Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

4634

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

offline
  • Pridružio: 14 Jun 2022
  • Poruke: 1307

Trutcina

Не морају да га заузимају у јуришу. Можда остваре победу на другом месту што ће узроковати украјинско повлачење из Херсона. Или можда након неког времена дође до преговора и Украјинци се повуку из Херсона након окончања рата.

JOntra

Ево Украјинци вратише Херсон. И то без јуриша. Зашто мислиш да Руси неће да га поврате опет?
Да ли мислиш да Украјинци могу да врате Крим? Или Доњецк? Или је заувек изгубљен? Неки на форуму мисле да ће Украјинци вратити Крим. Зашто је невероватно да Руси не могу опет да заузму Херсон?

Интересантно како посматрате ствари.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • beowl  Male
  • Počasni građanin
  • Pridružio: 14 Sep 2009
  • Poruke: 911

Denaya ::
Rezime. Trenutni kontigent može još neko vreme da drži mostobran ali u slučaju opšte ofanzive na više pravaca, može da poklekne. Zbog ograničavajuće propuse moći prelaza preko Dnjepra ne mogu ga pojačati. Tako da se ovakvo stanje može proglasiti "neperspektivnim".
Ovo je samo moje viđenje dešavanja.


Slažem se sa celim postom i dodao bih nešto na ovaj rezime: ograničena propusna moć na Dnjepru ne samo da komplikuje Rusima situaciju u slučaju da Ukrajinci pokrenu opštu ofanzivu iz svih pravaca, već im u jednakoj meri komplikuje bilo kakvu ideju da napreduju dalje na hersonskom pravcu, bilo prema Nikolajevu ili Krivom Rogu.

Gde god da eventualno krenu, morali bi da ubacuju ozbiljna pojačanja preko Dnjepra kako bi eksploatisali prodore i sistematski odbacivali Ukrajince, a to bez Antonovskog mosta u funkciji naprosto nije moguće. Ukrajincima na ruku ide i blizina Nikolajeva kao još jednog grada-tvrđave odakle mogu da ugrožavaju rusko nastupanje ka zapadu. Rusima bi trebale ogromne snage da to sve zatvore i sabiju u defanzivu, mislim da su zato i odstupili od Nikolajeva u martu i praktično sabili sebe u defanzivu na mostobranu. Neko je već napisao, verovatno su čekali da se situacija na drugim pravcima poboljša za njih i da se samim tim relaksira i pritisak na mostobran, ali kako se to nije dogodilo i postalo je jasno da se ne može napredovati u Hersonu pre nego što se uznapreduje u Donbasu i Zaporožju, hersonski pravac je i formalno postao neperspektivan.

To ih stavlja u situaciju da moraju da se okrenu defanzivi i da brane ono što imaju, a tu geometrija igra protiv njih jer je površina tog mostobrana na desnoj obali jednostavno bila previše mala. Ukrajinci su ih imali u dometu cevne i raketne artiljerije a prostor je premali da bi se mogao konstantno braniti. Danas izgubiš malo vojnika i tehnike, sutra još malo, i posle dva-tri meseca to postanu ozbiljni gubici, a kod vojske koja je još u stroju dolazi do zamora materijala jer ne mogu ni napred ni nazad, i svaki dan na poslu im je isti (odbijanje jednog ukrajinskog talasa za drugim).

Mišljenja sam da je sve ovo zajedno motivisalo Surovikina da proglasi ceo pravac neperspektivnim. Još jedno parče slagalice, po meni veoma bitno, je i to da su tamo bile mahom elitne jedinice (VDV i ostali) i da ih sada može upotrebiti na nekom pravcu koji ima perspektivu i gde će možda od njih imati daleko više koristi.

A što su se političari zaletali sa referendumima i pripajanjima teritorija koje vojno "vise", pa sad moraju to zaletanje kašikom da jedu... to je njihov problem. Surovikin je odradio šta je bilo do njega.

offline
  • Pridružio: 19 Jan 2015
  • Poruke: 1206

Skakac7 ::

JOntra

Ево Украјинци вратише Херсон. И то без јуриша. Зашто мислиш да Руси неће да га поврате опет?


Zato sto su podavili dva bataljona na reci koja je 10 puta manja od Dnjepra kad su zadnji put pokushali forsiranje?

offline
  • beowl  Male
  • Počasni građanin
  • Pridružio: 14 Sep 2009
  • Poruke: 911

Bez veze se prepucavate. Ako Rusi u teoriji jednom i budu vratili Herson, to neće uraditi na juriš ili forsiranje Dnjepra nego na dovođenje Ukrajinaca u poziciju da ga, baš kao i Rusi sada, predaju bez ispaljenog metka. I ovo ne važi samo za Herson nego i za bilo koji drugi grad gde ima više od 300 hiljada stanovnika.

Ne kažem uopšte da će tako biti, samo kažem kako će biti ako bude. Rusi ako i dođu u priliku da uzmu još neki veliki grad, sigurno neće ponavljati Mariupolj.

offline
  • Pridružio: 13 Maj 2022
  • Poruke: 458

Thunderlion ::draganl ::Rusija je do daljnjeg garant kineske bezbednosti. Kao što je SAD garant bezbednosti Evrope.
Нешто не видех тамо почетком августа да је Русија одбила прелет Ненси Пелоси Тајвану, острву јелте, који Кина сматра својом територијом итд. итд...док смо сви сведоци да ниједан наш војник у складу са 1244 није распоређен на Космету у задње 23 године...

према томе, фактички суверенитет на терену је оно што је једино битно у било којој причи....чињеница а не теоретисање..

колико год горко звучало, изгледа да јастребови и даље добро држе цео свет за јајца...надам се да ће се то ускоро променити..


Slažem se da je faktičko ono što je bitno. Nuklearna ravnoteža nije pravni akt nego fakt.
Nensi Pelosi je na Tajvan doletela iz Indonezije leteći vazdušnim prostorom koji nije u Ruskoj ingerenciji.
Konačno, o jastrebovima. Uvrežen stav je star bar jedno pola veka i ne uzima u obzir ni ono što se dešavalo pedesetih, a kamoli promene koje su usledile kasnije. Tektonske promene. Oslanja se na propagandne floskule umesto na lako dostupne činjenice i projekcije. Jastreb je ostario, osušio se i više podseća na vrabca.

offline
  • Pridružio: 09 Mar 2022
  • Poruke: 197

Ja sam cak i prijatno iznenadjen kako se Rusija drzi u ovom ratu. Ovo nije '43 pa da stancujes T-34 kao traktore na desetine hiljada i onda preplavis Hitlera do Berlina. Rusija indirektno( pa cak u nekim sferama i direktno) ratuje protiv najmocnije ekonomsko- vojno- medijske itd masinerije ikada u istoriji covecanstva. Amerikanci hipoteticki da izgube 10 Apaca ne znaci im maltene nista. Rusi kada izgube 10 KA-52 ili Mi-28 njihove najsavremenije helikopterske jedinice su vec tesko ostecene. Koliko para toliko muzike. Ja na ovaj rat gledam kao na pokazivanje zuba zapadnoj ogromnoj moci. Sad sto neko ne shvata da je svaki iole veci ruski pokret trupa pokriven nadzorom od strane NATO operatera to je druga prica. Americka i sovjetska imperija su izgubile ratove od mnogo slabije naoruzanih Vijetnamaca i Afganistanaca a Ukrajinci nisu dobili 200 Stingera ili 500 PORS vec se radi o desetinama hiljada komada gde ja cak ni uz veliku volju nisam u pola sata uspeo lepo da prebrojim SAMO protiv- oklopna isporucena sredstva. NATO je tacno proracunao Ukrajini koliko im vojske treba da potisnu rusku vojsku i dobili su opremu i oruzje za to. Mozda zvuci ludo i okrutno zbog ljudskih zrtava ali Rusiji je trebalo par samara njihovom krutom vojnom establismentu da vide za buducnost sta im treba najvise. Pocetak rata je bilo kruto sokantno blamiranje ruskog generalataba ali ovo sada je vec druga prica. Ruska vojska je pokazala iznenadjujuce brzo prilagodjavanje sutuaciji i Herson je tu prilicno nebitna prica ako ostalo sve ostane i jos ako naprave neke pomake oko Donbasa. A sad to sto neki ovaj rat gledaju kroz svoj neki istorijski sentiment jurisanja miliona sovjetskih vojnika do Berlina to niti je bila sama Rusija niti je za poredjenje. '99 Ruska vojna moc je bila toliko smesna da su sa sakom oklopnih transportera pobegli brze bolje sa Kosova dok danas Kalibri sevaju po Siriji i Ukrajini vode imperijalne ratove kao Amerika. Tako da ne znam cemu tolika razocaranost. Ovaj rat ce samo ojacati rusku vojsku da se preobraze. NATO ce fakticki isporukama svog najsavremenijeg oruzja ubrzati proces modernizacije ruskog oruzja i posebno sa takticke i strategijske sfere modernizovati rusku misao oko savremenog ratovanja.

online
  • Pridružio: 02 Feb 2015
  • Poruke: 2313

@deaganl
"Kad smo kod toga, pitao bih stručnjake, ko je sad druga vojna sila i na koje mesto je pala Rusija?"

Pa odgovor je ocigledan, Ukrajina je druga vojna sila a Rusija treca.

@TG OTES
Ako si bio na Otesu i Pastriku dosta za jedan zivot Smile

offline
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 32517

Ejdin Eslin koji je pre koji mesec oslobođen iz zarobljeništva se vraća u UA al ovaj put ne kao plaćenik nego kao ratni izveštač aj da vidimo i to.
https://twitter.com/301military/status/1591034086428377088

offline
  • Pridružio: 02 Jun 2013
  • Poruke: 3803

Dragan L

Garant Kineske bezbednosti su kineske nukl snage, pošto oni imaju trijadu isto kao i SAD I RUS. Kakva Rusija garant kineske bezbednosti gde si iskopo to?
A kinezi neće sigurno da započinju rat sa Amerikom zbog sletanja (ne prvog i ne poslednjeg) nekog američkom zvaničnika. Kina je podvukla svoju crvenu liniju a to je proglaš enje nezavisnosti. I kao što vidiš niti proglašavaju niti ima naznaka tome. Pošto se ni njima ne gubi sve što su napravili zbog formalnog priznavanja. Kao ni americi uostalom.

offline
  • Pridružio: 04 Mar 2022
  • Poruke: 2331
  • Gde živiš: Soncovka, DNR

@Denaya

Занимљив закључак око броја снага Руса на Херсонском мостобрану. Мада ја бих рекао да их је толико било у последњој фази, а да су раније бројке биле мање више по проценама.

Мој утисак је да је пре овог финалног повлачења било једно веће смањење броја снага која се одвило отприлике у тренутку када су Украјинци повукли линију напред на северозападном правцу до Дудчана, тј. да је тај напредак Украјинаца био директна последица смањења броја руских снага.

Дакле, Руси су поступно, мало по мало повлачили снаге, вероватно ноћу, како их НАТО не би приметио, уједно су повлачили цивиле уз полицијски час, како локалци не би могли да пошаљу информације Украјинцима.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1023 korisnika na forumu :: 58 registrovanih, 5 sakrivenih i 960 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Acivi, Alibaba1981, amstel2, babaroga, BlekMen, Bobrock1, bojank, bojcistv, BORUTUS, cavatina, ccoogg123, darcaud, Darko8, deimos25, Denaya, Dimitrise93, djboj, Djokislav, doktor1964, Dorcolac, dragoljub11987, drimer, gomago, hologram, hyla, Ivica1102, Kaplar2, karevski, kjkszpj, Klecaviks, kokodakalo, Koridor, krkalon, Kubovac, MaksicZoran, Marko Marković, mercedesamg, Mercury, Metanoja, mile23, milenko crazy north, Misirac, nemkea71, nextyamb, novator, procesor, raso7, royst33, ruma, S2M, Simon simonović, Sirius, suton, vathra, virked, Vlada1389, šumar bk2