Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

5002

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

online
  • Pridružio: 31 Dec 2011
  • Poruke: 19098

Simon simonović ::Zašto pričamo o bataljonima?

Zato sto su od marta na ovamo najveci napadi koje smo videli bili na nivou mrsavoh bataljona.

Citat:
Ratuju dve najveće evropske vojske na frontu dugačkom preko 1000 kilometara, a govori se o nekakvim samostalnim bataljonima i taktičkim bataljonskim grupama...

1973., u A-I ratu je unisteno za 20 dana vise oklopnih vozila, aviona, artiljerijskih orudja itd nego ovde za 10 meseci. To mnogo govori o tempu operacija i na kojim nivoima se ratuje.

Citat:
Gde su divizije i korpusi... Prosto neverovatno


Nema toga, nije ovo SSSR vs NATO 1980ih.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
online
  • Pridružio: 20 Jun 2014
  • Poruke: 7856
  • Gde živiš: Zagreb

babaroga ::Sojgu: Vise od 250 hiljada pripadnika Ruskih oruzanih snaga steklo je borbeno iskustvo za vrijeme SVO

Eto sad znamo sa kojim snagama su ratovali

pa ne znamo iz ovoga. Valjda su se rotirali.

offline
  • Pridružio: 21 Okt 2020
  • Poruke: 869

^
Bojank
Pa to i kažem, na šta su spali... Pentagon je u februaru izneo podatak o 169 bataljona u aktivnom sastavu ruske Kopnene vojske.
A pred kraj hladnog rata su u aktivnom sastavu imali 200, al ne bataljona, nego divizija

Razumem i da je došlo do profesionalizacije vojske i do promene načina ratovanja, al da se baš toliko radikalno smanji broj vojnika, to je prosto neshvatljivo.
I dalje su ubedljivo najveća država na svetu sa najdužom kopnenom granicom, gde im je bila pamet da desetostruko smanje broj vojnika

offline
  • Pridružio: 09 Sep 2014
  • Poruke: 1296

Ако у целини узмемо говоре Путина и Шојгуа на колегијуму Министарства одбране Русије.

1. Рат са Западом у Украјини ће бити дуг. Курс ка остварењу циљева СВО се не мења. За званичну листу СВО мета, погледајте Путинов говор 24. фебруара (плус Херсонска и Запорошка област). Незванични циљеви се могу тумачити прилично широко.

2. Договора неће бити, јер Запад није спреман да призна права Русије на равноправне уговоре са њом. Нисмо се уклапали у „цивилизовани свет“. У реду.

3. Војска ће добити више ресурса – материјалних, финансијских, људских. Али без фанатизма, да не би поткопавали економију.
Концепт „пушке уместо путера“ није наш избор. Они ће покушати да нађу разумну равнотежу.
Следеће године војска ће добити много различитог наоружања, много више него 2021-2022. Биће и више дронова.

4. Прикривено се препознају разне грешке из предратног периода у погледу снабдијевања трупа, система мобилизације, ремонтних капацитета, потцјењивања улоге дронова и концепта вишедоменских операција. Критика недостатака сматра се пожељном.

5. Војску чека прилично значајна реформа, која је и последица разних недостатака откривених током СВО, и повећања претње од САД и НАТО-а. Суверенитет земље засниваће се на расту способности наше нуклеарне тријаде као јединог поузданог гаранта војно-политичког суверенитета.
https://t.me/SrbijaRusija/13368

offline
  • Pridružio: 27 Avg 2011
  • Poruke: 2981
  • Gde živiš: treći kamen od sunca

Simon simonović ::^
Bojank
Pa to i kažem, na šta su spali... Pentagon je u februaru izneo podatak o 169 bataljona u aktivnom sastavu ruske Kopnene vojske.
A pred kraj hladnog rata su u aktivnom sastavu imali 200, al ne bataljona, nego divizija

Razumem i da je došlo do profesionalizacije vojske i do promene načina ratovanja, al da se baš toliko radikalno smanji broj vojnika, to je prosto neshvatljivo.
I dalje su ubedljivo najveća država na svetu sa najdužom kopnenom granicom, gde im je bila pamet da desetostruko smanje broj vojnika


Можда се памет огледа у томе што су тих 200 дивизија поприлично исисали државну касу тако да се држава на крају распала а народ није имао шта да једе. Паметни уче на својим грешкама а сад ваља опет наћи ту равнотежу између економије и војске.

offline
  • Pridružio: 24 Nov 2021
  • Poruke: 2441

Napisano: 21 Dec 2022 17:50

Reports of Liga(Wagner) mercenaries being deployed near Krupeyki village in Belarus to stage a provocation on the border


Wagner u Belorusiji na granici ka Kijevu.

Dopuna: 21 Dec 2022 17:50

https://liveuamap.com/en/2022/21-december-reports-.....g-deployed

offline
  • Pridružio: 09 Sep 2014
  • Poruke: 1296

Украјинске оружане снаге изгубиле су више од 250 официра у Бахмуту за месец дана због тактике НАТО-а: детаљи

Од краја новембра, у јединицама Оружаних снага Украјине пребаченим у Бахмут, дошло је до експлозивног пораста погибије млађих и виших официра.

Како наводи Војна хроника, највећи губици међу командирима водова и чета забележени су у 57. моторизованој, 60. пешадијској, 46. аеромобилној и 59. моторизованој пешадијској бригади украјинске армије, које су стигле у Бахмут ради јачања одбране и јачања фронта.

Ове јединице се сматрају најспремнијим у украјинској војсци. Официри и војници ових бригада обучавани су на полигону Јаворовски, а обучавани су и у Немачкој у оквиру мисије ЈМТГ-У и пре почетка специјалне војне операције. Обуку су водили официри формација Војске САД и Националне гарде и инструктори из низа земаља НАТО-а.

Инструктори из Сједињених Држава су учили Оружане снаге Украјине како да се боре на великим удаљеностима и како да изводе јуришне формације у граду. Готово је немогуће извршити нападе у Бакхмуту, 95% времена се троши на организовање одбране. Украјинска војска не може да понуди сопствена тактичка решења, због чега команданти јединица праве грешке и шаљу људе у сигурну смрт.

Због нетачне процене потенцијалног непријатеља, за мање од месец дана губитак официра у свим јединицама украјинске војске у Бахмуту премашио је 250 људи. Због тактичких грешака, јединице обучене по стандардима НАТО-а у Немачкој су више пута упадале у заседе и покушавале да се сакрију у зградама које су претходно биле гађане топовима Гиацинт-С и Мста-Б калибра 152 мм.

Други узрок смрти од брзе артиљеријске ватре на отвореним површинама био је недостатак оклопних возила. Већина покушаја контранапада на положаје „оркестра“ у предграђу Бахмута изведена је без покрића тенкова и оклопних транспортера, а пешадијске јединице су достављене на бојно поље углавном у камионетима без оклопа.
https://t.me/SrbijaRusija/13374

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8370
  • Gde živiš: pecina stroga

Mhmm

Dakle, istorijski trenutak

Kompletna reforma vojske, a sudeci po najavljenim novim jedinicama koje ce da formiraju, i razlaz sa dosadasnjom doktrinom i povratak na staru tradicionalnu doktrinu.

Vracamo se vojsci armija i divizija. Cak ce vidim da prave i nove oklopne armije, sa sopstvenom frontovskom avijacijom.

Ovo cini mi se da najbolje potvrdjuje zasto SVO ide kako ide. Jednostavno, postojece formacije nisu bile u stanju da odgoovore potrebama ovog tipa ratovanja, prvenstveno zbog nedovoljne snage osnovnih jedinica, a u konacnici zbog nedovoljne mase i zilavosti manevarskih jedinica.

Najkrace, brigadu u napadu moze da zaustavi i iskasapi par grupa DTG dobro rasporedjenih i dobro vodjenih i podrzanih artiljerijom, diviziju malo teze. Armiju ne mozes zaustaviti bez bar dvije divizije da bacis na nju.

Nazad na matematiku.

Izgleda kunktator odnese dvaes maraka. Nece Rusi jos u napad.

offline
  • Pridružio: 29 Dec 2011
  • Poruke: 91

@fantom
Uzrok propasti SSSR leži u njegovoj unutrašnjoj strukturi. Iako su vojni rashodi bili ogromni, nizak standard je najvećim delom bio posledica lošeg ekonomskog modela. Što se tiče ruske vojske danas, novi budžet za sledeću godinu je jednostavno nedovoljan za vođenje rata. Eventualni poraz bi bio daleko skuplji kako za državu tako i za narod.

@babaroga
Nije u pitanju nedovoljan broj vojnika koliko nemogućnost ruskog vazduhoplovstva da poremeti snabdevanje i koncentraciju neprijateljskih snaga na linijama fronta.

online
  • Pridružio: 20 Jun 2014
  • Poruke: 7856
  • Gde živiš: Zagreb

^^
pa ako se bude čekalo na kompletnu reorganizaciju vojske, neće još godinama...
hm... nešto ne vjerujem u takav razvoj događaja, možda ovo samo malo zavaravaju protivnika.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 988 korisnika na forumu :: 34 registrovanih, 11 sakrivenih i 943 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: aleksmajstor, Andrija357, bojank, bufanje, darkangel, Dimitrise93, Georgius, ivan979, Kubovac, mackenzie, Magistar78, menges, mercedesamg, mihajlo.hrin, milanovic, moldway, nemkea71, nextyamb, opt1, pacika, royst33, Sirius, SlaKoj, slonic_tonic, solic, sombrero, srbijaiznadsvega, Srki94, tmanda323, Valter071, vladaa012, YU-UKI, Yugol33, Čivi