Vojna tematika i sedma umetnost

27

Vojna tematika i sedma umetnost

online
 • Pridružio: 21 Maj 2008
 • Poruke: 14127

Sirius ::Teorija zavere (da li samo ona) tvrdi da je Staljin namerno stao da bi Nemci umesto njega uradili krvavi i prljavi posao. Rusi pak to negiraju jer su još uvek imali jurisdikciju nad poljskom teritorijom na osnovu onog ''čuvenog'' pakta koji je podelio ovu veliku i napaćenu zemlju, pri tom objašnjavajući svoje zastajanje logističkim problemima. Legenda pak kaže da su mnogi ruski vojnici i oficiri samoinicijativno prelazili na drugu stranu reke da bi učestovali u sprečavanju masakra. Ali, to je samo legenda.
Američki pukovnik Dejvid Glanc se smatra, uz pokojnog Džona Eriksona, za najboljeg zapadnog poznavaoca istočnog fronta. U knjizi "Eastern front - Myths and realities" je obrađena, između ostalog, i tema ustanka u Varšavi. Da ne bih prepričavao, potražiću citat pa ću da postavim.
Ukratko, on je došao do zaključka da Sovjeti nisu mogli da nastave, zbog jakih nemačkih protivnapada, i zbog loše logistike. Dostavu iz vazduha su radili prvo zapadni saveznici, a posle i Sovjeti. Deo nove poljske vojske je prešao u Varšavu i tamo se borio.

A sam mit o sovjetskoj izdaji se propagira na zapadnim medijima.
Mislim da su razlozi prelazak Poljske u zapadni blok, kao i činjenica da su Englezi 2 puta prodali Poljsku u II svetskom ratu.

Dopuna: 11 Maj 2009 13:32

Evo i citata

"The Warsaw Uprising:
No case of Red Army action or inaction on the Soviet-German front has generated
more heated controversy then its operations east of Warsaw in August and September
1944 during the Polish Home Army’s Warsaw uprising against German occupation
forces. While most Western historians have routinely accused Stalin of perfidy and
deliberate treachery in permitting the Germans to destroy the Warsaw Poles, Russian
historians counter by asserting the Red Army made every reasonable attempt to assist the
beleaguered Poles.
In fact, in late July 1944 the Stavka ordered its 2nd Tank Army to race northward
to Warsaw with the 47th Army and a cavalry corps in its wake. After encountering two
Wehrmacht divisions defending the southern approaches to Warsaw, the tank army tried
to bypass the German defenses from the northeast but ran into a counterstroke by four
Wehrmacht panzer divisions, which severely mauled the tank army and forced it to
withdraw on 5 August. During the ensuing weeks, while the Warsaw uprising began,
matured, but ultimately failed, the forces on the 1st Belorussian Front’s right wing
continued their advance against Army Group Center northeast of Warsaw. For whatever
motive, however, the forces on the 1st Belorussian Front’s right wing focused on
defending the Magnuszew bridgehead south of Warsaw, which was being subjected to
heavy German counterattacks throughout mid-August, and the forces on the front’s left
wing continued their advance to the Bug River north of Warsaw and attempted to seize
crossings over the river necessary to facilitate future offensive operations.
Throughout the entire period up to 20 August 1944, the 1st Belorussian Front’s
47th Army remained the only major Red Army forces deployed across the Vistula River
opposite Warsaw. On that date the 1st Polish Army joined it. Red Army forces north of
Warsaw finally advanced across the Bug River on 3 September, closed up to the Narew
River the following day, and fought their way into bridgeheads across the Narew on 6
September. Lead elements of two Polish divisions finally assaulted across the Vistula
River into Warsaw on 13 September but made little progress and were evacuated back
across the river ten days later.
Political considerations and motivations aside, an objective consideration of
combat in the Warsaw region indicates that, prior to early September, German resistance
was sufficient to halt any Soviet assistance to the Poles in Warsaw, were it intended.
Thereafter, it would have required a major reorientation of military efforts from
Magnuszew in the south or, more realistically, from the Bug and Narew River axis in the
north in order to muster sufficient force to break into Warsaw. And once broken into,
Warsaw would have been a costly city to clear of Germans and an unsuitable location
from which to launch a new offensive."Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 25106
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Naravno. Zato sam i napisao ''ali to je samo legenda''. S tim u vezi treba obavezno odgledati film ''Katyn'' (ovde se nalazi, na ovoj temi, moj prikaz tog filma).

Mnogo razloga je uticalo na položaj Poljske i njenu golgotu. Setimo se samo 1612 (film koji govori o oslobođenju Moskve od Poljaka), pa do Drugog sv. rata. Istina je da su ova dva naroda imala nekoliko krvavih razračunavanja, čak surovih, gde su bili umešani i Ukrajinci, Estonci, Litvanci, Šveđani, Nemci, itd. Međutim, zastanak ispred Geta je vojnički posmatrano bio logistički neminovan. Neki istoričari pokušavaju da ustanak u Getu protumače kao preuranjenu, ishitrenu odluku koja je donesena računajući proizvoljno s ruskim nastupanjem. Istina je da je taj ustanak bio poslednje, očajničko rešenje jer je Jevreje i ovako i onako čekalo istrebljenje u najstrašnijem značenju te reči. Bolje im je bilo da umru s puškom u ruci...offline
 • Pridružio: 03 Apr 2008
 • Poruke: 5642

DENIRO ::Jel zna neko koji je film prikazan noćas na HRT 1,počeo negde oko ponoći,gledao sam neznam naslov.Priča je o Nemačkim pilotima I svetski rat,o poručniku Stahellu koji gine na kraju filma.Lepe scene borbi u vazduhu,dvokrilci pa čak i trokrilci pojavljuje se i crveni baron.Radi se o starijem filmu... Question

I ja nisam uhvatio pocetak , ali posto sam ga gledao ranije mislim da nosi ime " Plavi Maks " po ordenu koji dobivaju.
Ranije je postojala i jedna igrica za kompjutere ( Comodore 64 ) sa istim imenom. smešak

offline
 • Pridružio: 27 Feb 2009
 • Poruke: 473
 • Gde živiš: Beograd

Moguće Trpe da je "Plavi Maks".Složićeš se da je dobar film.Tad je bilo više viteštva,nije bilo raketa i uopšte film je lepo snimljen i dobri su glumci.

offline
 • Pridružio: 03 Apr 2008
 • Poruke: 5642

Jeste , dobar film. Ziveli

offline
 • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 25106
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Filmski opus posvećen podmornicama, podmorničarima i opasnom svetu u kome nema prava na grešku, prilično je bogat, a u svakom slučaju interesantan. Nikada nisam stupio u neku podmornicu (osim u onu čuvenu diskoteku u Minhenu), pa ipak me svaki film s tom tematikom, makar bio i petparački (kakve Amerikanci uglavnom snimaju) obavezno privuče. Prave, filmske simpatije, vezane su za tematiku s ruskim podmornicama. Iz genijalne radionice ''Tri T'' (творчество, товаришество, труд) Nikite Mihalkova, izašlo je rusko-ukrajinsko ostvarenje ''72 metra''. Jedna od onih priča koja nikada ne bi bila ispričana da nije bilo detanta i privremenog posrnuća sile koja je za trenutak zaboravila svoju imperijalnu snagu i globalni značaj. Da priča bude komplikovanija, za zaplet nije bio dovoljan klasični neprijatelj, već trusno područje Krima na kome se nalazila legendarna Sevastopoljska flota. Godina je krizna, dileme i moralni stresovi su strašni - dele se porodice, kolektivi, ratni timovi. Raspada se jedna izvanredna mornarica. Međutim, nije sve tako crno. Veći deo posade jedne podmornice prelazi na rusku stranu i odlazi u vode Severnog okeana da tamo patrolira. Na rutinskoj vežbi glupi sticaj okolnosti proizvodi tragediju: podmornica je uspešno iznenadila krstaricu ''Kinda'' i sada joj je zadatak da se pritaji i neopaženo napusti područje. Tada se u život umeša najveći scenarista - Gospodin Slučaj. Buster s jedne vežbovne protivpodmorničke rakete otpada, tone i svojom težinom otkida sidreni lanac mine koja tu miruje u travuljini još od Drugog sv. rata. Ona polako pluta i nailazi na podmornicu. U strašnoj eksploziji mali broj preživljava u jednom od sektora.
Priča se pomalo komplikuje što su na podmornici dva klasića, doživotno zavađena oko jedne žene i reditelj te ''flashbackove'' domišljato koristi da priča glavnu priču, vešto je preplićućući u najdramatičnijim momentima. I ne samo to. Na podmornicu je ukrcan kosmički stručnjak pod neuverljivim objašnjenjem (koje uopšte nije daleko od stvarnosti!) da treba da izučava život akvanauta koji je gotovo identičan kosmonautskim. Razlog je mnogo bizarniji (kosmički program je redukovan, a na podmornici je i triput veća plata). Na kraju filma, taj smotani naučnik s kim svi izvode šale, spasava podmornicu jer svojim fotografskim pamćenjem i kondicijom uspeva da izvede složeni manevar napuštanja podmornice kroz torpednu cev. Film je krajnje realističan, uz sjajnu glumačku ekipu u kojoj će znalci svakako prepoznati Marata Bašanova (poručnika koji je izbegao streljanje u filmu ''Gospodo oficiri..''), kao i Sergeja Gramaša (oficir NKVD u ''Katinu''), ali i mnoge druge. Muzika Enija Morikonea bila je tu da potvrdi solidnost firme.
Toplo preporučujem film za ponovno gledanje.
Higlihgts filma? Galeb isprskan crvenom bojom pojavljuje se kao lajt motiv, zatim ponovo razbijena čaša (kao stalni motiv ruskog šmeka), i svi trenuci u podmornici, apsolutno uverljivi do klaustrofobičnosti.

offline
 • Pridružio: 07 Nov 2007
 • Poruke: 8384
 • Gde živiš: Ravni Banat

Ха, нађе га на крају...

Хајлајтс "72 метра"? Све оне минијатуре: они светли и оптимистични флешбекови, када су хтели да прикољу стару краву усмереном мином - очекујеш крви и ужасну сцену, а буде смеха до суза, када лик кога глуми Михалковљев син уноси рибицу у тегли "Природу не можеш да превариш", када капетан, кога глуми покојни Андреј Краско, уз претњу нареди да се нађе лик кога глуми Марат Башаров, па се та иста команда преноси са официра, на подофицире, десетаре и на крају до оног плавог гуштера који се презива Маладој (Млади), па онда кад извуче Башарова из притвора и крену ка луци, а Башаров одбије да уђе у ауто класића са којим је завађен због Нели (глуми је Чулпан Хаматова), јер на улази у ауто без ваздушних јастука и климе, да би на крају дошао до тамо коњем, епизоде са дељењем поморанџе у потопљеној подморници, приче о гуменим луткама (само за официре), напуштању подморнице уз конопац са "мусинагами" ("Јесу то чворови, али нису баш чворови..."), па стално циматање косооког морнара Мукамбетова (игра га Амаду Мамадаков - из "9 чете"), трактат капетана Јањичара слабо писменом официру Лехкоступову о руском језику ("Наша Маша горко плаче... или... Горко плаче наша Маша..."), не-полагање украинске заклетве, певање украинске народне песме од стране тог космичког стручњака (игра га Сергеј Маковјецки) у потопљеној подморници ("Аха, јесам ли вам рекао да је наш научник Украинац...")...

http://www.youtube.com/watch?v=3lBB9sl7LRg
Флешбек упознавања са Нели

http://www.youtube.com/watch?v=Mec60KSOENo
Велики руски језик

http://www.youtube.com/watch?v=rGgYhK61l6Q
Заклетва

offline
 • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 25106
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Boga mi, nađoh i ne samo njega. Ima još detalja u tom filmu, ali stvarno ih je previše - film jednostavno mora da se odgleda. Recimo, ono uporno prodavanje mindjuša, zatim oblizak flote u barkasi (onaj flashback), kadrovi sa krstaricama i razaračima u akciji, skandal sa ronilačkim odelima, pokušaj samoubistva...Uopšte, sjajan film. Ono sa krompirima je potresno, ali definitivno scena sa miniranjem krave je vanserijska. Nema je u dosadašnjoj kinematografiji.

offline
 • Pridružio: 08 Sep 2005
 • Poruke: 5746

http://www.youtube.com/watch?v=FDrVZaYI65A&feature=related
deo 1 od 12. ceo film u delovima. (72 метра)


Saću da ga gledam, video sam scenu zakletve;) WinkWink
Poenta "Ko hebe Ukrajinu" Smile

Dopuna: 12 Maj 2009 10:47

за 9. мај руси пуштају по неколико нових филмова са ратном тематиком. Тако је и са "В июне-41 го".
Филм који је рађен по западним стандардима, значи без имало уметничке вредности али са мноштвом политичких порука намењен као пропаганда из најбољих совјетских времена а намењен за узраст 15-20 година, значи ударни за испирање мозга.

Радња се догађа после подела пољске између Немаца и Руса. Млади поручкиг граничар долази на нову градицу, пред сам немачки напад на СССР.
Ту упознаје младу, лепу и плаву Пољакињу (а и каква би друга и била) али њен отац мрзи русе и комунисте (а какав би другачији отац и могао да буде) док се двоје младих заљубљују.
Углавном, прича и нема неку ...па причу. Ако сте волели Рамба, а јесте јер сам и ја (осим овог задњег филма КОЈИ НИСАМ ГЛЕДАО јер је Рамбо постао пичка и уместо Ал Каиде бори се против Бурманаца!!), дакле волећете и "В июне-41 го" илити "У јуну 41-е".

Поручника игра Сергеј Безруков, "Сашина бригада", "Адмирал" који се веома лепо снашао у овом филму, јер му је улога идентична са оном у "Бригади", наиме у овом филму такође користи командо-мафиоза метод епротив немаца.
Имамо ту и Лепу пољакињу у томачењу, Бога ми лепе, напупеле и младе Магдалене Горске, пољске глумице, имамо ту и злог немца у тумачењу Пољака Павела Делага (који мало глуми у САД па је тако играо и у епизоди "Др. Хауса).

Углавном да скратим причу среде немци русе, и преживи их пар само са те карауле. Немци их лове, улове и сада се појаве са два немца. Један главни лош (Ото, игра га онај пољак) и његов батица- филмаџија, који траће "реализам" иначе немачко наци говедо који је офарбан у плаво да буде што већи аријевац за потребе ширења мржње према немцима а индирекнто према Западу.
И тако он снима побијене русе у ваздушном наоаду док се међу мртвима крије наш јунак са пар другара. Јеадн полу мртав рус баци бомбу на њих (и мртви руси кењају немце) и ту некако ови беже али их ухвате.
И сада за потребе рализма (феноменална сцена коју је гарант КГБ одрадио у пси-оп-у ради ширења мржње према ЦНН-у и западу) немци дају русима празне пушке и својим немцима исто празне пушке да би Отов батица могао да сними реалистичку сцену умаћивања кундацима. Али, један шваба кварно извади нож (ђубрре швапсо) али наравно Рујка му отме- и право у швабу који снима камером, то јест пробуши јетрицу батици главног швабе.
Лепа сцена где пет минута, са камером на рамену која још увек снима у жуто офарбани глумац који тумачи швабу заплиће ногама за исколаченим очима, пљује и дави се у сопственој крви- идеална сублиминална порума шта треба да се рди за ЦНН новинаримаSmile
Е, сада постаје лично. Шваба јури оног нашег поручника. Наш Рус одлучује да сам поново васпостави границу СССР!
Чисти граничне стубове за грбом СССР (патриотизам бато!), и у једној сцени са топом скења немачки конвој.
Наиме покупи оружје разбијене јединице од којих један мали прчави 37мм ПТ топ. стави гранату и скења први камион.
Граната 37 мм је тако рокнула камион да му и дан данас фелна орбитира око Земље!

наравно Шваба крене да му мува рибу Пољакињу што се Русу нимало не свиди, а шваба хоће силује, неће силује а жали за батицом коме је наш јунак оперисао јетрицу без анестезије, а лик немца је типични мафијаш и ђубре који жали што му је мурија кокнула батицу.

Тата (или ујак, јеби га не знам руски најбоље, посебно кад говоре на пољском а мушки глас преводи и женски и мушки Пољски) наше Пољакиње крене да сарађује са Немцима јер "Су они донели ред и закон у земљу и отерали црвену банду" па им помаже око бране и електране која се ту налази.

Наравно наш јунак скења генератотре у командо нападу, али није битно.

Сцена где у фарми Пољакиње опкољавају нашег јунага у амбару и бацачима пламена хоће да га запале је стандарда "мајку вам јебем немачку болесничу" сцена која је нажалост била стварност како су немци волели да се иживљавају.
Згариште амбара, дими се све жар унаоколо... али наш јунак попут Рамба отвара подрум и излази напоље!
Порука "Руса не можеш да убијеш!"
Али немац сконта да је Пољакиња сакривала Руса и убије јој оца/стрица шта ли који је срчано сарађивао са Немцима!
Порука "Немци су ђубрад и не можеш никако да сарађујеш са окупатором"

Пада он са 25 метара тик поред реке, ломи ногу али се не примећује баш пуно на филму када трчи и кења швабе.

Потрчи за камионом опуним немаца, стигне га, упадне на платформу, ножем покоље двојицу, а онда се окрене и сконтамо да је још један шваба у камиону који се ваљда усрао и седео у ћошку чекавши да га Рус закоље.
Онда се попне до кабине, боцне возача и избаци га, те преузме камион...

Има још.

Мала железничка станица, вод шваба који су карикатуре шваба (мали, мршав, кошчат са цвикерима, искривљеног гласа моли "Најн бите, нихт шисен") Угклавном они једу испод шаторског крила кад се појави наш јунак са Шмајсером:
директан цитат:
"Хапсим вас због нарушавања границе Савеза Совјетских Социјалистичких Република, хапсим вас јер сте напали нашу пролетерску отаџбину- казна за то је смрт стрељањем, жалбе се не уважавају!"
Онај шпваба клекне и моли з амилост (хехехех, кул сцена у којоиј клинци који гледају сигурно вичу "Убиј говно! Убиј говно!")
Један жваба кења у пољском (сада знам што се зове пољски ВЦ јер је изграђен у Пољској) и види да луди Рус оргија над његовим камарадима и каже "Ох, шајсе" и крене да пузи ка пушци.
Тако Рус са Шмајсером у руци држи идеолошко политичко предавање Немцима који врло помно слушају, због чега ће да их стреља, када се пнај Шваба попне на цистерну иза Руса, напери пушку и таман да повуче обарач, наш Рус се окрене и скења га Шмајсером.
ОК, ово ни Бата Живојиновић није радио!

Али ипак се смилује (Широка Руска душа) и нареди швабама да се свуку голи и пошаље их све код злог Швабе.
Наравно нађе се ту одједном из ведра нема када га нико не очекује попут тржишне инспекције- немачки генерал.
Построји голаће и пита:
- Ко вам је ово урадио?
- Руси
- Колико их је било? Вод? Чета? Батаљон?
- Један

ОК.
Углавном, сада Шваба мора да скења Руса да га генерал не би њега скењаоУхвати (по ко зна који пут ) Пољакињу да би преко ње ухватио Руса.
Дође Рус и у оргазмичкој тучи на брани (а где другде због сценографије и драматичности) крене да се разрачунавају два главна лика. Ломе се сценографија, падају бурад са бензином (шта ће мензин на брани!?) и просипа се свуда.
Немац као сваки зликовац завезао Пољакињу да виси изнад бране и прети да ће да је баци, а онда кад рус крене да му маму мамину на лицу места, прсече уже и Пољакиња пада у воду са 25 метара висине, а напш ти јунак скочи за њом!
То је љубав!. Рокну ти они обоје у воду а шваба стоји на брани и цери се зликовачки "Ахахахахахахаа!" али је поливен бензином, а ватрица брза и брзо се шири....све до њега... аонда...БУУУУУУУМММММ! и шваба се разлети у парампарчад само да би који тренутак (вероватно, јер је редитељ ипак испустио да ово прикаже у филму па са ја додао у опису филма) схватио да Валхала не постоји и да га је национал -социјализам грдно зајеб`о.

И НА КРАЈУ!
Наше двоје јунака испливају напоље, седну на обалу и љубе се!
Ееее.. то је филм!

Сада.
Ништа нисам измислио сем онога са Валхалом на крају, то јесам измислио јер је толико фим нереалан као сваки амерички филм у коме ти се чини да су маерикани победили у ВијетнамуSmile

Свеу свему, ако нађете овај филм, гледајте га обавезно. Леп патриотски и акциони филм, уметнички апсолутно безвредан.
Такве и волимо на дан победе!

offline
 • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 25106
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Rusische Rambo... GUZ - Glavom U Zid

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 908 korisnika na forumu :: 58 registrovanih, 6 sakrivenih i 844 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Rade, A.R.Chafee.Jr., amaterSRB, babaroga, beowl, Bobrock1, Botovac, bufanje, cavatina, darios, DavidA, Denaya, doktor1964, FOX, galerija, GveX, Insan, ivan24, joca83, JOntra, kolateralnasteta, koom0001, Koridor, Kriglord, Litostroton, Ljiming, mercedesamg, milenko crazy north, misa1xx, Mitraljeta, Miškić, Mlav, moldway, naki011, Ne doznajem se u oružje, neno panic, nick79, Niko Bitan, opt1, pera bager, perko91, RJ, royst33, S-lash, Smajser, Srki94, ss10, Stoilkovic, styg, suponik, theNedjeljko, Toni, vathra, Vlada78, vladulns, YU-UKI, 125, 1107