Borbeni avioni kolekcija (časopis i model)

1899

Borbeni avioni kolekcija (časopis i model)

offline
  • Pridružio: 15 Jan 2015
  • Poruke: 51

Kako stoji stvar pre cu ja napraviti eskadrilu MIG-35 nego ih Rusija uvesti u operativni sastav.

offline
  • Pridružio: 15 Apr 2013
  • Poruke: 95

"Hot Bloodded models" - Сухоји, Мигови и лепа колекција тенковских диорама. Фино, може.

Код мене Дагласи.

А-26b Invader.
"Смрда" - Францускa. У јулу 1944, 386 америчка бомбардерска група била је одабрана да врши оперативно тестирање ових авиона.




A-26c Invader
"Sweet Miss Gillian" Иста платформа, унапређена и коришћена у корејском рату.




A20-G Havoc
"La France Libre", прво се звао "Miss Laid" али је преименован због политичке коректности. На фоткама авиона може се видети стари назив како избија испод фарбе Mr. Green Уједно прва савезничка машина која је летела у преко 100 мисија изнад Француске у ДСВ.




Седељка


У кокпитима

offline
  • Pridružio: 29 Mar 2015
  • Poruke: 0

Kolega Dukelander, "Hot Bloodded models" zaista pravi MIG-35 i još štošta, ali taj izraz opisuje i ove HM modele u srazmeri 1:72.
Ja sam se kod bombardera držao srazmere 1:144 (uglavnom iz kolekcije Altaya-IXO)



Tako u mojoj kolekciji imam Douglas A-26 B Invader "Stinky", USA, Altaya IXO, 1:144, težine 68 gr i Douglas A-20 G Havoc, " Green Hornet" USA, Altaya IXO, 1:144, težine 71 gr. Evo i njihovih fotografija:











































offline
  • Pridružio: 15 Jan 2015
  • Poruke: 51


Nesto i od mene.

offline
  • Pridružio: 15 Apr 2013
  • Poruke: 95

Промашио сам целу ту Ixo колекцију бомбардера и заиста су обрадили свашта и нешто што нико други није. Налазио сам их на нету, цена је већини озбиљно скочила a ja сам решио да јурим 1/72 тамо где буде прилике (и ценовно и логистички). Италијани, Манчестер, Блом&Вос, Коронадо и слични ће ипак морати да буду или 1/144 или склапани, то ми је јасно.

Сјајан је тај списак IXO модела за сналажење јер ево ја нисам имао ни представу шта све је већ направљено.

offline
  • Pridružio: 29 Mar 2015
  • Poruke: 0

Evo onda još jednog spiska - kolekcije Altaya Jet Fighter Planes u srazmeri 1:72:


offline
  • Pridružio: 15 Apr 2013
  • Poruke: 95

I ovo je odlično, i po svoj prilici propušteno.

Btw, trebalo bi da mi je stigao i poslednji Spitfire kog sam čekao, povadiću iz kutija ove nedelje i ostale, da predstavim svoju maniju. Mr. Green

offline
  • Pridružio: 15 Apr 2013
  • Poruke: 95

Ево и Спитфајера. У неком моменту сам био сигуран да нећу бити један од оних који скупљају исти авион у гомилу верзија, и ево ме сад - без контроле. Наравно, ово може да се ћера и даље...

Мк1 - Хенри Козенс, Август 1938.
Препродукцијски модел.


Мк5Б Питер Дарнфорд, не нарочито запажен британски ас. Авиони у ноћној камуфлажи, припремани за зиму 41/42. Проблематична тактика "Smack" није дуго потрајала, имали су проблема и са слетањем на слепо а и узлетање је било проблематично јер због великог обртног момента мотора пилоти нису били сигурни у ком су правцу полетели.



Мк5Б са Абукир филтером и скраћеним крилима. Абукир филтер је служио за тропске и суптропске климе, био је лакши од Воукс филтера и мало заобљенији.
Oвим је летео Станислав Скалски, пољски ас (18 победа) изнад Либије.


Мк5Ц Џорџа Беурлинга, канађанина познатог и као "Малтешки Соко", уједно и најпрепознатијег канадског хероја ДСВ. За само две недеље летења изнад Малте, боорио је 27 авиона сила Осовине. Погинуо је са само 26 година.


Ф 8, поручника Џејмса Френсиса Едвардса, још једног канађанина. Летео је за 94-ту ескадрилу, изнад Северне Африке. Њему се приписује обарање Ота Шулца (51 победа) Гинтера Штахнхаузена (40 победа) и оштећивање авиона Ханса Јоакима Марсеја.


Мк LF 9 E, још један Канађанин из 443 ескадриле РКАФ. Ови су покривали Даглас Бостоне и Мичеле који су бомбардовали циљеве у Француској 1944. Требало би да је ово верзија која је летела са касним моделом Мерлина 61 и која је прилагођена летењу на малим висинама. Ово је вероватно и најбољи комад који имам, са помичним закрилцима. Стајао ми је на столу месец-два.


Касна варијанта авиона, ПРУ 19, са Грифон мотором, која је летела из базе у Сингапуру раних педесетих година.


Стајанка




offline
  • Pridružio: 29 Mar 2015
  • Poruke: 0

Kolega Dukelander, nedavno smo razjasnili fenomen sakupljanja istog aviona u gomili verzija i problema finansiranja istog…

"Čiko, je l’ sav ovaj lebac tvoj?"

"Ko, bre, sirotinja? Daj pet karata!"

"Al tebe volem, to je fakat...
Ti si mi ljubav jedina...
Prodaću onu nasu kućerdu "na lakat"...
Pa nek je stoput dedina..."

Tom prilikom sam rekao da u mojoj kolekciji ima i nekoliko Spitfajera, ali se razlikuju: (Mk. V, Mk. IX...), sa karakterističnim cevima Hispano topova ili bez njih (verzija sa 8 mitraljeza), sa trokrakom elisom i četvorokrakom. Osim toga jednim je pilotirao najbolji francuski pilot Drugog svetskog rata Pierre-Henri Clostermann, drugim Sir Douglas Bader koji je oborio 22 nemačka aviona iako je kao mlad pilot pre rata u egzibicionom letu pao i izgubio obe noge. Evo sad i fotografija istih i priča o pilotima:

1. Supermarine Spitfire Mk IXb, P. Clostermann, United Kingdom, Atlas, 1:72, 151gr.
Model je iz kolekcije "Fighters of World War" II izdavača Editions Atlas i napravljen je u Bangladešu.
O ovom modelu sam pisao 20.8.2017. na str. 1854.
Pierre-Henri Clostermann se rodio 1921. u Brazilu u porodici francuskog diplomate. U Francuskoj je završio srednju školu i nakon toga je učio pilotiranje kod nemačkog pilota i instruktora Karla Benitza (poginuo na Istočnom frontu 1943.) i dobio licencu privatnog pilota 1937. Posle odlazi u SAD gde je studirao na California Institute of Technology da bi postao komercijalni pilot. Clostermann odlazi u Veliku Britaniju i stupa u Free French Air Force in Britain u martu 1942. Prolazi borbenu obuku za Spitfire i u januaru 1943. u činu narednika biva raspoređen u 341. eskadrilu (Alzas) Slobodne Francuske. Prve dve vazdušne pobede je zabeležio 27. jula 1943, oborivši dva Focke-Wulf Fw 190 iznad Francuske. Nakon toga je usledio težak i uspešan ratni put na Spitfireu Mk.IX a pred kraj rata na Tempestu, tada najboljem savezničkom avionu. Sa 33 priznate pobede sa 24 godine dobio je od generala Šarla de Gola kompliment da je "prvi borac Francuske". Dobio je i Legiju časti i druga najviša francuska odlikovanja.
Pored obaranja aviona posebno je bio efikasan u uništavanju ciljeva na zemlji - lokomotiva, vozila, mitraljiranju aerodroma...
Napisao je dve knjige "Veliki cirkus " i "Ognjevi s neba" u kojima je detaljno opisao svoj ratni put. Posebno je uspešna ova prva The Big Show (Le Grand Cirque) koja je prevedena i prodata u velikom tiražu u mnogim zemljama pa i kod nas. Posle rata radio je i kao inženjer, bio je narodni poslanik a umro je 2006.






















2. Supermarine Spitfire Mk Va, Douglas Bader, United Kingdom, Atlas, 1:72, 149 gr.
Model je iz kolekcije "Fighters of World War" II izdavača Editions Atlas i napravljen je u Bangladešu.
O ovom modelu sam pisao 22.1.2010. na str. 1880.
Pilot Douglas Bader je imao 22 priznate vazdušne pobede ali ono što je vredno divljenja je da je to ostvario kao težak invalid – kao mlad pilot je imao nesreću nakon koje su mu amputirane obe noge. Ipak, imao je dovoljno snage i hrabrosti da se javi da učestvuje u odbrani Velike Britanije od Luftwaffea. Douglas Robert Steuart Bader rođen je u Londonu 21. februara 1910. Otac mu je bio major u Britanskoj inženjeriji. Bio je ranjen šrapnelom 1917. i umro je 1922. od posledica rane. Njegova tetka se udala za pilota RAF pa je pod utiskom njegovih priča mladić nakon završetka srednje škole u Oksfordu odlučio da stupi u Britansko ratno vazduhoplovstvo. Bader je dobio kadetsku stipendiju za školu RAF-a u Kronvelu septembra 1928. kada je imao 18 godina. Naučio je da leti na avionu Avro-504 i bio je ocenjen kao nadprosečan pilot. U slobodno vreme bavio se kriketom, ragbijem, hokejom i boksom. Dve godine nakon dolaska u u akademiju dobio je oficirski čin 26. jula 1930. i raspoređen je kao pilot lovac u 23. grupu RAF u Kinliju koja je bila naoružana avionima Gloster Gamecock. Bader je bio u reprezentativnim ekipama RAF-a u raznim sportovima a bio je izabran da na vazduhoplovnom mitingu u Hendonu leti u grupnim akrobacijama. Uskoro posle toga njegova grupa je dobila avione Bristol Buldog i tada je došlo do tragedije. 14. decembra 1931. neki civilni piloti su ga zamolili da izvede akrobatski let. On je najpre odbio ali nakon jednog komentara nekog od prisutnih je ipak poleteo u zimsko nebo na svom Buldogu. U želji da zajedljivom pilotu pokaže kako se leti u jednom trenutku je prilikom obrušavanja pogrešno procenio visinu i vrh krila njegovog aviona je zakačio zemlju nakon čega se avion razbio, a Bader je teško povređen. Amputirane su mu obe noge i posle dugih meseci u bolnici, gde je nekoliko puta bio na ivici smrti, on se oporavio i rešio da se suoči sa životom i stvarnošću. Dobio je dve veštačke noge- proteze i uskoro je opet počeo da hoda. Pošto u RAF-u više nije bilo mesta za njega, počeo je sa civilnim životom. Oženio se 1939. i počeo da radi u kompaniji Shell Oil.
Kada je rat zahvatio Evropu, Bader je odmah ponudio svoje usluge RAF-u. Uprkos svom hendikepu, on je tako impresionirao ljude koji su odlučivali o njegovoj molbi da su mu dozvolili povratak u RAF, pa čak i da može da ponovo leti, osam godina nakon nesreće. Krajem novembra 1939. poručnik Bader je upućen u Centralnu školu u Upavonu kako bi se upoznao sa modernim tipovima aviona. Bader se ponovo našao u lovačkom avionu, ovog puta je to bio Spitfire. Februara 1940. prekomandovan je u 19. grupu RAF-a u Duksfordu, a aprila je već bio vođa eskadrile u 22. grupi. Učestvovao je u bici iznad obale Denkerka i 1. juna 1940. oborio je svoj prvi Messerschmitt. Bio je na visini od 1000 metara kada se nemački avion pojavio ispred njega i prvim mitraljeskim rafalom Bader je uspeo da ga obori. Ubrzo nakon toga dobio je komandu nad 242. grupom, jedinicom Harikena (Hawker Hurricane) koja se nedavno vratila iz Francuske i uglavnom su piloti bili Kanađani. Bader je brzo jedinicu doveo u stanje bojeve gotovosti i svojim primerom pokazao kako treba delovati, oborivši 11. jula 1940. jedan Dornier Do-17 kod obale Norfolka.
Do kraja bitke za Britaniju, Baderu je priznato 12 samostalnih vazdušnih pobeda i on je odlikovan Ordenom za izvanredne zasluge i Avijatičarskim krstom za zasluge. Njegovi Kanađani su oborili preko 60 nemačkih aviona. Početkom 1941. Bader je postao jedan od dvojice prvih potpukovnika koji su komandovali pukom baziranim na aerodromu Tangmere i naoružanim Spitfajerima. U leto 1941. RAF je počeo da preuzima inicijativu u vazduhu i da preleće Lamanš, tako da je Bader predvodio svoje tri grupe u borbama iznad severne Francuske. Bader je juna 1941. oborio tri Bf-109, 2. jula još jedan, a verovatno i drugi. Nekoliko dana kasnije, Bader je oborio jedan Bf-109 kod Lila, a 9. i 10. jula još po jedan. Bio je tada na vrhuncu svoje forme. Iznad Hacebruka 12. jula oborio je Bf-109, a nekoliko dana kasnije uspeo je da obori avion ne ispalivši ni metak. Kada ga je nemački pilot ugledao tačno iza sebe, izgubio je živce i iskočio padobranom. Sledeće pobede je zabeležio 19. i 23. jula tako da je bilans za juli iznosio osam pobeda. Ipak Baderovo učešće u borbama se uskoro završilo. Između 24. marta i 9. avgusta 1941, Bader je leteo u 62 lovačke misije iznad Francuske. 9 avgusta 1941. Bader je leteo blizu Lila na Spitfire Mk VA serijski broj W3185 "D-B" u ofanzivnoj patroli iznad obale Francuske, tražeći Messerschmitte Bf-109 bez svog pouzdanog wingmana Alana Smitha koji je izostao zbog bolesti. Na Baderovu grupu je naišla formacija od 12 Bf-109. Nakon početnog sukoba, on se našao sam na nebu i ugledao 6 Bf-109 ispred sebe. Sjurio se na njih i otvorio vatru na poslednjeg koji je počeo da pada u plamenu. Bader je napao sledeći Bf-109 i takođe ga oborio. Ovog put ostali Bf-109 su ga videli i napravili oštar zaokret. tada je Bader osetio da ga je nešto udarilo. On je verovao da se sudario sa jednim Bf-109. Deo trupa i rep Baderovog Spitfirea su bili odsečeni, a ostatak zajedno sa njim u kabini pao je u kovit ka zemlji. U pokušaju da iskoči Bader je osetio da mu se desna noga zaglavila, ali je uspeo da se nekako trzajem oslobodi tako da je veštačka noga ostala u kabini. Spustio se na zemlju padobranom gde su ga zarobili Nemci. U kasnijim istraživanjima postoje verzije da je jedan britanski pilot greškom pogodio Baderov avion zamenivši ga za nemački. Do kraja rata Bader je bio u zarobljeništvu, a nekoliko puta je pokušavao bekstvo. 1945. su ga iz zamka Koldic oslobodile američke trupe. Po povratku u Englesku unapređen je u čin pukovnika avijacije i naimenovan za komadanta škole za vođe lovačkih jedinica u Tangmereu, ali se iz RAF-a povukao već 21. jula 1946. vratiši se u kompaniju Šel. Kasnije je dobio viteški red. Njegovo ime je postalo opštepoznato kada je 1950. Paul Brickhill napisao Baderovu biografiju “Reach for the Sky” koja je objavljena 1954. a dve godine kasnije po njoj je snimljen i film. Bader je umro 5. septembra 1982. godine.































3. Supermarine Spitfire Mk Vb, United Kingdom, IXO, 1:72, 148 gr.
Ovim avionom je pilotirao mladi danski pilot Axel Anders Svendsen koji je poginuo 3 dana pre svog dvadesetog rođendana. Rođen je 26. aprila 1922. u Danskoj. Porodica se preselila u Englesku krajem 1920-ih, ali roditelji su se razveli početkom 1930-ih. Na početku rata dobrovoljno se prijavio za RAF sa 17 godina, ali nije uspeo proći početne testove. Prihvaćen je početkom 1941. godine i započeo je letačku obuku. Upoznao je dvojicu sunarodnika: Jørgena Thalbitzera i Jensa Ipsena. U oktobru 1941. Dansko veće osnovalo je Spitfire fond. Sredstva su prikupljana među slobodnim Dancima širom sveta kako bi ostvarili san o stvaranju eskadrile danskih Spitfajera sa danskim pilotima. Dana 9. aprila 1942. - druge godišnjice nemačke okupacije Danske - ček od 38.300 funti predstavljen je premijeru Winstonu Churchillu. Sledećeg dana, na ceremoniji tri Spitfire-a uručena su 234 eskadrili kao poklon Slobodnim Dancima. Spitfajeri su nosili imena "Skagen Ind." (BL924 / AZ-G), "Niels Ebbesen" BL855 / AZ-U) i "Valdemar Atterdag" (BL831 / AZ-K). Nekoliko dana pre, 5. aprila 1942. godine, Thalbitzer i Svendsen bili su postavljeni u eskadrilu i, nakon ceremonije, podigli su dva Spitfirea u vazduh. Trećim Spitfireom upravljao je britanski vođa eskadrile.
Svendsen je bio u eskadrili tri sedmice i u osam dana letio je dvanaest misija. Oboren je 24. aprila 1942. nad severnom Francuskom od strane grupe Fw-190. Imao je samo 20 godina.













4. Supermarine Spitfire MkVb, Un. Kingdom, 1941. Amercom, 1:72, 119 gr.
Ovim avionom leteo je poručnik Les `Buck` Casson, 616. eskadrila (Južni Jorkšir), avgusta 1941., Engleska.
Interesantno je da postoji model ovog aviona u srazmeri 1:48.
1/48 Tamiya Supermarine Spitfire Mk.Vb (W3458 / YQ-X) Flown by Flight Lt. Les `Buck` Casson, 616th Squadron (South Yorkshire) August 1941, England.







I za kraj, fotografija Supermarine Spitfire Mk Vc/Trop iz našeg Muzeja vazduhoplovstva u Surčinu:


offline
  • Pridružio: 15 Apr 2013
  • Poruke: 95

Јес' Драгане, сав тај лебац ваистину кошта, али мени се не жури да имам што више различитих авиона. Док сам фокусиран на одређену ствар, о њој и читам, истражујем итд. Желим да се овим забављам дуго, не да одмах решим ствар. Што се мене тиче, Спитфајера конкретно има још занимљивих, типа T.9, FMk 22 (bubbletop), Mk 6 за велике висине са издуженим крилима, Мк 19 са Грифон мотором и контра-пропелерима и слично. Развој конкретне машине је био јако исцрпан и то га чини додатно занимљивим. Искрено ми не би сметало да их имам још 4-5 (укључујући и ове ваше), али опет нема журбе за тим, нека мања целина је заокружена.

Мк22


Мк6



Т.9


Мк 19 са контраротирајућим пропелерима


Питање је наравно и шта купујете и од кога. Доста тога што се нуди одавно није у продавницама и стајало је у нечијем шпајзу. Ако вам то не смета, и цена буде нижа (помињао сам П-38 за 3 долара).
Још један пример: два модела која сте приказали овде, IXO Henschel Hs 129 и IXO Me 210a сам у Јуну купио у подераним паковањима излепљеним селотејпом јер су их остали продавци преценили. И не смета ми то, модели су цели.

+ хвала за приче о пилотима, авионима и ескадрилама.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 679 korisnika na forumu :: 14 registrovanih, 3 sakrivenih i 662 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 9k38, ALBION101, bobomicek, drimer, esx66, Kruger, Lazarus, minmatar34957, mrav pesadinac, nick79, suton, vasa.93, VP6919, 125