Povratak redovnog sluzenja vojnog roka u Vojsku Srbije

30

Povratak redovnog sluzenja vojnog roka u Vojsku Srbije

offline
 • Pridružio: 29 Jun 2009
 • Poruke: 3356
 • Gde živiš: Karaburma

^
Тебра ал су ове загореле.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • BSD 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 05 Okt 2009
 • Poruke: 3624
 • Gde živiš: Kraljevo

Реке теку наопако

Да ли су подивљале воде отвориле и дискусију о поновном увођењу редовног служења војног рока? Да је војска имала већи број припадника, или резерву, онда не би „Кобре” спасавале Шабац

http://www.politika.rs/pogledi/Miroslav-Lazanski/R.....t_commentsonline
 • Pridružio: 21 Jul 2008
 • Poruke: 10079
 • Gde živiš: Gorod-geroй Moskva

Da baba ima k...bila bi deda

offline
 • BSD 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 05 Okt 2009
 • Poruke: 3624
 • Gde živiš: Kraljevo

Gašić: Obavezan vojni rok nije opcija
01. avgust 2014.

Vojska Srbije je u katastrofalnim poplavama koje su zadesile Srbiju pokazala visok nivo obučenosti i spremnosti, ocenio je ministar odbrane Bratislav Gašić, poručivši da je VS spremna i da ima dovoljno sredstava da odgovori na sve eventualne izazove kada je reč o elementarnim nepogodama. On je rekao i da se o obaveznom vojnom roku ne razmišlja u Ministarstvu odbrane (MO) i Vojsci Srbije (VS) jer je odluku o ukidanju donela Skupština Srbije, ali i zato što je srpska vojska 2006. ušla u proces modernizacije i profesionalizacije.

Gašić je, u razgovoru za Tanjug, podsetio da su pripadnici srpske vojske tokom nedavnih poplava bili uz građane Srbije, pomažući u očuvanju njihove imovine i života.

Kako je najavio Ministarstvo odbrane i VS nastaviće da rade na poboljšanju kapaciteta i spremnosti svojih pripadnika kako bi se što bolje suočili sa novim izazovima.

"U ovom trenutku imamo dovoljno sredstava da možemo da odgovorimo na sve nove izazove, ali naravno da je svako novo sredstvo, koje bi došlo u Vojsku Srbije, dobrodošlo. Nikada nema dovoljno takve opreme, kao što su helikopteri, koliko je VS to stvarno potrebno", rekao je Gašić.

Ono što se pokazalo kao problem tokom poplava, prema njegovoj oceni, jeste praktično odsustvo civilne zaštite u gotovo svim gradovima Srbije, koju bi u nekom obliku trebalo vratiti.

"Radimo intenzivno na novoj organizaciji civilne zaštite, jer je to preko potrebno. Da je bila dobro organizovana i da je uopšte postojala kao takva, sigurno da bismo mnoge posledice poplava lakše prevazišli", rekao je Gašić.

Prema njegovim rečima proces vraćanja civilne zaštite nije lak ni jednostavan, najavljujući za prvu polovinu 2015. intenzivan rad na tome i obezbeđivanju finansijskih sredstava i načina za njihovo funkcionisanje.

"Očekujemo i novi Zakon o vanrednim situacijama, odnosno o samoj organizaciji Službe za vanredne situacije, da li tako da ostane MUP-u, da li da postane posebna organizacija ili će delom biti vraćena u VS, a o tome bi trebalo da najpovoljnije rešenje nađe više ministarstava. Da nađemo optimalno rešenje da bismo sutra mogli da odgovorimo na svaku, eventualnu elementarnu nepogodu", objasnio je Gašić.

Poplave u Srbiji otvorile su i pitanje ponovnog uvođenja redovnog služenja vojnog roka, međutim Gašić ističe da se o tome ne razmišlja u MO i VS jer je odluku o ukidanju donela Skupština Srbije, ali i zato što je srpska vojska 2006. ušla u proces modernizacije i profesionalizacije.

On je dodao da među mladima postoji veliko interesovanje za dobrovoljno služenje vojnog roka, zbog čega su ove godine uvedena dva dodatna uputna roka.

"Prema interesovanju već razmišljamo da 2015. udevemo još dva uputna roka, što je u ovom trenutku sasvim dovoljno", rekao je Gašić.

Ministar odbrane naglasio je i da su potencijali i kapaciteti VS, kada je reč o broju vojnika koji dolaze na dobrovoljno služenje vojnog roka, apsolutno dovoljni za mnogo više "jer smo nekada bili vojska koja je imala više od 120.000 pripadnika i bili sposobni da držimo taj nivo operativne gotovosti".

"Raduje nas tako veliko interesovanje mladih ljudi za služenje vojnog roka i učinićemo sve da niko ne bude vraćen. Naravno da se jedan broj njih koji pokaže značajne rezultate dobrovoljim služenjem kvalifikuje i za ostanak sutradan u redovima VS na profesionalnim dužnostima. Sigurno je da će im to biti jedna od referenci koja će biti cenjena, ako se budu opredelili da budu profesionalni vojnici", rekao je Gašić.

Odgovarajući na pitanje šta se konkretno čini kada je reč o nabavci nove opreme, pre svega o modernizaciji, konkretno kada će biti nabavljeni novi lovci za zaštitu vazdušnog prostora Srbije, Gašić je istakao da ta nabavka mora da se posmatra u širem kontekstu.

"Nikako ne možete da posmatrate robni kredit, koji je pre dve godine započeo sa Ruskom Federacijom, kao deo samo MO i VS. U širem kontekstu potrebna je i velika saglasnost čitave Vlade Srbije, jer je to novo kreditno zaduženje koje Srbija, posle toliko godina konstantnog zaduživanja, prosto ne može da izdrži", rekao je Gašić.

On je dodao da država ne odustaje od nabavke novih vazduhoplova, i da će se na tome raditi u narednom periodu.

"Radićemo na tome da preko namenske industrije probamo da taj robni kredit otplatimo. Bitno je i mišljenje Ministarstva finansija u narednom periodu, sagledavajući sve teške trenutke kroz koje Srbija, kada je ekonomija u pitanju, prolazi. Naravno da bi nam oni (avioni) bili veoma potrebni", rekao je Gašić.

U tom smislu ni nabavka akumulatora za dva MIG-a 29, kako kaže, nije jednostavno pitanje.

"Morate da prođete sve procedure. Ovde se ne radi o nemanju i imanju para. Mi sredstva imamo na našem računu, međutim procedura kod Rosoboroneksporta i kod nas su, kada je kupovina takve opreme u pitanju, veoma kompleksne i traže vreme. Pritom vi nikada ne znate kada će ti akumulatori prestati da rade", rekao je Gašić i dodao da se veoma brzom rešenju problema s akumulatorima.

Dodao je i da je nebo nad Srbijom zaštićeno, da ga štite naši avioni, te da Srbija nema samo MIG-ove 29.

"Bez obzira na svu zluradost naših političkih protivnika, nema Srbija samo taj par 29-ki, već ima širi spektar aviona", istakao je Gašić.
http://www.rtv.rs/sr_lat/drustvo/gasic-obavezan-vo.....e+vesti%29

offline
 • Pridružio: 13 Jan 2012
 • Poruke: 2373

Zašto mu neko ne kaže da ćuti!

offline
 • boyce 
 • Super građanin
 • Pridružio: 05 Nov 2007
 • Poruke: 1120

Možda jer je to jedino što zna da radi, da uprazno priča, obećaje i obmanjuje, mada neki tvrde da zna i pločice da lepi, ali to nije nikad dokazano!

offline
 • Pridružio: 01 Feb 2014
 • Poruke: 1339
 • Gde živiš: Nacionalni park Srbija

Vojska Srbije je u katastrofalnim poplavama koje su zadesile Srbiju pokazala visok nivo obučenosti i spremnosti


Mislim da ne prođe jedan dan a da neko iz VS ili MO ovo ne izgovori. Možda bi trebalo da to pretvore u zvaničan moto vojske, i stave ga na sve uniforme,zgrade i vozila. Biće im lakše nego da stalno ovako ponavljaju. A mogli bi i da dele letke po Knez Mihajlovoj, jer mislim da narod još uvek nije napamet naučio tu frazu.

offline
 • BSD 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 05 Okt 2009
 • Poruke: 3624
 • Gde živiš: Kraljevo

Citat:Ministar odbrane naglasio je i da su potencijali i kapaciteti VS, kada je reč o broju vojnika koji dolaze na dobrovoljno služenje vojnog roka, apsolutno dovoljni za mnogo više "jer smo nekada bili vojska koja je imala više od 120.000 pripadnika i bili sposobni da držimo taj nivo operativne gotovosti".
Dobro je sto ga pitaju o povratku redovnog sluzenja, a opet to vise nema smisla zato sto je pitanje sta ce i od ovoga sada ostati dok zemlja ne izadje na zelenu granu.

Citat:"Radimo intenzivno na novoj organizaciji civilne zaštite, jer je to preko potrebno. Da je bila dobro organizovana i da je uopšte postojala kao takva, sigurno da bismo mnoge posledice poplava lakše prevazišli", rekao je Gašić.

Ovo je za deo onih koji ce ostati uskoro bez posla.

Gašić: Nece biti vracanja redovnog vojnog roka
http://www.tanjug.rs/videodet.aspx?galID=135349&videoID=781497

offline
 • СИ&#10
 • PENZIONER RADA
 • Pridružio: 28 Mar 2015
 • Poruke: 1
 • Gde živiš: NEGOTIN

СЛАЖЕМ СЕ ЗА ПОНОВО УВОЂЕ РЕДОВНОГ СЛУЖЕЊА ВОЈНОГ РОКА И РЕЗЕРВНИ САСТАВ ,ЈЕР БОЛЈЕ ЈЕ ДА СТРАДА СТАРИЈИ ВОЈНИК НЕГО ОНАЈ КОЈИ ЈОШ НЕМА ДЕЦУ.ЈУНАЧКА ЈЕ БИЛА ВОЈСКА СРБИЈА ВАЈКАД И ТАКВА ТРЕБА ДА ОСТАНЕ.ЕВО ЈА САМ СВЕ ЗАБОРАВИО РАДО БИХ СЕ ОДАЗВАО ВОЈНОМ ПОЗИВУ ЗА ОДБРАНЕ ОТАЏБИНЕ СРБИЈЕ,БЕЗ ОБЗИРА ШТО САМ ИНВАЛИДСКОЈ ПЕНЗИЈИ РАДА.ГЕЈ НИСУ ПОТРЕБНИ И ДОВОЉНО ДА СЕ НЕКО НЕ СЛАЖЕ ДА СЛУЖИ-ТАКВИ НИСУ НАМ ПОТРЕБНИ.ЈА НИСАМ ИНВАЛИД ТЕЛЕСНИ,И РАДО БИХ СЕ ОДАЗВАО ПОЗИВУ НА КУЋНУ АДРЕСУ КАДА СТИГНЕ.МОЈ МАТИЧНИ ЈЕ 2311972752013 ЈА САМ СРБИН ПОРЕКЛОМ ИЗ СТАРЕ СРБИЈЕ-МОНАРХИСТИЧКИ НАЦИОНАЛН ОПРЕДЕЉЕН-ЧАСНО ЈЕ БИТИ СРБИН И ТАКО САМ СПРЕМАН ЗА СРБИЈУ ДА ДАМ И СВОЈ ЖИВОТ,АЛИ ПРИ ТОМЕ ДА О САХРАНИ СТАРА ВОЈССКА И ЗА СКРОМАН СРПСКИ СПОМЕНИК СРПСКОГ ВОЈНИКА,А НЕ ДА ГЛОБИ ФИНАНСИЈСКИ ПОРОДИЦУ.И ДА БУДЕ СВАКИ ВОЈНИК КЛАСИРАН ПО ВЕЛИЧИНИ ПЕНИСА,НОСА,ПРСТИЈУ И ИТД И ДА СЕ УВЕДЕ ЗНАЊЕ БОРАЛЧКИХ ВЕШТИНА ТАКО НЕ ДА УБИЈЕ У ПОЈАМ ВЕЋ ДА ВОЈНИК ДО СХВАТИ КО БОРБУ ПРСА У ПРСА,И ШАЈКАЧЕ СНБ ДА СЕ УВЕДУ ЗА РЕЗЕРВНУ ВОЈСКУ ЈЕР ЈЕ ТО ДЕО ТРАДИЦИОНАЛНЕ СРПСКЕ ВОЈСКЕ. А ДА САДА ДА НЕ ЦЕТИРАМ КНЕЗА СРПСКОГА ЦАРА ЛАЗАРА.БОГ ВАМ ДОБРО ДАО!
С ПОШТОВАЊЕМ:
СИМОНОВИЋ ГОРАН-СИМОН

offline
 • Pridružio: 16 Jun 2010
 • Poruke: 2989
 • Gde živiš: bela crkva banat

ма свака теби част, пријатељу, него немо се дереш Wink

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 912 korisnika na forumu :: 53 registrovanih, 12 sakrivenih i 847 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _commandos_, _Sale, A.R.Chafee.Jr., babaroga, bankulen, bojank, bufanje, caesar, cikadeda, Denaya, Dorcolac, draganca, Drug pukovnik, Duško, eighty-one, Faki-Valjevo, GreenMan, ivan1973, ivica976, Koridor, Kruger, kvarc, lord sir giga, marsovac 2, MB120mm, Mercury, metemma, MiGac, milimoj, MrNo, ofbeyond, ostoja, Paja Pajser, Penzula, pirke2, psyho93, repac, RJ, rovac, ShurikSST, Sicario, Skijavoneska, Snorks, suton, T-72, Toni, uruk, VJ, vladicamaki, Vladko, wizzardone, zdrebac, |_MeD_|