Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

4633

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

offline
  • Pridružio: 23 Avg 2022
  • Poruke: 201

cinoeye ::
Mање више онако како се завршио рат у Југославији, само мало другачијом динамиком.
И можда Путин баш неће увести санкције свом народу као што је Милошевић.


Ovo je prilicno tacno, Ukrajina ce zavrsiti kao Jugoslavija. Podijeljena na Galiciju, Kievan Rus (bivsa Ukrajina) i Harkov - Odesa -> Rusija

Kako da natjeas zemlju koja ima hranu, energiju, sirovine i rukovodstvo koje ima podrsku 80+% stanovnistva da se odrekne svega toga?
Prestanite citati zapadnu propaganu (sarajte malo), inace ce te pozeliti da promijenite pol (sve sa sjecom genitalija) Very Happy

Alternativa je nuklearni rat.

Hajde jos jednom da ponovim, rat u Ukrajini je mali dio svjetskog sukoba.
Vazno pitanje je hoce li se Saudijska Arabija usuditi da prodaje naftu u drugoj valuti.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 31 Dec 2011
  • Poruke: 19189

Skakac7 ::...Руска држава може да контролише шта пишу утицајни ТГ канали у Русији.

A sta ako onaj ko ga vodi ne zivi u Rusiji?

offline
  • Pridružio: 22 Okt 2016
  • Poruke: 571

Yugol33 ::Pitanje za kritičare Rusije: Dali vi drugari u šahu jurišate samo napred i završavate svaku partiju sa svim figurama???
Ne, tako radi RU, bar do sad.
Juris na Kijev, Harkov, Herson, itd .. pa sad kocenje i povlacenje.

Kritika ti je na mestu, prosledi je RU.

offline
  • Pridružio: 30 Avg 2011
  • Poruke: 723

Da ne ulazim oko taktike kod ovog povlačenja pitanje je koliko će koštati ruskih života ponovno zauzimanje iste teritorije, jedna od mojih obrisanih poruka gde sam spomenuo malu mogućnost gubljenja Hersona je obrisana zbog "defetizma". Na kraju se sve svelo na političke odluke da ne spominjem topove, volove i sirotinju koja će izginuti.

offline
  • Pridružio: 19 Jan 2015
  • Poruke: 1208

Kakvo ponovno zauzimanje?

online
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 32592

OSU ušla u Herson a dočekala ih gomila civila
Боевики ВСУ вошли в Херсон, на улицы вышли немногочисленные пособники, у некоторых припасённые флаги Украины
Arrow https://t.me/RVvoenkor/31615

10 novembar povlačenje pešadije iz Hersona
Так десант и пехота уходил по понтонам из Херсона 10 ноября
Arrow https://t.me/RVvoenkor/31606

Как ночью выходили последние подразделения российских войск через Днепр на позиции на левом берегу
Arrow https://t.me/RVvoenkor/31596

Под ударами HIMARS и БПЛА: Армия России ночью отразила атаки вражеских беспилотников и ракет во время отвода группировки войск на левый берег Днепра.
Arrow https://t.me/RVvoenkor/31600

Также в ходе завершения вывода войск уничтожен железнодорожный мост через Днепр, расположенный у Антоновского
Arrow https://t.me/RVvoenkor/31586

Momenat uništavanja Antonovskog mosta
Arrow https://t.me/RVvoenkor/31585

offline
  • Pridružio: 14 Jun 2022
  • Poruke: 1307

bojank

"A sta ako onaj ko ga vodi ne zivi u Rusiji?"

Претпостављам да постоје техничке могућности. Нисам стручан па само претпостављам. Али то није ни потребно.
Довољно је да се дискредитује. То бар није тешко.

offline
  • Pridružio: 13 Maj 2022
  • Poruke: 458

Napisano: 11 Nov 2022 14:37

Komentator ::
KINA , KOJA JE DO JUCE KOPIRALA NEKE RU VOJNE PROIZVODE (BEZ DOZVOLE),
PITA RU ZA DOZVOLU STANCANJA ...!?


Da. Neverovatno mi je da neko ne zna tako banalnu stvar. Rusija je do daljnjeg garant kineske bezbednosti. Kao što je SAD garant bezbednosti Evrope. Ako Britanija i Francuska povećaju broj nuklearnih bojevih glava sa 200-300 na 500, onda će i Kina dobiti priliku da učini isto. Ali o tome za sad odlučuju Moskva i Vašington.

Dopuna: 11 Nov 2022 14:45

SVO ili rat? Ruse je briga za nečije mišljenje o ovome isto onoliko koliko je Amere bilo briga šta ko misli o ''oružju za masovno uništenje''. Što se tiče hapšenja u Rusiji, koliko vidim stanovništvo se manje plaši da se izjasni nego recimo ovde u Španiji. Rusija je pri tom u ratu, a Španija ga nije videla decenijama, dalje od ratišta ne može biti (evropa), i ima samo 2 suseda od kojih je od jednog dele Pirineji. Propagandna tortura za mene neviđena. A pamtim mnogo za ovih 60 godina sa različitih prostora gde sam živeo.

offline
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1479

JOntra ::+ Denaya

Ne poklapaju se naravno. Sa jedne strane povlace se jer ne mogu logisticki odrzavati mostobran, a sa druge strane povukli 30k vojnika i toliko tehnike sto je opet velika logisticka operacija, jos kad uzmemo neprijateljske snage koje im disu u vrat...

Mislim da se zestoko promasuju procene broja Ruskih snaga na terenu. Kako se sve odvijalo, moja slobodna procena je da na desnoj strani Dnjepra nije bilo vise od 6-8 k vojnika ako i toliko. Sumnjam da je po celoj Ukraini ima i 20k i to pod pretpoatavkom da je glavnina u Zaporoskoj oblasti koju smatram za glavni cilj Ukrainske komande sve ovo vreme, naravno sa primarnim ciljem NE Energodar i okolinu.


Uffff napokon vas stigoh. Uz dosta preskočenih postova.

Ovaj citirani post je ono o čemu želim da pišem. I mislim da je JOntra na dobrom putu. Takođe Kunktator i Beowl imaju zanimljive poglede koji su vredni razmatranja. .

Prvo da ustanovimo zašto su Rusi doneli ovako radiklanu odluku. I šta je to uslovilo da je donesu. Neki pišu logistika, neki stanje na frontu, neki brojno stanje ljudstva itd.....

Prvo da krenemo od stanja na frontu. U ovih 9 meseci Rusi su osujetili svaku ofanzivu koju su Ukri pokretali. U poslenjih dva i po meseca držali su se odlično. Prvih mesec dana ofanzive, u Septembru odolevali su Ukro napadima na bilo kom delu mostobrana. I onda se nakon malo više od mesec dana,žestokih borbi, desio proboj kod Zolote Balke. Rusi su se relativno brzo i lako pregrupisali. Ukri nisu tad uništili ni zarobili neke jače Ruske snage. Rusi stabilizuju front i dalje se nastavlja poziciona borba,gde je svaki Ukro napad odbijen.Nije se mogla uočiti neka nestabilnost linija, nedostatak art.podrške ili manjak ljudstva, kao u periodu pre Ukro ofanzive kod Balakleje i Izjuma. Znači ništa nije ukazivalo da su Rusi u problemu.

Brojno stanje i logistika. Ovo dvoje mora da se gleda istovremeno. Ukri su delovanjem po mostovima,baržama i skladištima otežali logistiku. Ali ona je i dalje funkcionisala. Po nekim procena u trenutku započinjanja Ukro ofanzive krajem Augusta, u mostobranu je bilo cca 15-20k Ruskih vojnika. Vremenom su te procene narasle na cca 30k.
Sad ću sam sebe citirati i pokušati dati odgovor.

Denaya ::
Ukrainci do ovog trenutka 11.11. 12:00h su ušli u mnoga naselja. Meni ovo deluje previše brzo. Pod pojmom brzo, mislim na količinu efektive koje su Rusi po procenama imali tu. 30k vojnika, hiljade komada tehnike i opreme. A putevi ograničeni na par prelaza preko reke. Pa to su kilometarske kolone u izvlačenju.
Ovde se neke činjenice i dešavanje ne poklapaju. Nisu Ukrainci bez razloga bili skeptični do poslednjeg trenutka u Ruska najavljivanja povlačenja. Kad stignem sa čitanjem poslednjeg posta, napisat ću neko svoje viđenje.


Mesec dana traje evakuacija civilnog stanovništva. U pitanju su desetine hiljada ljudi. Sa ugroženom logistikom, ograničenim sredstima i mogučnostima Rusi u isto vreme vrše evakuaciju i snabdevanje svojih jedinica. Kako smo svedoci da Rusi veoma brzo napuštaju teritoriju nikako ne možemo pričati o cca 30k Ruskih vojnika. Povlačenje tolike vojske ne bi moglo nikako da se vrši ovim tempom. Neki logičan zaključak je da je Rusa mnogo manje.
Sad se nameće pitanje. Kad su Rusi smanjili svoj kontigent u mostobranu? Ili pitanje da li je ikad bilo toliko Rusa?

Sami Ukrainci su bili veoma skeptični kad je reč o Ruskom napuštanju Hersona. Najverovatniji razlozi su isti oni koji su mučili i mene. Kako misle izvući tolike ljude,tehniku i opremu? Niko nije primetio ranije izvalačenje Rusa. Jeste bilo nekih pisanja ali u pitanju su bile neke manje snage. Niko nije javljao o nekim pokretima većih snaga (ranga brigada ili bataljona). U današnje vreme sa svim skalamerijama NATO opreme to se moralo primetiti na tako uskom području. Gde se prelazi preko Dnjepra nadgledaju danonočno. Ako su Rusi uspeli prebaciti cca 20k vojnika sa desne na levu obalu Dnjepra a da ih NATO i Ukrainci ne snime, naklon do poda. To je takav logistički poduhvat da navodi na zaključak da onda ni logistika nije uzrok napuštanja . Ako su uspeli prebaciti toliko ljudi i tehnike, onda su ih isto tako mogli i snabdevati. Pogotovo sad kad je znatno manje civila u mostobranu.

Sad dolazimo do JOntrinog zaključka i mogu reći da se slažem sa njim. Samo mislim da je broj vojnika u mostobranu bio 10-15k. Znači 15k Ruskih vojnika je odolevalo onolikim Ukrainskim napadima. Sad sam ubeđen da su se počeli izvlačiti u prethodnih mesec dana. I to postepeno u manjim grupa tako da Ukri nisu ni primetili to izmeštanje jedinica. I svakim danom je na frontu bilo manje Rusa, koji su odolevali Ukro napadima poslednjih 15-ak dana.
Mislim da je Ukrainski skepticizam potkrepljen time da u poslednjih mesec dana nisu mogli napredovati nigde a nisu ni uočili neka veća prebacivanja sa desne obale na levu. Isto ono što sam i sam mislio do juče. Nije bilo nikakvih naznaka da se Rus povlači osim nekih oprečnih izjava. Tipa napuštamo,ne napuštamo, mi smo ovde došli i ostajemo itd....Kopanje rovova i pravljenje druge linije odbrane nije nikakav znak. Kopali su i kod Lisičanska pa napadaju na Artjomovsk.

Pa šte je onda razlog Ruskon napuštanja Hersona. Vojnički nisu bili ugroženi, mogli su povećati kontingent sa mobiliziranim tako da bi još bolje učvrstili svoje pozicije. Razlog koji je naveo Surovikin "neperspektivni pravac". Hmmmm uzeti sa rezervom. Ovo je veoma perspektivni pravac. Znači nešto drugo je u pitanju.

Sa vojničke tačke ovo je opravdani potez ali je opravdanje umotano u foliju. Sami Rusi furaju priču o 60k spremnih Ukra za ofanzivu. Ovo je već masa koja opasno ugrožava Ruskih 10-15k vojnika. Ako Rusi pošalju pojačanje u vidu dodatnih 10-15k ljudi onda nastaju problemi za njih. Kako problemi ako si brojno pojačao kontigent i dodatno učvrstio linije. LOGISTIKA. Propusna moć barži,skela i prelaza je bila dovoljna za 10-15k. Ali ne više ako kontigent naraste za duplo. A trenutne angažovane snage u mostobranu nisu dovoljne ako Ukrainac pokrene opštu ofanzivu na više pravaca sa ovih 60k vojnika.

Rezime. Trenutni kontigent može još neko vreme da drži mostobran ali u slučaju opšte ofanzive na više pravaca, može da poklekne. Zbog ograničavajuće propuse moći prelaza preko Dnjepra ne mogu ga pojačati. Tako da se ovakvo stanje može proglasiti "neperspektivnim".
Ovo je samo moje viđenje dešavanja.

offline
  • Pridružio: 20 Feb 2011
  • Poruke: 483

draganl ::Rusija je do daljnjeg garant kineske bezbednosti. Kao što je SAD garant bezbednosti Evrope.
Нешто не видех тамо почетком августа да је Русија одбила прелет Ненси Пелоси Тајвану, острву јелте, који Кина сматра својом територијом итд. итд...док смо сви сведоци да ниједан наш војник у складу са 1244 није распоређен на Космету у задње 23 године...

према томе, фактички суверенитет на терену је оно што је једино битно у било којој причи....чињеница а не теоретисање..

колико год горко звучало, изгледа да јастребови и даље добро држе цео свет за јајца...надам се да ће се то ускоро променити..

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 741 korisnika na forumu :: 29 registrovanih, 4 sakrivenih i 708 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Andrija357, babaroga, Bobrock1, bojanM84, bojcistv, cavatina, Duh sa sekirom, dulleo, Georgius, havoc995, ikan, Karla, kybonacci, Lieutenant, mercedesamg, mkorem, Panter, pein, Penzula, procesor, robertino, samsung, Sirius, solic, suton, tacija, Toper, šumar bk2