Jak-130

13

Jak-130

offline
 • Nikola Vukota
 • Multimedija , creativity work- world of disajn
 • Pridružio: 08 Sep 2010
 • Poruke: 1060
 • Gde živiš: ZEMUN - Gardoš - Forsaž - BB.

Rusko ratno vazduhoplovstvo je izrazilo potrebu za 200 JAK-130. Za sada leti potpuno operatvna jedna eskadrila sa velikim dijapazonom novog naouružanja. Aerodimika - zmaj aviona je nastala saradnjom Rusije i Italije.
Potom se svaka zemlja okrenula samostalnoj proizvodnji sa avionikom, motorima i naoružanjem po svojim potrebama i ino naročioca. Kineski L-15 je čista kopija zmaja aviona (prate najmodrnije tokove na svetskom tržištu a imaju i stručnjake i vrhunski aero biro koji je u stanju to da uradi).
_ Prvi put se dešava da i kinezi kreću u agresivnu marketinšku kampanju ka zapadu, kako na aero salonima i direktnim putem. L-15 je na Fanborou imao prilično dobar marketing, što je za za kineze u domenu izvoza aviona i prodor na zapad početak.
_ Zaštitne klapne na usisnisnicima su "nasleđe" proverenog sistema sa Mig 29. Svaki avion ima drugačiju pogonsku grupu.
_ L-15 nisam gledao u svim biitnim envelopa leta, mada ne verujem da nešto zaostaje za Jak-130 i Aermachi 346 jer je zmaj i aerodinimaka maltene ista a glasskokpit i naoružanje maltene identično ruskom, stim što je L-15 transonični školsko borbeni avion kao i M 346 (prelazi 1.mah) i gledajući snimak ne mogu naći neke zamerke. U domenu avionike i glasskokpita je i napredniji od "blizanaca", odlične finalne izrade.
_ Kolega je odlično primetio detalj dodat na krilima blizu trupa, iznad samih uvodnika na M 346 koji su u funkciji transoničnog leta i odvođenja opstrujavanja vazduha van trupa aviona i usisnika.
_ Jak-130 je podzvučan, blizu transoničnog i zaista izuzetan školsko borbeni avion. To što nije nadzvučan ne vidim, kao neku veliku manu.
_ Po meni, sva tri su klasa iznad Hawk aeroprofilom, aerodinamikom i više ne tako velikim zaostatkom u elektronici, sa velikom mogućnošću i dalje nadogradnje.
- Kamo sreće da naš G-4 ima pogonsku grupu kao M-346 ili Jak-130 (vide se motori i potisak iz linkova koje sam postavio). Bilo koji kao zamena postojećem Viperu od 17,8 Kn dovode G 4 maltene u transoničan let, što nije toliko bitno, već koliko mu omogućavaju sigurno nošenje većeg-modernijeg borbenog kompleta i sa predviđenim glasskokpitom kao jednomotrca, na odličnoj aerodinimaci uz produženje resursa zmaja (pojedinim ojačanjima) direktno izbacuju u sam svetski vrh. Izvinjavam se za off topic i pominjanje G-4 jer sam mišljenja da ako se već odvaja 5.miliona evra po avionu za modernizaciju bilo bi šteta u taj iznos ne uklopiti i jaču pogonsku grupu. Što se tiće M-346 ista odgovara G-4 bez značajne izmene zadnjeg dela zmaja a za motor sa Jak-130 od 22.Kn takođe mislim da je izvodljivo.
_ Mada je jasno rečeno sa zadnjeg intervijua g.na Ranka Živaka da će se ići isključivo na moderan glasskokpit i da će modernizaciju raditi zemlja od koje kupujemo novi multirole radi unifikacije sa istim, bila bi šteta na ovakav odličan aerodizijan G-4 u paketu ne ugraditi i jaču pogonsku grupu. Makar to u startu podrazumevalo modernizaciju samo naših 15. G-4 na G-4MD (modifikofan i digitalizovan), verujem da bi se brzo pojavio kooperant za novo pokretanje G-4MD. Bez namere da "dižem u nebesa G-4 i pišem hvalospeve" realno mu u takom vidu modernizacije vidim i ino-tržišta. Izvinjavam se još jednom za off topik, ali sam upravo gledajući Jak-130, M-346 ... sa novcem koji je rečeno da se namerava odvojiti u sferi nove pogonske grupe video i naš G-4.
- Tačno, mnogo znači direkna senzorska sprega kacige i raketa v-v R-73 kao na JAK-130. Uglavnom, na istom zmaju, aeroprofilu ino kupac može da bira tri zemlje i varijante po želji a intereresantno je da je razlika, gde god sam gledao nabavne cene Jak-130 i M-346 ne tako drastična. 15.miliona dolara za JAK-130 i 17. miliona za M-346, mada je motor kod M-346 ne samo većeg potiska - 27,8 Kn i već i dužim radnim vekom.

- Po nekim ino časopisima figurira i brojka od 300. aviona potražnje Jak-130 za rusko vazduhoplopvstvo (Flight international ... a u nekim 200).

According to General of the Army Vladimir Mikhailov, Commander-in-Chief of the Russian Air Force, some 300 new Yak-130 combat trainers will be purchased for the Russian Air Force in the nearest future. “The first aircraft of this type will be supplied in 2006,” Mikhailov said at the Sormovo Airfield in the Nizhegorodskaya Region after flying the Yak-130. Speaking about his impression, Mikhailov noted high flight performance of the Yak-130: “The aircraft is easy to control. I am sure that young pilots will do well in the modern aircraft cockpit after flying this machine.”
The Russia’s Arms 2004 catalog offers the following information about the Yak-130 aircraft.

The Yak-130 is a new-generation combat trainer intended for basic and advanced training of air school trainee pilots to fly fourth- and fifth-generation combat aircraft, for maintaining skills of pilot personnel of regular air units and flying combat missions in local armed conflicts.
Its advanced aerodynamic configuration – an integrated aircraft layout, a swept wing with wing-root extension and leading edge flaps, high-lift devices, a vertical tail displaced forward relative to an all-moving stabilizer in combination with a high thrust-to-weight ration – provides high takeoff/landing and maneuvering characteristics. The engine air intakes are fitted with devices preventing the ingress of foreign matter. The aircraft has an open architecture avionics suite.
Owing to eight wing hardpoints, the aircraft can carry a combat load of up to 3,000 kg.
The Yak-130 features design simplicity, high reliability of its airframe, powerplant and aircraft systems, a long lifetime, independent basing capability, as well as high maintainability ensured by its automated onboard diagnostics and monitoring system.

Basic Characteristics:
Crew 2,
Takeoff weight, kg:
normal 5,700.
maximum 9,000.
Maximum level flight speed, km/h 1,060.
Maximum g-load;
operational +8/-3.
sustained at an altitude of 5,000 m 5.4.
Takeoff run/landing roll, m 380/670.
Service life, flying hours not less than 10,000.

Da se u pojedinim uglovima gledanja ne naglasi decidarano o kom se tipu aviona radi, ko ne zna da su na istom zmaju-aerodinamičnom profilu rađena tri tipa vazduhoplova, zaista ih ih je teško razlikovati, naročito u vazduhu.
Arrow http://www.flugzeuginfo.net/acdata_php/acdata_yak130_en.php

Arrow http://en.aerosila.ru/index.php?actions=main_content&id=52

Arrow http://www.flugzeuginfo.net/acdata_php/acdata_m346_en.php
Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • jazbar 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 28 Dec 2009
 • Poruke: 16080
 • Gde živiš: Lublana

Pričalo se nešto da će Rusi izraditi supersonićnu variantu Jak-130 sa oružanim sistemima. Šteta što ga nema jer bi bio poželjiva kupnja za male države sa tankim buđetom. Jak-130 bi trebali izrađivati kao opciju trenažer/laki jurišnik i trenažer/pomočni presretać, kojim bi se vršio mirnodobski Airpolicing sa znatno manje troškova. Cena za oba modela lakih borbenih aviona bi morala biti ispod 28 mil. $.offline
 • Pridružio: 03 Apr 2008
 • Poruke: 5836

Evo kako se pravi dobar biznis.
12 Aviona Aeromacchi M-346 Master za 250 miliona evra.
Ovako bi i nase zemlje mogle da izigraju partiju.
http://www.defensenews.com/story.php?i=4789272&c=ASI&s=AIR

offline
 • jazbar 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 28 Dec 2009
 • Poruke: 16080
 • Gde živiš: Lublana

Nije skupo za takav dobar zapadni avion, oko 20 mil. $ po komadu.

offline
 • Nikola Vukota
 • Multimedija , creativity work- world of disajn
 • Pridružio: 08 Sep 2010
 • Poruke: 1060
 • Gde živiš: ZEMUN - Gardoš - Forsaž - BB.

Ličnog sam mišljenja da će o JAK-130, Aermachi M -346 i L-15 još tek da se opširnije piše!
- Svaka zemlja koja teži ka novim multirolle avionima, neminovno će radi unifikacije i što lakšeg prelaska kupovati u velikim količinima kako i Jak-130 - (početak Alžir,Libija ...) ili M-346 -(početak Singapur ... USA već najavljuje M-346 kao moguću zamenu za T-38 ...itd) shodno potrebama i platežnoj mogućnosti. Ne podcenjunjem L-159 ALCA ali je aerodinamikom, bez obzira na modernu elektroniku klasa ispod. Hawk će modernom elektronikom još dugo da leti ali je u gore pomenutim
budućnost !
_ Shodno kom se jatu privoli ( zapadnom ili istočnom, u šta ne računam Indiju koja ne štedi kad je u pitanju svestrana modernizacija i sa zapada i istoka) ... kad-tad uz multirole kao vrhunski napredni trežer, zemlja kupac imaće ili Jak-130 ili M-346.
_ Odakle početak priče i o Jak-130, M-346 ? Dobro pogledajte aerdinimaku i zmaj aviona napuštenog nemačkog projekta MAKO - advanced trainer and light combat aircraft i linkove potom u prilogu.
_ Po meni trenutno je školsko borbeni avion - light combat aircraft br. 1 u svetu Aermachi M-346. Ne zbog nekog subjektivnog mišljenja već realnosti. Linkovi govore sve, a podmeniji u istima još više.
_ Zaista mislim da će neminovno uz nove multirole avione, bez obzira o kojoj se zemlji radi (nekoj ranije a nekoj kasnije leteti ili Jak-130 ili M-346). Moguće je da me vreme demantuje ali ne verujem ! Hottas, FBW, modularni radari, svestrano namodernije naoružanje, odlična pogonska grupa, transonični i nadzvučni let ... po mom miššljenju M-346 sttavljaju na mesto Br. 1 uz svo poštovanje ka ostaloj "braći" po aerodinimaci i zmaju aviona!

Arrow http://www.airforce-technology.com/projects/yak_130/

Arrow http://www.airforce-technology.com/projects/yak_130/yak_13010.html

Arrow http://www.airforce-technology.com/contractors/cockpit/gallery.html

Arrow http://www.airforce-technology.com/projects/mako/mako2.html

Arrow http://www.vectorsite.net/avmb326.html

Arrow http://defense-update.com/wp/20100909_m-346.html

_ Avio/Honeywell ITEC F124-GA-200 turbofans, allow it to remain fully controllable even at angles of attack over 35 degrees. This is useful for simulating the capabilities of advanced 4+ generation fighters like the F/A-18 Super Hornet, Eurofighter, and Rafale. Not to mention Sukhoi’s SU-30 family, which has made a name for itself at international air shows with remarkable nose-high maneuvers !

Arrow http://www.selexgalileo.com/EN/Common/files/SELEX_.....NG__3_.pdf

Arrow http://www.airforce-technology.com/projects/yak/
offline
 • Pridružio: 16 Okt 2008
 • Poruke: 2262

Zaboravljas korejski T-50, u kome veliki udeo nosi americki Lockheed-Martin. Americki lobi sigurno ce jako pritiskati USAF za nabavku bas ovog aviona, a ne AEM-346.

Nemci (EADS) su uradili veoma glup potez kada su zamrznuli projekat MAKO.
Mogli su da sa vec postojecim tehnologijama sa Typhoon-a razviju avion koji bi bio sam svetski vrh.
Jednoseda verzija bila bi svojevrsni MiG-21 za 21. vek. Projektovana cena bila je oko 25M EUR po avionu.

BTW, cini mi se da Rusi i ne zure tako da uspostave stabilnu proizvodnju YAK-130. Za to vreme Italijani grabe punom parom.
Jedva cekam da vidim AEM-346 kao borbeni jednosed, sa Vixen 500 AESA radarom (Poljaci su to stavili kao uslov na predstojecem tenderu).

offline
 • jazbar 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 28 Dec 2009
 • Poruke: 16080
 • Gde živiš: Lublana

Vixen 500 (sa 500 modula) je minimum od minimuma za avionski radar. Ja bi ga stavio jedino u jurišne trenažere. Dok bi u multirole trenažere stavio Vixen 750 ili Raven radar.

I meni je žao za MAKO trenažerom, koji bi mogao biti i laki polu stelt multirole avion, baš za države sa tankim buđetom.

Rusi bi trebali razviti Jak-130 variantu i sa jednim motorom, sve isto samo malo promenjen zadnji deo konstrukcije aviona za jedan motor, pa sad biraj jedan ili dva motora. Staviš jedan Klimov RD-33 ili novi RD-43 i piči. Jednomotorni Jak-130 bi mogao biti još jeftiniji za 3-4 mil. $ i što je najvažnije barem za jedno 700-800 kg lakši. Supersonićna varianta bi bila verovatno malo skuplja zbog modifikacije i jačanja zmaja aviona ali to u troškovima verovatno nebi iznosilo više od 1-2 mil. $

Primetio sam određenu modifikaciju na krilima M-346 u usporedbi sa Jak-130.
Kome to neobićno rešenje služi nije mi jasno?

offline
 • Pridružio: 08 Jul 2009
 • Poruke: 927

Jazbar,odgovor na tvoje pitanje,a ujedno i na moje koje sam postavio na prethodnim stranicama,je dao VITEZFOREVER u svom predzadnjem postu.

offline
 • Nikola Vukota
 • Multimedija , creativity work- world of disajn
 • Pridružio: 08 Sep 2010
 • Poruke: 1060
 • Gde živiš: ZEMUN - Gardoš - Forsaž - BB.

Kolaž Jak -130 i M 346 :
Dopuna: 06 Okt 2010 7:57

offline
 • S-lash 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 09 Apr 2008
 • Poruke: 4890
 • Gde živiš: Slovenija

Ako su Yak 130 i M346 dvije veje istog stabla, koja je po vašem mnenju išla dalje? Nekako se mi čini da je su Rusi malo više napravili. Moguče je videti Yaka u letu sa naoružanjem, M346 nisam još vidio, samo na displaju.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 728 korisnika na forumu :: 50 registrovanih, 10 sakrivenih i 668 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 8u47, airsuba, ajo baba, aleksmajstor, Apok, Ben Roj, Boris90, cavatina, comi_pfc, Dannyboy, darkangel, darkojbn, dekan.m, DragoslavS, dzoni19, FOX, GandorCC, Insan, kybonacci, Lucije Kvint, madza, mile23, Milometer, milos.cbr, panzerwaffe, Petarvu, Pohovani_00, rasok, repac, royst33, sasakrajina, Shinobi, simazr, Simon simonović, SlaKoj, solic, Srky Boy, stegonosa, StepskiVuk, theNedjeljko, vladaa012, VladDrakula, VP6919, W123, YU-UKI, zziko, Žrnov, šumar bk2, Čivi, 125