Nabavka novih aviona za RV i PVO vojske Srbije

1963

Nabavka novih aviona za RV i PVO vojske Srbije

offline
  • Pridružio: 03 Jun 2011
  • Poruke: 1645

To ne znamo jos uvek sobzirom da sa tim avionima nista nije transparemtno.
Oni sto sam ja prebrojao je da su tri jednoseta i dva dvoseda u fazi modernizacije.

Iz toga mozemo da zakljucimo da ce ti dvosedi biti potrebni za obuku pilota za prelazak na modernizovane avione. Ali zasto dva dvoseda ako ce biti samo tri jednoseda? Mozda ih nece biti samo 3, mozda ih bude 7 ukupno sa avionima iz Belorusije.

A mozda i ja lipetam, mozda ti iz belorusije zaista dodju na SD standardu.

offline
  • Pridružio: 23 Sep 2009
  • Poruke: 889

Momci, potrebni su vam avioni za dezurnu paru, i odrzavanje obuke.

Imate deset aviona na raspolaganju.

Dva su u dezurnoj pari, jedan ili dva na pregledima i redovnom odrzavanju, jedan dvosed koji se koristi za obuku.

Ostaje vam pet koje mozete da osavremenjavate, a da za to vreme imate sigurnu dezurnu paru, i da izvodite kondiciranje i redovnu obuku.

Kada ovih pet zavrse, na osavremenjavanje ide sledecih pet.

Kada stignu ovi iz Belorusije, videce se da li su strucnjaci iz mig/a vec odradili u Belorusiji osavremenjavanje na SM standard. Sto mi je verovatnije s obzirom na vreme koje su avioni proveli na remontu.

Pri tome mi pojma nemamo sta se radi sa dvosedima. A lepo bi im legao onaj radarcic koji je razvijen kao paket njihovog osavremenjavanja. Pa bi onda postali borbeno mnogo upotrebljiviji, obuka bi se dodatno poboljsala.

offline
  • Aleksa Radojičić
  • Pridružio: 18 Apr 2015
  • Poruke: 110
  • Gde živiš: Sremska Mitrovica

miodrag2 ::
Pri tome mi pojma nemamo sta se radi sa dvosedima. A lepo bi im legao onaj radarcic koji je razvijen kao paket njihovog osavremenjavanja. Pa bi onda postali borbeno mnogo upotrebljiviji, obuka bi se dodatno poboljsala.


Koliko sam čitao, taj radar se više ne nudi kao opcija modernizacije.

offline
  • Pridružio: 21 Maj 2012
  • Poruke: 2287

gavrilon ::Par zapažanja sa moje strane.

Prvo ako će se raditi verzija SM to znači i vođeno naoružanje V-Z.
Čudno ako se ima u obziru da se upravo nešto "slično" sada radi na "modernizaciji Orao 2.0".Deluje da nadležni nemaju mnogo "poverenja" u "modernizaciju Orla" osmišljenu od masterminda naše vojske (čoveka sa seckanom bradicom) pa idu logikom "da se mi za svaki slučaj obezbedimo" a ovi naši nek se "igraju" sa Orlom pa ako bude nešto bude, ako ne da bar imamo "vrapca u ruci" (da li je neko primetio da modernizacija tj. najave za neke delove iste kasne već 2-3 godine u odnosu na najavljene rokove)!

Da se ima "poverenja" u "modernizaciju" Orla, ligično bi bilo da se Migovi dovedu na standard SE (dakle samo poboljšanje u oblasti borbe V-V a da se V-Z ne dira, pošto je to trenutno ionako zadnja rupa na svirali za naše pilote 29-ki, koji su posle dugogodišnjeg "tankog naleta" tek par poslednjih godina počeli ozbiljnije da "skupljaju nalet" )...

Drugo, verujem da će i treća faza modernizacije (poučen iskustvom iz faza 1 i 2 u dosadašnjem uvođenju polovnih Migova iz Rusije i Belorusije) uzeti bar još 2 ako ne i pune 3 godine (naravno neće svi avioni odmah biti poslati istovremeno na modernizaciju već po 2-3 u etapama itd)...

Na kraju kada se podvuče crta imaćemo na raspolaganju 11 aviona (+3 dvoseda koji će ostati isti kao i do sada) koji su ne tehnološkom nivou iz recimo sredine 1990-ih kada je orjentaciono prvi put predstavljena/ponuđena modernizacija MiG-29SM (što je tehnološko unapređenje od 10 godina u odnosu na one nasleđene iz JNA i dobijene iz donacija).Na sličnom nivou biće rumunski F-16 (uz malo širu lepezu naoružanja V-Z), i mađarski Gripeni.Novi bugarski F-16V biće za 20 godina tj. "pola generacije" tehnološki mlađi, kao i hrvatski Rafali F3R (ovo još nije zvanično izabrano, ali gledano sa strane, sve se "šteluje" da to bude izabrani avion).

Ova naša modernizacija sama po sebi ne mora da bude "loša", ako se "kupljeno vreme" ( a to je realno period 2019-2030, sve preko toga je mnogo), iskoristi pametno da se "smisli" šta će naslediti MiG-29 i Orla i ti (konačno) NOVI avioni naruče recimo tokom 2027/8 godine.S druge strane ako se iz ovih 29-ki i Orlova bude cedila "suva drenovina" i isti "terali" i posle 2030-te (možda čak i do 2035) onda su to "izgubljene pare i vreme" i tehnološki jaz i zaostajanje će samo biti produbljeno a ovo sadašnje rešenje će izgubiti na svojoj "vrednosti"....

Dakle, jesam za modernizaciju ali samo kao za "premošćavanje" tokom 2020-ih, nikako kao za neko trajnije rešenje u narednih 15-20 godina (u ovom drugom slučaju bi to bio promašaj biblijskih razmera).
Dao bog da se ova prva opcija obistini pa da nas oni lepo "posluže" narednih 10 godina, ali kao neko ko je "optimista sa iskustvom" ne bih se začudio da na nebu iznad Srbije i recimo 2033/4. godine vidimo ove modernizovane MiGove ("najjače avione u regionu" kako to naši politčari vole da kažu) i Orlove/G-4...

Da ostavimo Miloradovica po strani za sad i fokusiramo se samo na cinjenice bez emocija.
Krenimo od najbitnije, koje vazduhoplovno oruzje (bomba, raketa) ima RV na raspolaganju a da je teze od nazivnih 250 kg? Koje oruzje predvidjeno i korisceno na Orlu od strane naseg RV ima tezinu vecu od nazivnih 250 kg?

Oruzje V-Z koje MiG 29SM moze da koristi su: Kh-29T/TE, KAB-500 vise varijanti i Kh-31 A/AD/P/PD. Sve ovo oruzje J-22 u sadasnjem obliku ne moze da nosi, medjutim sa modernizacijom se otvara mogucnost za koriscenje KAB-500. Onda se namece pitanje, ako je V-Z naoruzanje za MiG 29SM za klasu teze od onog koje J-22 trenutno koristi a postojeca modernizacija otvara mogucnost koriscenja vodjenja bombi vise klase, kako je to pokazatelj "nepoverenja" u modernizaciju J-22?
U krajnjoj liniji cak i da modernizovani J-22 ne koristi KAB-500, ostaje tezinska razlika izmedju Orlovog V-Z oruzja i V-Z oruzja koje SM omogucava a ona jasno objasnjava da su to komplementarni a ne konkurentski sistemi.

Koliko je logican SE standard MiG 29 u 2021. godini?
Hajde da uprostimo stvar do kraja i da se manemo njihovih standarda koji su i ovako fluidni, da ne kazem ne standardizovani. Vecina nas ce se sloziti da nema potrebe praviti "grbu" zbog vece kolicine goriva, ali sam siguran da ce se vecina isto tako sloziti da je danas sve ispod N019M1 idiotizam. Ovo naravno znaci da dobjas V-Z modove radara ali je na tebi dal hoces da ih koristis.
Slozio bih se sa tobom oko toga da V-Z nije prioritet sa izuzetkom KAB-500 koji je nasem RV nuzan i to u verziji Kr odnosno probojna bomba za unistenje fabrika, mostova i slicnih meta kojima tokom 90-ih JRV nije moglo nista efikasno da uradi.

Vremenski rokovi su kao sto vidimo isto dugacki sto i ne cudi, no na kraju dana pametnije je da se oduzi ali da su nasi mehanicari bar nadgledali taj proces nego da se sve za pola godine zavrsilo u ruskom zavodu.

Da, u globalu situacija sa kraja 90-ih ako izaberu N019M1 i noviju verziju OLS sto je za trenutno stanje u komsiluku ali i finansijsko stanje kod nas dovoljno za 20-te 21 veka. Samo videcemo koliko ce Bugarima i eventualno Hrvatima (nisam bas siguran da je "cebe" dovoljno veliko za Rafal)
trebati vremena da savladaju te masine a videli smo kod Bugara ali i Madjara sta znaci zapadna masina kada se ne iskesira adekvatna suma novca tokom godine.

Racunica je jasna, po trenutnom zivotnom veku (40 godina) 2027. pocinju da ispadaju iz sluzbe a sa onih pomenutih 5 godina produzenja to je 2032. godina cak i ova druga varijanta nije sporna.
Nisam siguran da oni misle da teraju Orla do tada a narocito da ga istovremeno zamene sa MiGovima, pre sam skloniji da ce vezati Orlove i Galebove za zajednicku zamenu u drugoj polovini 20-ih zbog cega i smatram da ce zamena za MiG 29 biti tek od 2030-ih.

P.S. Inace se slazem za modernizaciju koju radi Hefest i bilo bi pametno videti koliko bi kostala za Orla

offline
  • Pridružio: 02 Nov 2010
  • Poruke: 939

Dvosedi će svakako (kao i jednosedi) dobiti ona ojačanja na vertikalcima, još neke senzore koji će omugućiti bolji uvid u stanje aviona (pošto se prelazi na održavanje "po stanju") isl..Ugradnja radara u dvosede mi nešto ne deluje verovatno..

Svih 14 aviona će koliko sam ja razumeo dobiti produženje veka upotrebe na 40 godina (s tim što je proizvođač najavio mogućnost da primerci koji su u dobrom stanju mogu dobiti produženje i do 45 godina).

Kada se kompletira eskadrila sa ova 4 Belorusa imaćemo sledeće stanje:

4 aviona (3 x 9. 12 i 1 dvosed 9.51) ex JNA kao i 3 "Belorusa" 9.13 proizvedeni 1987. godine
1 "belorus" 9.13 proizveden 1988. godine
4 ruska jednoseda (1 x 9.12 i 3 x 9.13) proizvedeni 1989. godine
1 ruski dvosed 9.51 proizveden 1990. godine
1 ruski dvosed 9.51 proizveden 1991. godine

Dakle bar deo flote (neki od 7 aviona napravljenih 1987. godine) će morati da dobije produženje na 45 godina....

Što se tiče modernizacije Orla i MiG-a za nošenje vođenih UBS vazduh-zemlja ...ja sam bio za to da se odradi "samo jedno od to dvoje".Logično je bilo da je 29-ka kao potentnija platforma bude modernizovana a da se Orao takav kakav jeste gazi još 5-6 godina.

Na kraju će ispasti da je čitava "modernizacija" Orla rađena više da bi se "školovali i uposlili" neki domaći kadrovi nego što je za time bilo neke preke potrebe i kada se pogleda šta je na kraju iste dobijeno za "date novce", koliko je vremena potrošeno i koliko je vremena preostalo za upotrebu tako modernizovanih aviona.

Nisam neko ko je "antiprotivan" i ko samo gleda da "nađe primedbu", ipak mislim da je jedna od odlika dobro postavljenih i organizovanih sistema predvidivost i smislenost tj. da ti kada vidiš da se nešto radi možeš odmah da znaš u kom pravcu je taj sistem postavljen, šta se želi kratkoročno/srednjeročno itd....
Toga kod nas nema ni u tragovima.Sve nešto na prečac i "s neba pa u rebra"...

Ako se Orao modernizuje da bi se iškolovali neki mladi kadrovi koji će za 5-10 godina akumilitati neka potrebna znanja i veštine da mogu da rade na nekom složenom (pod)sistemu (ne nikada to više neće biti ceo borbeni mlazni avion kao u doba SFRJ, ali nije loše da to sutra bude neki deo tog "kolača"), daj recite tako....nemojte nas praviti ludima i pričati bajke...

Eto, to je neko moje mišljenje kolega darkangel.
Pozdrav i svako dobro.

offline
  • Pridružio: 22 Okt 2008
  • Poruke: 606

2019. prilikom primopredaje Žarković izjavljuje da će Migovi iz Belorusije biti remontovani, biće produžen životni vek i da će se treća faza - čitaj modernizacija , raditi u Srbiji...

offline
  • Pridružio: 18 Feb 2013
  • Poruke: 6178

цитат * ligično bi bilo da se Migovi dovedu na standard SE*
Морам да признам да сам и ја пре неколико година предложио исто,или слично.Да се од ЛБА среди све што се има а да се Миг29 доведе на стандард С.Међутим након интервенције Руса у Сирији,мислим другачије.Руси су користили већи број авиона са знатно већом носивошћу од Орлова и Г4.СМ,је минимално а СМТ/у виду грбе и допуна/нам нису неопходни.Већ сам изразио сумњу да се стари Топаз више производи,те је врло занимљиво видети шта ће све бити рађено по питању радара и електронике.Што се тиче Руских ја сумњам/мада немам никакву потврду/да они нису већ за време оперативног коришћења у Русији били подигнути на ниво С.Но то сад и није нај битније јер се авиони модернизује на виши ниво.По питању двоседа не знам.Уствари знам интерно али не знам је ли информација права.

offline
  • Pridružio: 26 Jun 2019
  • Poruke: 3154

Modernizacija postojeceg radara, a ne instalacija novog, jer nema smisla trositi novac na nesto sto ce krajem decenije izaci iz sluzbe. Cak i da se kupi Zuk-M, nema smisla, jer vec zaostaje za svime sto se u komsiluku uvodi u naoruzanje.

Sto se dvoseda tice, i takvi kakvi su, mnogo su bolji od Orla, jer su nadzvucni, imaju daleko bolje manevarske karakteristike i vecu nosivost. Pored toga, nose i R-73 za samozastitu. Okacis 2 TV vodjene bombe od po 500kg, beloruski Satelit za zastitu i pravac na zadatak.

https://www.mycity.rs/must-login.png

offline
  • Pridružio: 18 Feb 2013
  • Poruke: 6178

Тако некако.Не мора нови радар,али могу нове дигиталне компоненте.Двоседи морају првенствено да омогуће критичну масу новог кадра.За неке акције доста смо квантитативно ограничени.Зато је и Орао,не зато што је *бољи*.

offline
  • Pridružio: 21 Maj 2012
  • Poruke: 2287

gavrilon ::Dvosedi će svakako (kao i jednosedi) dobiti ona ojačanja na vertikalcima, još neke senzore koji će omugućiti bolji uvid u stanje aviona (pošto se prelazi na održavanje "po stanju") isl..Ugradnja radara u dvosede mi nešto ne deluje verovatno..

Svih 14 aviona će koliko sam ja razumeo dobiti produženje veka upotrebe na 40 godina (s tim što je proizvođač najavio mogućnost da primerci koji su u dobrom stanju mogu dobiti produženje i do 45 godina).

Kada se kompletira eskadrila sa ova 4 Belorusa imaćemo sledeće stanje:

4 aviona (3 x 9. 12 i 1 dvosed 9.51) ex JNA kao i 3 "Belorusa" 9.13 proizvedeni 1987. godine
1 "belorus" 9.13 proizveden 1988. godine
4 ruska jednoseda (1 x 9.12 i 3 x 9.13) proizvedeni 1989. godine
1 ruski dvosed 9.51 proizveden 1990. godine
1 ruski dvosed 9.51 proizveden 1991. godine

Dakle bar deo flote (neki od 7 aviona napravljenih 1987. godine) će morati da dobije produženje na 45 godina....

Što se tiče modernizacije Orla i MiG-a za nošenje vođenih UBS vazduh-zemlja ...ja sam bio za to da se odradi "samo jedno od to dvoje".Logično je bilo da je 29-ka kao potentnija platforma bude modernizovana a da se Orao takav kakav jeste gazi još 5-6 godina.

Na kraju će ispasti da je čitava "modernizacija" Orla rađena više da bi se "školovali i uposlili" neki domaći kadrovi nego što je za time bilo neke preke potrebe i kada se pogleda šta je na kraju iste dobijeno za "date novce", koliko je vremena potrošeno i koliko je vremena preostalo za upotrebu tako modernizovanih aviona.

Nisam neko ko je "antiprotivan" i ko samo gleda da "nađe primedbu", ipak mislim da je jedna od odlika dobro postavljenih i organizovanih sistema predvidivost i smislenost tj. da ti kada vidiš da se nešto radi možeš odmah da znaš u kom pravcu je taj sistem postavljen, šta se želi kratkoročno/srednjeročno itd....
Toga kod nas nema ni u tragovima.Sve nešto na prečac i "s neba pa u rebra"...

Ako se Orao modernizuje da bi se iškolovali neki mladi kadrovi koji će za 5-10 godina akumilitati neka potrebna znanja i veštine da mogu da rade na nekom složenom (pod)sistemu (ne nikada to više neće biti ceo borbeni mlazni avion kao u doba SFRJ, ali nije loše da to sutra bude neki deo tog "kolača"), daj recite tako....nemojte nas praviti ludima i pričati bajke...

Eto, to je neko moje mišljenje kolega darkangel.
Pozdrav i svako dobro.

Da, produzenje je 40 godina/3500 sati a u zavisnosti od rezultata testiranja "lidera" u MiG-u bice nudjeno produzenje resursa na 45 godina (sigurno je najavljeno nasoj strani cim je Miloradovic pominjao u intervjuu).

Ovo stanje sa godistima ima jednu prednost a to je da imas sasvim dovoljno vremena za preobuku na novi avion (naravno ruski) a sama kupovina ne mora biti ranija od 12 meseci pre nego sto ti prvi pocnu ispadati iz sluzbe. Fleksibilniji je ceo sistem nego inace u takvim situacijama.

Moje misljenje vezano za modernizaciju Orla je to da je primarni cilj razvoj vodjenih ubojnih sredstava a kao posledica toga je sama modernizacija platforme. Dakle cilj je razvoj domacih vodjenih sredstava a trenutna platforma bi bila zamenjena zajedno sa G4 posle 2025. Prica oko T7 se uklapa u ovaj scenario savrseno ali i delimicna modernizacija stare platforme kao sto je Orao i izostanak modernizacije G4.

Nacelno se slazem da je nas sistem ostao u dobu sa nekim "ljudima u koznim mantilima" ali opet ne moze se ocekivati ni potpuna otvorenost i dostupnost svih planova.

Ja i ocekujem da ti ljudi nakon ovog projekta predju na razvoj TP Laste, mlazne avione vise necemo praviti to nije sporno uopste.

Nego kad vec diskutujemo, da obrazlozim zasto je glupost danas uzeti bilo sta starije od N019M1. Ovaj radar ukratko receno zadrzava antenu i predajnik originalnog radara N019 dok ceo pozadinski blok preuzima digitalne komponente Zhuka, sto u praksi znaci pored kvalitetnijeg radara i drasticno jeftinije i bolje odrzavanje.
Inace smatram da je ovo bolja modernizacija i od BM i od ukrajinske ali jos bitnije zbog obima proizvodnje komponenti Zhuk radara ovo je dugorocno jeftinije resenje (narocito ako racunamo potencijalnog naslednika za koga se prave nadstresice za dezurnu paru Mr. Green )
darkangel ::

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1001 korisnika na forumu :: 50 registrovanih, 10 sakrivenih i 941 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, A.R.Chafee.Jr., aleksmajstor, babaroga, Ben Roj, bojankrstc, bojanM84, bojcistv, cavatina, chichabg, darkojbn, debeli, Denaya, djboj, Dorcolac, dule10savic, Džordžino, goxin, JOntra, Karla, kokodakalo, Krusarac, Krvava Devetka, Kubovac, lelemud, Lubica, mackenzie, mercedesamg, MiG-29M2, milimoj, minmatar34957, mnn2, mrav pesadinac, panzerwaffe, pein, Petarvu, ruso, S2M, slonic_tonic, Smajser, Srki94, Srle993, Stoilkovic, tmanda323, tubular, TwinHeadedEagle, vathra, Vatreni Zmaj, voja64, Webb