Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

4640

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

offline
  • Pridružio: 13 Apr 2022
  • Poruke: 1078

Apropo TG kanala, evo kakve budalaštine svi prenose jedni od drugih:

https://t.me/boris_rozhin/69999

Sve je to sprdnja.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 02 Jun 2013
  • Poruke: 3803

Tvrtko

Koji si ti meni kralj!!!

Tebe odmah da postave umesto onog iz War gonza i Sladovikin kako li se već zove…takav jedan im treba. Da ih naučiš

offline
  • Pridružio: 08 Dec 2011
  • Poruke: 1960
  • Gde živiš: Novi Travnik - ex Pucarevo

@babaroga

E to je pravo rušenje mosta.

Ono u Kahovci mi je onako.... Ostali su oslonci i ne znamo u kakvom su stanju. Sve djeluje da se može premostiti (relativno) lako.

Mada naravno, i meta su savršena.

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8471
  • Gde živiš: pecina stroga

Oslonci u Kahovci su strukturni dio brane. Krila izmedju prelivnih ustava. Rusiti oslonce znacilo bi rusiti branu? Pitam, ne vidi se dobro, al meni tako izgleda

Sto se tice premoscavanja, citiracu ti prvi pasus pravila JNA o inzinjerijskom zaprecavanju iz nekih pedesetih ja mislim.

Patrafraziram,

"Prepreka nije prepreka ako nije branjena vatrom".

offline
  • Pridružio: 31 Dec 2011
  • Poruke: 19186

Georgius ::
...
А что будет, если написать «война» в личной переписке?
Вообще, пока это ограничение адресовал только Роскомнадзор и только к СМИ, а не гражданам, обращает внимание Казаков.

Sa otvaga2004* foruma (+/- ruski MCM) su uhapsili lika zato sto je pisao na tom istom forumu "rat" i rekao da je zvati isti "SVO" laganje naroda. Ironija je sto je u pitanju lik patriotske orijentacije, koji je vec ratovao u Donbasu 2014-15.
Jeste, dobio je neku manju kaznu, ali cinjenica ostaje da se "ne sme" pisati "rat", i nema nacina da se ta cinjenica izvrda.

*Ponovo radi.

PS. Jedina gora stvar od zakona koji se ne primenjuje je zakon koji se selektivno primenjuje, a o tome Rusi imaju vise izreka, siguran sam da ih i znas. Smile

offline
  • Pridružio: 17 Maj 2019
  • Poruke: 1764

Изгледа да је синдром "Золотое" опет овладао темом. Чини ми се да неке колеге у клин други у плочу, па "одмори и јопет".

Него, питање за све нас, шта ће следеће Украјинци да ураде? Амери већ тврде да је ово максимум са којим требају ићи у преговоре са Русима.

https://www.nytimes.com/2022/11/10/us/politics/bid.....omacy.html

offline
  • Pridružio: 31 Dec 2011
  • Poruke: 19186

Ne doznajem se u oružje ::...
Руси само губе возила, немају ништа у резерви и не производе нова?!

Imaju u rezervi, aktivne jedinice i vecu "livadsku" rezervu. Pitanje je koliko treba vremena da se ta "livadska" rezerva sredi.
Sto se proizvodnje tice, za ~600 tenkova (neki minimum koliko su izgubili) koliko im treba da zamene tempom proizvodnje od ~150 godisnje? Jos teze pitanje, koliko ce trebati da se sredi tehnika koja nije unitstena ali joj je preko potrebno odrzavanje i remonti?
O ostaloj tehnici, pogotovo vazduhoplovnoj da ne pricam.

offline
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1477

JOntra ::
Mislim da je opet previse i to, ja bih cak spustio celo Rusko prisustvo u Ukrajini na 15-20.

Ne secam se posle povlacenja sa severa a da sam video bar neki snimak konvoja kojih mora biti ako se izvode operacije na eto bar brigadnom nivou. Nakon toga nastupila je bukvalno Sirijizacija konflikta. I Ukrajinci su presli na toyota taktike i Rusi na pokretnu odbranu sa glavnim akcentom na artiljeriju i avijaciju. Ova prva radila je posao na pocetku dok nije prosla ona kampanja napada logistike, pa su zatim namalili tempo i cini mi se kvalitet je opadao proporcionalno daljinama logistickih baza na bezbednom. VVS su podbacili i tu nema dileme.

Ukrainski napadi su takodjer malo prenaduvani. Recimo ja ne verujem da je cak ni na Hersonskom pravcu 65k Ukraijinskih vojnika. Bilo je vise videa od kojih zadnji bio duzi snimak sa Ukrajinskog drona gde su upali u neki gradic sa ne vise od cetu tenkova i stotinjak ljudi, pa ondak 20-tak Rusa brzo se povlace, nakom cega pristize Ruska mobilna rezerva dva tenka, dva tajfuna i jos neki Kamaz pozadi. Pocinje artiljerija, rade PO timovi gradic menja stranu 2-3 puta po mapama i to je to. Isto je bilo na ovu stranu kod Kupjanska. I cak i na ovime snimkama gde je artiljerija radila po Ukraincima ja nisam video vise od ojacane kombinovane cete u napadu. Sve u svemu ne smatram da je bilo vise od 20k Ukro vojske na Hersonskom pravcu. I svi oni uspesi koje su postigli, postigli su onom Toyota taktikom, tovare 2-3 hamvija ili pick up-a nadju rupu i rovare po pozadini dok ne pukne da uleti ceta pre nego sto ih mobilna grupa Rusa uhvati.

Za Ruse stavio sam 6-8k ali ne bih se uopste iznenadio da nije bilo vise od 5k.

Suma sumarum, bilo bi mnogo vise videa bar kolona za snabdevanje da je toliko Ruske vojske po terenu. Ovde nagledasmo se drone wars, artiljerije i rad odeljenja ili voda u vrh glave, Ukrajince koji lete u praznon u Hamvijima.
Cak nije bilo ni snimaka vece Ruske kolone u povlacenju a nema sansi da niko nije video, slikao ili snimao. Meni je pravi deja vu iz Sirije.


Uffff....Uz dužno poštovanje, da ga ne pretera sad malo. O broju Rusa na frontovima.

Slažem se sa konstatacijom da li uopšte ima Ukrainaca u tom broju na Hersonskom pravcu. Zato sam i napisao "da Rusi furaju brojku od 60k novodopremljenih Ukrainaca". Time hoće koliko toliko da opravdaju svoj postupak.

Pisali smo već o brojnom stanju jednih i drugih. Cifre koje se spominju su naduvane, pogotovo kad se piše o brojnom stanju Ukrainaca. Ja sam svoje mišljenje izneo ranije ali opet ću. Čisto sumnjam da je učestvovalo 50-60k u ofanzivi kod Izjuma i Balakleje. Čisto sumnjam da je bilo 20k u napadu na Liman. Čisto sumnjam da sad u onom delu između akumulacije Oskol i Svatova ima 40k Ukrainaca. I pisao sam o razlozima zašto tako mislim. U ovo se uklapa i tvoje pisanje u citiranom postu o snagama kojima Ukri napadaju. Da ih ima toliko sa koliko se licitira po telegramima i ostalim internet platformama, ne bi napadali sa četama. Grunuli bi sa celom brigadom. A tolika masa bi morala probiti Rusku liniju odbrane. Džaba Rusima sva artiljerija ako nema ko na liniji da primi taj udarac mase i zaustavi to. Ali Ukri ne napadaju tako. Jednostavno njih nema toliko više od Rusa. Nemaju oni toliko povoljan odnos napadač-branitelj kako pojedini misle da bi tako napali. I zbog toga ne smeju da bace celu brigadu u napad, već pokušavaju sa vodovima, četama isto kao i Rusi. Ako probiju super, ako ne onda neki drugi put.

Tako isto sumnjam da je bilo 60k Ukrainaca na Hersonskom frontu u bilo kom trenutku. A pogotovo o 120k kako se počelo pisati u jednom trenutku. Mislim da je 35-40k Ukrainaca bio neki maximum na tom delu. Isto tako 15-20k Rusa. Ipak su Rusi držali podosta km linija na tom delu. A sve to pokriti sa 5-6-8k nije moguće. I sa ovih 15k je naprezanje do maximuma. Zato su Rusi držali skoro 1/3 linije na Ingulecu pa i to odlučili skratiti na severnom delu mostobrana.

offline
  • Luka 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 14 Mar 2011
  • Poruke: 3070

novator ::E to je pravo rušenje mosta.
I meni se sviđa kako razmišljaju. Nema šanse da se popravlja dok se prvo ne ukloni ovo što nije porušeno.

offline
  • Pridružio: 06 Nov 2022
  • Poruke: 63

PrintZip ::Изгледа да је синдром "Золотое" опет овладао темом. Чини ми се да неке колеге у клин други у плочу, па "одмори и јопет".

Него, питање за све нас, шта ће следеће Украјинци да ураде? Амери већ тврде да је ово максимум са којим требају ићи у преговоре са Русима.

nytimes.com/2022/11/10/us/politics/bid.....omacy.html


Zasto bi Ukrajinci isli u pregovore ako su u pobjednickom nizu, sad neka udare na Donjeck frontalno ili iz Zaporozija neka krenu prema Azovu.
Mesa imaju, opreme imaju pa neka probaju...

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1207 korisnika na forumu :: 35 registrovanih, 7 sakrivenih i 1165 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, A.R.Chafee.Jr., Apok, Atomski čoban, bokisha253, bolenbgd, ccoogg123, cenejac111, crnitrn, deLacy, Goran 0000, hyla, ivan1973, jackreacher011011, Joco Skljoco, Krvava Devetka, Kubovac, laurusri, Leonov, Lošmi, mercedesamg, Mi lao shu, milutin134, nesa1962, ninareflex, NoOneEver Dreams, operniki, Oscar, procesor, raptorsi, sasa87, Srle993, tubular, žeks62, 125