Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

4854

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

offline
  • Pridružio: 26 Mar 2022
  • Poruke: 3113

Napisano: 03 Dec 2022 22:46

https://twitter.com/copemuch/status/1599154106194481152

GP":Napad na Artjomovsk se nastavlja, oružane snage Ukrajine trpe strašne gubitke, nitko ne broji leševe, stotine ranjenika se prevoze s fronta"

Dopuna: 03 Dec 2022 22:53

slonic_tonic ::

selo je oko 1km od glavne ceste kroz Bahmut u smjeru sjever-jug, a oko 3km od centra Bahmuta.


https://mobile.twitter.com/Serem001/status/1599156351212851200

GP"ako Pidhorodne krene niz bakhmut je gotov. očekivao sam da će put na istok pasti na sjever ići zadnji. sjeverna ruta također sadrži željezničke veze koje se također koriste kao opskrbne rute. ovo bi bila velika katastrofa. Rusima bi trebao samo južni pritisak za opkoljavanje"

Ako selo padne Bahmut je game over. Izgleda da ukri polako gube dah. Gubici če odraditi svoje, bog zna kakve jedinice sada dolaze. Kao popuna.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
online
  • Pridružio: 20 Jun 2014
  • Poruke: 7986
  • Gde živiš: Zagreb

Bobrock1 ::
Ako selo padne Bahmut je game over. Izgleda da ukri polako gube dah. Gubici če odraditi svoje, bog zna kakve jedinice sada dolaze. Kao popuna.

ono što je sasvim sigurno je da Ukrajinci mogu zaboraviti komunikaciju prema sjeveru.

na istočnom rubu sela Pidgorodne nalazi se šumovito uzvišenje koje je samo 2.2 km udaljeno od sjevernog ulaza u grad, a na čitavih je 50m većoj nadmorskoj visini od njega i od Bahmuta općenito, tako da...



ovo je 3d pogled sa tog brežuljka, ne znam koliko se vidi ali Bahmut i cijeli prilaz sa sjevera je u dolini.




a ovo je isto to, samo 2D (sjever je desno dolje)

offline
  • Pridružio: 04 Mar 2022
  • Poruke: 2344
  • Gde živiš: Soncovka, DNR

Русини из Закарпатја ће изгледа највише настрадати у овом рату. Након огромне погибије Русина на херсонском фронту, сада прву линију у Артјомовску држе граничари из Чопа, ако је веровати вечерашњем обраћању Зеленског.

offline
  • Pridružio: 23 Avg 2022
  • Poruke: 201

Napisano: 04 Dec 2022 0:11

Izgleda da ce Decembar biti vrlo znacajan mjesec.

Globalno gledano, 5. Decembar stupa na snagu 60$ limit za rusku naftu. Vidjecemo reakcije trzista. To je velika bitka.

Lokalno, izgleda kao da obje strane pocinju velike ofanzive.

Do sredine Decembra bi trebali znati ko je isplivao.

Jedna ilustracija, sta bi mogao biti razlog za ovako zestoke borbe u Harkovu i Donbasu




Dopuna: 04 Dec 2022 0:20

Pevac ::

Da, uzeo si Rusiju i Ukrajinu kao najgore primere. Ali je takođe sproveo tranziciju mnogo gore nego Poljska ili Češka. Zato su tamo plate 2 i 3 puta veće nego u Belorusiji.
Na kraju, ljudima ume da se smuči kad ih jedan lik jaše 30 godina. A sad, vidim, priprema i sina na jahanje.


Ako je suditi po zadnjim izborima
https://en.wikipedia.org/wiki/2020_Belarusian_presidential_election

Oni bi da ih on jos "jase" (uups zaboravio sam, ukradeno, Gvido je pobijedio)

Narocito im je krivo kad vide, da bez problema mogu da spavaju u toploj kuci, jedu sta im je drago i tusiraju se svaki dan a ne kao u Ceskoj, Poljskoj, NJemackoj ...

offline
  • Pridružio: 11 Mar 2022
  • Poruke: 467

Izgleda su Ukrajinci danas žestoko potegli južno od Svatova i sudeći po izveštajima na Telegramu napadi su odbijeni uz ogromne Ukrajinske žrtve. Videćemo kakve će biti informacije sutra, i da li su se negde Ukrajinci uklinili.
Eno i Martjanov na današnjem videu tvrdi da je Ukrajinska vojska brojno prepolovljena, i da u DOnbasu ratuju čitave jedinice Poljaka.

Što se tiče Belorusije, samo par zapažanja.
Kada se uzmu u obzir troškovi života ( paritet kupovne moći ), plate u Belorusiji su 10% slabije od Slovačkih i 50% slabije od Poljskih i Čeških uz ogromnu razliku da Belorusija praktično ništa od velikih i srednjih preduzeća nije rasprodala, za razliku od Poljaka i Čeha kojima sutra Nemci i Anglo-Saksonski krimosi komotno mogu da stave katanac na državu.
Ako je "dobra tranzicija" da rasprodaš primarni i sekundarni ekonomski sektor zapadnim bankarskim kartelima, onda je ona u Belorusiji definitivno loše prošla.

Škodu u potpunosti drži VW grupa, samo plaćaju plate i doprinose, a sav kajmak odlazi za Nemačku, kao što je slučaj i sa apsolutno svim ostalim privatizovanim preduzećima.
Takođe imaju svega 32% duga u odnosu na BDP što je za EU prosek od 94% neverovatno malo.

Daleko su Belosrusi od fantastičnog, ali nisu ni toliko loši koliko bi se pretpostavilo po tim fantomskim dva puta manjim platama nego u Poljskoj i Češkoj.

offline
  • Pridružio: 30 Mar 2011
  • Poruke: 2682

Ne rade u Rusiji ispitivanje javnosti samo provladine organizacije.
Sumnjam da je u Rumuniji bilo nekih kao:
https://www.levada.ru/en/ratings/

offline
  • Pridružio: 18 Nov 2017
  • Poruke: 1447

Amerikanci su rasturili istok njihovim propagandom npr Hollywodom (svaki policajac ima Ferrari). I dandanas vode kampanju kako nam je bilo uzasno 80ih i kako nam je super danas. Npr novine u Sloveniji objavljuju kako su u SFRJ bile plate 7 maraka Smile. Sve da se opravda Brisel i Washington.
Pogledajmo koliko su zaduzene danas zemlje istocnog bloka. Rumunija ako se ne varam nije imala spoljnog duga 1989. Koliko je danas Hrvatski dug? Dug SFRJ? Sve je to Americka ekonomija beskrajnog zaduzivanja, stampanja para.
Mnogo ljudi koje ja znam a koji su otisli 2000ih preko bare mnogo bi bolje živelo kod kuce ali danas ne mogu vise da se vrate jer su razprodali sve da finansiraju kredite tamo.
A o demokraciji u zapadnimm zemljama..mozete da demonstrirate protiv Rusije, za gay pride ali protiv vlade nikako. Ljudima su blokirani računi znog demonstracija. Snimaju vas kamerama i vrse avtomatsko prepoznavanje lica (sa bazom digitalnih isprava) i posalju vam kazni kuci. Veliki brat? Napisete kritican clanak- ostanete bez posla i finansiranja časopisa. Pre je bila tabu tema korona i mere a danas je Rusija.
Treba otici i videti..tako treba ljude pustiti da idu iz Rusije i Belorusije da osete USA kao sto je sad nedavno osetio par iz Rusije koji je bezao od Putina...

offline
  • Pridružio: 19 Dec 2015
  • Poruke: 274

Izgleda da rusi i ukrajinci biju bitku sa vremenom.Ko će prvi popustiti pod naletom neprijatelja.Ukri kod Bahmuta ili Ruje oko Kremenaje.Jer napad snaga kijeva na chervonpopovku je samo faza u njihovom planu opkoljavanja kljucnog mesta za odbranu severnodonjecka i linija komunikacije duz puta svjatovo-kremenaja.

Evo sad mala rekapitulacija napada na bahmut i kako se ovaj uspeh kod pidhorodne moze objasniti.

1)Pre jedno dva-dva i po meseca ukri su oko bahmuta imali sledeci raspored ( navodim samo veće jedinice)
-93 br izmedju soledara i bahmuta
-58 br bahmut
-112To i 53 br juzno od bahmuta
-5 jurisni puk oko djerzinskog
-72 br koja je bila juzno kao i 112 i 53 je povucena na poziciju kod ugledara.

2)u pocetku su rusi forsirali prostor oko soledara i istocno od bahmuta (cuvena ulica P. Lumumbe) i time trosili 93 i 58 br.

3) Kad su ove dve jedinice bile zauzete krenuo je napad na jug.Osvajanje majorska je i bilo moguće kad su se 5 puk i teritorijalci istrosili.

4) krajem oktobra stize prvo pojacanje -62 br.To je novoformirana jedinica koja je bila prevashodno zaduzena za trening regruta.Sad gledajući dalji razvoj situacije zakljucuje se da su oni trebali imati samo jedan zadatak -odbrana jer za ofanzivne akcije nisu imali znanja ni resursa.

5) sredinom novembra na sever bahmuta stize 241 To iz pravca kijeva.U ovom trenutku je najverovatnije 93 br otisla blize soledaru gde su borbe zamrle da se odmore.

6)Kako se pritisak na jugu povećavao od kraja novembra pa sve do sad pristize veći broj ukrajinskih jedinica.

-na sever bahmuta 4 br nac garde
-juzno od bahmuta 24,30 br reguralne vojske
-oko djerzinska puk „demokratskih“ rusa i 1 br nac garde
-kod časov jara 125 To iz lvova.

Ps: Neka razmisljanja za kraj

Tri najduze stacionirane br (53,58,93) su najverovatnije bez ofanzivnih mogucnosti-posebno 53 i 58 br.One će ako i ostanu na frontu samo da slize za popunjavanje rupa.

Dolazak 24,30 br nagovestava da su pozicije na jugu za ukrajince vaznije nego severno od bahmuta.O visestrukim razlozima za to pisali su mnogi forumasi.Nije nemoguć ni porast kontranapada bas na tom pravcu.

Sa 241 to i 4 Ng br bas kod podhorodnog data je sansa rusima za prodor tuda.Te odbrambeno orijentisane jedinice slabijeg kvaliteta i jos pod zestokom artiljerijskom vatrom mogu popustiti i eto prodora .

Mora se istaći i sledeće kod ukrajinskog generalstaba.
a) do sad su pretezno dovodili pretezno defanziivne jedinice al generalno dosta mali broj jedinica dolazi iz pravca hersona.Dal ih zeza logistika il ih spremaju za napad negde drugde?
b)Ukri su uporni da se brane svud i po svaku cenu.Na potezu izmedju severska i bahmuta imaju bar 5-6 jedinica u to mix regularaca i teritorijalaca al nista nisu povlacili.Istina i tamo ih rusi pritiskaju malo po malo al brate da bar jednu br ne posalju tam gde im gori pod nogama.

Ako rusi hoće uspeh i da ekspoatisu ovu sansu kod bahmuta moraju se ovi severnije vezati pa eto i lepe prilike za neko opkoljavanje.

offline
  • Pridružio: 07 Nov 2013
  • Poruke: 5241

Napisano: 04 Dec 2022 9:15

slonic_tonic ::+ Bahmut

nekidan je na televiziji onaj vrsni analitičar i strateg Barić tumačio da Bahmut nema nikakav strateški značaj , ako ga usi uzmu da je to beznačajno . Poznavajući tog dupelisca i ljigavca sad sam siguran da je Bahmut gotova stvar i da rusi ulaze u njega za dan dva.

Dopuna: 04 Dec 2022 9:38

187 ::Zahvaljujem svima na pomoci i kolegi sto je poslao PM .Pozabavit cu se malo vise principom rada,naidjoh na dosta podataka.

Ne znam koliko je tesko napraviti ovakav minobacac i municiju ali definitvno treba i veci kalibar razvijati i ako vecim kalibrima maskirovka ne treba zbog mogucnosti da se gadja sa vece daljine ali treba manje trzaja definitivno.


ta cijev , komora izgaranja je kritična mora biti lagana radi stabiliteta projektila i vrlo čvrsta da izdrži tlak , to se radi od čelika u kom su više od 50 % legirni elementi, tako da mi nije jasno zašto se zove čelik Very Happy https://en.wikipedia.org/wiki/Maraging_steel

offline
  • Pridružio: 18 Nov 2017
  • Poruke: 1447

Ima li neko vise informacija o proizvodnji art. municije u Rusiji? Koji su jim kapaciteti? Ko je proizvodjacac? Nista pametno nisam nasao na netu a na zapadu kruze price da jim nedostaje municije i da zbog toga nema ofanzivnih akcija.
PS. Negde sam nasao info da postoji Krasnopol D sa glonassom..zna li neko nesto vise?

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 777 korisnika na forumu :: 37 registrovanih, 5 sakrivenih i 735 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Battlehammer, bigfoot, ccoogg123, Dežurni pod palubom, Djokislav, Džordžino, FOX, Georgius, Griffon vulture, ILGromovnik, Ilija Cvorovic, kybonacci, Leonov, lord sir giga, Lošmi, mercedesamg, MIg, nemkea71, NoOneEver Dreams, oldtimer, Panter, Parker, radoznao, slonic_tonic, Smajser, Smiljke, suton, Trpe Grozni, vathra, VJ, vladulns, wizzardone, wolf431, zeo, ZetaMan, zixmix