Četnici, partizani, Ljotićevci, Nedićevci, itd.

2

Četnici, partizani, Ljotićevci, Nedićevci, itd.

offline
 • Pridružio: 27 Dec 2011
 • Poruke: 245

Napisano: 27 Dec 2011 23:21

Хвала на добродошлици!

vrabac ::Бог ти помогао јуначе!
Господине Милосаве не знам да ли треба да губите време на овом форуму, репертоар књига које сте ви написали и објавили или којима сте кумовали да буду објављене је леп и опсежан, ма како се неки на овом форуму према томе односе.

Не размишљам на тај начин. Занимљивије је дискутовати са неистомишљеницима.

vrabac ::
У вашим излагањима ће сигурно бити много ствари које ће многи дочекати на нож, па вас молим да ако до тога дође задржите достојанство и терате по своме.
Овде има заиста много несрба који ће једва дочекати да нас Србе што је могуће више посвађају и да онда са стране уживају у томе. Молим вас да само на то мислите.

Историју посматрам као математику... Нема везе ко је које нације, подаци су подаци.vrabac ::Са друге стране има много активних и пензионисаних војних лица а она су као што знате прошла беспомучну политичку обраду у тоталној супротности са вашим ставовима, што је још и горе чак већина њих су и потомци партизана који ће сигурно бити главна мета ваших напада.

Добро је што има војних лица, то сам и очекивао. Знам да су многи од пензионисаних официра отишли у Субнор и да су прихватили ту опцију. Међутим, један од пензионисаних пуковника је рецензент мојих књига. А са многим официрима, које сам највише упознавао у Војном архиву, разговарао сам на ову тему. Занимљиво је да су ми неки прилазили с и питањем: уили смо на академији шта је радио Коча, шта Пеко, шта овај, онај - али нас је увек копкало шта су радиле наше колеге официри.
Колеге су дакле углавном биле у четницима, што наравно тада није смело да се каже. Али хоћу да кажем да код данашњих официра постоји та логика: шта би они радили у тој ситуацији...

Dopuna: 27 Dec 2011 23:22

fantom_S ::http://www.mycity-military.com/Vojna-istorija/NOVJ-i-JVUO-1941-1944.html
Imas ovde aktivnu temu,koja je prakticno identicna tvojoj,pa slobodno se prikljuci,poklase se tamo socijalisti,komunisti,monarhisti i ostali;)

Надам се да ће они доћи овде и ево позивам их...
Што рече Вахтра, има на овом форуму много гломазних тема, тешко је све то испратити. И ако се ова ''пребукира'', отворићемо нову.

Dopuna: 27 Dec 2011 23:29

Šid ::Ево, можете да се укључите одмах у тему ,,Десант на Дрвар"-имамо занимљива мишљења. Само предлажем...
Видео сам. У историји имају предност оригинална примарна документа - дакле она која су настала у време догађаја. То је низ извештаја о губицима падобранаца, које су они слали од 25. маја па надаље. И на крају сумарни извештај, који се поклапа са тим извештајима.
Дакле, имали су мало губитака. Занимљиво је да су ово објавили комунистички историчари у зборнику немачких докумената, том 12, књига 4.
Такође, ту су наведени и велики губици од савезничке авијације. Уништили су им негде око 100 возила. Немци су се жалили на непрекидну активност савезничке авијације. Практично током целе Операције ''Скок коњића'' тукло их је мислим 250 авиона.
На жалост, није наведено колико Немаца су убили авиони, а колико партизани. Зато сам у Дражи 4 закљулио да се као вероватно може узети да су већину падобранаца убили партизани, а да је већина губитака на осталим местима од авиајације.
Укратко, оне фантомске цигре о немачким губицима, које су настале касније, отпадају.

Dopuna: 27 Dec 2011 23:38

boksi ::Imate li neka dokumenta o ucescu Vatikana u dogadjajima od 1941 do 1946 o svim spomenutim jedinicama gore navedenim?
Немам. Само оно што је објавила Смиља Аврамов.
Којим јединицама?
Мој рад се пре свега базира на документима Војног архива у Београду. Требало ми је 5 година редовних одлазака само да бих проучио Дражину радио преписку - која је иначе била основни виде везе у Југословенској војсци (четници). Али сам на крају прочитао сваку од око 70.000 депеша.
Наравно, обишао сам и бројне друге архиве и музеје, од Лесковца до Бањалуке. Притом, од велике је користи размена докумената, нарочито са мојим другим рецензентом, Александром Динчићем. Он је пронашао много докумената у Нишу, Лесковцу и Прокупљу - неких и нема у БГ.
Даље, имам доста докумената из Националног архива у Вашингтону, преко 2.000 страница. То сам набавио у сарадњи са једним четником, Миодрагом Пешићем, а платили смо само 60 долара (трошкови нарезивања и поштарина).
Недавно сам набавио и 640 страница немачких докумената из Бундес архива у Фрајбургу. То су управо документа која комунисти нису донели - јер се види да четници нападају и туку Немце (октобар 1943). Она су доста коштала, али сам ја платио само део. Већи део платио је један хирург из Португала, као и један дизајнер из Њујорка.
Све ово односи се на оригинална документа. Зборника докумената имам много, да не набрајам.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 27 Nov 2009
 • Poruke: 449

Брате Милославе добродаошао на форум,и да се зна,нису сва војна лица и војни пензионери комуњаре!Има и наших,а и даће Господ да и власт у Србији ускоро буде домаћинска,монархија наравно.Јер без краља неваља и нема Гарде без кокарде,нит војника без четника!offline
 • Pridružio: 27 Avg 2011
 • Poruke: 2104
 • Gde živiš: treći kamen od sunca

sad se vrti vijest da ce Vatikan uskoro objaviti nekakve tajne dokumente iz svojih arhiva.zna li neko kada ce to biti,i moze li tu biti nesto od interesa za nas??

offline
 • vrabac 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 30 Dec 2010
 • Poruke: 4985

Napisano: 28 Dec 2011 0:16

Ево једно контроверзно питање?
Да лије тачно да су неке љљотићевске или недићевске формације сарађивале са четничким јединицам на територији Источне Босне и Старе Херцеговине у 1941 и можда 1942. години.

Dopuna: 28 Dec 2011 0:17

У смислу сарадње у борби са Усташама.

offline
 • Pridružio: 03 Okt 2011
 • Poruke: 279

Dobrodošli gospodine Samardziću...iskreno...u moru prokomunističkih istoričara, ono što vi radite je za svako poštovanje.

Slažem se sa svakim slovom koje je napisao kolega Vrabac. Nadam se da nećete proći ovdje kao neki koji su sasvim argumentovano pokušali obraditi i odbraniti rojalističku stranu srpske istorije iz vremena drugog.svjetskog rata.

offline
 • Daktilograf 21. veka
 • Pridružio: 17 Maj 2007
 • Poruke: 13910
 • Gde živiš: Apsurdistan

vrabac moj ti predlog da natenane pročitaš sve teme i zabeležiš šta je sporno pa iznesi svoj stav. Inače svuda u svetu se svađaju ideologije tako da to nije nešto što je karakterištično samo za Srbe. A sa ovih prostora ko likuje 'tuđoj' nesreći možda nije svestan koliko zapravo plače nad sudbinom svog naroda.

offline
 • Pridružio: 27 Avg 2011
 • Poruke: 2104
 • Gde živiš: treći kamen od sunca

Због оних који нису упознати са радом аутора теме(као нпр.ја),можда не би било лоше,да у кратким цртама,наведете ваша запажања у вези са 2Св.ратом,дакле значај партизана и четника,да ли су четници били издајници итд.Посебно ме занима да са каквим подацима располажете у вези "највећег сина"наших народа,тј, ко је у ствари био Тито,руски,западни или чији већ шпијун(а можда ничији) и колико има истине у оним теоријама о његовој погибији у рату и замјени са двојником??!биће доста за почетак..

offline
 • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 23738
 • Gde živiš: I ja se pitam...

fantom_S ::Због оних који нису упознати са радом аутора теме(као нпр.ја),можда не би било лоше,да у кратким цртама,наведете ваша запажања у вези са 2Св.ратом,дакле значај партизана и четника,да ли су четници били издајници итд.Посебно ме занима да са каквим подацима располажете у вези "највећег сина"наших народа,тј, ко је у ствари био Тито,руски,западни или чији већ шпијун(а можда ничији) и колико има истине у оним теоријама о његовој погибији у рату и замјени са двојником??!биће доста за почетак..

Уважени колега,
Форум није Академија наука. Овде долазе људи најразличитијих схватања, профила, знања, верских и политичких убеђења, па је немогуће очекивати да баш сви располажу научним знањима и методологијом без које се научне расправе врло лако претварају у кафанске. Због тога ми, модератори, на томе и не инстистирамо. Форум је скуп професионалаца, аматера, хобиста, лаика у већем броју, па кад се појаве прави зналци, научници (необично, ретко, али - као што видиш - могуће) онда је таквим зналцима мало необично да се уклопе у форумашки начин расправе.

Зашто то пишем?

Једне године на општем делу, на потфоруму књижевност појавио се лик са надимком ''Михиз'' и почео озбиљну расправу на теми о Црњанском. Форумске ''свезналице'' дочекале су га на нож и почеле њиме да ''бришу патос'' и да га размазују уздуж и попреко. Ко је био тај ''Михиз''? Редовни професор филолошког факултета, једно од највећих живих имена наше књижевне критике. Позвао сам га телефоном и у име форума се извинио за непријатности које је тамо доживео од надобудних лаика, а он се од муке смејао сам себи.

Закључујем поруком теби али и свима осталима : форум, како рекох, није Академија наука, али није ни бирцуз. Стога нећу дозволити употребу таквих и сличних израза као што су ''највећи син'' и слични. Не зато што би неко помислио да сам му адвокат или титоиста, већ стога што то не води никуда. То, наравно, не значи да не можеш да покренеш тему и да је поставиш како треба, па да о тој личности говоримо без предрасуда и партијско-идеолошких убеђења.

Дакле, поздрављам намеру да отвориш тему, а при том те позивам да то урадиш у складу с форумском политиком - ''ни по бабу ни по стричевима'', већ по фактима. Наш форум је управо по томе познат - што нисмо острашћени и што до истине долазимо на најбољи могући начин - објективношћу и чињеницама - па колико их буде, биће их...Нико од нас не очекује да дамо врховни историјски суд, већ само да допринесемо расветљавању. Није ни то мало. Надам се да си сагласан.

offline
 • Pridružio: 27 Avg 2011
 • Poruke: 2104
 • Gde živiš: treći kamen od sunca

Sirius ::
Дакле, поздрављам намеру да отвориш тему, а при том те позивам да то урадиш у складу с форумском политиком - ''ни по бабу ни по стричевима'', већ по фактима. Наш форум је управо по томе познат - што нисмо острашћени и што до истине долазимо на најбољи могући начин - објективношћу и чињеницама - па колико их буде, биће их...Нико од нас не очекује да дамо врховни историјски суд, већ само да допринесемо расветљавању. Није ни то мало. Надам се да си сагласан.


Уважени колега форумашу,употребио сам термин који је био широко распрострањен на овим просторима,и којим су испирали мозак народу неких 45година,па се он некако сам намеће кад се спомиње име дотичног.Према томе, намјера ми заиста није била да некога провоцирам,више је то била стилска фигура у реченици!Smile заиста немам ништа против да се расправа одржава на неком иоле научном нивоу,дакле само чињенице без сопствених увјерења,и понављам,није то била никаква провокација.Као и остали,овде сам да нешто научим,а не да се препуцавам,за то већ постоји Youtube. Mr. Green уздравље Ziveli

offline
 • vrabac 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 30 Dec 2010
 • Poruke: 4985

Ево још једне конторверзе коју не може нико стручно да ми објасни.
Током 2.св.рата постојале су озбиљне контрадикције измешу између извештаја са терена од стране изасланика Рајха и од стране изасланика Вермахта односно Нојбахераии Хорстенауа ако нисма погрешио. Они су имали сасвим различита мишљења о четницима али и о Усташама.

Било би лепо да неко лепо обради тзв. Мартовске преговоре.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 680 korisnika na forumu :: 30 registrovanih, 5 sakrivenih i 645 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., aramis s, crnitrn, darkangel, dolinalima, Dorcolac, Dragan1998, gzoki, havoc995, kljift, Koca Popovic, kovinacc, krlebgd77, laki_bb, Marko Marković, Markogrozni, Miskohd, Mixelotti, naki011, nebkv, nedjabanderas, pavle_pzs, pein, Polemarchoi, RJ, Sale.S, saputnik plavetnila, Toper, VJ, zajcev1