu nema ništa. Sad, nakon povlačenja, valja smisliti prihvatljivu priču da se još jedan poraz predstavi, ako već ne kao pobjeda, a onda bar kao genijalan takitčki potez. Ovde, na MCMl, to nije problem, kao genijalne tektičke i strateške poteze se ovde progutalo i povlačenje sa sjevera i gubitak Izjuma i harkovske oblasti i pvlačenje sa Zmisjkog ostrva, ovde je čak i potrpaanje Moskve predstavljano kao ništa posebno strašno, brod je ionako bio star. Malo teže će to da progutaju sami Rusi a još teže ruska vojska ali ko nih pita, na ovom mjestu se dešavaju najbitnije stvari, ovde se i dalje čeka slom Ukrajine, iste one Ukruine koja je još u zimu '14.'15 trebala da se smrzne i pocrka od gladi kao i zapada u cjelini.

@Babaroga
Bukmarkovao sam tvoj post od prije dva mjeseca, odgovrit ću ti kad se rat zaustavi, odnosno kad dođe do prve ozbiljne pauze. Još uvijek ne vjerujem u skori kraj ali neko primirje možda iskrsne u narednih mjesec-dva. I to neće biti kraj već samo pauza neophidna za obje strane.

online
  • Pridružio: 24 Nov 2021
  • Poruke: 2562

Napisano: 12 Nov 2022 11:37

Veliki update na liveuamap, Rusi su pred Dvorichne na severu:



Dopuna: 12 Nov 2022 11:38

Juce je bilo ovako


Jesu to odavno zauzeli?

offline
  • Nixon 
  • Ugledni građanin
  • Pridružio: 03 Apr 2022
  • Poruke: 393

babaroga ::A te planove ne mozemo da provalimo jos od februara.
Ne znaju ih ni svi koji su na vrhu drzave,kako onda mi da ih znamo.
Ocito su svjesni da imaju puno izdajnika u svojim redovima,od vojske do vrha drzave,pa je onda samo nekolicina upoznata sa planovima i svim ostalim.

Kad dodje vrijeme za neku akciju,onda ovi ispod dobiju naredjenje sta i kako da rade i da se to obavi u najkracem roku,bas zbog toga da bi izbjegli izdaje i slicne stvari,tako da ni oni nemaju pojma kad,kako i sta trebaju da rade dok ne dodje naredjenje.

offline
  • Pridružio: 23 Avg 2022
  • Poruke: 201

Denaya ::
....
Donbas nepotrebno ni za objašnjavanje.
.....


Izvanredna analiza, ali nazalost za mene laika nedovoljna. Meni je potrebno Donbas objasniti.
Ako si to vec negdje uradio, molim te posalji mi broj stranice ako znas.
Ja nikako ne mogu da razumijem kako nisu uspjeli da naprave ni milimetar pomaka oko Avdievke.
Pogotovo u svjetlu blic pobjede protiv ukro "elitnih" jedinica koji su branili juzno krilo (Mariupolj)
Ova tvoja teza o opkoljavanju vece grupe ukra je bila aktuelna na pocetku. Sve grafike su pokazivale da ce grupa u Donjecku biti opkoljena. Ali nista od toga. Kao da postoji tunel direktno is Lavova do Avdievke.
Kada mislis da ce se oslobadjanje Donbasa desiti i sta je tvoje misljenje sta je razlog za ovako sporo napredovanje?
Da li neko zna da li tamo postoje neki stari rudnici, cija okna bi se mogla koristi?

Hvala

offline
  • Pridružio: 14 Jun 2022
  • Poruke: 1307

nenoo

Уистину данас је могуће произвести много више тенкова него за време другог светског рата. Али тенкова т-34.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 891 korisnika na forumu :: 36 registrovanih, 5 sakrivenih i 850 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: ajo baba, Boris BM, cavatina, dane007, Dannyboy, FOX, Ivica1102, JOntra, kihot, kolle.the.kid, Krvava Devetka, kybonacci, libellule_dk, Litostroton, mikrimaus, milenko crazy north, Misirac, Mlav, mocnijogurt, naki011, nebojsag, nemkea71, opt1, ozzy, RJ, Romibrat, royst33, Sirius, slonic_tonic, Srle993, stegonosa, uruk, vathra, vlajkox, W123, |_MeD_|