Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

5003

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

offline
  • Pridružio: 08 Dec 2011
  • Poruke: 1959
  • Gde živiš: Novi Travnik - ex Pucarevo

Živi bili pa vidjeli kada će se ova ruska reorganizacija sprovesti. Sve da je u najmirnijem periodu planirana potrebno je vrijeme (godine) da se ostvari, a sada je rat, pravi rat.

Optimizam budi bar činjenica da su ovim priznali da (kako kolega reče) ovakva struktura ne odgovara trenutnim izazovima, pred kojima je vojska RF.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 27 Avg 2011
  • Poruke: 3012
  • Gde živiš: treći kamen od sunca

Ма није све ни у математици тј.простој сили бројева. Ваља подићи квалитет опремљености, знатно убрзати ланац командовања и одлучивања, боље увезати ваздух и копно итд. Углавном биће да су ових дана и мјесеци добро ставили прст на чело и запитали се шта и како даље.

online
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1464

Pokušat ću u što kraćim crtama opisati zašto malo pa malo potenciram i spominjem Oskol akumulaciju. Mada biće teško sve to napisati u jednom postu. Verovatno ću nešto i da preskočim. Zašto mi je toliko zanimljiva i zbog čega mislim da Ukrainci nisu tu u baš povoljnom rasporedu za njih. Kako Ukrainci pokušavaju popraviti svoje pozicije i kakvu vezu Artjomovsk/Bahmut ima uopšte sa tim delom.Takođe da bi situacija i dešavanja bila jasnija moram povremeno u kratkim crtama da se vratim na dešavanja još iz Septembra i malo kasnije.

Na mapi ispod su crvenom bojom obeleženi mostovi preko Oskol jezera i reke. Crnom bojom su obeležena severna i južna vrata područja. Ovde mi nije najjasnija situacija za pojedine mostove, tako ako neko ima neke informacije o njima bio bih neizmerno zahvalan da podeli sa nama. Tako ćemo moći još jasnije sagledati situaciju oko Oskola i Svatova.


Posle Ukro ofanzive u Harkovskoj oblasti, Ukri su nastavili intenzivnije operaciju na Liman. Tad smo Kunktator i ja objašnjavali značaj tog grada za obe strane. Uporedo sa tom operacijom, Ukri su prešli Oskol reku kod Kupjanska i Dvorečja i uspostavili mostobrane. U tom trenutku Ukri su odškrinuli severna vrata. Dole na jugu su zauzimanjem mesta Oskol i daljim prodom ka Rubcima odškrinuli južna vrata. Situacija kod Limana na mapi ispod. Padom Limana Ukri otvaraju južna vrata, proširuju mostobran kod Kupjanska i ulaze u prostor uz akumulaciju. Verovatno su se nadali Izjumskom scenariju i lakim ovladavanjem područja Svatova, Severodonjecka pa možda i Starobelska. Na taj način bi opasno ugrozili i sam Luganjsk. Kako se to nije desilo, od tad pokušavaju na sve načine popraviti svoju situaciju u tom prostoru.



Ukri su više puta pokušavali proširiti mostobran kod Dvorečja bez uspeha. Štaviše Rusi su obuzdali taj mostobran i pritvorili severna vrata. Neko je davno primetio da je to jedini deo Harkovske oblasti koja je ostala pod Ruskom kontrolom. Takođe čini mi se da je to najpitomiji deo Oskol reke pogodan za pontonske mostove. Ne kažem da se u reonu Kupjanska ne mogu postaviti pontonci ali obala i deo oko nje nije ni približna kao deo severnije i oko Dvorečja.

Bez severnih vrata, sa pitanjem u kakvom su stanju mostovi preko Oskola, južna vrata ostaju kao najsigurnija komunikacija Ukrainaca. I upravo Ukri tu imaju skoncentrisanje najače snage u tom delu Oskolske akumulacije.



Već neko vreme severni deo je dosta miran što se tiče Ukro napada. Težište je na južnim vratima, odnosno pokušaju proširivanje operativne dubine i osiguravanje južnih vrata. Poslednji pokušaju su bili napadi na Černovopopovku. Ono što je zanimljivo Rusi su izgleda dobrano ojačali reon Dibrove. Baš one koja ih je dobrim delom koštala Limana. I sad dolazimo do Artjomovska, odnosno bolje reći Severska. Padom Artjomovska odbrojani su i dani Severska tako da je to povezano. U tom slučaju linija na tom delu bi se pomerila zapadno od Severska. To daje preduslove da Rusi spustite svoje levo krilo iz Dibrove do Jampola. Pošto sad imaju oslonac na svoje snage na tom levom boku. A već tad Rusi počinju da ugrožavaju Liman i južna vrata. Ukri upravo to pokušavaju osujetiti napadima severno od Kremine i poremetiti mogućnost povezivanja Ruskih bokova na S.Doncu. Na taj način bi dobrim delom osigurali južna vrata, ugrozili Rubežno i Severodonjeck. Takođe stvorili sebi preduslove za ofanzivne akcije ka Svatovu. Ukri za sad odolevaju u Belogorovci i ne dozvoljavaju spajanje Ruskih bokova iz Dibrove i Zolotarivke na reci.




U sledećem postu ću pisati malo o Ruskim mogućnostima na tom delu.

online
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8442
  • Gde živiš: pecina stroga

fantom_S ::Ма није све ни у математици тј.простој сили бројева.

Vjeruj mi, sve je u matematici kod ovakve vrste rata.

"Kod dvjesta orudja na kilometar fronta, niko ne pita za neprijatelja, samo idu i izvjestavaju dokle su stigli"

Marsal SSSR K.S. Moskalenko (inace rodom iz jednog sela kod Artemovska)

offline
  • Pridružio: 21 Okt 2020
  • Poruke: 883

fantom_S

SSSR je imao 10 puta više vojnika u aktivnoj kopnenoj vojsci nego Rusija na početku SVO. Dakle ne 2 ili 3, već 10 puta.
Što je mnogo, mnogo je...

Al dobro, bolje grešku ispraviti ikad nego nikad
Za pobedu u ovom ratu je potrebna žrtva, i to ozbiljna, ne može se živeti kao u predratno vreme
U ovakvim situacijama, dok se ne ostvari vojna pobeda, budžet treba da bude i po 10, 15 % bdp-a

online
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8442
  • Gde živiš: pecina stroga

slonic_tonic ::babaroga ::Sojgu: Vise od 250 hiljada pripadnika Ruskih oruzanih snaga steklo je borbeno iskustvo za vrijeme SVO

Eto sad znamo sa kojim snagama su ratovali

pa ne znamo iz ovoga. Valjda su se rotirali.


Znacaj ove cifre je da je to prva zvanicna potvrda broja Ruskih angazovanih snaga, sa najviseg nivoa. Dosad smo imali samo pretpostavke.

U pravu si, ne znamo iz ovoga, ali mozemo pretpostaviti koliko su maksimalno mogli da imaju. Uzmi u obzir da ovih 250 hiljada ukljucuje i mornaricu i avijaciju. I da je to total za deset mjeseci. Ako pretpostavimo rotacije, a moralo ih je biti, jer sa ovim intenzitetom dejstava ako se ne rotira jedinica postaje neupotrebljiva, znaci u zenitu operacija, period februar - april, kopnena komponenta maksimum 150 - 160 hiljada, kasnije 100 - 120. Moja procjena.

Uostalom sremac je jako dobro analizirao i stigao do jako slicnih brojki mnogo prije nego sto smo dobili ovu cifru.

offline
  • Neimar i savremeni farmer.
  • Pridružio: 24 Nov 2010
  • Poruke: 11683
  • Gde živiš: U sremu voljenome...

Simon simonović ::

SSSR je imao 10 puta više vojnika u aktivnoj kopnenoj vojsci nego Rusija na početku SVO. Dakle ne 2 ili 3, već 10 puta.
Što je mnogo, mnogo je...

Al dobro, bolje grešku ispraviti ikad nego nikad
Za pobedu u ovom ratu je potrebna žrtva, i to ozbiljna, ne može se živeti kao u predratno vreme
U ovakvim situacijama, dok se ne ostvari vojna pobeda, budžet treba da bude i po 10, 15 % bdp-a



Ово није уопште тачно. СССР је када је имао око 5,9 милиона војника тoком 1989. године највише имао близу 2 милиона војника КоВа...што је 5 пута више него ли Русија са почетка СВО, а не 10 као што ти велиш, јер је КоВ РФ тренутно око 450 хиљада војника, од тога око ~130 хиљада су профи војници....можда која хиљда више....

offline
  • Neimar i savremeni farmer.
  • Pridružio: 24 Nov 2010
  • Poruke: 11683
  • Gde živiš: U sremu voljenome...

Да додам и да у СВО учествују сви родови војске РФ, тако да је број пешадије много већи, јер се поједине јединице уопште не убрајају у КоВ, као што је ВДВ који припада РВ, даље морнаричка пешадија која припада Морнарици...

offline
  • Pridružio: 21 Okt 2020
  • Poruke: 883

^
Ne znam odakle podatak da je Rusija imala 450 000 vojnika u KOV-u. Pritom ne računam VDV i marince, niti pomoćno i logističko ljudstvo. Bez toga Ruska Kopnena vojska na početku SVO je 280-300 000

online
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8442
  • Gde živiš: pecina stroga

Moram jos ovo i necu vise

Artiljerijska municija koju ce Bajden danas da uruci Zelenskom

Citat:Military assistance under the USAI program for $850 million:
▪️45,000 152mm artillery shells;
▪️20,000 122mm artillery shells;
▪️50,000 122-mm rockets for BM-21 "Grad" systems;
▪️100,000 125 mm tank ammunition;


Sovjetske norme za "vatreni talas" koji se koristi kod proboja utvrdjenog fronta

Citat:Огневой вал (ОгВ) – сплошная огневая завеса, создаваемая на одном (одинарный огневой вал) или одновременно на двух (двойной огневой вал) рубежах перед фронтом своих атакующих войск, последовательно переносимая в глубину по мере их продвижения.

Citat:Нетрудно подсчитать, что на каждую тысячу метров при одинарном ОгВ требуется 40 орудий, а при двойном ОгВ – 60 орудий. Как правило, прорыв обороны противника планируют на участке 4 километра по фронту (это минимум). Это потребует сосредоточений артиллерии в количестве 160-240 орудий. С расходом 6400/9600 снарядов в минуту.

Исходя из нормы 25 метров на орудие, получаем при ширине участка прорыва 4 километра число 480-640-800 орудий (рубежей 3, 4 или 5). И расход снарядов 19200-32000 в минуту.


Pa i vidi koja je tu matematika

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1032 korisnika na forumu :: 49 registrovanih, 4 sakrivenih i 979 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 9k38, _Rade, Areal84, Atomski čoban, babaroga, bankulen, Bobrock1, Bokiboks, comi_pfc, darkangel, Denaya, Dimitrije Paunovic, djboj, Djokislav, Dorcolac, FOX, ginjica, Herman Terrance Aubrey, Insan, jaeger, Karla, kolle.the.kid, krkalon, kunktator, Lošmi, Luka Blažević, M1los, madza, mercedesamg, Mi lao shu, milenko crazy north, Mixelotti, nenad81, pacika, Parker, randja26, RJ, Rogan33, S2M, samsung, sasa87, slonic_tonic, Smiljke, Srky Boy, Srle993, torivoje, VJ, vladaa012, zodiac94