Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

4596

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

offline
  • Pridružio: 04 Mar 2022
  • Poruke: 2305
  • Gde živiš: Soncovka, DNR

Неко овде помену како је Суровикин још пре месец дана најавио "тешке одлуке" и како би то могло бити повлачење руских трупа са десне обале Дњепра у Херсонској и Николајевској области. Изгледа да је био у праву. И изгледа да је одлука донета још тад, само није обелодањена. За то време је вршена евакуација цивилног становништва и будућих одбрамбених положаја на левој обали Дњепра. Мислим да је намерно изабран овај период за повлачење, због распутице и мање опасности од гоњења од стране Украјинаца за време ње. Од цивила се повукао ко је хтео (Суровикин наводи 115 хиљада грађана са десне обале), ко није хтео, остао је.

Друга ствар на коју бих се осврнуо је Суровикиново навођење безперспективности овог правца. Дакле, чиста војна одлука, без обзира што је Херсон главни град федеративног субјекта Руске федерација. Овде су Путин и политички врх Русије прихватили аргумент војске и одлучили се за тежак избор. Ово наводим због константног кокодакања западних медија о томе како је Путин аутократа, како је ово Путинов рат итд. Ја све време тврдим да Путин и те како слуша своје сараднике и тек онда доноси коначне одлуке и да ништа у току СВО није некакав Путинов хир.

Даље, повлачење руских трупа са десне обале Дњепра, без да су у катастрофалној ситуацији пред сломом показује да се Руси и даље (или поново) држе принципа СВО. Они се повлаче да не би дошли у безизлазну ситуацију. Циљеви СВО могу бити остварени без присуства руских трупа на десној обали Дњепра у Херсонској и Николајевској области. Присуство руских трупа на овој територији више ничему не доприноси остваривању циљева СВО (опет она безпесперктивност коју је навео Суровикин). Ово није рат за територију, јер да јесте, Руси се не би повлачили са заузетих територија без борбе. Можда је и највећа грешка Руса у току СВО то што су се многима апетити повећали и на неки начин су одступили од циљева СВО. Можда је политички врх почео више да слуша војску. Видећемо.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 23 Maj 2014
  • Poruke: 1163

Wrangler ::Sjebase Rusi narod Hersona skroz, istjerase ih iz njihovih kuca, stanova i sta ce sad sa njima ?
Postadose izbjeglice bez krova nad glavom.
Vece smo mi budale sto uopste pratimo ovo sranje i samo se nerviramo.


Ne odgovaram zbog tebe, nego zbog ovih dvadesetak koji podrzavaju. Neko je vec gore napisao: "Nije Rusija Srbija."

Citat:Постановление Правительства РФ от 21 октября 2022 г. № 1876 "О реализации мероприятий по переселению жителей г. Херсона и правобережной части Херсонской области, вынужденно покинувших место постоянного проживания и прибывших в экстренном массовом порядке на территории иных субъектов Российской Федерации"
26 октября 2022
Правительство Российской Федерации постановляет:


1. Утвердить прилагаемые:

Правила предоставления субсидии из федерального бюджета в виде имущественного взноса Российской Федерации в имущество публично-правовой компании "Фонд развития территорий" в целях финансового обеспечения мероприятий по предоставлению единовременных выплат на обзаведение имуществом и государственных жилищных сертификатов жителям г. Херсона и правобережной части Херсонской области, вынужденно покинувшим место постоянного проживания и прибывшим в экстренном массовом порядке на территории иных субъектов Российской Федерации на постоянное место жительства;

Правила предоставления финансовой поддержки субъектам Российской Федерации в целях финансового обеспечения мероприятий по предоставлению единовременных выплат на обзаведение имуществом и государственных жилищных сертификатов жителям г. Херсона и правобережной части Херсонской области, вынужденно покинувшим место постоянного проживания и прибывшим в экстренном массовом порядке на территории иных субъектов Российской Федерации на постоянное место жительства.

2. Министерству строительства и жилищно-коммунального хозяйства Российской Федерации направить публично-правовой компании "Фонд развития территорий" в установленном порядке средства федерального бюджета в пределах лимитов бюджетных обязательств, доведенных в установленном порядке до Министерства строительства и жилищно-коммунального хозяйства Российской Федерации как получателя средств федерального бюджета, в качестве имущественного взноса Российской Федерации в имущество публично-правовой компании "Фонд развития территорий" на цели реализации мероприятий, предусмотренных настоящим постановлением.

3. Настоящее постановление вступает в силу со дня его подписания.

Председатель Правительства
Российской Федерации М. Мишустин
УТВЕРЖДЕНЫ
постановлением Правительства
Российской Федерации
от 21 октября 2022 г. № 1876

nastavak...


https://www.garant.ru/products/ipo/prime/doc/405436525/

Dakle, svi koji su se preselili dobiti ce finansijsku pomoc i imovinske sertifikate.

offline
  • Pridružio: 14 Mar 2017
  • Poruke: 2455

offline
  • Pridružio: 02 Avg 2008
  • Poruke: 6896

Aj opet. Sa ljudima koje imaju Rusi mogu da se ukopaju i trpe udarce da bi po forumu bili srećni, možda ovom potencijalnom varkom navuku Ukrajince u odsudnu bitku u Hersonu, gde im položaj odgovara i koju će ovi možda i morati da prihvate, ili da istrpe trenutačno, konsoliduju vojsku uz privremeno napuštanje teritorije i opštu protivofanzivu kad se stvore uslovi. Zato su Ukrajinci i zbunjeni. Nisu sigurni da li je varka ili im spremaju opšti napad na više frontova. Sa mobilizacijom imaju Rusi dosta ljudi i ovo sigurno nije bežanija već smišljena akcija.
Kakva? Videćemo.
Prosto, ni Ameri u Vijetnamu, ni Rusi ovde ne mogu da istovremeno vode rat kako treba da ga vode i da štite civilno stanovništvo/teritoriju. Kao kad bi Jusein Bolt bio poslat da trči na 100 m ali i da istovremeno čuva sestrinog malog. Ili jedno ili drugo. Ili može da pošalje bebisiterku da bi trčao. Ovde da povuku civile.
Rusi imaju milion propusta. Ali, počevši od onog velikog povlačenja vidimo smislenu kampanju.
Rat nije lep već užas, mnogo se strada, svaka greška se plaća glavom i narod će da strašno trpi. Zato je rat poslednja opcija. Samo u pričama je sve slavno. I mnogo će se ovde tek propatiti.

I da ponovim. Sve se rešava na jugu. Rat je započeo zbog juga. LNR i DNR su usput. Jedino ako bi preusmerili nekakav masovni udar ka glavnini Ukrajinskih snaga negde drugde. Što bi podrazumevalo grupisanja koja bi Zapad primetio.
Dok jug ne sme pasti jer pada Krim i čitava priča propada. A dotle je došlo sve i da Rusi izgube rat to je neka crvena linija gde bi i Zapad verovatno popustio. Tako da se prema tome treba ravnati. Rusi mogu hipotetički da napuste LNR i DNR ali za Herson će se ginuti. Zašto? Jer bez Krima Rusija je potpuno obuzdana i ograničena. Herson je kopnena veza. Strašno i užasno prema narodu ali da vratimo stvari u perspektivu. Tek će biti nerviranja po forumu.

offline
  • Pridružio: 14 Jun 2022
  • Poruke: 1307

Frunze
Војска је преузела руковођење операцијом. И по свему судећи одлуке војног врха неће оптерећивати политика.
И два велика критичара су подржала ову одлуку.
Војска је почела да ради све по пс-у. Праве утврђења на целој линији као и у дубини територије. Прво обезбеди своје положаје па онда размишљај о нападу.

offline
  • Pridružio: 08 Avg 2019
  • Poruke: 5374

@kairos

Jedno je tvoja kuća, a drugo montažna kuća tamo negdje. Nije to to.

offline
  • Pridružio: 11 Dec 2016
  • Poruke: 2599
  • Gde živiš: Beograd

Citat:Циљеви СВО могу бити остварени

А који су то циљеви, зна ли то ико више?

Прошли смо кроз једно 50 промена циљева од фебруара. И последњи, за који је деловало да је црвена линија - одбрана анексираних територија и освајање остатка под ВСУ контролом - се показао као неостварив циљ.

Када би Руси успели некако да поразе ВСУ на истоку, и освоје остатак Донбаса, па 'ајде, мада би и то у широј слици био тежак пораз. Али ситуација уопште не обећава. Биће срећни ако задрже и ово мало територије што им је остало.

Моје предвиђање је да ће Украјинци сад, са ослобођеним и релативно очуваним снагама, полако кренути у припрему за офанзиву на Мелитопољ и Бердјанск, да пресеку везу Крима са Русијом. Неће та офанзива наступити још, али можда око Нове године, Божића, тако нешто, кад буде тврд терен. А после, ко зна.

Стварно више не видим чему Руси могу да се надају у овом рату, а што ширу слику гледаш, то је веће црнило. И да замрзну конфликт на тренутним границама, шта онда? Пет година паузе током које ће Украјина прерасти у једну од најјачих војних сила Европе а Русија полако пропадати под тоталном блокадом Запада, поготово кад се, након престанка рата, смире цене нафте и гаса?

Руси мислим да нису свесни колико ће се Запад осилити у последици свега овога. Ако и дође до преговора, гледаће да Русију казне готово као што су Немачку 1919. - они предлози о враћању Донбаса и Крима и демилитаризована зона од 250км од граница Украјине уопште не делује нереално ако се ствари наставе у овом правцу.

Хтео сам вечерас доста тога да напишем о могућим будућим преговорима, након неких руских успеха, и о пар варијанти како би рат могао иоле позитивно да се заврши за Русе, али то све пада у воду сада.

offline
  • Pridružio: 28 Okt 2020
  • Poruke: 324

Surovkin je prvog dana kada je stupio na dužnost izjavio da će možda biti nekih odluka koje neće biti popularne. Iz ruskog vojnog ugla verovatno je ta desna obala najrizičnija i najteža za logistiku. Moguće da će težište borbe prebaciti na neki drugi pravac. Postoji mogućnost i da je klopka neka. U svakom slučaju radi se o nečem isplaniranom a ne o nekom paničnom begu, tako da nema potrebe za kuknjavom.

online
  • Pridružio: 26 Mar 2022
  • Poruke: 3042

TG-OTES ::Preuzeto sa TG kanala Colonelcassad,

Odgovor izvora u francuskoj vojnoj obavještajnoj službi: "Ne vjerujemo u povlačenje ruskih trupa iz Hersona, uprkos službenim izjavama o ovom pitanju - koje su jasno inscenirale povlačenje jedinica s položaja u selima (na LBS). Izgleda da masovna operacija prijevare (obmana) .

To smo prenijeli našim savjetnicima u ukrajinskim trupama."


Možda bi bilo bolje da ruje ne napuste sam grad Herson i da ga bar neko vrijeme brane. Jer tako bi ukrom bili velika glavobolja, koja bi vezivala dosta velike snage ukra. Slično kao je bilo u Mariopulju, obrnuto, da bi sada se branili ruje, pored toga ostane i neka šansa za odstupanje i pomoč atriljerije, BPL sa desnog brega. Tako bi se sprečilo, da se snage ukra oslobode prebrzo.

offline
  • Pridružio: 07 Feb 2015
  • Poruke: 141

sevenino ::Apotekar ::"Udarili Muski" . Bice kuca i okucnce bilo gde u Rusiji za one koji su izbegli, nije Rusija Srbija.

Aha, narast ce i ona noga srpskog veterana sto je prosio poslije rata(najpoznatija antiratna prica nase istorije) iskreno ne vjerujem da se bilo ko raduje izbjeglicama pogotovo onima koji su te kuce kao domaci za sebe bezecovali. Odnos dobivenog novog i napustenog starog Osma ofanziva legendarnog B. Copica govori najbolje ma gdje se nalazilo. U Bosni ima izraz MUHADZERI najboleje prevedeno nigdje prispjeli i najgore sto to i stotine godina poslije ostaje u predanju upisano. Odsjecen od korijena covjek je kao deblo, samo ceka ko ce ga negdje srezati.


Da, narasce i ona noga srpskog veterana sto je prosio. Sram da te bude. A reci cu ti i zasto treba da se stidis. Imam ja nekoliko amerikanaca i "francuza" (imam i prave i legionare, udomljene) kolega koji su bili ranjavani, a trojica i sa protezama, koji rade kao podizvodjaci. Ne sekiraj se, ko je odabrao nas zanat, zna da se nosi sa posedicama. A sto se tice kuce i okucnice, nije ukrajincima koji su otisli u rusiju strana ni kultura ni identitet. Bitno je da su zivi i zdravi, i da imaju ispred sebe pun radni vek. A ti crkni u svom strahu.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 826 korisnika na forumu :: 42 registrovanih, 6 sakrivenih i 778 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 8u47, A.R.Chafee.Jr., Andrija357, Apok, babaroga, Bane san, Bobrock1, BRATORIII, Dannyboy, Denaya, FileFinder, FOX, Georgius, hologram, ILGromovnik, Karla, Kubovac, kybonacci, ljubacv, Lošmi, M1los, maiden6657, Mihajlo, milenko crazy north, Mlav, mocnijogurt, Mravce, nemkea71, nick79, pein, rodoljub, sap, Sirius, slonic_tonic, Srle993, Steeeefan, theNedjeljko, trajkoni018, Trpe Grozni, VJ, VP6919, zillbg