Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

4611

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

offline
  • Pridružio: 09 Sep 2014
  • Poruke: 1303

Jako bih voleo da znam koji je razlog sto mostovi nisu poruseni.Mnogo me to zanima,a mislim da pametan odgovor niko ne bi mogao da da.Van svake pameti je da dozvolis da ti se neprijatelj nesmetano naoruzava.

Док кијевски пропагандисти настоје да извуку максималан ефекат из ситуације око Херсона, украјински стручњаци долазе до парадоксалног закључка да је напуштање Херсона од стране руских трупа победа која се претвара у зло.

У ствари, „Битка за Херсон“ би могла да траје прилично дуго, привлачећи пажњу читавог украјинског друштва.

У исто време, могло се стално извештавати, додуше о врло малим, али редовним успесима. На пример, заузели су периферију села, подигли плаво-жуту заставу над шталом.
Тако би банкарство имало прилику да помери информативни нагласак са непожељних догађаја на трајне победе.

Херсонски фронт је био практично идеалан за ово.
С обзиром на то да су тамошње руске трупе могле дуго да се бране, због логистичких проблема, њихова могућност да пређу у контраофанзиву била би крајње ограничена.

На осталим секторима фронта све је много компликованије.
Тиме су на Старобелском правцу и у Донбасу могућности за офанзиву Оружаних снага Украјине практично исцрпљене.

На запорошком правцу Оружане снаге РФ имају много боље логистичке могућности.
У ствари, сада све иде ка смањењу интензитета непријатељстава. Није битно да ли је то у облику примирја, о чијој могућности пишу украјински ТГ канали, или само у тромом облику.

Али у сваком случају, „војни случај“ неминовно престаје да заузима читаво информационо поље, а у први план долазе сасвим други проблеми. Као што су енергија, грејање, социјални програми, проблеми инвалида, чији се број множи у аритметичкој прогресији.

Зе-канцеларија нема ни могућности ни средстава да реши ова питања. Очигледно је да ни Запад неће дати новац за решавање ових питања.

У позадини затишја биће тешко прикупити новац чак и за рат.
Можете, наравно, покушати да играте „нову Бучу“ у Херсону, након што су је заузеле нацистичке трупе, али нема много наде да ће то импресионирати и дозволити Западу да „муља за новац“.

Другим речима, Зеленски је сада суочен са питањем ,шта даље? И на то нема одговора.
https://t.me/SrbijaRusija/9636

Америчка извиђачка беспилотна летелица РК-4Б Глобал Хавк данас је летела веома близу Сочија
https://t.me/SrbijaRusija/9634

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 24 Nov 2021
  • Poruke: 2539

Napisano: 10 Nov 2022 16:50

Oslobodjeno gomila sela oko Hersona, ubrzo ce u sam Herson uci Ukrajinci, verovatno do sutra:



Dopuna: 10 Nov 2022 16:52

A kad se setimo da smo poredili Americku ofanzivu na Irak sa Ruskom u Ukrajini i kako ima jos vremena jer su Ameri Irak oslobadjali 4 nedelje :/

offline
  • Pridružio: 13 Jan 2012
  • Poruke: 2263

sad je vec jasnije da povlacenja stvarno ima.
ostavise im t90 Bebee Dol ...


offline
  • Karla 
  • Ugledni građanin
  • Pridružio: 04 Nov 2022
  • Poruke: 468

Rusi ako izgube u ovom ratu, za 10,15 godina očekujte Treći svetski rat. Kao što su Nemci namirisali krv posle poraza u Rusko-Japanskom ratu 1905 i nakon toga je usledio Prvi svetski rat, ista stvar će se i sada dogoditi.I ako je zapad video sve Ruske nedostatke ipak većina NATO vojski je blagi užas, sem Turaka i Poljaka i sad će da krene reorganizacija, a onog momenta kad budu mislili da su spremni eto nama rata preko nekog Američkog satelita i famoznog člana 5.
Posle svega od Rusa se sve može očekivati i ništa se ne može garantovati, tako da ako oni uspeju da sklope neko primirje, pre će to biti jer ukrajinski narod neće moći da izdrži bez struje i vode, a zima kreće, nego što će se završiti Ukrajinskim vojinim porazom, jer mislim da su Rusi sve svoje adute ispucali, više ne znam šta mogu da pogode unište, a da već nisu. Potcenili su Zapad i njihovo delovanje u Ukrajini i ako se ne izvuku iz ovog, poješće ih žive, ali to oni treba da misle, ne mi.

Što se fronta tiče Ukrajinci kažu da Rusi u Bahmutu nadiru i da je situacija sve teža. Pratimo dalje

offline
  • beowl  Male
  • Počasni građanin
  • Pridružio: 14 Sep 2009
  • Poruke: 911

bladesu ::Jako bih voleo da znam koji je razlog sto mostovi nisu poruseni.Mnogo me to zanima,a mislim da pametan odgovor niko ne bi mogao da da.Van svake pameti je da dozvolis da ti se neprijatelj nesmetano naoruzava.

Ja bih isto voleo da neko od kolega sa strategijskim poimanjem situacije (@denaya , @kuntaktor) ovo pojasni. Pošto je sada jasno da je leva obala Dnjepra apsolutni maksimum za Ruse i ti mostovi su potrebni samo Ukrajincima, zašto i dalje stoje? Imaće oni naravno opcije da prelaze Dnjepar i bez mostova, ako ništa drugo prebacivaće pojačanja na istok preko Kijeva, ali zašto ih ne usporiti? Moraju li da imaju baš najbržu moguću rutu otvorenu?

offline
  • Pridružio: 09 Sep 2014
  • Poruke: 1303

Na svu ovu muku sa Hersonom,sada molim Boga da se bar nesto pozitivno desi na drugom delu fronta npr da ociste skroz Marjinku ili osvajanje Bahmuta,Soledara,Ugledara,Bilo sta bi mi malo nervozu smirilo.

Чишћење Павловке. Преузето са дрона ОБТФ "Каскад"
https://t.me/boris_rozhin/69871

offline
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 32523

Sledeći prelazi preko Dnjepra su mostovi u Zaporožju i Dnjepropetrovsku. Mislim da se Herson ipak mogao braniti unatoč oštećenom mostu pa čak i sa nekoliko barži plus Kahovska brana. Dakle očigledno da je falilo ljudi da su poslali onih 20 000 dobrovoljaca mogli su lako potući ukre i raširiti mostobran tako da most bude van domašaja HIMARS/M270. Uostalom videli smo kad je zaškripilo na severu kako se dovlači tehnika helikopterima da se koliko toliko stabilizuje linija. Ukri su posle skoro dva meseca uzastopnih napada se istrišili mnogo ubijenih višestruko više ranjenih ne zaboravite da su transportovani u NATO zemlje na lečenje i gomila uništene tehnike. Dal je moguće da Rusi ponovo pređu na desnu stranu verovatno hoće li to tek treba da se vidi kad se stvore uslovi verovatno će preći samo da ne sruše antonovski most dovoljno da stave barijere na isti i ćao. Mislim da je taj mostobran bio najidealniji za uništavanje ukrajinske vojske tu su im mogli naneti žestok poraz na jugu u slučaju proboja ukro linija morali bi da povlače vojsku iz Donbasa i severa da krpe to al avaj šta je tu je odluka je donesena.
Nego dećki kad se izvuku verovatno će jedinice na odmor pa na popunu pa ponovo na front možda da se stisnu ukri sad na liniji Guljajpolje-Veliks Novoselka jer bi Rusi tu na jugu dobili dodatnih recimo 30 000 vojnika ako ne i više aktiviranjem ovog dela rasteretio bi se relativno blizu deo oko Ugledala i Marinke???
Denaja, Kuntaktor šta misli te o toj ideji???

offline
  • Neimar i savremeni farmer.
  • Pridružio: 24 Nov 2010
  • Poruke: 11683
  • Gde živiš: U sremu voljenome...

powSrb ::
@sremac983

Јеси променип мишљење о глупим бомбама, које је толико популарно било на теми о Сирији.

Русима треба авијација без и једне једине глупе бомбе. Требали су да штанцају навођена средства дан и ноћ док су оне глупаче крмаче бацали по Сирији.

Друга би се песма певала по линији фронта, да свака утврђена тачка Украјинаца добије крмачу од 500-1000 кила у метар.

Хвала богу има ових дронова зујалица на изволте.
Друго, авијација када открије зрачење циља, мора да јави команди па тамо неко да му јави да може да пуца, цео тај систем одлучивања је катастрофалан. Што доведе увек до тога да се радар на земљи угаси, док се тамо неки Рус скани да одобри дејство.

Украјинци су цео тај систем одлучивања доста децентризовали, те тако и брже дејствују.


Не нисам променио мишљење о глупим бомбама јер оне раде одличан посао било да је реч о Сирији било овде јер се и овде употребљавају, можда не као тамо али се употребљвају и фино то полива...Њена грешка није много већа од паметне бомбе...А и њих смо видели у повећем броју овде....

Проблем је што се овде машта да би једна америка уништила компелтну ПВО украјине за пар дана, што нажалост није тачно и не би било могуће, јер урки имају баш огроман борј ПВО система, како С300П/ПС тако и Бук али и других плус територија им је огромна па је и то отеажвајуаћа околност за пронаћи и уништити система ПВО који брани територију. Поготово што је писао милион пута од далеко стручнијих људи на теми да је БУК највећа главобоља за РУСЕ, јако жилав систем који и када ради сам изузетно је опасан у заседи, а урки нису неки тамо арапи да пад светле само тако...знају како смо ми то радили и то примењују...Иако су Руси уништили порпиличан борј ПВО система са противрадарским ракетама, они и даље имају порпиличан број оперативних ПВО система са фином даљином гађања, која у многоме неутралише Руску авијацију, која није намењена да ратује овако...јбг шта је ту је...

Што се тиче како ради то откријемо циљ, јавимо чекамо одлуку, мислим да грешиш и да се то не ради тако, већ да пилоти делују самостално, ако захвате неки циљ, гађају га...можда је тако било у првим данима рата, не верујем да касније то нису проенили, нису баш толики идиоти од душе начин на који употребљавају Су-34 потврђује да је ПВО јак и да није уништен иначе би он тукао из даљине...ПАЗи С300ПС иам домет до 100км, тачније нешти испод 100км за мете на висини од преко 6000м, а да би паметна бомба била јелте паметна она мора бити лансирана са велике висине, како би имала домет и како би се јелте на тај начин спречило дејство ПВО система по авијаицји...али оне и даље имају мизеран домет у односу на ракте С300 система,...

Даље, велики проблем са којим се Руси суочавају је потпуно нови начин ратовања, а то је уједно и проблем код украјинаца...а то су дронови...и једни и други их масовно употребљавају и отежавају операције...стим да су захваљујући модертнијим системима артиљерије украјицни у предости...ЦЕЗАР и њему слични са повећим дометом праве озбиљне проблеме Русима, који су због тога морали да повуку своју артиљерију дубље у територију коју су запосели и на тај начин не могу да бију по украјинској дубини....њима је потребна модерна артиљерија која туче по дубини без већих проблема, а не оно расипање на хиљде гранта, па дођеш у проблем око логистике...Ми смо слепарија били и остали али смо имали памет некада, а и сда па смо направили озбиљан арт систем НОРА Б52, који је међу 5 најбољих система у свету...Е то Русима треба, а они ено их праве МСТАс и даље...зајеби то, преорјентиши се на Коалицију па туци дубину а да те ови не могу дохватити....от када су урки добили ово западно оружје, руси су застали, код Изјума, а то је можда била и прекретница овог рата...а замисли са колико ће нафиловати ових система НАТО у примирју укре...а руси к оруси и даље порпављау БМП и модерниуј их, а на крају то испадне скупље него да су напавили нешто ново и модерно...

Једнина светла тачка су ови Ланцети...то је стварно искорак, али братац морају да их направе малко веће, занш оно 10-15кг бојева глава, па када пукне рецимо самохотку или транспортер да га отвори ко конзерву....е то је једино што је паметно направљено код њих и да вреди сваки динар, аније превише скуп....остале БПЛ су касниле и касне због ко зна чега, а то је кривица или ТОЦа и захтева, не војске или пак корупције и лоповлука...

offline
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 32523

Sledeći prelazi preko Dnjepra su mostovi u Zaporožju i Dnjepropetrovsku. Mislim da se Herson ipak mogao braniti unatoč oštećenom mostu pa čak i sa nekoliko barži plus Kahovska brana. Dakle očigledno da je falilo ljudi da su poslali onih 20 000 dobrovoljaca mogli su lako potući ukre i raširiti mostobran tako da most bude van domašaja HIMARS/M270. Uostalom videli smo kad je zaškripilo na severu kako se dovlači tehnika helikopterima da se koliko toliko stabilizuje linija. Ukri su posle skoro dva meseca uzastopnih napada se istrišili mnogo ubijenih višestruko više ranjenih ne zaboravite da su transportovani u NATO zemlje na lečenje i gomila uništene tehnike. Dal je moguće da Rusi ponovo pređu na desnu stranu verovatno hoće li to tek treba da se vidi kad se stvore uslovi verovatno će preći samo da ne sruše antonovski most dovoljno da stave barijere na isti i ćao. Mislim da je taj mostobran bio najidealniji za uništavanje ukrajinske vojske tu su im mogli naneti žestok poraz na jugu u slučaju proboja ukro linija morali bi da povlače vojsku iz Donbasa i severa da krpe to al avaj šta je tu je odluka je donesena.
Nego dećki kad se izvuku verovatno će jedinice na odmor pa na popunu pa ponovo na front možda da se stisnu ukri sad na liniji Guljajpolje-Veliks Novoselka jer bi Rusi tu na jugu dobili dodatnih recimo 30 000 vojnika ako ne i više aktiviranjem ovog dela rasteretio bi se relativno blizu deo oko Ugledala i Marinke???
Denaja, Kuntaktor šta misli te o toj ideji???

offline
  • powSrb 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 08 Mar 2015
  • Poruke: 9416

sremac983 ::
Што се тиче како ради то откријемо циљ, јавимо чекамо одлуку, мислим да грешиш и да се то не ради тако, већ да пилоти делују самостално, ако захвате неки циљ, гађају га...можда је тако било у првим данима рата, не верујем да касније то нису проенили, нису баш толики идиоти од душе начин на који употребљавају Су-34 потврђује да је ПВО јак и да није уништен иначе би он тукао из даљине...


Испада да је тако. Тако им је и за артиљерију било до пре који месец. Нађу циљ па јаве, па чекају да неко горе високо то одобри, па да се јави артиљерији да циља, па да пуцају.

Citat:VKS fighter aircrews interviewed in videos published by the Russian Defense Ministry (MoD) note that when they detect an emitter (for example, a Buk-M1 system's fire-control radar) while on patrol, they first report it to a command post & await authorization to launch an ARM.

For example, speaking in a recent Russian MoD video, one Su-35S pilot noted that "I noticed a radio-emitting target in the direction of the combat course, which I reported to the command post. After receiving permission to work I performed a missile launch on a ground target."

The need to request authorization from a command post is meant to reduce the likelihood of fratricide, but also lengthens the targeting process, thereby increasing the likelihood that Ukrainian SAM operators will cease emitting before a Russian fighter is able to launch


Цео низ овде - https://twitter.com/GuyPlopsky/status/1589640351564050432

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 866 korisnika na forumu :: 27 registrovanih, 3 sakrivenih i 836 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Atomski čoban, bojank, dragoljub11987, Džordžino, Georgius, goxin, Kubovac, kybonacci, loon123, m0nstrum_, mačković, Miškić, nenooo, Panter, sabros, sevenino, slonic_tonic, SR-3m, styg, t84dar, tubular, vaso1, Vatreni Zmaj, wolverined4, YugoSlav, zixmix, zlaya011