Nabavka novih aviona za RV i PVO vojske Srbije

1045

Nabavka novih aviona za RV i PVO vojske Srbije

offline
  • Pridružio: 29 Avg 2011
  • Poruke: 5389

Eto ako nista drugo resili smo da RTS i RTV finansiramo iz budzeta. Zajedno ce dobiti nekih 130 miliona evra na godisnjem nivou. Naravno RTS i RTV su kljucni za opstanak ove drzave, i bez njih se ne moze. Kakva vojska, policija, zdravstvo, skolstvo i ostala sitna buranija. Ako RTS nestane sa medijske scene gde ja sledece godine da gledam "Srecne ljude" i "Bolji zivot"? Bitno je da oko 5500 njih sedi u RTS i RTV-u i pusta nam reprize repriza, a sve ostalo u ovoj drzavi moze da ode u bozju mater. Cisto poredjenja radi B92 ima manje od 400 zaposlenih, a jedna regionalana televizija poput RTV-a celih 1200, a program ravan nuli. I posle slusamo price kako para nema, kako smo dotakli dno, ali evo ipak nekako iznadjose pare da bi finansirali ove medijske gigante.

A za to vreme nase vazduhoplovstvo ceka nove akumulatore. Jbg komplikovana procedura kao da od Rusa nabavljamo par nuklearnih bojevih glava.

offline
  • Pridružio: 01 Dec 2009
  • Poruke: 1849
  • Gde živiš: Borca Sebes gde obicno .......

^
Pa pre bi nabavili nerkoliko nuklearnih glava, nego li sredili problem sa gubitasima, i suludim agencijama koje svrhu imaju ko i novi most sto je napravljen, a para potroseno previose zbog cene grozdja u kini i indiji, a sve zbog neznam ti ja cega.
Svi obecase kad stupise u kampanju otvaranje radnih mesta, povecanje plata, ali eto situacija je takva da sad narod ce izgleda da finansira vodu na beogradu, razne gluposti sa seicima i slicno jel i to je od vitalnog znacaja.
Al meni cudno ko je jos lud da ulaze novac u zemlju koja nemoze da stiti sopstveni VAP, eto znate uleteo je avion bacio jedan molotovljev koktel i zapalio zito.
ljudi treba da se shvati da od naroda vise nema sta da se uzima, vec narodu treba da se da, prvenstveno perspektiva u vidu zaposljavanja, otvaranja novih radnih mesta u novim firmama.
A ne das subvenciju po radniku od 10000 evra firmi a pre toga si tog istog radnika iz te firme otpustio i poslao ga sa otpremninom na biro i sad ga vracasu istu tu firmu na isto radno mesto, samo sto se firma sad nalazi u vlasnistvu nekoga, a gubitak 200 %
Dotle ce kroz nas VAp da prolecu avioni koje ce Madjarski gripeni, da presrecu u madjarskom VAPu i vracaju tamo gde treba da idu.
Eh stvarno je tako kako je, a bice i gore.

offline
  • BSD 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 05 Okt 2009
  • Poruke: 3189
  • Gde živiš: Kraljevo

Hit ove godine, hladan je kao spricer dok ovo govori, sve se vise blizi dan uvodjenja sankcija Rusiji, a on nas lozi sa avionima. Pa valjda se zna ko se pita u ovoj zemlji, da se ne lazemo vise! Zato molite tamo za bilo sta, makar bilo i polovno (konzervirano), nece vam Gasicu nikada dozvoliti da kupite Rusku tehniku.

Gašić o nabavci novih aviona i akumulatora
http://www.tanjug.rs/videodet.aspx?galID=135349&videoID=781495

offline
  • Pridružio: 31 Jan 2014
  • Poruke: 1599
  • Gde živiš: na zalasku sunca

Ovako je pocelo...

Prvi ratni avion u Srba - kad komita leti
3. Sin negotinskog prote Dragiša Stojadinović u maju 1912. godine postao je prvi ratni pilot srpskog vazduhoplovstva

Prvi ratni avion Srbiji kupili su - civili!
Demonstracije letenja u Beogradu ostavile su veliki utisak na javnost, a njihova upotreba u ratu bila je omiljena tema i grupe komita.

Visoka cena

Glavnu reč među njima vodio je Dragiša Stojadinović, sin negotinskog prote koji je kao gimnazijalac 1904. iz Zaječara otišao u Makedoniju da ratuje protiv Turaka.
Godine 1911. Dragiša je s činovnikom Milivojem Jovanovićem i komitom Jovom Todorovićem napravio plan da nabave avion za komite koji su i dalje ratovali u Makedoniji i na Kosovu. Kupili su motor i s Mihajlom Merćepom sklopili ugovor da im za 6.000.000 dinara napravi trup. Radnička plata u to vreme bila je 1.000 dinara.
U maju 1912. godine Merćep je s pilotom Dragutinom Novakom i dva mehaničara rasklopljeni avion „Merćep komitski“ vozom dopremio u Beograd.

Na dan najavljenog leta na Banjicu su došli brojni uglednici i silan narod. Ali uoči samog poletanja Novak je odbio da poleti jer mu teren za uzletanje nije bio ravan. Merćep se pozvao na zakletvu datu posle pogibije Edvarda Rusjana da nikad više neće da leti... Da bi sprečio bruku, u avion je ušao Dragiša Stojadinović.
Očerupani aparat

Pričao je kasnije:

„Merćep mi je počeo objašnjavati da to nije prosta stvar; da je aparat udešen da odmah uzleti 30 metara u visinu; da se ne treba igrati itd... Meni je to bilo prvi put da sednem u aeroplan i uzmem u ruke avijatičarski volan. Kad je upaljen motor, ja sam ručicom davao gas sve više i više, čekajući da kazaljka dođe na 1.200. To nije išlo tako brzo, ali za to vreme, od jakog vetra iz očiju su mi šibale suze kao kiša. Prosto sam jedva nazirao pred sobom. Blizu kraljeve tribine namestio se kino-operater s aparatom na velikom tronošcu spreman da snima.

Nisam mislio ni na šta kad sam video kazaljku na 1.200 i podigao ruku kao znak da puste aeroplan. Osetio sam kako je naglo pojurio i video da je aparat krenuo pravo na kino-operatera. Ovaj nesrećnik počeo je da okreće ručicu aparata, ali kad je video zlo, spodbio je aparat i počeo da beži ka tribini. Kad sam ga sustigao, on je legao na zemlju s aparatom i ja se pomirih i s njegovom i s mojom sudbinom. Jurio sam pravo na tribinu. Mogao sam da kažem samo: ‚Ode sve do đavola!‘ Srećom, aparat sam od sebe okrete se ka Torlaku.“

Sleteo je tek lako oštetivši avion.
Ali „Merćepu komitskom“ nije bilo suđeno da učestvuje u ratu. Prvi balkanski rat zatekao ga je u hangaru na Banjici, gde je bio logor trećepozivaca, rezervista. Oni su očerupali aparat da je na kraju od njega ostala smo drvena konstrukcija.
Hrabri major... Kosta Miletić Hrabri major... Kosta Miletić
Formiranje ratne avijacije
4. Na početku Prvog balkanskog rata u zapečaćenom vagonu nađen je avion marke R.E.P. To je postao prvi avion ratne avijacije

Srbija, Crna Gora, Bugarska i Grčka ušle su u rat protiv Turske u oktobru 1912. I odmah po objavi rata Kraljevina Srbija dobila je svoj prvi avion. Bolje reći: našla! U zapečaćenom železničkom vagonu na stanici Toponica kod Niša nađen je avion marke R.E.P., s kompletom rezervnih delova.

Unajmljeni pilot

Nedelju dana kasnije, 1. novembra, stigao je i drugi aparat: bio je to dvokrilac „Duks“, koji je u Rusiji po nalogu srpske vlade kupio arhimandrit Mihailo. U pratnji aviona bili su mehaničar i ruski pilot Aleksandar Agafonov. Srpska vlada najmila ga je za platu koja je 50 puta bila veća od plate oficira. Još pre objave rata trojica srpskih oficira koji su se zatekli u Francuskoj dobila su nalog iz Beograda da izaberu i kupe avione koji će biti najpogodniji za ratovanje i da angažuju strane pilote.

Jovan Jugović, Miloš Ilić i Živojin Stankoviću kupili su ukupno šest aviona i unajmili tri pilota. Ali ispostaviće se da je najveći problem dostaviti avione u Srbiju ili Makedoniju, gde se ratovalo. Austrougarska je zabranila transport preko svoje teritorije, a uložila je diplomatski protest i Italiji i kad su naši piloti pokušali da avione brodom prebace iz Barija u Bar.

Sedište u Nišu

U iščekivanju ovih aparata, rešenjem ministra vojnog vojvode Radomira Putnika, 24. decembra 1912. ustrojena je, u sastavu inženjerije, Vazduhoplovna komanda sa sedištem u Nišu. U njen sastav ušli su Aeroplanska eskadra, Balonska četa i golubija pošta. Na čelo Vazduhoplovne komande postavljen je major Kosta Miletić.

Tri dana kasnije su brodom do Soluna, a onda vozom preko Đevđelije, avioni kupljeni u Francuskoj dopremljeni na Trupalsko polje kod Niša, gde je bilo sedište novoformirane Aeroplanske eskadre. Za njenog prvog komandira imenovan je poručnik Jovan Jugović. Posle prevrtanja aviona pri poletanju, Jugović je lakše povređen, pa je digao ruke od pilotiranja, a na njegovo mesto postavljen je poručnik Miloš Ilić. Tu, na Trupalskom polju, francuski piloti obučavali su srpske oficire u letenju.

Početkom januara 1913. u Beograd je iz Rusije stigao još jedan avion, poklon petrogradskog lista Novja vremja, a u februaru su Crnogorci obnovili napade na Skadar. U pomoć im je poslata i srpska avijacija, da tu u Skadru doživi vatreno krštenje.

Kosta Miletićprvi komandant
Rešenjem ministra vojnog vojvode Radomira Putnika 24. decembra 1912. ustrojena je, u sastavu inženjerije, Vazduhoplovna komanda sa sedištem u Nišu. U njen sastav ušli su Aeroplanska eskadra, Balonska četa i golubija pošta. Na čelo Vazduhoplovne komande postavljen je major Kosta Miletić
Stradao na prvom zadatku... Petrović Stradao na prvom zadatku... Petrović
Prva žrtva ratnog vazduhoplovstva
5. Mihajlo Petrović prva je osoba koja je stradala u vazduhoplovnim dejstvima u ratu

Kraljevina Srbija je među prvih pet zemalja koje su svoje avione koristile u ratnim dejstvima. Njoj, nažalost, pripada i drugo prvenstvo: Srbin Mihajlo Petrović prva je žrtva ratnog vazduhoplovstva na svetu.

http://www.kurir-info.rs/vesti/drustvo/7-najvaznij.....ak-1491489

offline
  • Pridružio: 16 Okt 2008
  • Poruke: 2265

Realno stanje stvari u RViPVO:
http://obris.org/regija/kamo-ide-ratno-zrakoplovstvo-srbije/

offline
  • zixo  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 27 Sep 2006
  • Poruke: 23450
  • Gde živiš: Beograd

У принципу смо већ све ово знали а само су препричали Бетин текст.

offline
  • Pridružio: 18 Feb 2013
  • Poruke: 6178

U tekstu Obrisa/unatoc realnosti na terenu koja stoji/,ipak senka zluradosti i neprincipijelnog prizeljkivanja.Srbija je teritoriju odbranila i 99-te BEZ LA.Ono sto stoji to je odnos drzave prema vojsci.Ovde se doduse potencira na ubedljivo najskupljoj komponenti-LA,...akumulatori su samo povod/Jako nebitan u celokupnom sistemu odbrane/.Da bi neko likovao mora razmisliti o tome kakve su mogucnosti KoV-a,gde su ulaganja drasticno manja te je moguce iskrpiti konstrukciju na neki podnosljiv stupanj mnogo lakse.Naravno da bi bolje stanje u LA,zaokruzilo modernizovane ARJ,RADARE,...BPL,ILI PORS.Mnogo razloga za biti umereniji /od nas,koji smo besni i sve nam je dozvoljeno/

offline
  • fin 
  • Počasni građanin
  • Pridružio: 06 Nov 2012
  • Poruke: 725

Citat:sa sadašnjim mogućnostima i sastavom panela instrumenata, koji su isključivo analogni, na njima se budući piloti ne mogu obučavati za kasnije korištenje mlaznih borbenih zrakoplova suvremenih generacija
..e Lidija, Lidija.. Confused
..studirala "entnologiju, ruski i komparativnu kjniževnost" i sad stručnjak za avionske instrumente i obuku pilota.
Šta bi rekli sadašnji USAF piloti F-15 koji su 80-ih i 90-ih prošli obuku na T-37 i T-38? Wink

offline
  • zixo  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 27 Sep 2006
  • Poruke: 23450
  • Gde živiš: Beograd

Obeležen 2. avgust, Dan prizemljene avijacije

http://tangosix.rs/2014/04/08/obelezen-2-avgust-dan-prizemljene-avijacije/

offline
  • Pridružio: 28 Jul 2014
  • Poruke: 207

Nisam Srbin niti imam ikakve veze sa Srbijom, ali kao zaljubljenik u avijaciju poludim kad čitam ovakve stvari, ali iskreno. Najrađe bih polomio te političare koji su vas doveli na to, bez obzira na politiku, povijest, činjenicu da Srbija nije NATO članica itd , ali ipak smo nekad zajednički dijelili državu i svi ti avioni koji sada trunu po Srbiji su nekad bili dio zajedničkog inventara što ipak i u meni budi određenu količinu tuge i žaljenja zbog svega što čitam . Od onolike Jugoslavenske avijacije i još uvijek velikog broja raznih letjelica po aerodromima u Srbiji, dovesti državu praktički pred borbu za opstanak i bez aktivne LA na par mjeseci, svakog normalnog čovjeka neovisno odakle je bi to potaklo na osudu nadležnih. Sramota ih treba biti. Shvaćam da novaca za nove avione jedan siromašna država kao Srbija nema, sa tim se muče i daleko jače države, ali to da se barem postojeća tehnika ne može adekvatno održavat, izvršit generalni remont i produženje vijeka postojeće tehnike barem na eskadrili migova-21 i tako biti miran narednih par godina je sramotno. Dolazi do banalnih problema oko isporuke akumulatora zbog kojih 29-tke stoje , mislim bizarno i za svaku osudu. Najviše podiže tlak činjenica da ispada da političare bole k.... za sve to i da se u javnosti niko ne oglašava po tom pitanju.
Koliko sam shvatio po tekstu iz Obrisa, uskoro bi mogli ostati i bez transportne avijacije, odnosno Srpsko RZ ima 5-6 operativnih MI-17/8 helikoptera prosječne starosti 30 godina i 2 AN-26 aviona kojima iduće godine ističu resursi, a ponovo se kao razlog njihove moguće neupotrebljivosti spominje "ekonomska situacija i nedostatak novaca".

Ma kakav nedostatak novaca ? da nema za nove avione, shvaćam. Ali da se ne može nać par miljuna eura za remont AN-26 pa čak i podizanje još 2-4 u aktivnu eskadrilu i isto to za MI-17 I 8 helikoptere i isto to za barem generalni remont barem 6 migova-21, to je mislim sramota i za svaku osudu. Za 10 miljuna eura bi se mogao odraditi generalni remont nad AN-26 i helikopterima serije Mi...nitko mi ne može reći da nema tih novaca , nitko.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 732 korisnika na forumu :: 8 registrovanih, 2 sakrivenih i 722 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Dannyboy, Darko001, deimos25, havoc995, kybonacci, M1los, simazr, slonic_tonic