Ručni Protivoklopni Raketni Bacači

16

Ručni Protivoklopni Raketni Bacači

offline
 • Pridružio: 05 Jul 2008
 • Poruke: 2294

sebab ::@Diemaco

hvala za ispravku...
Nema na cemu Sebab. Citiracu samu sebe da razjasnimo do kraja. Vec sam pojasnila DEVIJATOR u temi "MUNICIJA-vrste, nacini obiljezavanja i kalibri".

http://www.mycity-military.com/Kopnena-vojska/MUNI.....tml#811469


Citat:To je DEVIJATOR. Devijator je narocito oblikovano explozivno punjenje a kao takvo je sastavni deo explozivnog kumulativnog punjenja kod kumulativne rakete 64 mm M-80 "Zolja". Smesten ja iza glavnog explozivnog punjenja i u njemu lezi detonatorsko punjenje upaljaca UT PE M-80 SP (skraceno od Udarno Trenutni Piezo-Elektricni Samolikvidator Pirotehnicki). Dakle, devijator je masa explozivnog punjenja formirana u obliku polulopte cija je ravna strana okrenuta ka kumulativnom levku (umetnuta u zadnji deo glavnog explozivnog punjenja) a u zadnju poluloptastu stranu devijatora umetnuto je detonatorsko punjenje. Namena devijatora je da posluzi kao pojacnik detonatora (spona) i ,sto je veoma vazno, da prilikom vlastite detonacije (inicirane detonatorom, razume se) pravilno usmeri detonacioni talas prema kumulativnom levku te ga ravnomerno rasporedi u cilju sto pravilnijeg i ravnomernijeg iniciranja & detonacije glavnog eksplozivnog kumulativnog punjenja.

Dakle inicijalni lanac zapocinje udarom rakete M-80 64mm u recimo plocu tenka. Piezo generator na vrhu je izvor elektricne energije. U njemu se nalazi piezo-elemenat (kristalasta struktura narocitih svojstava koja pod odredjenim pritiskom oslobadja elektricni impuls). Namena piezo - generatora je da stvori kratkotrajni strujni impuls veoma visokog napona koji se polom plus preko balisticke kape a polom minus preko kontaktne kape i kumulativnog levka izradjenog od elektrolitickog bakra prenosi do kontaktnog siljka upaljaca UT PE M-80 SP. Posto je upaljac vec armiran, strujni impuls dovodi do detonacije detonatora (to je poseban ciklus) - on potom izaziva detonaciju devijatora i oni prakticno istovremeno, pravilno i ravnomerno iniciraju detonaciju glavnog kumulativnog eksplozivnog punjenja.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • sebab 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 19 Dec 2007
 • Poruke: 4306

Mare_m76 ::sebab

fakat je,to valjda ne sporis da se procentualno gledano vecina borbi desava van gradova.

rusi nisu napravili rpg-32 za sebe, a rpg-28 jesu uveli u naoruzanje,ali ne kao zamenu za rpg-29,vec kao alternativu. negde je bolje koristiti rpg-28,negde rpg-29. ja se stim slazem, ali ne da ce sada ta sredstva izbaciti iz upotrebe 29ku,jer to prosto nije tacno.

onda kada ti treba lako oruzje,jednokratno,za borbu na malim daljinama ti ces uzeti strsljen. ali kada ti treba precizno oruzje,posebno u defanzivnim zadacima,ti ces sigurno uzeti rpg-29. cak i u gradu,ponavljam svaka ulica je duza od 200m,o bulevaru da ne pricam. A vecina gradksih borbi nisu koncipirane da ti uzmes neko sredstvo i krenes u napad,vec naprotiv da negde utvrdjen cekas,tu je preciznije oruzje veceg dometa bolje. Pogledaj 99 i nasu liniju na pastriku, sta bi tamo mogao da uradis sa strsljenom ? koga bi ti mogao na onoj cistini da docekas na 200m ? dakle samo je razlika od slucaja do slucaja,oba oruzja imaju svoje prednosti.

Dopuna: 14 Apr 2009 15:19

sebab ::
ja sam govorio o koncepciji bacaca. evo primera - panzerfaust 3 sa novim nisanom ima domet od 600 m, vise od rpg-29, a koristi koncepciju starog panzerfausta, tj. rpg-7.

za domete preko 300 m, bez obzira na sve, vodjene rakete su mnogo bolje, jer tenk moze i da se krece, je li? dakle, eryx.


malo ce biti duze ,ali procitaj bitno je

budi izuzetno oprezan sa takvim podacima, koristi samo logiku kao sto je sada ja koristim,jer praksu sa p-3 nemam.ali ja ti ovako napamet garantujem da je osa mnogo preciznija od p-3. Dakle nigde se ne kaze da p-3 ima efektivan domet 600m,vec se pomesaju babe i zabe, kaze se da novi nisan (dakle bez ikakvih modifikacija na oruzju) koji je postavljen na njega ima mogucnost da se dejstvuje na ciljeve do 600m , a onda se taj nisanski domet prokrijumcari kao efektivni. Po toj logici m-76 ima efektivni domet 1200m ,sto nije tacno,mada nisan ti daje mogucnost da gadjas na 1200m,ali neces pogoditi. tako i ovde...taj nisan se stavlja iz drugih razloga,da ti koliko toliko pomogne kada gadjas na tim daljinama.
raketa iz p-3 sigurno nema veci maximalni domet od 900m,a oce da kazu da je precizan do 600m ? :-) isto je i sa rpg-7. e sad da se vratimo osi, osa ima nisanski domet oko 1500m ,maximalni oko 2km,a precizan je do 350m ili 600m (prvo se zapravo misli na tela u pokretu,a drugo na stacionarne mete) ali uopste nije retkost da se nesto gadja na 1500m,mada neprecizno,jer otprilike gledajuci kroz optiku podignes iznad mete. vidis grupu ljudi,daljina preko 1km, naravno da ces gadjati medju njih... inace rpg-29 bi trebao da je precizniji od ose,duza cev,veca brzina zrna,veca preciznost. osa izlece sa oko 250m/s, koja je brzina p-3 ? vise od 2x manje. to ti sve govori o preciznosti,posebno kada se gadja nesto u pokretu,a i uopsteno.

i jos nesto,bar po izgledu,mislim da je p-3 daleko skuplji od rpg-7,a i od rpg-29.

naravno da su vodjene rakete tata preko 300m,ali kada se gadja nevodjenim sredstvima trik je u necemu drugom, dase postavis tako da tenk ide pravo na tebe,jer onda je isto kao da gadjas metu koja se ne krece,ali to znaju i iskusni tenkisti :-)sto se ratova tice, ne mozes da sudis na osnovu kosova i gradjanskih ratova u jugi. pogledaj ceceniju, irak i liban. ili, pogledaj bilo koji rat gde je teren ispresecan. mnogo mesta za zasede i dejstvo iz blizine. licno, ne mogu da zamislim da sa rpg-29 pogodis tenk sa 500 m, ipak je to jako daleko. nije jednostavno ni sa puskom pogoditi metu dimenzija recimo 2x2 m sa 500 m, a kamoli sa granatom rpg-29 tenk, cija je frontalna projecija malo veca od toga. bez razmisljanja, daleko bolja alternativa su rakete, sto nas vraca na pocetak diskusije.

nisu ludi da izbace rpg-29 koji se odlicno pokazao u razlicitim ratovima. ali, cinjenica je da nisu napravili naslednika rpg-29, vec rpg-27, a upravo je to rpg-28.

domet panzerfausta 3 je dat kao efektivni, dakle, 600 m. to je postignuto savrmeenijim nisanom. o ceni panzerfausta ne mozes da sudis po njegovom izgledu. ako ces uzeti verziju sa tim novim nisanom, ta jeste verovatno skuplja. ali, i rpg-7 je jeftiniji od rpg-29, doduse ima upola manji efikasni domet, ali sa pg-7vr identicnu probojnost i kladim se da je popularniji jer je jeftiniji, jednostavniji za upotrebu, brze mozes da zbrises i mozes lakse da ga smestis u bilo koji gepek ili zadnje sediste automobila, bez rasklapanja i gubljenja vremena.

pogledaj berlinsku operaciju - nemci su koristili panzerfauste sa velikim uspehom, a dometi su im 30, 50, 150 m. a berlin nije da je bez bulevara jeli? dalje, tesko da ces gadjati tenk spreda, jer svako normalan ce izbeci da se namesti ispred njega. daleko je uspesnije dejstvo sa boka ili od gore, gde se gadja tanji oklop i dejstvo je neuproedivo uspesnije.offline
 • Pridružio: 20 Sep 2008
 • Poruke: 776

sebab ::

licno, ne mogu da zamislim da sa rpg-29 pogodis tenk sa 500 m, ipak je to jako daleko. nije jednostavno ni sa puskom pogoditi metu dimenzija recimo 2x2 m sa 500 m, a kamoli sa granatom rpg-29 tenk, cija je frontalna projecija malo veca od toga. bez razmisljanja, daleko bolja alternativa su rakete, sto nas vraca na pocetak diskusije..

nista to nije sporno,sa 500m imas male sanse da pogodis tenk. ali nije isto da li nesto mozes pogoditi na 200-400m, razlika je ozbiljno velika. cak i da imas kakvu takvu sansu da ga uopste gadjas na vecim daljinama,je kvalitet sam za sebe.
sebab ::
nisu ludi da izbace rpg-29 koji se odlicno pokazao u razlicitim ratovima. ali, cinjenica je da nisu napravili naslednika rpg-29, vec rpg-27, a upravo je to rpg-28.


zasto bi pravili naslednika ? oni ce kada za to dodje vreme eventualno napraviti projektil vece probojnosti,jer sada kako stvari stoje,nema tu sta mnogo da se na rpg-29 menja.
sebab ::
domet panzerfausta 3 je dat kao efektivni, dakle, 600 m. to je postignuto savrmeenijim nisanom..


dat jeste kao efektivni,ali pogresno. dzaba njemu nisan,kada se putanja projektila uopste ne moze predvideti. evo podataka, dakle projektil se kroz kompletnu duzinu cevi rpg-29 stabilizuje,time je precizniji (staro pravilo,duza cev, veca preciznost) rpg-7 ili p-3 ispaljuju minu sa ''vrha cevi'' time ona mora biti manje precizna, pocetna brzina projektila iz rpg-29 je 260m/s , a p-3 115m/s (veca brzina,veca preciznost,takodje jedno od osnovnih pravila, a da ne pominjemo koja je razlika gadjati cilj u pokretu) i na kraju, brisan domet za rpg-29 je preko 2000m, a p-3 oko 900m (tada se raketa sama aktivira,je inace,mozda ne bi uopste eksplodirala zbog male brzine)

1.dakle preciznost je kvalitet oruzja konstrukcije tipa osa,rpg-29
2. a kvalitet oruzja tipa p-3 i rpg-7 je jednostavnost,manji gabariti,mogucnost da jedan covek sam opsluzuje oruzje,lakse i brze punjenje,i na kraju mogucnost da se menja kalibar projektila bez menjanja osnove.

sebab ::
. ali, i rpg-7 je jeftiniji od rpg-29, doduse ima upola manji efikasni domet, ali sa pg-7vr identicnu probojnost i kladim se da je popularniji jer je jeftiniji, jednostavniji za upotrebu, brze mozes da zbrises i mozes lakse da ga smestis u bilo koji gepek ili zadnje sediste automobila, bez rasklapanja i gubljenja vremena...


ima mnogo manje od upola manji efikasan domet,vec sam ti rekao sa osom,ili rpg-29 ti imas mogucnost i da gadjas nesto na 1500m+ ali vrlo neprecizno,ali mogucnost postoji,i cesto se to i radi. ali upravo to sto kazes za rpg-7 je i njegova prednost,slazem se,ali nemoj da pocnemo da tvrdimo da rpg-7 ,ili p-3 mogu biti precizni kao oruzja konstrukcije osa,ili rpg-29

sebab ::
pogledaj berlinsku operaciju - nemci su koristili panzerfauste sa velikim uspehom, a dometi su im 30, 50, 150 m. a berlin nije da je bez bulevara jeli? dalje, tesko da ces gadjati tenk spreda, jer svako normalan ce izbeci da se namesti ispred njega. daleko je uspesnije dejstvo sa boka ili od gore, gde se gadja tanji oklop i dejstvo je neuproedivo uspesnije.


dali bi imali jos vise uspeha da im oruzje ima domet 400m ? :-)
u sustini se slazemo... samo sam hteo da isteram na cistinu to da oruzja kao p-3,i rpg-7, imaju mnogo manji domet,i mnogo su manje precizna,a ono u cemu su bolja si sam naveo.

offline
 • sebab 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 19 Dec 2007
 • Poruke: 4306

ako hoces vecu probojnost, hipoteticki naslednik rpg-29 mora da dobije veci precnik bojeve glave, sto iz postojeceg rpg-29 ne moze da se ispali. dakle, potrebno je jos vece i teze oruzje, sto je neprihvatljivo jer je ves i on prilicno velik i tezak. to je bila poenta sto sam rekao da je u pitanju corsokak same koncepcije rucnih po sredstava.

projektil sa panzerfaust 3 ima max brzinu 220 m/s, dakle, nije toliko daleko. osim brzine i drugi faktori uticu na preciznost, recimo nisanski sistem. dynarange nisan na panzerfaustu 3:

Aiming/Firing Device

The regular firing platform has a purely optical sight, weighting 2.3 kg. All ranges listed in the article are for the optical sight. A new sight called DYNARANGE is currently being procured as part of the German Infantryman of the Future project. Essentially this is a computer controlled aiming sight with range finder. It is meant to cope with the fact that some soldiers have a hard time handling the regular sight, as its scope is quite complex to the untrained eye. Also, DYNARANGE increases the weapon's effective range to 600m against moving and stationary targets. DYNARANGE is already in service with the Royal Netherlands Marine Corps.[3]

ponavljam, za krajnje domete rpg-29, tj. 500 m, neuporedivo su efikasnije rakete kao eryx ili bumbar. jesu i skuplje, ali imaju i vecu probojnost, lanser se baca, a ostaje nisan od 4,5 kg, sa kojim operater moze lakse da zbrise...

sto se tice dometa, naveo sam probleme gadjanja u gradu. ponovo - ako gadjas spreda, problem je sto bg nema dovoljnu probojnu moc za najsavremenije tenkove. jedino imas 100 % sanse sa boka ili od gore, gde dometi od 500 m jednostavno nisu potrebni u gradu.

offline
 • Pridružio: 20 Sep 2008
 • Poruke: 776

sebab

ok, oces reci,da tamo negde u buducnosti, koncepciski oruzja kao rpg-29 nece moci da imaju dovoljnu probojnost,a da ne postanu previse robusna.ok,ali za sada ''piju vodu''. a mislim da ce se sa tehnoloskim razvojem,razvijati i rakete sve vece probojne moci,a istog kalibra,kao sto je to bio slucaj i do sada,a postajace i sve lakse,tako da videcemo sta ce se desiti.

sacekaj ,necemo gledati max brzinu,gledamo brzinu prilikom izlaska iz cevi,a to je oko 110m/s za p-3, i 260m/s za rps-29 ?

ne sumnjivo da mu takav nisan daje vecu preciznost, ali kada bi nesto slicno (ali to se ne radi zbog cene) ugradio na neko oruzje koncepciski slicno osi,rpg-29, dobio bi daleko vecu preciznost,jer su to sama po sebi preciznija oruzja,rekli smo ve zasto (pocetna brzina,duzina cevi gde se projektil stabilizuje)a podseticu te ,da jedna vremesna osa, ima efektivni domet od 600m,sa svojim skromnim nisanom, u stacionarne objekte. a zamisli je sa savremenom nisanskom spravom.

naravno da su efikasnije vodjene raketa na vecim, i polu daljinama,tu spora nema.

u ratu sebab nekada nije ni bitno da unistis tenk, dovoljno je da odbijes napad i da ga ozbiljnije ostetis, a pogodkom dali iz rpg-29,dali p-3, u front bilo kog tenka, on ce biti dovoljno ostecen,a posada pod sokom.

inace postoji nacin kako se tenkovi krecu u gadksoj sredini i time ti onemogucavaju da ih gadjas sa boka, bitno je da prva linija koja ide razlicitim ulicama,to cini u ravnomerno,a ne da neko izadje ispred,ili neko zaostane....

offline
 • Pridružio: 30 Dec 2008
 • Poruke: 558

Zaboravlja se da se rucni bacaci sem za dejstvo po tenkovima koriste i za dejstvo po oklopnim transporterima i drugim lako oklopljenim vozilima ciji oklop su cesto u stanju da probiju i rucni bacaci manjeg kalibra. Efikasnost rucnog raketnog bacaca zolja kalibra 64 mm pri gadjanju oklopnog transportera iznosi:

78 % pri frontalnom dejstvu 6 strelaca
59 % pri dejstvu 6 strelaca iz rova
58 % pri frontalnom dejstvu 4 strelaca danju
37 % pri dejstvu 4 strelaca iz rova nocu

Poslednje dve brojke predstavljaju efikasnost protivoklopne vatre pesadijskog odeljenja nase vojske pri gadjanju oklopnih transportera buduci da se u sastavu jednog odeljenja nalaze 4 vojnika opremljena zoljom.

offline
 • član biblioteke
 • Pridružio: 18 Jul 2007
 • Poruke: 27541
 • Gde živiš: iznad smoga Beograda

@Mare
Citat:necemo gledati max brzinu,gledamo brzinu prilikom izlaska iz cevi,a to je oko 110m/s za p-3, i 260m/s za rps-29 ?
Ne razumem zašto uzimaš takav kriterijum? Početna brzina PzF-3 je 150m/s i nakon odvajanja od lansera njena brzina nije konstantno u opadanju već raste do 230m/s.Princip pokupljen sa sve aktivno-reaktivne municije, koji omogućava duže trajanje položene putanje leta.
Inače samo jedna sličica punjenja RPG-29. Jedan čovek da ga opslužuje...veoma teško.

offline
 • Pridružio: 20 Sep 2008
 • Poruke: 776

aramis s

ja sam video podatak da je brzina za p-3 110m/s ,a za rpg-29 260m/s,osa je 250m/s, tako pise na nekoliko mesta i razalicitih linkova, a koja je maximalna brzina projektila iz rpg-29 i dali i ona raste ? zato uzimamo samo pocetnu,da bi merili, zbog istog razloga uzimam i brisan domet, koji je vise nego 2x veci u slucaju rpg-29 (910m/2000m+) odnosno ose.

naravno slazem se da je mnogo teze puniti i osu i rpg-29,akp premotas unazad par stranica videces da sam ja o tome govorio kada sam ih poredio sa rpg-7 , takodje i na temi bst , jos pre ko zna koliko sam navodio koliko je rpg-7 laksi za koriscenje posebno kada ga opsluzuje jedan covek,i da je bas iz tog zazloga bio mnogo omiljeniji od ose, ali osa je sa druge strane daleko preciznija. Isti princip primenjujem i na p-3 i rpg-29 !

dakle u oba slucaja nesto dobijes a nesto gubis, i pitanje je konkretne situacije, koji ce princip,odnosno sistem oruzja biti svrsishodniji,dali rpg-29,ili p-3.

offline
 • član biblioteke
 • Pridružio: 18 Jul 2007
 • Poruke: 27541
 • Gde živiš: iznad smoga Beograda

@Mare
kompletan rad motora kod RPG-29 se završava u cevi, da ne bi "nagaravio" nišandžiju kada izađe iz cevi. Kod PzF i RPG-7 marševski motor se pali na 10m od cevi, a iz cevi ih izbacuje buster. RPG-7 ima po meni veću perspektivu od RPG-29, jer će bez većih problema primiti b/g 125mm uz smanjenje dometa(mada ni to ne mora da se desi, ako se poradi na marš motoru).
Što se podataka za PzF-3 tiče, evo sa izvora

offline
 • Pridružio: 20 Sep 2008
 • Poruke: 776

ok, na linkovima koje sam ja gledao pojavljivala se brzina 110m/s,ali ovaj podatak o 150m.s bi trebalo da je tacan. inace ne zaboravite da je efektivni domet ose, sa vrlo prostom nisanskom spravom takodje 600m !

to je i sebab rekao,da iz razloga sto se na oruzja tipa rpg-7 mogu stavljati projektili veceg kalibra,bez promena u strukturi oruzja,to oruzje cini perspektivnijim,ne sporim ja to. ja sam se zakacio iskljucivo za preciznost :-) osim brzine,kod oruzja tipa rpg-29, dolazi i do stabilizacije projektila u cevi,i time je on precizniji.

znam da motor prestaje sa radom pri izlasku iz cevi,ali da li pri izlasku iz cevi projektil belezi najvecu brzinu ? ili ipak nesto kasnije ?

na kojoj daljini projektil iz p-3 belezi max brzinu ? i koliko sekundi radi marsevski motor ?to je takodje vazno,ali bilo kako bilo, pocetnih 260m\s daju prednost rpg-29 u brzini svejedno. taj projetktil ce u ''trci'' na 500m pobediti konkurenta iz p-3. zar ne ?

dali ti mislis da je p-3,cak i sa tako naprednim nisanom precizniji od rpg-29 ? ja mislim da to prosto nije moguce.
za osu i rpg-7 znam,i to prakticno,ali moram priznati gore navedena oruzja nikada cak nisam uzivo ni video,ali misljenje imam na osnovu parametara i logike.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 778 korisnika na forumu :: 43 registrovanih, 2 sakrivenih i 733 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Apok, Atenjanin89, BlekMen, Bobrock1, Boris BM, Cirkon, Dannyboy, darkstar101, DavidA, draganca, Duh sa sekirom, Georgius, hyla, ivanb, jackreacher011011, kaptain, Kruger, Kubovac, Leonov, ljuba, loon123, Marko Marković, MB120mm, mercedesamg, mikrimaus, MilosKop, mkukoleca, mnn2, mocnijogurt, mrvica78, nebkv, pceklic, Pikac-47, procesor, ras007, rovac, sajbervulf, Sale.S, Srle993, stegonosa, vathra, VladaNS1978, YugoSlav