Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

4648

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

offline
  • Pridružio: 27 Mar 2022
  • Poruke: 32

JOntra ::Denaya ::
Kako Babaroga reče tu je front bio dugačak 200km, možda i duži, nisam gledao dužinu. Ali držati toliku liniju sa 5-6-8k vojnika i odbijati napade, prosto nije moguće. Možda grešim i možda si ti u pravu ali meni je ovo nepojmljivo mali broj ljudstva.

Hm dali? Pazi, ovo je bio deo fronta koji se najmanje oslanjao na LNR/DNR ljudstvo, i drzale su ga najeltnije snage, ako se ne varam ovde su sve jedinice bile profesionalne, VDV, Marinci. U biti njima je u opisu radnog mesta da budu brojcano nadjacani. Iz tih razloga je i ovaj juzni deo mozda najsvetlija tacka citavog konflikta sa Ruske gledne tacke i gde su se najmanje desavale gluposti. Bilo je i dosta primera gde su ovi momci odradili protiv visestruko nadmocnijeg neprijatelja. Tako da ne bih rekao da je nemoguce, naprotiv ako izuzmemo one price od 65k Ukrainaca, i svedemo na nekih 20-25, sto je puno realnije ne bih ja rekao da je nemoguce na tom terenu, a i puno vise se slaze sa snimcima.


Denaya ::
Grupisanje snaga za napad je nešto drugo. Da se tako izrazim, skroz drugačijeg tipa od izvlačenja. To je ipak teže sakriti.


Ovde sa duznim postovanjem ali mislim da gresis. Ono jest drugo ali nije bas tezhe. Ipak pre bih rekao da napustati pravac radi logistickih problema a tvrditi kako su izveli maskirovku i sakrili povlacenje 30k ljudi i par hiljada opreme malo je ....pa kontradiktorno.

Da ne bude zabune mozda se nesto ne slazem ali su tvoje opservacije i postovi odlicni i sa zadovoljstvom ih pratim!!


znas ono * mozes kako hoces ali ne dokle hoces*

mogli su oni to braniti neko vreme ali su resili da to nije vredno muke

ocito im odesa i cela obala nije cilj

ali sad se vec nesto moze videti , rusi , ako hoce da budu mirni , moraju zauzeti sve do dnjepra, celom duzinom dnjepra.

pa pogledajte kartu ...

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8433
  • Gde živiš: pecina stroga

zdrebac ::
ja sam misljenja da su ukri (nato sigurno) znali za ovo, samo nisu hteli da gube ljude bez veze.


Cekaj, hoces da kazes da je NATO znap, ali su zaboravili da kazu nacelniku generalstaba US Army, pa se ovaj onda javno izblamirao.

Pa dokle bre vise spinovanja, za boga miloga

offline
  • Pridružio: 02 Avg 2008
  • Poruke: 6912

Citat:Руска војна управа: Геническ привремена престоница Херсонске области
Административна престоница украјинске Херсонске области, која је делимично под контролом Русије, привремено ће бити град Геническ, саопштила је тамошња руска војно-цивилна управа, после повлачења руске војске на леву обалу Дњепра.

"Данас је Геническ, где се налазе све кључне владине агенције, привремена административна престоница Херсонске области", рекао је представник локалних власти Александар Фомин, преноси Тас.

(Танјуг, Тас)

offline
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1454

@Nobunaga

Da ne citiram sad ceo tvoj post ovako pišem.

Pre izvesnog vremena jedan naš član me pitao o mogućim Ruskim potezima u nekom periodu koji predstoji. Moj odgovor je bio:
"Sad malo "stidljivo" pišem na temi o mogućim potezima Rusa. Opcija je mali milion a Ruse je za razliku od Ukrainaca teško pročitati šta su naumili."

I ovim potezom napuštanja Hersona su me totalno iznenadili. Ni u najluđim kombinatorikama nisam davao mogučnost da će napustiti mostobran bez borbe. To mi je bila poslednja opcija i to samo pod uslovom da ih Ukri vojno poraze.

Što se tiče mostova. Ostao sam nedorečen i deo već napisane poruke sam obrisao. Koja se tiče trenutka kad bi mostovi mogli da se ruše. Iz dela poruke koju sam napisao to se može zaključiti a ti si upravo objasnio kad je taj trenutak.
"Drugim rečima, trenutne linije fronta su toliko daleko od mostova na Dnjepru da oni ne igraju nikakvu ulogu na dešavanja na frontovima."

Tako da mislim da je trenutno bespotrebno rušiti mostove i tako mrcvariti civilno stanovništvo a usput nikakvu štetu napraviti vojnim strukturama. Ako i kad se linije fronta približe Dnjepru onda ima rezona rušiti mostove i prelaze. Grad Zaporožje jeste sad blizu linija ali snabdevanje preko njegovog mosta nema uticaja na front. Čak i da se sad poruše svi mostovi do Kremenčuga, njegova logistika i logistika fronta nije ugrožena.

Ovako sa čitavim mostovima Rusi sve nas na forumu, kao i ceo svet drže u rebusu sta im je cilj.

Ispod su neka moja razmišljanja podeljena sa nekim članovima na PP. Mislio sam da neće ugledati svetlost dana na temi ali nek bude šta bude.

" Da bi se rat završio u korist Rusije, potrebno je uništiti Ukro armiju. Rus je to pokušao artiljerijom. Nije dalo rezultata. Ovim tempom bi morali potrošiti milione i milione granata i raketa i ko zna koliko meseci. Znači mora drugačije. Ostaje stari dobri način. Izbrisati pojedine jedinice sa spiska."

" Veliki gradovi. E upravo to je ključ svega. Pojedini nikako to da skapiraju. I uporni su da se mora uzeti neki veliki grad. Rus upravo to izbegava.Kad se pogledaju prijašnje linije i ove sad razlika nebo i zemlja.Rusima nisu oni prioritet,već su prioritet veće grupacije Ukro armije.Pojedini ne sagledavaju sliku bojišta i frontova sa šireg aspekta. Nikako da skapiraju da bez uništenja veće grupacije Ukro armije nema ni velikih gradova.

Mislio sam da će se glavni događaji odvijati dole na jugu,kod Zaporožja. Ali sad sa ovakvim rasporedom tipujem na akumulaciju Oskol.

Pa da krenem. Mariupolj se morao desiti i plaćena je velika cena. I u ljudstvu i u infrastrukturi grada.
Linije severno od Harkova. Šta je Rus imao od njih. Bilo gde da krene Harkov je tu. Ogromna smetnja. Nikakve šanse da se ulove i unište neke veće snage,osim da ostanu u samom gradu. A znamo čemu to vodi.

Balakleja i Izjum. Balakleja se tako namestila,odnosno linija fronta da Rusi nisu imali neku perspektivu da uhvate neke veće Ukro snage. Gde kod da krenu. Ukrainac bi se izvukao.

Izjum. Isprečila se aglomeracija Slavjansk-Kramatorsk. Ista priča kao i sa Harkovom. Plus za neki obuhvat preko Bavrenkova potrebno je baš mnogo efektive.

Donbas nepotrebno ni za objašnjavanje.

Šta je Rus uradio. Sve to napustio i sad je stvorio takvu liniju fronta da su Ukri nagurali podosta snaga u relativno mali prostor kod akumulacije Oskol. Bez nekog većeg grada. Plus za odsecanje,izolovanje i okruživanje potrebno mnogo manje snaga, nego bilo gde na prijašnjim linijama fronta."

I sad totalno promašena procena odvijanja sitacije kod Hersona.
" Herson. Što se tiče Rusa mislim da će mirovati do daljnjeg. Neka veća napadna dejstva ili ti ofanzive su tu moguće tek kad se reši istočna strana Dnjepra. Odnosno kad i ako Ukri sa te strane pretrpe velike poraze i ostanu bez dobrog dela vojske. Možda neke korekcije linija ako Ukri opet pokrenu neku ofanzivu. Tako da će a pisao i to mnogo puta ranije Odesa da se rešava poslednja. Nema potrebe da se Rus tu zavlači i rasteže snage. Njima je za sad prioritet mostobran i ništa više."

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8433
  • Gde živiš: pecina stroga

kairos ::
Denaya ::Grupisanje snaga za napad je nešto drugo. Da se tako izrazim, skroz drugačijeg tipa od izvlačenja. To je ipak teže sakriti.

Ovo bi trebalo uokviriti. Ja ne verujem da cemo videti neke vece koncentracije snaga u napadu, sve dok ozbiljno ne pogase ukrajinsku artiljeriju, ili ih zapad ne ostavi bez municije (koliko god to nekima zvucalo nemoguce). Bice sve isto ovo, sto smo gledali u 'drugoj fazi', bez obzira na pojacanja u ljudstvu. Pojacanja ce im dozvoliti da napadaju iz vise pravaca, gde to konfiguracija terena i fronta dozvoljava.


Ne slazem se. Snage za napad (recimo 20 hiljada, pet brigada na glavnom pravcu), mogu da se grupisu (ali u rastresitom rasporedu) i u ocekujucem reonu, stajaznam trideset do pedeset kilometara iza linije, Napred ide komandno izvidjanje i inzinjerci, uspostavljaju se osmatracnice, priprema se i maskira linija razvoja za napad, i onda glavnina moze za par sati da izadje na liniju i razvije se za napad.

offline
  • Pridružio: 27 Avg 2011
  • Poruke: 3011
  • Gde živiš: treći kamen od sunca

Мислим да је овде иста ствар као и са почетком СВО- просто нико није вјеровао да ће се повлачење/напад десити јер здраворазумски гледано то изгледа ирационално. Ја ћу опет, ако је и мостобран био неодржив на дуже вријеме зар је требало толики град пустити низ воду без испаљеног метка? Ти са друге стране крвариш за свако јбн село у којекаквим припиздинама а овамо их пустиш да се ушетају у Херсон без борбе. Ми ту имамо два дијаметрално супротна приступа, Руски и Украјински. Овај Руски је наизглед чудан јер та бољка недостатка људства све условљава, и томе је све подређено, зато имамо овај некакав "хибрид" чију је тактику тешко разумјети (а неко ће рећи да је уопште и нема). Украјинци са друге стране воде онај класичан рат на који смо ми навикли..

offline
  • Pridružio: 13 Apr 2022
  • Poruke: 1073

U svjetlu informacije da su oba (odnosno tri) mosta bili u upotrebi, i da shodno tome logistika nije glavni razlog povlacenja, sta stoji iza svega?
Sta je Rusima cilj i gdje misle upotrijebiti snage koje su povukli, uz 300.000 mobilisanih?
Ko je dovoljno hrabar da predvidi sledece korake?
Mr. Green

offline
  • Pridružio: 30 Mar 2011
  • Poruke: 2682

Možda udare na Bugare. To bi bilo najbolje. Oni će se brzo predati. Smile

offline
  • Pridružio: 02 Avg 2008
  • Poruke: 6912

Napuštanje Hersona ima smisla samo sa aspekta izvlačenja najboljih jedinica da bi se iste dopunile i stavile na čelo onih 200 i kusur hiljada mobilisanih (kojih u izveštajima nigde nema) i upotrebile za nešto krupno. Opkoljavanje većih formacija, proboj fronta, marš na... šta god.

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8433
  • Gde živiš: pecina stroga

Ponestaje artiljerijske municije na zapadu.

US navodno kupuje 100,000 granata 155mm od Juzne Koreje, ali jos se nisu dogovorili.

Medjutim bitiji su komentari americkog podsekretara za odbranu Kahla, koji priznaje da americka odbrambena industrija kako ni saveznicka nije u stanju da drzi korak sa potrebama rata u Ukrajini.

Citat:There’s no question that it’s put pressure on our own stockpiles,” said Colin Kahl, Under Secretary of Defense for Policy, speaking to reporters at a virtual meeting of George Washington University’s Project for Media and National Security. “It’s put pressure on our own industrial base. That’s been true of our allies.”

Since the early months of the war, artillery has been one of the key weapons provided to Ukraine in its fight against Russian forces. The Ukrainian military previously relied on Soviet-era 152mm artillery pieces, but as that ammo supply ran dry, the US and Western countries transitioned them to NATO-standard 155mm howitzers. To date, the US has sent in 142 of these artillery pieces.

The challenge has been the supply of ammunition as the war nears its 9-month mark.

“[The war] has revealed that we have work to do to make our defense industrial base more nimble, more responsive, more resilient,” Kahl said.

The US has sent nearly one million rounds of 155mm ammo to Ukraine in recent months. Last week, a defense official said Ukraine is going through 4,000 to 7,000 rounds of artillery ammunition per day, while Russia is firing approximately 20,000 rounds.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 612 korisnika na forumu :: 24 registrovanih, 5 sakrivenih i 583 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Atomski čoban, bigfoot, Boris BM, cenejac111, darionis, djboj, Fog of War, GandorCC, janbo, Joja, Koca Popovic, krkalon, ladro, laurusri, Lieutenant, Marko Marković, milutin134, Mixelotti, mnn2, pein, raketaš, vladulns, W123, |_MeD_|