Izbor novog visenamenskog aviona za Srpsko Vazduhoplovstvo

66

Izbor novog visenamenskog aviona za Srpsko Vazduhoplovstvo

offline
 • Pridružio: 24 Avg 2007
 • Poruke: 1005

Dobro ja sam tako i mislio za Gripen samo sam napravio usporedbu.
Svakako da je za cijenu aviona još duplo za sve ostalo.
Tako se nude F-16 za sitne pare ali onda modernizaciju platiš koda da si kupio novi Gripen.
Hrvatskoj nude Francuzi besplatno Mirage 2000 samo se mora platiti modernizacija.
Dali Mirage 2000 može koristiti Američko naoružanje jel svagdje gdje sam čitao vidim samo da koriste samo FrancuskoRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 29 Okt 2006
 • Poruke: 1996
 • Gde živiš: nedaleko odavde

kopriva ::Dali Mirage 2000 može koristiti Američko naoružanje jel svagdje gdje sam čitao vidim samo da koriste samo Francusko

Koliko ja znam od američkog asortimana naoružanja zadnje verzije Mirage-a 2000 mogu da nose laserski vođene bombe GBU (Paveway)serije.offline
 • Pridružio: 24 Avg 2007
 • Poruke: 1005

Znači zrak-zrak ništa

offline
 • Pridružio: 29 Okt 2006
 • Poruke: 1996
 • Gde živiš: nedaleko odavde

Mislim da ne. Znam da može osim raketa francuske proizvodnje (Matra magic i Mica) da nosi i britanske Sky flash.

offline
 • Pridružio: 09 Jan 2006
 • Poruke: 1533
 • Gde živiš: Beograd

@ aramis s:

KOV je definitivno kod nas svedena na minimum, hteo to ti ili ne. Nije bilo 100 i kusur bigada već 60 i kusur brigada KoV. Nijedna brigada u zemlji nije bila popunjena do svog maksimalnog sastava od 100% već je najveći broj njih bio takozvane razvojne brigade koje su popunjene sa do 15% ljudstva i koje tek u ratu imaju 100% ljudstva. Danas imaš 4 brigade KoV koje nisu popunjene 100% ljudstvoam, već sa negde oko 75% ljudstva, dakle i za njih ćeš da zoveš rezervu. A nijedna od njih nije popunjena sa profesionalnim sastavom o onom opsegu koji ti pominješ i nikada i neće biti. Ako ti nije jasno lepo pročitaj novi predlog zakona o vojsci i o odbrani. Pa ćeš da vidiš da tamo i dalje figuriraju regruti, rezervisti, opšta mobilizacija i sl. Sad sam daj neki odgovor sebi kako će u slučaju rata da se naoružaju i opreme ti ljudi, čime će da se podrže, sa kojim tenkovima, artiljerijom, avijacijom i sl. Neznam tvoje mišljenje, ali mislim da bi ti ljudi u toj hipotetičkoj situaciji više voleli i taj zastareli T55 u svojoj podršci nego da nemaju ništa. Usput rečeno, vojska se ne pravi prema zahtevima dnevne politike već kako i sve ustanove pravi se da odgovori na najgore moguće situacije.

Citat:Ako zbog pretpostavke da ce u buducem ratu biti neaktivni treba ukinuti transportere, onda treba razmisliti i o tenkovima koji su uglavnom vreme 99. proveli ukopani i dobro maskirani,a mozda i celu vojsku jer vise niko nece da je sluzi i zato sto nemamo jakog saveznika pa je bilo koji odbrameni napor besmislen.

Korišćeni su oni tada u opsegu koliko je bilo potrebno, a po završetku posla su maskirani i čekali da odrade posao ako zatreba pri kopnenoj ofanzivi. Uostalom, šta su trebali da rade? Da šetaju po okolini da bi zadovoljili nečija očekivanja ili pokazali da su tu? Maskiranje i čekanje je vojna disciplina koja je visoko potrebna, imati transportni avion na zemlji koji ničemu nesluži je luksutz za vreme takvih situacija.
Na drugi deo priče o tome da nema saveznika pa što da se branimo, pitanje za tebe: Ako te napadne neko na ulici, njih 4-5 na primer, i niko ne priskoči da te brani šta ti radiš? Staneš i pustiš da te biju? Ja lično u takvoj situaciji se branim koliko mogu i ne gledam dali ih je 5 iil 1. Verovatno ću da dobijem batine ali bar ima male šanse da se oni posle nekog vremena povuku. Sad ako ti pustiš da te biju, brate, odmah da ti kažem, očekuj da će to da ponove i sutra i preksutra i u nedogled. Ja nisam pristalica one priče: Kada te siluju ti lezi i uživaj. Opet moje mišljenje. Nije politički ispravno, šta da radim, ali zato bar moja devojka zna da ću da je branim koliko mogu. Pitam se koliko nečija devojka može da ima poverenja u nekoga ko ima drugačije mišljenje.

Citat:Specijalnu brigadu cine padobranci i oni koji su to bili, a ona je predstavljena kao stub buduce profesionalne vojske jer svi ostali treba da dostignu taj nivo obucenosti.

Odmah da se razumemo, to je specijlna brigada koja izvršava samo specijalne zadatke. Ako dobro pogledaš kakav je njen sastav videćeš da je u pitanju praktično kopija britanske jedinice SAS. E sad, takva jedinica sa standardnim padobranski jedinicama nema ništa osim što u nekim situacijama koristi avione da bi se ubacila iza neprijateljskih linija. Oni dejstvuju prikriveno, padobranci dejstvoju otvoreno. Velike razlike u nameni i zadacima za jedan tip jedinica i drugi. Dakle, činjenično stanje kaže da smo ukinuli padobrance. Šta više da pričamo? Nije ovo prvi put, desilo se isto i pedesetih kada je rasformirano sve što smo imali od padobranaca, pa poslano u sličan tip jedinica. Kasnije, videlo se da to ne ide, pa je ponovo formirana takva jedinica. Razlika između onda i sada je da onda niko ništa nije rekao ali je rukuvodstvo dalo velike pare da se popravi stanje. Sada, niko ništa ne govori, a situacija će isto da košta mnogo, samo je pitanje ko će da da pare. Dali je to potrebno da se desi? Ne. Valjda treba da se uči iz grešaka u prošlosti. Još ima šanse da se popravi situaacija, samo svaki dan ima da košta kasnije mnogo više.
Citat:-Bez obzira na verovatnocu prezivljavanja takve jedinice u borbenim dejstvima, nikome ko je ima ne pada napamet da je ukine ili joj zbog ustede ukine mogucnost kvalitetne obuke.

Kakva korist od najbolje jedinice u svetu ako ima jedan bataljon koji izgine za jedan dan? Slična priča kao i sa motorima za formulu jedan, lepa stvar, najsavršeniji motor za automobile na svetu, samo jedan sitan problem, košta mnogo i traje par sati. Štza će meni ili tebi takav motor? Formulom jedan se bave najbogatiji, mi daleko da smo od toga. Nemamo para za bacanje. A bome još manje ljudi. Lično, nikad nebi imao obraza da naredim da ta jedinica izvrši borbeni skok ako bi znao da će sigurno da izginu. To je i odlika preavih komandanata, spremni su da prihvate rizik, da pošalju ljude i kada znaju da će biti velikih gubitaka, ali ne po svaku cenu i kada znaju da će sigurno izginuti.Pogledaš podatke o tome šta mogu da odrade dva Mi17 i jedan CN 235. Dva mi 17 prevezu u jednom naletu 56+ vojnika sa opremom ili 8-9 tona tereta, jedan CN 235 preveze 46 padobranaca ili 5 tona tereta. Cifre su te koje sve govore. I da, mogu transportni avioni da koriste polupripremljene i zemljane staze, samo ako je u pitanju ruski avion tipa An 26/32 da govorimo o sličnoj kategoriji. CN 235 je rađen kao jeftin laki transporter, male mase i male nosivosti. Šta misliš gde je platio tu cenu? Nije da olako odbacujem njihovu upotrebu u vojsci, samo računam koliko treba čega i kako, koliko imamo para i šta će da se kupuje, šta smo uništili a šta ne, i u takvoj računici 2 transportna aviona su mi manje upotrebljivosti nego 4 helikoptera. Nije moja želja, ja bi voleo da je zadržana padobranska brigada u onom sastavu kakav je bio, da su dobili jedno 15 aviona tipa An 70, da su dobili novu opremu, tada bi mogli da kažemo da bi imali jedno od najupotrebljivijih jedinica u regionu. Jedinicu koja brzo stigne, u dovoljnom broju, koja ima transportne kapacitete da se snebdeva kako treba, da dostavi i najteža sredstva, jedinicu koja ima šanse da preživi. Sad, moja želja i doktrina naše države su dve različite stvari, zar ne?

Da ne idemo više ou Off Topic, tema je novi borbeni avion za našu zemlju.


@ kopriva:

Koliko se sećam, sad me ne hvataj odmah za reč, francuski Daso je nudio i modernizaciju aviona Mirage 2000 na nivo koji je imao mogućnost upotrebe i američkih raketa V-V. . Samo je problem oko jedne male stavke, rakete tog tipa treba da sam nabaviš. Inače na modernizovanim avionima Mirage 2000-5 mogu da se koriste i novije rakete kakva je francuska raketa Mica sa radarskim samonavođenjem i njena verzija sa IC samonavođenjem koje nisu ništa lošije od američkih pandana. Mada, i ta modernizacija je skup posao, ne zaboravi da je Mirage 2000 bio uvek nešto skuplji od F-16 aviona. Glavni razlog zašto zemlje kupuju Mirage avione je u činjenici da te ne ograničavaju po pitanju opreme i oružja koje hoćeš da koristiš.

online
 • član biblioteke
 • Pridružio: 18 Jul 2007
 • Poruke: 24034
 • Gde živiš: iznad smoga Beograda

@Vasiljevic
Citat:Nije bilo 100 i kusur bigada već 60 i kusur brigada KoV.
Jesi li racunao i lake "brigade" TO ?
Citat:Nijedna brigada u zemlji nije bila popunjena do svog maksimalnog sastava od 100% već je najveći broj njih bio takozvane razvojne brigade koje su popunjene sa do 15% ljudstva i koje tek u ratu imaju 100% ljudstva.
I sta se desavalo na mobilizacijama devedesetih i na nihovom prebacivanju na neke frontove?Da li neko treba da se osloni na takav sastav,sada vec totalno nemotivisan za neka ratovanja, ili na ove cetiri brigade koje ce se napuniti do 100% na ovaj ili onaj nacin.A ta silna rezerva koju pominjes... odakle i kako? Proci ce verovatno kao i te pedeset petice koje bi im dobro dosle.Hoces li tamo slati one koji nisu odsluzili vojni rok ili one koji ga sluze u Narodnom Pozoristu?Mislim da je to previse hipoteticka situacija.

Citat:Korišćeni su oni tada u opsegu koliko je bilo potrebno, a po završetku posla su maskirani i čekali da odrade posao ako zatreba pri kopnenoj ofanzivi.
Prebacivanje sa polozaja na polozaj, a oni koji su probali neko vece pomeranje...priseti se one tenkovske cete.Tako bi i transportni avioni sacekali na livadi poziv za izvrsenje zadatka sa koga se mogu vratiti ili ne kao i svi avioni ili helikopteri.
To mi po malo mirise na ono da je KoV najvise potrebna jer ima zbog brojnosti najvece sanse da prezivi, a kada nema dovoljno jakog vazduhoplovstva ajmo helikopteri potpuno u sastav KoV.
Citat:Na drugi deo priče o tome da nema saveznika pa što da se branimo, pitanje za tebe...
Da li treba da te podsetim da si ti ovo napisao
Citat: Da ne pominjemo da u slučaju rata, mi nećemo ni moći da koristimo aerodrome jer će najverovatnije biti uništeni, jer sa brojem aviona koje ćemo imati i sistemom PVO koji ćemo imati odbrana aerodroma će biti misaona imenica. Iskreno, i odbrana zemlje ima da bude misaona imenica.
Na takav stav sam isao ironijom, a sada mene prozivas da sam politicar i da neznas koliko neka devojka ima poverenja u nekog sa pomirljivim stavom.Ja imam malo vecu obavezu da zastitim ostala tri clana porodice.
Citat:Odmah da se razumemo, to je specijlna brigada koja izvršava samo specijalne zadatke. Ako dobro pogledaš kakav je njen sastav videćeš da je u pitanju praktično kopija britanske jedinice SAS. E sad, takva jedinica sa standardnim padobranski jedinicama nema ništa osim što u nekim situacijama koristi avione da bi se ubacila iza neprijateljskih linija.
Defitivno si povrsno citao sta sam napisao, a uz put kako drugacije nazvati jedinicu koja jedina u zemlji vrsi borbenu padobransku obuku.To je razlikuje od SAS-a, kome je 72.bliza.To sto su padobranci koristeni kao obicna pesadija gde je bilo gusto samo dokazuje koliko su bile obucene obicne pesadijske jedinice, pa su morali da odradjuju njihov posao.
Citat: Nije ovo prvi put, desilo se isto i pedesetih kada je rasformirano sve što smo imali od padobranaca, pa poslano u sličan tip jedinica. Kasnije, videlo se da to ne ide, pa je ponovo formirana takva jedinica. Razlika između onda i sada je da onda niko ništa nije rekao ali je rukuvodstvo dalo velike pare da se popravi stanje.
U onoj i ovoj zemlji niko nikada nije razmisljao u napred,nego su davali samo kada je bilo stani-pani.Cinjenica je da je niko nije ugasio niti ce,sta god da se experimentise.
Citat:Kakva korist od najbolje jedinice u svetu ako ima jedan bataljon koji izgine za jedan dan? Slična priča kao i sa motorima za formulu jedan, lepa stvar, najsavršeniji motor za automobile na svetu, samo jedan sitan problem, košta mnogo i traje par sati. Štza će meni ili tebi takav motor? Formulom jedan se bave najbogatiji, mi daleko da smo od toga. Nemamo para za bacanje. A bome još manje ljudi. Lično, nikad nebi imao obraza da naredim da ta jedinica izvrši borbeni skok ako bi znao da će sigurno da izginu. To je i odlika preavih komandanata, spremni su da prihvate rizik, da pošalju ljude i kada znaju da će biti velikih gubitaka, ali ne po svaku cenu i kada znaju da će sigurno izginuti.

Da se podsetimo, komandant te jedinice je poginuo u akciji, dok su ukupni gubici jedinice bili podnosljivi(kako god to grozno zvucalo).Ne verujem da bi buduci komandant gurnuo svoje momke u sigurnu smrt samo zarad nekog podviga.
Citat:Pogledaš podatke o tome šta mogu da odrade dva Mi17 i jedan CN 235. Dva mi 17 prevezu u jednom naletu 56+ vojnika sa opremom ili 8-9 tona tereta, jedan CN 235 preveze 46 padobranaca ili 5 tona tereta. Cifre su te koje sve govore.
Uporno pricam da postoje razlicite taktike upotrebe TrA i razlicite vrste desantiranja, neke od njih helikopteri ne mogu da izvedu, a da ne pominjem njihovu brzinu prodora.
I neznam zasto se sve vreme pominje CN 235 kao izabrani avion.Kada je to odluceno i posle kog tendera ili neko vec racuna na proviziju pri kupovini?Ako pominjemo Mi-8 sto ne bi pominjali i An-32 ili An-72/74?Ako ameri ne zele da nam uvale polovne C-130, sve opcije su onda u igri.Ako su u igri An-32 onda je to: 4 Mi-8Sh ili skoro 4 An-32.Da ne pominjemo varjantu odkupa konzerviranih letelica sa malim brojem naleta sa generalnim remontom.

Citat:Da ne idemo više ou Off Topic, tema je novi borbeni avion za našu zemlju.
Ko je pokrenuo pitanje transportnog aviona?

@Kopriva
Amerikanci nerado daju Amrame ni onima koji su ih kupili(Tajvanu ce ih isporuciti kada im zatrebaju)ako tako kazu politicari.Izrael je razvio Derby zato sto su Ameri odbili da im daju"kljuc" za unapredjenje softvera za odbacivanje elektronskih smetnji na Amramu.
U slucaju Miraza 2000 najbolje bi bilo da upravo Izrael napravi modernizaciju,obzirom na iskustvo sa Mirazima i programe modernizacije koje su napravili za starije varjante iz te porodice, na cenu i kvalitet oruzja.Pitanje je samo koliko bi to Francuzi blagonaklono gledali i da li bi bilo problema sa nabavkom rezervnih delova.

offline
 • Pridružio: 01 Jun 2006
 • Poruke: 2091
 • Gde živiš: Malo tamo malo vamo

Hrvatska nije tema, a sta ima, je detaljno opisano u proslim temama, pa tako bez veze je da se ne ponavlja jedno te isto i sto ce nabavljati je diskutovano davno vec na ovom forumu pa uzmite malo vremena da "precesljate" teme. Sto se tice srbije, citava vojska po mom misljenju nema zacrtan jasan put razvoja niti ce, a dok se situacija na kosovu ne rijesi ne vjerujem da ce srbija ulaziti u neke mega projekte koji kostaju na milijarde dolara. A naj lakse je udariti po kreditima ali u ovom trenutku to bi bila ludost trositi,kada se svako malo zvecka oruzjem za rjesenje juga...

offline
 • Pridružio: 19 Feb 2006
 • Poruke: 10972
 • Gde živiš: Banja Luka

@to all.....

Tema je "Izbor novog visenamenskog aviona za Srpsko vazduhoplovstvo"!
Molim vas da se pridrzavate teme, a ako neko ima potrebu da raspravlja o vazduhoplovstvu Hrvatske neka pokrene temu.

offline
 • Pridružio: 09 Jan 2006
 • Poruke: 1533
 • Gde živiš: Beograd

@ aramis s:

Opet ista priča, mi o svemu osim o novom avionu.

Lake brigade TO postoje po zakonu pre 90-ih i po novom zakonu o odbrani. Koliko se ja sećam, one su skoro bile ukinute 90-ih jer nisu bile nikakve borbene upotrebe. Dakle, govorim o vojnim jedinicama koje su spadale u ratnu armiju, a ne o TO.

Citat:I sta se desavalo na mobilizacijama devedesetih i na nihovom prebacivanju na neke frontove?Da li neko treba da se osloni na takav sastav,sada vec totalno nemotivisan za neka ratovanja, ili na ove cetiri brigade koje ce se napuniti do 100% na ovaj ili onaj nacin.A ta silna rezerva koju pominjes... odakle i kako? Proci ce verovatno kao i te pedeset petice koje bi im dobro dosle.Hoces li tamo slati one koji nisu odsluzili vojni rok ili one koji ga sluze u Narodnom Pozoristu?Mislim da je to previse hipoteticka situacija.

Nisam ja taj koji će te momke da šalje na front. U novom zakonu lepo piše, to radi predsednik države. I po novom zakonu, ti momci koje je neko radi političkih poena poslao u Narodno pozorište će biti poslati na front, i sad bi lepo mogli da se vratimo na jednu temu koja je obrisana prošle godine kada smo raspravljali o ovom problemu. Neka te moderatori obaveste što je obrisana.

Citat:Prebacivanje sa polozaja na polozaj, a oni koji su probali neko vece pomeranje...priseti se one tenkovske cete.Tako bi i transportni avioni sacekali na livadi poziv za izvrsenje zadatka sa koga se mogu vratiti ili ne kao i svi avioni ili helikopteri.
To mi po malo mirise na ono da je KoV najvise potrebna jer ima zbog brojnosti najvece sanse da prezivi, a kada nema dovoljno jakog vazduhoplovstva ajmo helikopteri potpuno u sastav KoV.


Prebacila se koliko se ja sećam cela kragujevačka brigada na KiM, i nije bila napadnuta niti imala gubitaka, i to početkom rata kada je bio najveći nalet aviona nad teritorijom. I dejstvovala tih dana i to sa uspehom. I koliko se sećam ona je imala potpuni odziv regruta. I ta brigada je bila jedna od onih koje su imale 15-20% vojnika na odsluženju a ostalo su rezervisti. O ne samo ta brigada, da se razumemo. Sve one su imale stalne pokrete, a mramo da se složimo oko jednog, brigada je ipak "malko" veća jedinica od jedne tenkovske čete. Dakle, praksa rata 99-te malo demantuje priču o neodazivanju regruta. Jedini izuzetak u zemlji je bio Beograd a zašto, e to je sad političko pitanje.


Usput, ja i jesam ovde poznat po tome da sam svojevremeno kada smo pričali o novoj organizaciji vojske i tome šta će ona moći da odbrani, da sam izjavio da nam takva vojska i ne treba već da se lepo u ustavu stavi da onaj ko hoće da brani zemlju to radi sam kako zna i ume. I da lepo znamo na čemu smo, postavićemo lepo Prleta i Tihog za komandante odbrane zemlje, mada moramo i Zlatu da dovedemo kako su me upozorili neki ovde, treba i sekratarica. Ovako, po zakonu, oni koji će braniti zemlju, ako krene po zlu, ima da idu na klanje ko ovce. Usput se i uštede pare u miru, što nije loše. Nije da se zalažem za to, ali to je jedini način da se ukaže na to kolika je sigurnost zemlje. A ona je sada na nuli. Možda je bolje da citiram Sirijusovu izjavu: Ko neće da plaća svoju vojsku ima da plaća skuplje tuđu.

Citat:Na takav stav sam isao ironijom, a sada mene prozivas da sam politicar i da neznas koliko neka devojka ima poverenja u nekog sa pomirljivim stavom.Ja imam malo vecu obavezu da zastitim ostala tri clana porodice.

Gde sam ja tebe prozvao da si političar? Nigde. Ja sam rekao da moj stav nije politički ispravan, a da je tako pogledaj šta ja mislim i pogledaj šta izjavljuju naši politički korektni političari. Iskreno, ja sam protiv toga da se neko proziva po političkoj korektnosti kao što se radi danas. Šta da radim, malo sam alergičan na politički podobne, zaostatak od doba komunizma, ja osetio na leđima takav stav dobro. Mada se ne čudim da danas imam takav stav, sva prezimena na današnjoj političkoj sceni su mi poznata, samo se malo promenila imena. Dakle, moja izjava je bila na moj račun a ne tvoj.

Iskreno, i ja imam nešto porodice i oavezu da ih štitim. Samo sam za ovih mojih 30 i kusur godina naučio da kada se povlaćiš, tada te udaraju stalno. Sagni se, teraće te da klekneš. Tako je to u životu, a odnosi država nisu ništa komplikovaniji od toga. Zato je potrebna jaka vojska, dovoljna za odbranu. Mada iskreno, nisam shvatio šta si hteo da kažeš, da nećeš da se biješ? Nešto mislim da u toj situaciji tvoja lepa želja neće mnogo da znači huliganima koji te napadnu. U takvoj ekstremnoj situaciji nema velikog izbora.


Citat:Defitivno si povrsno citao sta sam napisao, a uz put kako drugacije nazvati jedinicu koja jedina u zemlji vrsi borbenu padobransku obuku.To je razlikuje od SAS-a, kome je 72.bliza.To sto su padobranci koristeni kao obicna pesadija gde je bilo gusto samo dokazuje koliko su bile obucene obicne pesadijske jedinice, pa su morali da odradjuju njihov posao.

Pročitao sam pažljivo, i zato sam i napisao odgovor. U svim zemljama padobranska obuka se izvodi u jednom centru. I to za sve jedinice koje treba da su obučene za to. Kod nas je ukidanjem padobranske brigade, obuka prešla u jedinu jedinicu koja je ostala i koja u svom opisu treba da ima i padobransku obuku. To ne znači da su oni padobranci. Inače.ja lično neznam nijednu padobransku jedinicu koja se na zemlji koristi drugačije nego ko najteža pešadija. I u svim zemljama sveta oni se upotrebljavaju gde je najteže. To je vezano i za obuku ali i za tip ljudi koji se bioraju za te jedinice.


Citat:U onoj i ovoj zemlji niko nikada nije razmisljao u napred,nego su davali samo kada je bilo stani-pani.Cinjenica je da je niko nije ugasio niti ce,sta god da se experimentise.

Da, i zato ne treba da ponavljamo greške iz prošlosti. Jedinica je ugašena, to nas obavestio predsednik države i načelnik generalštaba. Dakle, nema je. Jedino ostalo da napišemo nekrolog.

Citat:Da se podsetimo, komandant te jedinice je poginuo u akciji, dok su ukupni gubici jedinice bili podnosljivi(kako god to grozno zvucalo).Ne verujem da bi buduci komandant gurnuo svoje momke u sigurnu smrt samo zarad nekog podviga.

Neznam sada na koju jedinicu misliš, ali takav je vojni posao. U njegovom opisu ne stoji ljubav i lepo ponašanje, u opisu je rat, krv, smrt, ubijanje. Aklo nemaš stomak za to, nemožeš da budeš oficir i da vodiš jedinicu. Tu nema sentimentalnosti, ona vodi u poraz i smrt ljudi. Šta da se radi, tako je to, nije lepo ali neko i to treba da radi. Uvek se setim u ovakvim situacijama izjave iz jednog filma: "Vojnici su ko dobermani, kad gazdi dođu gosti on ga sakrije da ih ne plaši, ali kada padne noć pusti ga naoplje da ga čuva. I kada obavi posao bogu je zahvalan što ga ima. " Mislim da je to i najbolji opis vojske i šta ona treba da radi i kada radi. Vreme kada je zakon rekao laku noć.

Citat:Uporno pricam da postoje razlicite taktike upotrebe TrA i razlicite vrste desantiranja, neke od njih helikopteri ne mogu da izvedu, a da ne pominjem njihovu brzinu prodora.
I neznam zasto se sve vreme pominje CN 235 kao izabrani avion.Kada je to odluceno i posle kog tendera ili neko vec racuna na proviziju pri kupovini?Ako pominjemo Mi-8 sto ne bi pominjali i An-32 ili An-72/74?Ako ameri ne zele da nam uvale polovne C-130, sve opcije su onda u igri.Ako su u igri An-32 onda je to: 4 Mi-8Sh ili skoro 4 An-32.Da ne pominjemo varjantu odkupa konzerviranih letelica sa malim brojem naleta sa generalnim remontom.


Znam ja kakve sve imam vrste upotrebe TrA i koje su vrste desantiranja. Problem je u novcu, njega nema. Ima da se bira, ili ovo ili ono. I pominjem CN 235 jer naši oficiri ( koji su ostali)i političari viču kako idu u NATO, dakle mora da se uzima od njih. Jedina stvar koja prolazi nekako su helikopteri. I to je to u upoređenju. Uostalom, pogledaj koliko para daje Bugarska i Rumunija i šta kupuju i od koga. Tu nema An 32 ili An 72, nema tu konzerviranih aviona i slično. Hteli ste, sad plaćajte, jednostavna stvar. MIsliš daja neznam šta treba jednoj ozbiljnoj vojsci? Znam i to dobro, samo opet ponavljam, PARE. Ne lepe želje. I tu je kraj priče, kada moraš da biraš uzimaš ono što je isplatljivije za celu vojsku. Nema velike mudrosti.

Inače za pitanje transportnog aviona odeš na stranu 31, pa pogledaš gde sam napisao pitanje šta će nama transportni avioni, i tada će ti biti jasno kako se ova priča otegla ovoliko. Jednostavno, pogrešni prioriteti, prvo ide borbeni avion, a transportni avion je u svakoj zemlji zadnja stavka za nabavku.

Sad, ako smo završili sa Off topicom, da se lapo vrati tema na borbeni avion, ako ne otvori lepo temu pa da pišemo ko ljudi. Mada samo da te upozorim, prošle godine bila slična rasprava, pa su moderatori zatvorili ovaj deo foruma i pobrisali sve što je imalo i najmanji prizvuk politike bez pardona. I što nije imalo veze sa njom usput stradalo. Dakle, moraćemo malo da pazimo šta i kako pišemo, da ne bude da se nekom ne svidi pa eto belaja Smile.

online
 • član biblioteke
 • Pridružio: 18 Jul 2007
 • Poruke: 24034
 • Gde živiš: iznad smoga Beograda

@vasiljevic
Da nebi isli dalje u Ot,ne bih da razglabam o zeleznickim kompozicijama i skrvanjima po tunelima i da je kumanovski sporazum konacno ugasio svaku vrstu vojnickog zanosa u Srba.
Zaobici cu i 63.padobranski bataljon(za cije pripadnike tvrdis da nisu padobranci) jer su nam gledista nepomirljiva.
Sto se transportera tice, moze se kupiti i ukrajinski An a to dokazuje namera Hrvatske koja takodje oce u NATO, stim da se letelica po pitanju opreme mora prilagoditi zapadnim standardima, a Ukrajinci to vec uveliko rade.
Znam samo da ako se u danasnjim uslovima odreknes prava na nesto to vise neces povratiti.Pogledaj slucaj Makedonije i borbenih aviona.Prvo im nisu trebali, pa im je zatrebalo i nabavili su ih, a onda im je objasnjeno da im ne trebaju jer ionako nisu uzeli previse ucesca kada je trebalo, vec su to odradili mahom Mi-24.Sada cekaju prodaju ili rashodovanje.
Prica o nedostatku para je malo...Ako se ne boris neces ni dobiti, ako pitas jednom pa cekas nista nisi uradio( vazi i za mnoge druge stvari).Onda nece biti ni za novi borbeni avion jer je lako proslo i sa ostalim...ali ce uvek biti za nove vozne parkove.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 937 korisnika na forumu :: 67 registrovanih, 7 sakrivenih i 863 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Petar, A.R.Chafee.Jr., Aleksa-, AleksaRadojicic, aljosa7, Apok, aramis s, babaroga, bojankrstc, BORUTUS, celik, cifra, cikadeda, darcaud, darkangel, darkstar101, Denaya, dragan638, draganca, Drug pukovnik, ekser222, Georgius, Groucho, gzoki, Hektor, ILGromovnik, ivica976, kalens021, Kinkou, Konda, louderick, madza, Marko Marković, Markoni29, Matija, MB120mm, metemma, Mihajlo, milimoj, milos.cbr, mirbat, MrNo, mustangkg, pein, perko91, PrintZip, Recce, renoje2, S2M, sevenino, ShurikSST, Skijavoneska, Skiper1, Snorks, Sonyboy, T-72, trajkoni018, Viceroy, VJ, vobo, voja64, VP6919, wolf431, yamato, zlaya011, zoranis, zukara