Nabavka novih aviona za RV i PVO vojske Srbije

1057

Nabavka novih aviona za RV i PVO vojske Srbije

offline
  • zixo  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 27 Sep 2006
  • Poruke: 23450
  • Gde živiš: Beograd

Kožedub ::Pitanje za razmišljanje: Mađarske 29ke + ruski remont + izraelska modernizacija

Jeste da zalazi u domen teže ostvarljive varijante po pitanju dovođenja svega na liniju i pravac, ali bi Ješe pogurale i da MMF progleda malo kroz prste.


Тешко, покушали Румуни па нису имали лове. Зашто експериментисати када имате готове руске модернизације?

offline
  • Pridružio: 21 Jul 2008
  • Poruke: 10347

Iskren da budem vise bih voleo izraelsku modernizaciju da vidim na 29kama.Nego zasto nije islo to kod Rumuna?

offline
  • Pridružio: 06 Maj 2013
  • Poruke: 748

zixo ::Зашто експериментисати када имате готове руске модернизације?

Iskren da budem, (moje lično mišljenje) Izraelci bi to digli za dva koplja iznad Rusa. Otvorila bi nam se mogućnost korišćenja i istočnog i zapadnog naoružanja. Oni su dalje otišli od Rusa po pitanju avionike, posebno mislim na upotrebu HMD-a i integrisanja podvesnih kontejnera. Mi smo u takvoj političkoj kljusi da bi ugovorima za naoružanje i opremu sa istokom i zapadom mogli da upisujemo plusiće na jednoj i drugoj strani. Mogli bi da radimo i neke vežbe sa NATO, a sa druge strane i sa Rusima. Najviše bi se dobilo na iskustvu pilota i uhvatio bi se priključak, koristeći iskustva i sa jedne i druge strane. Tu leži motiv za "eksperimentisanjem", a ne verujem da bi bilo loše odrađeno od strane Izraelaca.
Ne mora da znači da sam u pravu, čisto razmišljanje, a na kraju krajeva, sve je ovo hipotetički, pošto smo na ovoj temi u nedostatku bilo kakvih dešavanja počeli da "varničimo"... Mr. Green
Ziveli

offline
  • Pridružio: 02 Nov 2010
  • Poruke: 1285

Ako kriza zapad-Rusija potraje (a potrajaće po mom dubokom uverenju) zaboravite tranzit bilo kakvog oružja iz Rusije preko EU zemalja do nas, Takva narudžbina bi bila strašno neodgovorna - bacanje para u vatru i spoljnopolitičko pucanje sebi u nogu.

NE POSTOJI TUNEL ISPOD RUMUNIJE I UKRAJINE IZMEĐU RUSIJE I SRBIJE.

Ko ignoriše tu činjenicu ne zna šta je dupe a šta glava,

Na kraće staze nekoliko istočnoevropskih polovnih Migova-29 da se skrpi jedna nepuna eskadrila za air police i obuku i to je to. I remont istih nema šanse da se obavi u Rusiji, eventualno ako padne dil da Ruski stručnjaci vrše nadzor remonta u Rumuniji ili negde drugde (mada sumnjam).

Na duže staze, kakve su mogućnosti da nam Grci prodaju eskadrilu polovnih F-16 ili Miraža, uz remont? U krizi su, verovatno treba da štede i smanjuju efektive, u dobrim smo odnosima a politički i funkcionalno sasvim prihvatljivo. Tranzit opreme preko NATO Bugarske u korist NATO Grčke ne bi trebalo da bude problem (ako i bude problema sa Makedonijom zbog sporova sa Grčkom).

offline
  • Pridružio: 06 Maj 2013
  • Poruke: 748

versus ::Ako kriza zapad-Rusija potraje (a potrajaće po mom dubokom uverenju) zaboravite tranzit bilo kakvog oružja iz Rusije preko EU zemalja do nas, Takva narudžbina bi bila strašno neodgovorna - bacanje para u vatru i spoljnopolitičko pucanje sebi u nogu.

NE POSTOJI TUNEL ISPOD RUMUNIJE I UKRAJINE IZMEĐU RUSIJE I SRBIJE.

Ko ignoriše tu činjenicu ne zna šta je dupe a šta glava,


Ko ignoriše šta, i da li zna šta je šta, je drugi par opanaka. Super je to...

Ova kriza kako je nastala, tako već sutra može i da nestane. Kad su pare u pitanju, videli smo da se sve može. Avion bez naoružanja, je između ostalog, nenaoružan avion, pretnja kome? Uostalom, ukoliko nekom to ne bi odgovaralo, avioni ne bi ni mogli da mrdnu iz Mađarske. Sama kupovina bi u startu bila stopirana. Nisam slučajno naveo Izraelce za modernizaciju. Može li da se dogovori ugovorom, uplata za modernizaciju kad svi avioni budu u Izraelu.
Gde bi mi kasnije kupovali naoružanje, je naš izbor, a mogli bi da biramo, otvorile bi nam se višestruke opcije, tj. one opcije kod koje bi dale pristup kodovima za integraciju.

offline
  • fin 
  • Počasni građanin
  • Pridružio: 06 Nov 2012
  • Poruke: 725

Citat:Na kraće staze nekoliko istočnoevropskih polovnih Migova-29 da se skrpi jedna nepuna eskadrila za air police i obuku i to je to. I remont istih nema šanse da se obavi u Rusiji, eventualno ako padne dil da Ruski stručnjaci vrše nadzor remonta u Rumuniji ili negde drugde (mada sumnjam).

Na duže staze, kakve su mogućnosti da nam Grci prodaju eskadrilu polovnih F-16 ili Miraža, uz remont? U krizi su, verovatno treba da štede i smanjuju efektive, u dobrim smo odnosima a politički i funkcionalno sasvim prihvatljivo. Tranzit opreme preko NATO Bugarske u korist NATO Grčke ne bi trebalo da bude problem (ako i bude problema sa Makedonijom zbog sporova sa Grčkom).

Doista je verovatno tako, ..na to ustvari niti ne ukazuje neki politički problem ili ne-postojanje tih "tunela" ispod Rumunije nego je već dovoljan znak za raspad samog sistema održavanja i nabavke izvana ovo oko akumulatora - totalni raspad u održavanju i nabavkama - ..i po hierarhiji sve do keramičara, a sprovođenje tih ideja o kreditu za mig-35 je onda utopija ako se ni donacija akumulatora nemože da sprovede. Iz toga možeš i sam zakljućiti da bi onda neki mirage 2000 ili f-16 bili naučna fantastika (ide u miliarde eura). Sa 21-inicama je ionako gotovo, to se još remontuje samo za neki mozambik ili severnu koreju. Kada bi izuzeo tu opciju sa kreditom miga-35, onda bi pre polovnih miraga 2000 ili f-16 bile opcije za QRA sa, recimo, onim mirage-ima f-1 u Španiji koji su bili namenjeni za Argentinu gde bi navodno remontovani Atar motori radili još 15 godina (nije za zanemariti), 16 komada nekih 170 miliona eura sa naoružanjem i obukom, delovima itd., a i dolet mu je dobar,ili onda Švajcarski f-5, ali i to bi bilo preko 100 miliona eura. Onda, ..tu su i Slovačke 29-ke itd.

offline
  • Pridružio: 05 Dec 2011
  • Poruke: 388

@ Kozedub
Da li ima smisla ici na jacu modernizaciju ako ce se avioni koristiti 10 do maksimum 15 godina? Na stranu neproverena modernizacija i hronican nedostatak para.
@ Versus
Na koji nacin mogu da zabrane civilnim transportnim avionima da prelecu teritoriju, koji razlog? zatim sta mislis da bi bile kontra mere?
Takodje kako mislis da zabrane recimo dostavljanje brodovima preko Dunava?

offline
  • Pridružio: 02 Nov 2010
  • Poruke: 1285

Shone 89 ::
@ Versus
Na koji nacin mogu da zabrane civilnim transportnim avionima da prelecu teritoriju, koji razlog?


Lovcima i PVOom dugog dometa ako Rusi pokušaju prelet koji nije odobrila lokalna kontrola leta. Tranzitne sankcije. Razlog: okupcija Krima npr.

Uostalom biće da si neobavešten čim postavljaš ta pitanja. To se već desilo x puta, to je bio jedan od razloga za povlačenje Rusa sa Slatine, a poslednji put:
http://www.theguardian.com/world/2014/may/10/russi.....ry-rogozin

Shone 89 ::
zatim sta mislis da bi bile kontra mere?


Tranzitne sankcije Rusije prema EU, koje apsolutno ne bi teleportovale oružje iz Rusije u Srbiju.

Shone 89 ::
Takodje kako mislis da zabrane recimo dostavljanje brodovima preko Dunava?


Ako je Naser mogao u vreme krize da zatvara Suecki kanal, moći će i NATO Bugarska i Rumunija Dunav, koji smo uostalom 90ih videli koliko je pouzdan kao put snabdevanja. Konvencije živi ljudi pišu i brišu, ali sve to počiva na vojnoj sili, a Bugarska i Rumunska uz podršku celog NATOa mogu ladno da zaustave plovidbu ruskih brodova koji nose oružje u Srbiju, povod je lako naći.

offline
  • Sim.a 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 29 Avg 2009
  • Poruke: 2982
  • Gde živiš: Zemlja čuda

Mislim da nema potrebe da se polemiše na tu temu. Mogu da zatvore i radili su to. Ne negde u Africi već baš nama tako da svaka dalja rasprava je samo isterivanje bez smisla. Ovo smo doživeli i isprobali. Praksa i život su pokazali ko je u pravu. Shone 89 nemoj se ljutiti nije uvreda ali verovatno si malo mlađi ili si jednostano zaboravio. Tu nema spora ko je u pravu. Zatvore oni sve kad hoće.

offline
  • Aleksandar
  • Pridružio: 30 Okt 2012
  • Poruke: 901
  • Gde živiš: Kraljevo

a mogu li iljucini da prelete crnugoru, ona je bar mala, natankaju se u vazdugu i prelete je za 15 minuta, uz lovacku pratnju sa nosaca aviona koji je ionako stalno negde u sredozemlju ?

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1156 korisnika na forumu :: 43 registrovanih, 6 sakrivenih i 1107 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Areal84, Bobrock1, bozo13, cikadeda, dragoljub11987, dushan, flash12, Georgius, Griffon vulture, hooraay, Karla, kjkszpj, Kriglord, krkalon, Krvava Devetka, kybonacci, laganini123, laurusri, Leonov, Lieutenant, Lošmi, mercedesamg, Metanoja, milutin134, nebkv, ninareflex, Oscar, Parker, pavlo, pein, procesor, ruger357, Sirius, stalja, stegonosa, Trpe Grozni, Valter071, Vladko, VP6919, Webb, wolf431, yrraf