Republika Srpska

89

Republika Srpska

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1266
 • Gde živiš: Karlmarksland

Werdum1 ::Vidiš, dobro si, treba sa amstelom vidjeti da se ide po Sarajevski ćevap, nemoj samo u BL da mi se dira. Very Happy

tamo ce uzicka divizija da udari.njima je blize .a sumaadiska divizija 4.poziva(kojoj ja pripadam),ce autoputem..sve junak do junaka(stokilasi)..po 10 "neprijatelja" ima da savladamo...s goli prsti.minimum! Mr. Green

offline
 • Pridružio: 19 Nov 2017
 • Poruke: 306

zgembo ::
Još prije godinu dana je u NSRS izglasan zakon po kojem stanovnici RS, koji se nalaze u zajedničkim institucijama na nivou BiH, ne smiju raditi protiv interesa Republike Srpske, tj. protiv interesa njene Narodne skupštine. To se odnosi i na predstavnike na medjunarodnom nivou. U toj istoj skupštini je donesena Rezolucija o vojnoj neutralnosti Republike Srpske. Ziveli Prilično jasno, zar ne?

Nakon svega toga, predstavnik nekog drugog konstitutivnog naroda, izlazi pred kamere i bez ikakvog srama zagovara ulazak BiH u NATO, ignorisajući stavove drugog entiteta. I daj ti meni reci, ko tu urušava Bosnu i Hercegovinu?

Mujo i Haso politika, glupi ali tvrdoglavi.

offline
 • Pridružio: 01 Jun 2006
 • Poruke: 2091
 • Gde živiš: Malo tamo malo vamo

Sve zavisi kako ko gleda na situaciju pa izvuce zakljucak ko je glup, ili se pravi pametnim...nakon potpisanog pristanka predstavnika sva tri konsitutivna naroda (od kojih je jedan srbin) sedam godina prije toga sto kazes, hajmo pu pike ne vazi, mi bi drugacije sada... ne znam sta ti je jasno ako opet kazem da odluke NSRS ne idu dalje od RS, vec se one donose na nivou drzave. Niko ne spori srbima da imaju svoje misljenje i jednako nastupaju u organima BiH, ali ne mozes ignorisati niti zelju dva druga konstitutivna naroda i gradjana koji su isto ustavna kategorija.
Tvoja je odluka sta ti vise srcu godi to ces i postovati, ali nije tako kako ti je prezentovano, ali vjeruj u sta hoces.

offline
 • Pridružio: 29 Feb 2008
 • Poruke: 1375

zgembo ::...Apsolutno netacno, nigdje ne pise tako u dejtonskom sporazumu vec da predsjednistvo daje odluke...
Možeš li mi dati tu, već donetu odluku Predsedništva BiH o pristupanju države BiH Nato savezu, da je pročitam? Ono, BiH sigurno ima neku svoju vrstu ''Službenog Glasnika'', ''Službenog Lista'' ili kako se već u BiH zove, pa daj da je svi pročitamo.

zgembo ::...nakon potpisanog pristanka predstavnika sva tri konsitutivna naroda (od kojih je jedan srbin) sedam godina prije toga sto kazes, hajmo pu pike ne vazi, mi bi drugacije sada...
Još jednom, daj link ka tekstu te odluke, da je pročitamo. Dakle, odluka Predsedništva BiH od pre 7 godina u kojoj piše da je BiH odlučila (donela odluku) da pristupi Nato savezu.

zgembo ::Niko ne spori srbima da imaju svoje misljenje i jednako nastupaju u organima BiH, ali ne mozes ignorisati niti zelju dva druga konstitutivna naroda i gradjana koji su isto ustavna kategorija.
Upravo si ti osporio.
Ono kao...''ne možete ignorisati želju druga dva naroda u BiH''. Naravno da se može, to i jeste temelj BiH. Temelj BiH je dogovor, saglasnost sva tri naroda.
Nema volje jednog ili dva naroda, nego je volja BiH jedino, samo i isključivo kad je volja sva tri naroda. Sve dok nema volje sva tri naroda, to nije volja BiH. Samim tim, suština BiH upravo i jeste da jedan narod može ignorisati volju ostala dva...jer sve dok to nije volja sva tri naroda, to onda i nije volja BiH kao države.
To nije izmišljeno u Dejtonu, nego je to (ravnopravnost sva tri naroda) bio temelj BiH i dok je ona bila jedna od šest republika u okviru SFRJ. I tada se najvažnije odluke nisu mogle donositi bez saglasnosti sva tri naroda. Al', prvi put kad je trebalo to u praksi primeniti, našla se ''politička elita'' kod dva naroda koja je rekla...''ma 'ebeš dogovor sa onim trećim konstitutivnim, idemo da ih preglasamo na referendumu.''

Ako vam se ne dopada sistem gde jedan konstitutivni može da ignoriše želju druga dva konstitutivna naroda, slobodni ste da se odvojite od tog jednog naroda koji vas eto ometa u prosperitetu i razvoju. Mr. Green

Kao što znaš, već se jednom u BiH pojavila grupa ''pametnih'' političkih vođa dva naroda koja je rekla ''ko 'ebe šta Srbi hoće, mi smo raspisali referendum i idemo da ih preglasamo.''.
I, nekih mesec dana nakon što su pozvali Muju iz Sarajeva da se lepo obuče, uzme hemijsku i pokaže na referendumu svom komšiji Peri iz Sarajeva kako Pera nema šta da se pita o državnom statusu BiH, nego Pera ima da živi kako mu kažu Mujo i Franjo...tom istom Muji počelo da puca oko glave. Još malo kasnije, Mujo počeo i engleski da uči sa ''help nejto, help'', ''help Boznia'', ''dženosajd''.

Eto, otprilike tako je bilo prošli put kad se u BiH pojavila kritična količina političkih budala koja je isto tako smatrala, kao što ti danas smatraš, da se ne može ignorisati želja druga dva konstitutivna naroda.
I oni su smatrali, kao što ti i danas misliš, da je njihova konstitutivnost ipak veća od konstitutivnosti Srba u BiH. Ono kao...konstitutivni smo sva tri naroda sve dok su Srbi ikebane, tj. dok se slažu sa nama...a, kad se ne slažu, onda smo mi Bošnjaci i Hrvati nekako ipak više konstitutivni, šta li... Shocked Bebee Dol
Ustvari, i kad se Hrvati ne slažu, 'ebeš onda i njihovu konstitutivnost, Bošnjaci iz Sarajeva će im izabrati Komšića, tj. Bošnjaci će da izaberu i Hrvatskog člana Predsedništva BiH.
Ono, na kraju balade, ispada da su po nekima samo Bošnjaci konstitutivni narod u BiH.
E, šipak. Mr. Green

offline
 • Pridružio: 01 Jun 2006
 • Poruke: 2091
 • Gde živiš: Malo tamo malo vamo

Bujrum:


Opet, ponavljam zakljucci iz NSRS nisu obavezujuci za teritoriju BiH i vanjska pitanja koja se ticu Drzave...inace bi bespotrebno bilo onda imati to isto i dom naroda i troclano predsjednistvo na drzavnom nivou, a sto je po sporazumu potpisano.
Republika srpska nije entitet samo srpskog naroda (vec naziv entiteta), imas ustav PC na netu pa pogledaj...
Pusti Muju, jer evo slozit cemo se da je kalendar mjeseci u godini isti i u BiH i okolini ukljucujuci i Srbiju...Ako je dan PC 9 Januara a "Mujo" izasao u Martu na referendum, da li ide Mart prije Januara ili obratno? Tako pitaj Peru, negdje se je preracunao...sto za Peru nije problem vec sto ti i poslije 25 godina i ocitih nelogicnosti opet nesto Muji prebacujes a dan i "krsna slava" PC bila prije neki dan, a nova godina samo devet dana ranije...a mart jos daleko.

Dejton, kakav god da je obavezujuci je za sve strane, ne mozes sad hvatati se 92 a kad treba 95, mogao se rat i nastaviti ako nesto nije bilo kako treba.

offline
 • Pridružio: 29 Feb 2008
 • Poruke: 1375

@zgembo

U oba dokumenta (za koja sam naravno znao i pre postavljanja pitanja o tome), piše:
''...Predsedništvo će uputiti formalni zahtev Bosne i Hercegovine za Akcioni plan za članstvo u Nato.''
''...ovim putem podnosim formalni zahtev Bosne i Hercegovine za Akcioni plan za članstvo.''
''Zadovoljstvo mi je zamoliti Vas da prosledite saveznicima zahtev Bosne i Hercegovine za Akcioni plan za članstvo...''


- Šta je taj 100 puta pomenuti ''Akcioni plan za članstvo'' (MAP)?
''Akcioni plan za članstvo je program NATO saveza za konsultacije, pružanje pomoći i praktične podrške, prilagođen individualnim potrebama zemalja koje žele da se pridruže Savezu. Učešće u MAP ne prejudicira odluku Saveza o budućem članstvu određene zemlje. Zemlje koje učestvuju u MAP-u dostavljaju pojedinačne godišnje nacionalne programe o svojoj pripremljenosti za moguće buduće članstvo.''

- A, kako se ulazi u NATO?
U skladu sa članom 10 Severnoatlantskog ugovora. Najvažnija stvar je potpisivanje i ratifikacija ''protokola o pristupanju.'' Kako da ga BiH ratifikuje bez Srba???

''Protokoli pristupanja su formalni, pravni dokumenti koji omogućavaju pozvanim zemljama da pristupe Severnoatlantskom ugovoru, onda kada ih potpišu i ratifikuju sve države koje su datog trenutka članice Nato. Protokole o pristupanju članice Nato moraju da ratifikuju, prihvate ili odobre u skladu sa svojim domaćim pravilima i procedurama.
Procedura ratifikacije u vezi sa procesom pristupanja takođe mora biti sprovedena i u pozvanim zemljama u skladu sa različitim domaćim ustavnim odredbama. Kada se proces ratifikacije završi na oba navedena nivoa, potencijalni novi članovi se i formalno pozivaju da postanu strane potpisnice Severnoatlantskog ugovora. Tim činom jedna država i zvanično postaje član Severnoatlantskog saveza.''

Voleo bi ti da ''Zaključak'' postane ''Odluka''.
Voleo bi ti da nema potrebe za bilo kakvim odlukama, nego eto poslat je jedan papir pre 7 godina i to je to...gotovo - BiH donela sve odluke koje treba za članstvo u Nato. Ali, šipak. Mr. Green
Taj Nato traži da se na kraju (posle pregovora...a, ne znam ni kako će Predsedništvo BiH da ovlasti bilo koga da uopšte pregovara u ime BiH kada odluke o tome ne može biti...al' eto), Nato traži da se na kraju ratifikuje ''Protokol o pristupanju''.

zgembo ::Pusti Muju, jer evo slozit cemo se da je kalendar mjeseci u godini isti i u BiH i okolini ukljucujuci i Srbiju...Ako je dan PC 9 Januara a "Mujo" izasao u Martu na referendum, da li ide Mart prije Januara ili obratno? Tako pitaj Peru, negdje se je preracunao...sto za Peru nije problem vec sto ti i poslije 25 godina i ocitih nelogicnosti opet nesto Muji prebacujes a dan i "krsna slava" PC bila prije neki dan, a nova godina samo devet dana ranije...a mart jos daleko.
Sad se već praviš blesav, a to nije dobro za ozbiljnu diskusiju. Wink
Ovde želiš da kažeš da su Srbi u BiH ustvari prvi uradili nešto po sistemu ''zabole nas šta misle ostali konstitutivni u BiH'', pa su eto mukice Bošnjaci tek posle toga doneli odluku da preglasaju te ionako već zle Srbe u BiH.

Ima nešto i pre tog 9. Januara 1992. godine:
''Predstavnici SDA i HDZ su, u skupštini Socijalističke Republika BiH, 15. Oktobra 1991. godine preglasavanjem poslanika SDS protivustavno doneli Akt o reafirmaciji suverenosti Republike Bosne i Hercegovine.''
Istovremeno, tom istom odlukom donetom preglasavanjem Srba, mobilisani su rezervni odredi MUP-a BiH i upućeni prema Bosanskoj Gradiški i Bosanskoj Kostajnici da bi ''sprečili eventualne sukobe i napade na Hrvatsku iz BiH''.

Dakle, 15.10.1991. prvi put jedan konstitutivni narod u BiH biva preglasan, jer ste eto mislili da se odluke o državnom statusu BiH imaju donositi bez Srba. Ono, po sistemu, po logici:
ko ih 'ebe da li Srbi iz BiH hoće ili neće da se ta ista BiH izdvaja iz SFRJ - ima da ih preglasamo.
Onda posle toga kreće cela priča sa SAO i sa referendumom kod Srba 9. i 10. Novembra 1991. godine, kao i odlukom HDZ BiH 12. novembra 1991. godine o proglašenju Hrvatske zajednice Posavine u Bosanskom Brodu, a 18. novembra 1991. godine u Grudama je proglašena i Hrvatska zajednica Herceg-Bosna.

Naravno, bogati svet se odavno već bio umešao u dešavanja u SFRJ, pa tako:
- Briselskom Deklaracijom o Jugoslaviji od 17.12.1991., a na osnovu preporuka međunarodne Arbitražne komisije kojom je predsedavao čuveni sada Badinter, republike su pozvane da se do 23.12.1991. izjasne o nezavisnosti.
- 15.01.1992. objavljen je izvještaj Badinterove Arbitražne komisije, u kojem je konstituisanje BiH kao suverene i nezavisne države uslovljeno referendumom njenih građana.
- 25.01.1992. godine skupštinska većina, koju su činili predstavnici Bošnjaka i Hrvata, je donela odluku o održavanju referenduma o nezavisnosti od SFRJ. Nakon što je većina srpskih članova skupštine BiH protesno napustila sednicu, krnji parlament je doneo odluku o raspisivanju referenduma.
- referendum o nezavisnosti BiH je održan 29. februara i 1. marta 1992. godine.
- par dana kasnije, opet naravno bez predstavnika Srba iz BiH, doneli ste odluku o potvrđivanju rezultata referenduma.

Inače, u odluci kojom raspisujete referendum, evo je [url=https://www.mycity.rs/must-login.png pozivate se na Ustav SR BiH.
U julu 1990. godine, 31 amandmanskom izmenom na Ustav Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine sprovedena je velika ustavna reforma, koja će u značajno uticati na buduće događaje. Tim izmenama, između ostalog, utvrđeno je da je teritorija BiH jedinstvena i nedeljiva i da se ''granice Republike mogu menjati samo u skladu sa voljom građana cele Republike, izraženom njihovim prethodnim izjašnjavanjem putem referenduma, ako se za menjanje izjasni najmanje dve trećine ukupnog broja birača''.

Na taj referendum koji ste raspisali bez Srba, i sproveli bez Srba, naravno da nije izašlo 2/3 građana BiH, ali zabole vas...tadašnje političke elite u Sarajevu su, bez obzira na Ustav BiH na koji su se i pozivali kad su raspisivali referendum, par dana kasnije proglasile važećim rezultate tog referenduma.
Kao posledicu takvog postupanja u narednim godinama su morali da uče osnove engleskog jezika.

offline
 • Pridružio: 18 Jan 2012
 • Poruke: 11

Citat:I ja bih volio to, ali eto vidis da i srbija kad ima problem sa kosovom trci putinu ili obratno, kada ima problem sa BiH zahvaljuje putinu sto ulaze veto u SB...tako da ono sto sam prvo rekao, je ustvari sva istina bez okolisanja.


Србија не ,,трчи Путину" зато што има проблем са КИМ већ зато што око питања статуса КИМ има проблем са одређеним великим силама које од КИМ праве независну државу. Какав проблем са БИХ има Србија? Не постоји проблем са БИХ јер та предложена резолуција није израз воље целе БИХ већ појединих представника једног народа у БИХ. Ко је предложио усвајање резолуције? Какве резолуција има везе са БИХ?

offline
 • Pridružio: 01 Jun 2006
 • Poruke: 2091
 • Gde živiš: Malo tamo malo vamo

Napisano: 19 Jan 2019 19:36

@"neshaoct"
Odlicno si to povadio sto ti godi, ovdje je kocenje u provodjenju MAP-a, tako da tvoje spinovanje nije bas mjerodavno za nekakav sud i sto ne mjenja sustinu MAP-a, procitaj drugi dokument, ako ti nesto nije jasno. I kad posao trazis moras ispuniti kriterije, ne vidim zasto bi NATO ponudio MAP da nema odluka prema punopravnom clanstvu.
Voleo bi i ti da zakljucak da nema pravne tezine, ali kako vidis na drugoj strani ne da je odluka vec MOLBA za MAP kao sljedeci korak.
Voleo bi i ti da ovo ne postoji, ali postoji, koja je tezina upravo vidimo...i jasno mi je sta je problem s tvoje strane.
Naravno da ce se na kraju ratifikovati poziv NATO-a (ili putem parlamenta ii referendumom), to niko ne spori.
Uslov o akcionom planu, je vec dato kao uslov svega od sada pa i imenovanja ministara i svega drugog...a do tada stari saziv igra svoje.
Kad se vec pravimo blesavi interesantno je da niko ne spominje kako to da Kosovo uvodi sankcije i srbiji i bosni radi nepriznavanja, kod toliko zlih Muja i jos ko ono glasa protiv pristupanja Kosova INTREPOLU?
Stvarno ne razumijem te dvostruke standarde, mislim razumijem ali to je tako providno.
Naravno da ima to prije 9 januara, pogledaj kad se mjenjao ustav SR Srbije i zbog cega, Pa sao, pa referendumi, ali eto Muja kriv iako tada ustav nije ni poznavao "narode" kao ustavnu kategoriju, niti icim nesto izbrisala srbe....sto opet ne vidim razloga sa danasnjim danom kada su srbi zastupljeni kao sto Dejton nalaze, i apsolutno koriste (vec sam naveo) institucije kako bi podrzali srbiju ali opet po tebi Muja kriv...ne znam bas, Eno i dodik na putinovom krilu i iza Bosanska zastava, ali eto ta neka prica o neutralnosti treba da nekoga zavara...niti dijete u obdanistu niije tako naivno.

Dopuna: 19 Jan 2019 19:48

spektorsky ::Citat:I ja bih volio to, ali eto vidis da i srbija kad ima problem sa kosovom trci putinu ili obratno, kada ima problem sa BiH zahvaljuje putinu sto ulaze veto u SB...tako da ono sto sam prvo rekao, je ustvari sva istina bez okolisanja.


Србија не ,,трчи Путину" зато што има проблем са КИМ већ зато што око питања статуса КИМ има проблем са одређеним великим силама које од КИМ праве независну државу. Какав проблем са БИХ има Србија? Не постоји проблем са БИХ јер та предложена декларација није израз воље целе БИХ већ појединих представника једног народа у БИХ. Ко је предложио усвајање декларације? Какве декларација има везе са БИХ?

Pa to i kazem...i albanci isto idu iz istog razloga kod svog sponzora. E BiH ce biti neutralna, ma daj..
A BiH nema?
Hrvatska pokusava oteti juzni dio, dok od srbijanskih politicara a i iz republike srpske konstano je tema.
Ja jedino, ti mogu ponoviti da ta deklaracija ne obavezuje nikoga u BiH. Mi imamo vise sudova pa neka tamo odluce...ima koliko hoces deklaracija koje su usmjerene prema srbima u bih, pa nikom nista. Nema srece od pijacnih deklaracija, ovo hocu ovo necu.

offline
 • Pridružio: 18 Jan 2012
 • Poruke: 11

Згембо, нисмо се разумели ти и ја. Моја је грешка, направио сам лапсус те сам уместо резолуција написао декларација. Међутим, јасно је на шта сам мислио пошто сам одговарао на твоју поруку где си навео да се Србија захваљује Путину због вета Русије у СБ УН. Ту резолуцију и вето Русије си подвео под проблем Србије са БИХ па сам указао да предложена резолуција нема никакве везе са БИХ. Није ми јасно на основу чега интерес једног народа у БИХ представљаш као интерес БИХ? Ко је Бошњацима дао ексклузивно право да одреде интерес БИХ?

Јесте, ја сматрам да је војна неутралност компромисно решење за БИХ. Ако су једни за НАТО, други за неки вид безбедносне интеграције са Русијом, а потребан је консензус за одлуку, неутралност је компромисно решење.

offline
 • Pridružio: 19 Nov 2017
 • Poruke: 306

zgembo ::E BiH ce biti neutralna, ma daj..
Da, biće neutralna, zato što istoimena nije vaša prćija, da vi odlučujete šta će ona biti. I bićete neutralni dok god živite u istoj državi sa Srbima, osim ako vaš entitet ne udje u NATO.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 294 korisnika na forumu :: 2 registrovanih, 3 sakrivenih i 289 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: BlaCkMilK, ok