Četnici, partizani, Ljotićevci, Nedićevci, itd.

4

Četnici, partizani, Ljotićevci, Nedićevci, itd.

offline
 • vrabac 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 30 Dec 2010
 • Poruke: 4963

Da mogli i o famoznim pregovorima u Divcima da čujemo baš od gospodina Samardžića.
Znam da je to ponavljanje ali ima mnogo nas koji se bavimo savremenim oružjem a ne istorijom toliko a nema pravih izvora u elektronskom obliku pogotovu onih manjeg obima.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 25349
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Лепо бога ми...Изгледа да је наш форум заслужан и за закопавање неких секирчића од раније. Very Happyoffline
 • medicina
 • Pridružio: 29 Dec 2010
 • Poruke: 1709
 • Gde živiš: Srbija, Levač

Jel može neko ovde sa sigurnošću da mi kaže jel tačno da se Draža sastao sa Titom ukupno tri puta i da je utisak od prvog susreta bio
Draža:
- Braćo, ja njega ništa ne razumem, ko je ovaj čovek ?

Nisam učestvovao u temama vezanim za četnički pokret na ovom forumu jer sam primetio da rasprava ima običaj da ide u drugom smeru.

Nadam se da će prisustvo i pisanje gosp. Samardžića kome želim dobrodošlicu na MC forum,
uz kvalitetan rad moderatorskog tima doprineti tome da se tako nešto ne ponavlja.

Hvala.

offline
 • Pridružio: 27 Dec 2011
 • Poruke: 141
 • Gde živiš: Avnojevska Srbija bez drugova iz AP KiM

Levčanin ::Jel može neko ovde sa sigurnošću da mi kaže jel tačno da se Draža sastao sa Titom ukupno tri putaСрели су се два пута и једном су разговарали телефоном. То телефоном је била задња комуникација, у новембру 1941!

offline
 • grbe 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 20 Maj 2007
 • Poruke: 4404

Kibo ::
Tamo se cetnici mogu vredjati, ali ako slucajno spomenete nesto o partizanima, onda popijete poluban na toj temi.

Daj mi link da se odmah tamo učlanim. Mr. Green

offline
 • Pridružio: 21 Maj 2008
 • Poruke: 14459

Napisano: 28 Dec 2011 16:34

Kibo ::Isto tako je bilo interesantno citati iz njegovih knjiga o cetnicima, ali iz drugog ugla gledano, ne oni stereotipovi kao, gibanicar i ostalo, mada se ovde desava da neko cetnike tako naziva, ali moderatori na to ne reaguju, zato sam i prestao da pisem bilo sta na temi o NOVJ i JVUO.

Tamo se cetnici mogu vredjati, ali ako slucajno spomenete nesto o partizanima, onda popijete poluban na toj temi. Neko moze da postavlja podatke o partizanima bez bilo kakvih linkova gde se potvrdjuju izvori, neko mora da dokumentuje svako slovo kada kaze nesto pozitivno o cetnicima.

Кибо, полубан знаш зато си добио, треба ли да те подсетим?
Што се тиче вређања, кад видимо тако нешто упозоравамо и склањамо. Ако нешто промакне, слободно пријавите.

Kibo ::Nadam se da ce prisustvo gospodina Samardzica doprineti puno u diskusijama gde se spominje JVUO i da cemo rascistiti sa ulogom cetnika i partizana u WWII. Nadam se samo da ce postovani moderator Vathra, od kojeg sam svojevremeno i dobio poluban, to dopustiti.
А што не бих допустио кад сам позвао г. Самарџића овде.

Dopuna: 28 Dec 2011 16:37

akvila ::Eutropije ::Ne budite na kraj srca. Nisam naravno mislio na sve učesnike, ali morate priznati da ima likova koji zaista odstupaju od teme i često svojim upadicama vređaju sagovornikaТачно је, има, али верујем да их има и овде, као и на сваком другом форуму!
Нажалост има их свуда.
Овде њихове поруке склањамо, и по потреби изричемо опомене.

offline
 • Pridružio: 27 Dec 2011
 • Poruke: 245

Napisano: 28 Dec 2011 16:52

vrabac ::-

Ево једно контроверзно питање?
Да лије тачно да су неке љљотићевске или недићевске формације сарађивале са четничким јединицам на територији Источне Босне и Старе Херцеговине у 1941 и можда 1942. години.

У смислу сарадње у борби са Усташама.


Не, они нису били тамо.
Пролећа 1942. немачка документа бележе одлазак недићеваца у Босну, али то су у ствари били четници легализовани у Српској државној стражи (недићевци). Када је Недић сазнао за то, похапсио их је а њихове формације расформирао. Конкретно, то су били потпуковник Радојко Јовандарић, раније командант Котленичког четничкго одреда, тада у Бајиној Башти, и потпуковник Момчило Матић, командант Дринског одсека СДС (у четничком сисмтему радио везе ''Капуцо''). Једну од последњих радио депеша он је послао Дражи 3. марта 1943:
''Недић ми усмено саопштио 28. фебруара да доведем целу групу у Београд до 15. марта ради преформирања, моје је мишљење ради ликвидације. Немци то још нису аминовали. У случају да је Недићева одлука извршна, молим за наређење где да кренем са најмање 200 људи''.(Војни архив, ЧA, K-293, рег. Бр. 3/1.)
Матић је, дакле, прозрео да га је Недић открио, али се није на време склонио, па су га Немци ухапсили и одвели у логор.
У извештају генерала Бадера од 19. марта 1943. године пише да су одреду Машана Ђуровића и Момчила Матића разоружани ''како би се спречило њихово садејство са батаљонима ДМ у Херцеговини и Црној Гори''. (Зборник докумената, том XII, књига 3, 185.)
Капетан Никола Калабић, командант Горске краљеве гарде, известио је Дражу 20. марта:
''Матићева група није заправо разоружана, већ само што је једна чета од 20 људи у Босни... остало људство упућено... по Вашим ранијим инструкцијама делом преко Дрине а већим делом преко Увца и Лима, један део прикључио се Златиборској бригади и Божи Јаворцу. За ово крив је Матић јер се изрекао да ће ићи у шуму... (АВИИ, ЧА, К-293, рег. бр. 4/1.)
Сутрадан се јавио и капетан Милорад Митић, командант Златиборског корпуса:
''Матић изненада разоружан и његов штаб. Одмах Немци појурили на терен да разоружају људство. Успели само у Бајиној Башти. Остало избегло. Већина ван границе. На реону прихваћени. Пет шестина избегло.'' (Војни архив, ЧА, К-293, рег. бр. 4/1.)
Међутим, управо у пристиглим четницима и Недићевим одредима - за које су говорили да се "тобоже боре против усташа" - комунисти су видели своје највеће непријатеље. Допуштајући могућност да локални четници, ако буду заробљени, "добровољно" пређу у партизане, у вези с придошлицама из Србије Ј. Б. Тито је издао овакво наређење:
''Све четнике из Србије стрељати без икакве разлике.'' (Зборник докумената, том II, књига 2, 243.)

Dopuna: 28 Dec 2011 17:00

fantom_S ::Због оних који нису упознати са радом аутора теме(као нпр.ја),можда не би било лоше,да у кратким цртама,наведете ваша запажања у вези са 2Св.ратом,дакле значај партизана и четника,да ли су четници били издајници итд.Посебно ме занима да са каквим подацима располажете у вези "највећег сина"наших народа,тј, ко је у ствари био Тито,руски,западни или чији већ шпијун(а можда ничији) и колико има истине у оним теоријама о његовој погибији у рату и замјени са двојником??!биће доста за почетак..
У вези Тита сматрам да је дефинитиван одговор дао Перо Симић у књизи ''Тито'', коју су објавиле ''Новости'' прошле године. Он је заиста обишао руске и домаће архиве (сударисмо се ономад на вратима Војног архива) и навео документа.
Дакле, Јосип Броз је из Кумровца, по занимању браварски помоћник (не бравар), аустроугарски капар, унапређен у водника, одликован после пораза у Церској бици 1914, рањен и заробљен од Руса 1915, итд.
Користећи већином податке из Симићеве књиге, овде сам објавио краћу Брозову биографију:
http://www.pogledi.rs/diskusije/viewtopic.php?t=19.....mp;start=0

offline
 • lav 
 • Super građanin
 • Pridružio: 13 Sep 2011
 • Poruke: 1061

Пошто нисам из Србије, мало ме збуњује постојање разних формација на територији исте. Напримјер Недићевци и Љотићевћи. Ако је Недић био предсједник владе, онда су његове формације биле ''легалне'', а Љотићеве би требале бити паравојска. Зашто је Недић допуштао постојање СДК?

offline
 • Pridružio: 21 Maj 2008
 • Poruke: 14459

lav ::Пошто нисам из Србије, мало ме збуњује постојање разних формација на територији исте. Напримјер Недићевци и Љотићевћи. Ако је Недић био предсједник владе, онда су његове формације биле ''легалне'', а Љотићеве би требале бити паравојска. Зашто је Недић допуштао постојање СДК?
Ситуација је заправо била још копликованија.
Ако занемаримо Српску Граничну Стражу (СГС), ту је и Руски Заштитни Корпус (РЗК), који су чинили бели емигранти и њихови потомци, као и Пећанчеви (легализовани) четници, дополовине 1942.

СДК се може поредити са СС-ом - добровољачка војска, углавном из партијских редова.

offline
 • medicina
 • Pridružio: 29 Dec 2010
 • Poruke: 1709
 • Gde živiš: Srbija, Levač

lav ::Пошто нисам из Србије, мало ме збуњује постојање разних формација на територији исте. Напримјер Недићевци и Љотићевћи. Ако је Недић био предсједник владе, онда су његове формације биле ''легалне'', а Љотићеве би требале бити паравојска. Зашто је Недић допуштао постојање СДК?

O tome se i dan danas iznose različita mišljenja.
Činjenica je da Srbija ima bogatu i raznovrsnu istoriju, da se ovde prepliću različiti interesi,ubeđenja i pogledi na razna dešavanja. Otud i različite formacije pod oružjem i bez oružja, tokom ratnih godina. Nije sve to tako jednostavno objasniti u kratko.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 740 korisnika na forumu :: 37 registrovanih, 5 sakrivenih i 698 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Ageofloneliness, aleksmajstor, Boskovic, brundo65, cikadeda, dane007, Danijel99, darios, darkangel, Despot1, DPera, dragoljub11987, GenZee, hyla, ILGromovnik, Karla, kolateralnasteta, Krivošein, kybonacci, m0nstrum_, mercedesamg, Mercury, mikki jons, mikrimaus, Nemanja.M, nuke92, oldtimer, pein, repac, Romibrat, Srle993, stankolich, tubular, vaso1, voja64, vrlenija, zicko.spacek