MiG-29 Fulcrum

1663

MiG-29 Fulcrum

offline
  • Pridružio: 30 Jun 2007
  • Poruke: 6229
  • Gde živiš: Novi Sad, severoistočna Srbija

Представљање белоруског симулатора летења за авион МиГ-29.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 17 Sep 2010
  • Poruke: 24370

Kad smo nedavno komentarisali mogucnosti radara `Rubin` ,tacnije izvozne verzije N019E ( EB ) kod L-18 u kontekstu komentara i analiza materijala iz VTUP L-18 , pitali smo se ko je mogao prevoditi taj obiman i strucan materijal na ruskom .Izgleda da imamo odgovor ,mozda da je to bilo delo u svetu Vazduhoplovstva poznate profesorke Tonkovic,jedine zene u Srbiji ,nosilac Zlatnog letačkog znaka Ratnog vazduhoplovstva .


Citat:Profesorka Tonković, koja je više od dve decenije radila u Komandi RV i PVO u Beogradu i bila ovlašćeni prevodilac i dokumentarista ruskih pravilnika upotrebe vazduhoplovne borbene tehnike, otkriva da su sve tajne i sva ažuriranja korišćenja ruske tehnike iz Moskve išle u njene ruke, a potom u eskadrile i PVO jedinice. Za zasluge u našoj avijaciji nagrađena je počasnim znakom RV. Kada je ukinuto njeno radno mesto, Rusi su joj našli posao u Moskvi, a profesorka je sabrala svoja sećanja, ali i interesovanja u knjigu "Nebeske heroine sveta".

U tekstu danasnjeg broja `VN` .

Kako su dame muškarcima otele nebo

Arrow http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/reportaze/akt.....otele-nebo



offline
  • Pridružio: 21 Jul 2008
  • Poruke: 10347

Na BM verziji imas visenamenski displej MFI55. Mada slazem se da ako su vec radili verziju koja moze upotrebiti vodjeno V-Z naoruzanje, treba bar dva displeja. Jedan navigacioni i jedan za naoruzanje, a njima je to sve na jednom.

Sve vise sam protivnik kacenja bilo kakvog V-Z naoruzanja na MiG-29, tako da ne bi ja tu nista menjao Smile

Al ako neko hoce i tu funkciju, onda zaista treba bar jos jedan displej.

offline
  • Pridružio: 17 Sep 2010
  • Poruke: 24370

Na snimku koji je postavio `sasans23` nije simulator za beloruski BM ,ni njemu slicne modernizovane verzije sa onim novim visenamenskim monitorom ( kao kod nasih,slovackih ,peruanskih,poljskih itd ) ,vec za obicne 9-12/9-13 .U svetu jos ima korisnika tih `obicnih`, serijskih 9-12/9-13 pa ce ovo Belorusi sigurno ponuditi za prodaju mogucim kupcima .

offline
  • Pridružio: 05 Apr 2009
  • Poruke: 3702
  • Gde živiš: JAGODINA

Inače, osim jednog ili dva dospleja u kokpitu neki osnovni instrumenti tipa pokazatelja brzine, visine, ugla, raznih pritisaka i temperatura i treba da budu analogni.
Razlog je prost, ljudski mozak je analogan. Radi po principu granica od i do (plafon i pod). Mnogo bolje i brže se snalazi na analognim instrumentima nego sa brojevima...

offline
  • Pridružio: 17 Sep 2010
  • Poruke: 24370

^

Pisalo se o tome ,posebno i ona tematika da analogni pokazivaci imaju ( bi imali ) veci nivo otpornosti tokom upotrebe u nekom mogucem makar takt. nukl.ratu a posebno tokom prvog ,snaznog EM-udara .Niko ni danas ne moze garantovati da to takvog sukoba makar medju vecim i znacajnijim vojnim silama nece doci .

Dalje , ono u vezi boje u kabinama ( neko je onako saljivo nazvao `serpa plavom` ? ) ,oko se lakse prilagodi pozadini upravo te boje a posebno nakon duzeg gledanja u nebeski svod koji i jeste plav ( nebo- plava ) .Naravno to vazi za dnevne/svetlosne uslove upotrebe vazd. tehnike ,aviona i helica .

`Staklena kabina` sa svim tim tehnickim novitetima ,ekranima na bazi tecnih kristala ,digitalni pokazivaci ,indikatori i ostalo jesu nesto `in` ,moderno i oberucke prihvaceno od svih .Moguce je da po posebnin vojnim TTZ -ma sve to upakovano u jedan zaista dobar zastitni sistem upravo zbog onog predhodno navedenog .

Pitanje je sa tacke gledista jednog pilota koliko je sve to prakticno i funkcionalno ( u vezi sa brzinom pregleda nekog odredjenog parametra u datom trenutku ) u odnosu na nesto sto je analogno .

Za kraj treba pomenuti da je recimo prototip sovjetskog lovca 5te generacije MFI 1.42 jos 80tih trebao imati samo jedan veliki monitor u kabini ,ovako nesto sto ima sad ovaj Su-35S samo ne dva nego jedan veliki kao ona oba ,sto bi rekli resenje ispred svog vremena ...

offline
  • Pridružio: 21 Jul 2008
  • Poruke: 10347

Sa stanovista nocnog letenja, ekrani su daleko udobnija prica.
Za dnevno letenje, dao bih prednost analognim pokazivacima, iz nekog mog skromnog iskustva.

offline
  • Pridružio: 14 Avg 2011
  • Poruke: 6592

CHARLIE JA. ::Inače, osim jednog ili dva dospleja u kokpitu neki osnovni instrumenti tipa pokazatelja brzine, visine, ugla, raznih pritisaka i temperatura i treba da budu analogni.
Razlog je prost, ljudski mozak je analogan. Radi po principu granica od i do (plafon i pod). Mnogo bolje i brže se snalazi na analognim instrumentima nego sa brojevima...


I na digitalnom ekranu mozes prikazati podatke u takvom obliku. Ili da simuliras analogne pokazivace, ili na drugaciji nacin, u obliku stubica. Ono sto je prednost digitalnog ekrana jeste njegova multifunkcionalnost.

offline
  • Aleksandar
  • Pridružio: 30 Okt 2012
  • Poruke: 901
  • Gde živiš: Kraljevo

jel mogu nase potencijalne tri 29 UB da posle modernizacije dobiju neko savremeno V-Z oruzije sem nrz , sobzirom da nemaju radar, verovatno neke laserske i tv bombe ?

offline
  • Luka 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 14 Mar 2011
  • Poruke: 3070

ray ban11 ::...
Pitanje je sa tacke gledista jednog pilota koliko je sve to prakticno i funkcionalno ( u vezi sa brzinom pregleda nekog odredjenog parametra u datom trenutku ) u odnosu na nesto sto je analogno .
...

Pre nekoliko godina je kod nas planirano da se na primeru Laste uradi studija "analogno vs digitalno" da bi se videlo šta piloti lakše prihvataju. Ako neko ima saznanja da li je na kraju bilo nešto od toga, bilo bi interesantno videti rezultate.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1202 korisnika na forumu :: 44 registrovanih, 13 sakrivenih i 1145 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: amaterSRB, Andrija357, cavatina, ccoogg123, comi_pfc, Denaya, Dimitrise93, dragoljub11987, FOX, Georgius, hatman, ikan, Istman, ivica976, Karla, kjkszpj, Kriglord, Kubovac, kunktator, kybonacci, ladro, laki_bb, M1los, Milometer, Mixelotti, nemkea71, Pakito93, panzerwaffe, pein, Pohovani_00, Recce, RJ, Sale.S, sasa76, Shinobi, solic, Srle993, stankolich, Stefan M, stegonosa, Tvrtko I, vathra, vukovi, 125