Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

4635

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

offline
  • Pridružio: 22 Okt 2016
  • Poruke: 571

Kolko ja vidim, RU ne moze bit garant bezebednosti svojim novim gradjanima u novoj RU teritoriji,
a kamoli Kini.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 12 Jan 2012
  • Poruke: 131

Komentator ::
KINA , KOJA JE DO JUCE KOPIRALA NEKE RU VOJNE PROIZVODE (BEZ DOZVOLE),
PITA RU ZA DOZVOLU STANCANJA ...!?

Ovo nije tačno!

Kina i Rusija su 2001. potpisale "Уговор о добросуседству и пријатељској сарадњи" koji je istekao u Februaru 2022. ali je pola godine ranije u Junu 2021. produžen na još 5 godina nakon isteka.

Između ostalog podrazumjeva:
Други чланци (А7 и А16) указују на повећање војне сарадње, укључујући размену „војног знања“ (А16), наиме, кинески приступ руској војној технологији.

draganl ::
Da. Neverovatno mi je da neko ne zna tako banalnu stvar. Rusija je do daljnjeg garant kineske bezbednosti. Kao što je SAD garant bezbednosti Evrope. Ako Britanija i Francuska povećaju broj nuklearnih bojevih glava sa 200-300 na 500, onda će i Kina dobiti priliku da učini isto. Ali o tome za sad odlučuju Moskva i Vašington.


Boldovano je baš teško naklapanje da ne koristim težu riječ lupetanje.
Kina je stalna članica Savjeta bezbjednosti UN i kao takva nema niko prema njoj status "Prvog među jednakima", da joj određuje šta smije a šta ne. Kineski nuklearni arsenal je sasvim dovoljan za strategiju odvraćanja od napada na kinesku teritoriju.
Drugo, Kina i Rusija nemaju nikakav ugovor o međusobnoj odbrani ili još više o statusu Rusije kao garantu Kineske bezbjednosti. Svi ovi njihovi ugovori nemaju ni jednu stavku o odbrani.

offline
  • Pridružio: 14 Jun 2022
  • Poruke: 1307

JOntra

"Zato sto su podavili dva bataljona na reci koja je 10 puta manja od Dnjepra kad su zadnji put pokushali forsiranje?"

Али су пре тога заузели Херсон преко реке Дњепар. 😉

offline
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1477

Mostovi na Dnjepru. Malo pa malo se postavlja ovo pitanje. Ajd da pokušamo rešiti i ovu dilemu. Napominjem opet, ovo je samo moje viđenje stvari. Možde će neko ko misli drugačije naći argumente da me ubedi u suprotno.

Šta to Rus dobija rušenjem mostova? Ništa.

Logistika bi radila kao što radi i do sad. Sredstva bi stizala neometano preko Dnjepra isto kao što stižu i sad. Samo bi se prebacivanje odvijalo preko pontonaca, barži, skela i mostova na branama HE koje se ne mogu srušiti.

Kako rušenje mostova menja situaciju na frontu? Nikako.

Ovo sad je pozicioni rat. Ne manevarski koji iziskuje brzo prebacivanje snaga sa jedne obale Dnjepra na drugu. Kad je to Ukrainac bio primoran da u roku od par sati mora prebacivati neku brigadu sa jedne obale na drugu? Nikad do sad. Zašto do sad? Pa Rusi su srušili do kraja Antonovski i most kod HE N.Kahovka. Da ih Ukri ne bi mogli koristiti za neke buduće napade. Ove jedinice koje će se sad osloboditi i prebaciti na istočnu stranu reke će prebaciti bili mostovi od Zaporožja do Kijeva čitavi ili porušeni. Vreme koliko će trajati prelazak im ne igra nikavu ulogu.

Drugim rečima, trenutne linije fronta su toliko daleko od mostova na Dnjepru da oni ne igraju nikakvu ulogu na dešavanja na frontovima. Pojačanja u ljudstvu, oruđima i sredstvima bi stizali u svakom slučaju.

Jedini most koji je daleko od fronta a imalo je rezona srušiti je most kod Zatoke. I on samo zato što je to jedini mogući pravac iz Rumunije u Ukrainu u tom Crnomorskom delu. Da tu ima jos neki put ili pruga koja ne ide preko mosta, ubeđen sam da ni to Rusi ne bi gađali.

offline
  • Webb 
  • Zaslužni građanin
  • Pridružio: 29 Mar 2006
  • Poruke: 681

Da se potsetimo ovih vlaznih snova sa pocetka..
Od kijev za 5 dana do full povlacenja i pravljena odbranbenih linija da se sacuva eventano nesto.
Kakava katastrofa Rusa u par meseci da ne poveruje covek.

offline
  • Pridružio: 13 Apr 2022
  • Poruke: 1078

Carjov :

Сейчас можно говорить открыто то, что ещё недавно освещать было нельзя: Антоновский мост работал все это время и до последнего дня. По Антоновскому мосту вышли наши последние подразделения, по нему в обоих направлениях все это время передвигалась техника, машины с боеприпасами, живая сила. Эту информацию не афишировали, чтобы не провоцировать ВСУ на удары по мосту. Тем не менее ВСУ об этом знали и именно поэтому наносили удары по мосту практически ежедневно. Кроме того, действовала понтонная переправа, работала баржа и многочисленные катера и лодки.

Почитайте пост, который я закрепил ниже.

Возможно, вывод наших войск с правого берега был связан с проблемами с обеспечением нашей группировки под Херсоном. Но эти проблемы не были связаны с ограничениями по логистике. Да, проблемы с логистикой были, но они не были критичные.
https://t.me/olegtsarov/4054

“Antonovski most je bio u funkciji svo vrijeme”.

offline
  • ruso  Male
  • Elitni građanin
  • sta stignem
  • Pridružio: 08 Avg 2011
  • Poruke: 1920
  • Gde živiš: Republika Srpska

Racunica je jednostavna, ne treba lupati glavu...

Za ofanzive prema Nikolaevu, Odesi i Krivom Rogu ne postoje uslovi niti se moze naslutiti kada ce postojati. Odrzavanje mostobrana je postalo preskupo onog trenutka kada su se izgubile ambicije za dalje napredovanje.

Medjutim ja ne vidim da se ovim povlacenjem nesto rjesava. Samo se na sto stavljaju drugi izazovi. Kao npr kako da se zastiti Krim, kopneni koridor prema ostatku Rusije i rute snabdijevanja.

Ukro armija ce se pregrupisati i vjerovatno krenuti u sto kracem roku u ofanzivu na podruciju Zaporozja sa ciljem da izbije do Azovskog mora.

offline
  • Pridružio: 06 Nov 2022
  • Poruke: 63

Vrijeme urkajinske ratne srece je zavrseno, ovo je njihova poslednja pobjeda. Predvidjm da ce se vec u prvoj polovini Decembra onovo poceti "krvavi April i Maj"
Na forumu se tokom Aprila i Maja pa i u Junu. raspravljalo koliko vremena OSU mogu da izdrze 300 mrtvih dnevno i 3 do 5 puta ranjenih, nestalih, zarobljenih, bolesnih. SVakog dana im je nestajalo po pola brigade.
Onda je citav "kolektivni zapad" intervenisao, ispraznili su sve magacine na istoku sovjetske municije, sve zemlje bivseg Varsavskog pakta su predale Ukrajini sovjetske tenkove, BVP e pa i oklop zapadnog prorijekla.
Gubitci u ljudstvu su nadoknadjeni i kvanitativno je OSU narasla pa je 3 do 4 puta bila veca od Ruskih snaga.
Sa mobilizacijom se zakasnilo 2 mjeseca, a za ova dva mjeseca Ukri su napravili ozbiljne naprteke.
Surovikin je pravilno sagledao situaciju, amputirao je teritorije koje Ukri mogu napasti i time ugusiti Ruske ofanzive. Desna obala Dnjepra je bila "noz pod grlom" Ruskoj vojsci stalna pretnja od odsjecanja i okruzivanja. Sa vec prisutnim na frontu, mobilisani, dobrovoljci, kriminalci tu bi moglo da bude i do 700 hiljada, od toga 600 hilj ciste pjesadije , sa tim brojem na aktivnom djelu fronta od Zaporozija do granica Harkovske oblasti mogu se postici velike koncentracije udarnih grupa i rezervi.
1. Ukrjainci vise nigdje nece biti u poziciji da napadnu Ruse kao onomad u Harkovskoj oblasti sa 40-50 hilj protiv 3-4 hilj Rusa
2. Ukrajinci su svoje mobiliziacione kapacitete poprilicno iscrpili, dok Rusi svoje nisu ni načeli.
3. Rusi su se izlijecili svojih sizofrenih deluzija o OSU kao slaboj
Sredjivanje i konsolidacija RUskih snaga donjece rezultate
zivi bili pa vidjeli

offline
  • Pridružio: 19 Jan 2015
  • Poruke: 1208

Skakac7 ::JOntra

Али су пре тога заузели Херсон преко реке Дњепар. 😉


Jel ista Ukrainska vojska danas i tada kad su uzeli Herson? Jel Ruska vojska ista ili slabija?

Dajte kolege o kakvom ponovnom zauzimanju pricamo ovde?

Napravili referendume da prosto zaobidju domace prepreke u zakonodavstvu da bi popunili sve rupe na terenu.

offline
  • Pridružio: 23 Avg 2022
  • Poruke: 201

ruso ::Racunica je jednostavna, ne treba lupati glavu...

Za ofanzive prema Nikolaevu, Odesi i Krivom Rogu ne postoje uslovi niti se moze naslutiti kada ce postojati. Odrzavanje mostobrana je postalo preskupo onog trenutka kada su se izgubile ambicije za dalje napredovanje.

Medjutim ja ne vidim da se ovim povlacenjem nesto rjesava. Samo se na sto stavljaju drugi izazovi. Kao npr kako da se zastiti Krim, kopneni koridor prema ostatku Rusije i rute snabdijevanja.

Ukro armija ce se pregrupisati i vjerovatno krenuti u sto kracem roku u ofanzivu na podruciju Zaporozja sa ciljem da izbije do Azovskog mora.


Razlog povlacenja je utvrdjivanje odbrambenih linija da bi se izbjeglo panicno povlacenje na slaabo branjenim linijama. Kao sto se desilo u Harkov oblasti.

Sada cemo vidjeti kakav je general ovaj Suvorikin. Mislim da ce da udari direktno na Avdievku (ono mjesto najblize Donjecku). U decembru mora da ima znacajne pobjede u Donjecku da bi se sve ovo opravdalo.
Ukrajina, ako je tako mocna i hrabra, ce probati da uzme nuklearku u Zaporozju. Vidjecemo kako ce to proci.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 853 korisnika na forumu :: 4 registrovanih, 5 sakrivenih i 844 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Lazarus, pera12345, VJ