Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

4599

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

offline
  • ja nesum radijo, ja sam neki veliki dr.mr.
  • Pridružio: 29 Jul 2014
  • Poruke: 4506


Aljosa u Moskvi
Nije 100% sa temom, ali desi mu se da lane o situaciji koju je nacuo

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Luka 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 14 Mar 2011
  • Poruke: 3042

Frunze ::Циљеви су обелодањени 24. фебруара и нису никад мењани.
Zapravo bilo je nekih nagoveštaja od strane ruskog vrha, u stilu ako se ne urazumite na kraju ćemo vam uzeti sve. Sad to što neki forumaši smatraju da oni treba da odlučuju o ruskim ciljevima, strategiji i taktici, to nije problem Rusije nego nesreća ovog foruma. Sumnjiva koincidencija, ovaj talas narikača se poklapa sa masovnim napadom "pravih novosađana" sa hrvatskih IP adresa na krajišnike zbog najave nekog koncerta u NS Confused

offline
  • Pridružio: 13 Mar 2022
  • Poruke: 288

Moramo da sagledamo jos jednu stvar, a to je egzodus Rusa iz Rusije. Po Novom Sadu ih je cudo, na sve strane ruski jezik, po prici i medijima i u bg je isti slucaj. Pritom su to vecinom najobrazovaniji i produktivniji deo ruskog drustva i Srbija nije najcenjenija destinacija za ruske izbeglice. Ovde je samo deo onih koji su otisli. To je veliki gubitak za svaku zemlju, ogroman. Rusiji treba mir i to pod hitno. Ako postoji nada da je Herson cena tog mira onda je gubitak istog jako mala cena i neophodna. Ostvarili su kopnenu vezu sa Krimom, sacuvali i malo prosirili Lugansk i Donjeck. Malo ali dovoljno za zaustavljanje rata i propadanja drustva.

offline
  • Pridružio: 11 Dec 2016
  • Poruke: 2613
  • Gde živiš: Beograd

Frunze ::

Shocked

И онда сутра Путина стрефи срчка


Колико год мрзео Путина, његова смрт у тренутној ситуацији била би армагедон за Русију. Колико год лош вођа био, и даље је некакав уједињујућ фактор на челу тог круга ''технократа''. Замисли само ниво самовоље и шерифовања разних губернатора у својим областима ако у Москви престане да постоји тај један чинилац релативне стабилности. Русија је огромна, и екстремно је лако децентрализовати је. Мислиш да се један Кадиров неће осилити тада? Или Дагестанци? Поготово у комбинацији са пораженом руском војском?

Русија нема будућност са Путином на њеном челу, али он мора да остане на власти барем док рат траје, и да обезбеди солидног и не превише очигледног наследника који ће преузети узде од њега, и током чије власти ће кренути постепено слабљење силовика и политизација аполитичног и пасивног руског друштва кроз враћање ''сата'' руске демократије на неку нпр. 2003.-2004. годину. То ће бити врло турбулентно време за Русију, али дугорочно може бити врло корисно. Али не сме да се деси сада.

Тако да - за Русију је најгори могући исход слом силовика сада. Други најгори исход је опстанак трулог система силовика и у долазећим деценијама.

offline
  • Neimar i savremeni farmer.
  • Pridružio: 24 Nov 2010
  • Poruke: 11683
  • Gde živiš: U sremu voljenome...

Спрдај се ти са мном али они ће тући подстанице које гурају воду у тим каналима, а то значи оправку истих, а пошто су укри орави ратници да извинеш на речнику заболе их патка за цивиле тући ће када јадници буду оправљали те централе...и тако у круг...

Па боме и немају ништа попут химарса...да имају па ваљда би враћали истом мером....заостају много у свему за западом и то се види у овом рату...поготово им је артиљерија нула што се тиче домета, а да не причам о савременом системима навигације исте...пази и даље је исто стање у наменској, ништа се ту није променило, јер нове савремене системе, тешко да ћемо видети уопште у овом рату када је реч о артиљерији, активној заштити тенкова и возила...па чак ни војска нема опричке нишане, или рефлексне не бутно ...а то није скупо ...па ни један АСЗ тенка, који је бар 20 пута јефтинији од цене тенка...

Било како било, можемо ми овде да дрвимо, али ово не иде уопште добро по русе на фронту и све је теже и теже...

offline
  • Pridružio: 14 Jun 2011
  • Poruke: 374

Apotekar ::sevenino ::Apotekar ::"Udarili Muski" . Bice kuca i okucnce bilo gde u Rusiji za one koji su izbegli, nije Rusija Srbija.

Aha, narast ce i ona noga srpskog veterana sto je prosio poslije rata(najpoznatija antiratna prica nase istorije) iskreno ne vjerujem da se bilo ko raduje izbjeglicama pogotovo onima koji su te kuce kao domaci za sebe bezecovali. Odnos dobivenog novog i napustenog starog Osma ofanziva legendarnog B. Copica govori najbolje ma gdje se nalazilo. U Bosni ima izraz MUHADZERI najboleje prevedeno nigdje prispjeli i najgore sto to i stotine godina poslije ostaje u predanju upisano. Odsjecen od korijena covjek je kao deblo, samo ceka ko ce ga negdje srezati.


Da, narasce i ona noga srpskog veterana sto je prosio. Sram da te bude. A reci cu ti i zasto treba da se stidis. Imam ja nekoliko amerikanaca i "francuza" (imam i prave i legionare, udomljene) kolega koji su bili ranjavani, a trojica i sa protezama, koji rade kao podizvodjaci. Ne sekiraj se, ko je odabrao nas zanat, zna da se nosi sa posedicama. A sto se tice kuce i okucnice, nije ukrajincima koji su otisli u rusiju strana ni kultura ni identitet. Bitno je da su zivi i zdravi, i da imaju ispred sebe pun radni vek. A ti crkni u svom strahu.

Aloooo usro si se vec ko grlica, za mene ne brini, vec sam obezbedio sve mnoguce rezervene polozaje sto svima i zelim, ali zar ne vidis udomljavanja tih veterana kao jednu zalost. Imam i ja par legionara kako ih zoves "francuza" i drago mi je da su su uspjeli sa se civilizuju i familiziraju sto je svakako uspjeh i to u cetvrtim zemljama. Cak i Bere jednog tog Francuza jedinog jugop borca pokreta otpora ali iz dsr je kod mene kao nasllijedje Ali biti izbjeglica nikom ne zelim pa bilo to kod Srba ili kod Rusa ili bilo kog drugog. Ne kapiras da je to isto bilo gdje. Sto se tice tog udomljavanja podsjetio bih te na najvisi domet tog "udomljavanja"koji su ucinili Bajernski Nijemci u Njemackoj slobodnoj drzavi Bajern koja je nakon drugog sv rata u spisak svojih nacionalnosti uvela i raseljene Sudeten Nijemce. Ako je takvo nesto jos neko ucinio , podsjeti me, a ako nisi znao zahvali se, ako sutra odes pred svetog Petra bit ces za nijansu pametniji i to zahvaljujuci bas meni. Ziv bio i uci da rat nikom ne donosi nista dobro. ....

offline
  • Pridružio: 20 Jun 2014
  • Poruke: 7956
  • Gde živiš: Zagreb

Ne vjerujem u tvrdnju da se Herson nije mogao braniti zbog logistike.
Moglo se napraviti više, npr. desetak pontonskih mostova koji bi se koristili naizmjenično za pojedinačna vozila i koji su se mogli konstantno reparirati. Tu i tamo bi neko vozilo bilo pogođeno, ali ogromna većina bi prošla.
Znam da je rijeka široka i da nemaju beskonačno pontona, ali mislim da bi toliko morali moći.
Volio bih da neko stručniji, Voja64 ili neko drugi kaže nešto o tome.

Artiljerija je mogla biti na lijevoj strani, dakle već si riješio ogroman dio logistike bez korištenja mosta.
Moglo se noću helikopterima dovoziti, nisko iznad rijeke, čime bi ih gađali sa 20 km?

Bilo je više nego dovoljno vremena da se stvore zalihe, da se pripreme položaji.

Nešto je drugo u pitanju.
Ako se to zaista i dogodi, najviše mislim da su propustili nekom pritisku Amerikanaca ili direktnoj prijetnji. Možda ima veze s dolaskom 101 brigade u Rumunjsku i najave da će biti raspoređeni u Odesi i direktno se uključiti u borbe. To je bilo najbliže koketiranje i blefiranje sa ww3, a ako to bude tako, izgleda da su Rusi prvi trepnuli.

offline
  • Pridružio: 30 Mar 2011
  • Poruke: 2682

Kaže Bajden da se Rusi povlače i iz Faludže. Totalni raspad Rusije. Sve napuštaju...
Arrow https://twitter.com/AZgeopolitics/status/1590482103363284993

offline
  • Pridružio: 04 Mar 2022
  • Poruke: 2331
  • Gde živiš: Soncovka, DNR

kokodakalo ::Moramo da sagledamo jos jednu stvar, a to je egzodus Rusa iz Rusije. Po Novom Sadu ih je cudo, na sve strane ruski jezik, po prici i medijima i u bg je isti slucaj. Pritom su to vecinom najobrazovaniji i produktivniji deo ruskog drustva i Srbija nije najcenjenija destinacija za ruske izbeglice. Ovde je samo deo onih koji su otisli. To je veliki gubitak za svaku zemlju, ogroman. Rusiji treba mir i to pod hitno. Ako postoji nada da je Herson cena tog mira onda je gubitak istog jako mala cena i neophodna. Ostvarili su kopnenu vezu sa Krimom, sacuvali i malo prosirili Lugansk i Donjeck. Malo ali dovoljno za zaustavljanje rata i propadanja drustva.

Живим у Београду, имао сам прилику да упознам доста Руса, пошто причам руски, чак сам се и кратко забављао са једном рускињом. Никакви најобразованији и најпродуктивнији део руског друштва то није. То су углавном ајтијевци, 30-35 година старости у просеку, многи од којих нису факултете завршили него су се сами учили и дошли до умећа у тим пословима. Уз њих, има и којекаквих перформера, уметника, доста људи који не знају шта ће са својим животима, понеког припадника ЛГБТ итд. Оно што сам приметио код већине је натпросечно ниска емоционална интелигенција, неспособност остваривања дубљег контакта - много већа него што сам приметио у самој Русији. Да, може се део приписати и томе што су у страној земљи и не знају сви енглески баш добро, али опет напомињем, комуницирао сам на руском са њима. Свакако, Русија може без њих, није то никакав крем њиховог друштва.

offline
  • Pridružio: 14 Jun 2022
  • Poruke: 1307

Стварно не разумем шта није јасно? Руси који долазе у Србију јесу људи из ИТ сектора који долазе у Србију да би и даље могли да раде. Ако се укину санкције вратиће се у Русију. Ништа чудно.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 777 korisnika na forumu :: 8 registrovanih, 1 sakriven i 768 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: goxin, M1los, MilosKop, Nemanja.M, nemkea71, simazr, wizzardone, yrraf