MiG-29 Fulcrum

1660

MiG-29 Fulcrum

offline
  • Sveto 
  • Elitni građanin
  • Pridružio: 10 Dec 2009
  • Poruke: 1637

Tako je Dimitrije, meni ove na prethodnoj strani najvise podsjecaju na Salingera (on i imao nesto vrlo slicno u Combat aircraftu..mozda su bas te)
Kad smo vec kod njega..Jesi li znao da ih je lovio i u predigitalnoj eri Smile ? Ja sam njega u tom periodu vise vezivao za civilnu avijaciju,jat,aeroklubove,Nasa Krila...



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Bili smo vojnici
  • Pridružio: 19 Maj 2009
  • Poruke: 4983
  • Gde živiš: Beograd - Srbija; Novi Grad - Republika Srpska

http://www.kurir.rs/vesti/drustvo/ovo-je-istina-bi.....ak-2840677

Sredinom decembra prošle godine, na sva zvona je obelodanjeno da će Rusija, "kao podršku Srbiji", donirati šest borbenih aviona MiG 29 Srbiji, a da će se u tom „paketu“ naći još i 30 tenkova, isto toliko borbenih vozila, a pričalo se čak i o sistemu S300.

Međutim, ni pola godine kasnije, aviona nema, niti je jasno gde je zapelo, pa se sve više spekuliše da Rusi poklon „migova“ uslovljavaju daljom sudbinom svog Humanitarnog centra u Nišu. Nekadašnji pomoćnik ministra odbrane, Bojan Dimitrijević, veruje da je upravo u tome ključ problema.

– Na osnovu onoga što se može čuje u javnosti jako je teško ustanoviti zbog čega avioni još ne stižu, odnosno da li u ugovoru o donaciji postoje još neki detalji sa kojima javnost nije upoznata. Da li je reč o ustupcima koji Rusi traže za Humanitarni centar, insistiraju na remontu i zaštiti svoje tehnologije ili je nešto treće po sredi. Ruska baza u političkom smislu i služi kao balast Srbije prema istoku i zapadu, odnosno uveravanju javnosti da je država podjednako i za NATO i za Rusiju – smatra Dimitrijević.

Za penzionisanog generala Radovana Radinovića ipak nema te dileme.

– Uveren sam da nije reč o ruskom uslovljavanju, već isključivo nekom administrativno-tehničkom problemu iz aranžmana koji je postignut. Rusija nema ucenjivački odnos prema Srbiji i prema nama je daleko iskrenija nego mi prema njoj – smatra Radinović i dodaje da bi Srbija, bez obzira na sve, što hitnije morala da razreši status ove baze.

– U slučaju da Srbija ne reši status tog centra, tada se zaista može postaviti pitanje odnosa koji ima prema Rusiji. Jer ta baza za Srbiju nije nikakva prepreka ni za ulazak u EU, ali i saradnju sa NATO-om, jer objektivno, mi smo praktično već jednom nogom u toj organizaciji.

Na sličan način razmišlja i narodni poslanik Miroslav Lazanski. Obično odlično obavešten ovaj vojno-politički komentator ne zna kada će Srbija dobiti obećane „migove“, ali je uveren da nije reč o ruskim uslovljavanjima, već tehničkim problemima.
– Postoje još neke formalnosti oko tog trgovinskog sporazuma, da li će ti ‘migovi’ biti označeni kao donacija ili izvoz. Stvar je u birokratskom aparatu i to zna da potraje – uverava Lazanski.


Teško nama i da stignu

Bojan Dimitrijević, inače autor više stručnih knjiga iz oblasti ratnog vazduhoplovstva kaže da će, sve i kada šest ruskih „migova“ stigne, Srbija imati grdan problem jer – neće znati šta sa njima da radi.

– Srpskom odbrambenom sistemu ti ‘migovi’ su nužni, ali se trenutno suočavamo sa apsurdnom situacijom da je veoma malo osposobljenih pilota za ovaj tip aviona, imamo ih samo nekolicinu, a pri tom još veći problem imamo jer ne postoji adekvatno mesto gde bi se držali. Naime, „Objekat Vranica“ koji je na vojnom aerodromu Batajnica sagrađen i služio isključivo za tu namenu, srušen je 1999. godine, a drugi ne postoji – ističe Dimitrijević i dodaje da se srpsko vazduhoplovstvo već suočava sa problemom manjka stručnih i osposobljenih kadrova kako za pilotiranje, tako i za održavanje borbene opreme.

– Treba obučiti novu generaciju pilota, tehničara jer je većina onih koji su osposobljeni za ovaj tip aviona već u penziji. Za to treba dakle vreme, a kada je reč o remontu, uveren sam da će RC ‘Moma Stanojlović’ to raditi uz pomoć ruskih kolega.

S druge strane, ratni komandant RV i PVO, general Spasoje Smiljanić smatra da su srpski piloti i tehničari itekako osposobljeni za ovaj model „miga“.

– Srpski ratni piloti znaju da lete i potreban im je samo period kraćeg uvođenja u trenažu i upoznavanje sa karakteristikama i performansama sredstva. To važi i za sve one koji održavaju i servisiraju borbene letelice u upotrebi našeg ratnog vazduhoplovstva – decidan je Smiljanić.

Rok do novembra?

Premijer Srbije je decembra prošle godine najavio kao poslednji rok kada bi ti avioni mogli da stignu u Srbiju – novembar 2017.

Naime, on je precizirao da postoje dve opcije kako bi ‘migovi’ mogli da budu dopremljeni u Srbiju. Prva je ta ruska vojska bude zadužena za taj posao i da se ti avioni jednostavno prevezu i remontuju u Srbiji. Drugi scenario je predviđao da se avioni u potpunosti remontuju u Rusiji, a zatim, najkasnije do novembra ove godine dopreme u Beograd.

(vesti-online)



offline
  • Pridružio: 17 Sep 2010
  • Poruke: 24371

^

Eto ABS `Vranica` se opet pominje ,stvarno zar je moguce da nije vracena u stanje da se moze koristiti i nakon 18 godina( gotovo pa 2 decenije ) od NATO-agresije,moguce je ,zalosno ali istinito .

Vremeplovom se vracamo u 90te i sjajne kadrove iz Vranice uz odlicnu muzicku pozadinu u jednoj reportazi sa komentatorom M.Drecunom , pilot-lovac i 29tka u Vranici ,na kraju reportaze .

offline
  • djox  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 23 Nov 2010
  • Poruke: 96529

Hotilovo AB...juce
Citat:75 Лет 790 ИАП
http://russianplanes.net/id210005


offline
  • Dicus  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 29 Okt 2008
  • Poruke: 2991
  • Gde živiš: Beogard

Citat:Jedan zanimljiv detalj kod pilota u sredini u kadru iz patriotskog spota o legendarnoj VJ ( verzija sa prevodom na engl ) .Rekao bih da nosi kacigu ZSh-5 ( ne 7 ili 7AP ) ali zato na njoj onaj naslemni nisanski sistem NSC` Schelj-3UM` koji se postavlja na plocicu kaciga 7/7AP ??? Svakako je morala biti postavljena na plasticni nosac posto kaciga ZSh-5 ima vizir sa spoljne strane .

Mislim da je veličina i kavalitet slike suviše loš da bi nagađali o kojoj kacigi kom sistemu kačenja se radi.

Ono što pouzdano znamo je da ne postoji nijedna fotografija Zsh-7 sa našlemnom koja je zakačena za "pločicu". Ali zato imamo fotografije koje dokazuje da smo u nedostatku originalnih verzija nišana za Zsh7, radili improvizacije i na 7ice kačili (lepili) nosače sa 5ica. Baš takvu kacigu je nosio pokojni Milenko Pavlović na svom poslednjem letu.



Citat:Kad smo vec kod njega..Jesi li znao da ih je lovio i u predigitalnoj eri Smile ?
Kako ne bih znao Smile Lovio i ja, ali tada mi je tele-objektiv bio misaona imenica Very Happy

offline
  • Pridružio: 17 Sep 2010
  • Poruke: 24371

^

Hvala Dicuse .Sto se tice onih kadrova izvucenih iz snimka na prosloj strani prilicno sam siguran da je kaciga ZSh-5 posto se vidi ( iako jeste los kvalitet generalno ) da kaciga ima one pricvrscivace spona od KM-34 sa spoljne strane .Kacige ZSh-7 i 7AP to imaju sa unutrasnje strane .Medjutim kako rekoh meni je odmah zapalo za oko to da je sama kutija koja je sive boje sa okularom naslemne sisteme drugacija od one koju vidjamo na plasticnom nosacu za kacigu Zsh-5 ( imamo sliku na prosloj str ) .Ono sto je poznato je da su nasi piloti zaista imali one ZSh-7 i 7AP ( AP je oznaka za onu plocicu na koju se postavlja nova verzija kutijaste NSC obicno uopravo sive boje ) .Pored tih kaciga su koliko mi je poznato imali samo one stare zelene KM-34 ( kis. crevo po sredini maske ) ali ne i novije KM-35 ( ove tamno sivo sa kiseonickim crevom sa desne strane ) .

Recimo zanimljivo je da su oni sovjetski piloti koji su sept. 1987 doleteli sa dva UB na Bataju imali upravo ZSh-7 koja je izgleda te godine i uvedena u VVS .Za pomenuti je i da su nasi piloti 29tki tokom 1987 i 88 ,mozda i kasnije ,nosili one stare Zsh-3 .Bilo bi zanimljivo pronaci neku info ili mozda sliku upravo te kacige `trojke` sa NSC postavljenom na nju ???

Citat:ZSh-7AP

Based on the original ZSh-7 design of 1987, it was introduced
in 1990.
Worn by pilots flying SU-27's and MiG-29's, it is equipped with a bracket where a Night Vision Equipment (NVE) or Sh-3UM-1 target designator is fitted.

Those devices allow the pilot to fire Air to Air missiles locking on targets by by looking at them.

The ZSh-7 uses, as the ZSh-3 and -5, an occipital bladder to tighten the pilot's face to the KM-34 Series 2 oxygen mask during High "G" manoeuvres.

The rubber part of the mask is the same as the one of the KM-35.


Arrow https://www.flightgear.ch/cccp-zsh-7ap

Dakle ostaje pitanje da li su imali ili nisu one nove kutijaste NSC sa mogucnoscu kacenja na plocicu ZSh-7AP .

offline
  • Pridružio: 21 Jul 2008
  • Poruke: 10343

I meni sam Scelj na tom isecku deluje kao onaj sto se kaci na Zsh-7.

Al kaciga sigurno nije Zsh-7, a i nema mi mnogo smisla da se na Zsh-5 kaci taj noviji Scelj jer nema gde da se postavi zbog vizira.

Mozda zbog loseg kvalitet snimka se cini da se radi o novijem Scelju, a zapravo je onaj sa sinama.

offline
  • Dicus  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 29 Okt 2008
  • Poruke: 2991
  • Gde živiš: Beogard

^ Novije (sive) maske sa crevom sa strane definitivno imamo, čak se vide i na dosta mojih fotografija. E sad nisam siguran da li su KM-34D II ili KM-35. pošto su spolja identične...


offline
  • Pridružio: 30 Jun 2007
  • Poruke: 6228
  • Gde živiš: Novi Sad, severoistočna Srbija

Мало подсећање на ову тему.

https://www.mycity-military.com/viewtopic.php?p=950433&highlight=#p950433

offline
  • Pridružio: 17 Sep 2010
  • Poruke: 24371

^

Svaka cast Smile na slici bi trebalo da je Ivan Sitar ?

@Dicus

Tako je ,to su ove novije KM ,medjutim predhodno se moja konstatacija odnosila na period 90tih .Eto na slici vidimo ZSh-5 sa onim nosacem za plasiticni umetak kojim se NSC postavlja iznad vizira koji je naravno sa spoljne strane kacige .

@Mercury

Sad sam opet dobro pogledao one kadrove i snimak ,ipak sam ubedjen da se radi o NSC za ZSh-7AP .Spoljni vizir se dobro vidi ,znaci Zsh-5 mada mi nesto pada na pamet sta ako je ovo sivo zapravo placticna zastitna futrola -kutija za onu NSC ??? Nekako mi to ne ide da je nosi pilot na stajanci ?

Hm ako bi poredili ono iz kadrova sa ovim ..




... ipak je ono cini se makar zastitna futrola one NSC za kacigu ZSh-5 ( ova na slici uopste nema trouglast oblik a ima i ovaj prorez za okular ) .Tako ispada da su kacige ZSh-7AP nabavljene ali ne i odgovarajuce NSC za njih .

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 528 korisnika na forumu :: 6 registrovanih, 0 sakrivenih i 522 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Andrija357, hyla, Lazarus, Milos82, uruk, 1107