Kineske vazduhoplovne snage

155

Kineske vazduhoplovne snage

offline
 • Nikola Vukota
 • Multimedija , creativity work- world of disajn
 • Pridružio: 08 Sep 2010
 • Poruke: 1090
 • Gde živiš: ZEMUN - Gardoš - Forsaž - BB.

- Daleko su kinezi već dugo od pravljenja bilo kakvih "skalamerija" a lete izuzetno sa velikim brojem sati naleta, odlično utrenirani!
- Neki od kineskih aviona: FTC 2000, L-15 ... naročito J10A/B u novom svetlu, J 11, J 20 :
Napomena; JF 17 je prikazan u video dodatku!

... Ova lista bi bila nepotpuna bez J-20 ! Moderan glaskokpit J 10B za kiji se mislilo da je nagađanje pre više od godinu dana sada je realnost. kao i potpuno samostalna proiizvodnja motora WS 10 A/B .
FLW, HOTAS, primenjena razvojna elektronika,nove legure i kompoziti, moderan aviodizajn za kineze su sadašnjost i budućnost!- Odličan link sa galerijom kineskih aviona ;
Arrow http://connect.in.com/j-20-fighter/photos-1-1-1-79.....age_button

- Komparatativna uporedna slika J 20, Pak-FA i Raptora:Dopuna: 23 Mar 2011 5:53

- Odličan link o kineskim vojnim aviionima i razvojnom putu:

Arrow http://asian-defence.blogspot.com/2011_01_01_archive.html
Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Boskovic
 • IT-Programmer
 • Pridružio: 26 Feb 2009
 • Poruke: 1106
 • Gde živiš: Zasad u Svedskoj

Svaka cast za slike viteze al dosta je ponovljeno a ima i zasebna tema Kineskog Stealtha Smile
Par slika Kineskog JH-7 i jedna slika J-11ice Razzoffline
 • Nikola Vukota
 • Multimedija , creativity work- world of disajn
 • Pridružio: 08 Sep 2010
 • Poruke: 1090
 • Gde živiš: ZEMUN - Gardoš - Forsaž - BB.


Dopuna: 30 Mar 2011 7:56

- Kineski vojni avion koji u svakom pogledu zaslužuje pažnju je JF 17. Nisam imao prilike da se vizuelno susrećem sa kineskim avionima ali utisak koji je ostavio na mnoge posmastrače pa i moju malenkost izletom na erosalon Burže je više nego povoljan. Sve predrasude koje sam do data imao o pukom kineskom "copy-paste" su pale u vodu.Finalna izrada odlična (kao da se radi o zapadnom avionu otprilike perfomansi kao naš nesuđeni F20 Tigershark).

- Pogonska grupa odlična -RD 93 (bolja verzija od RD 33 koja pogoni Mig 29, lakši,manje potrošnje i znatno većeg 2x satnog naleta), glaskokpit sa vesternizovanim HUD i tri MFD, ergonomski solidno urađen, radar je verzija sa Mig 29 B - neznam tačno koje oznake ali sa opcijom ugradnje jačeg, ... potom odličan orifinalan aeroprofil sa navažnijim opcijama moderne avioindustrije - DSI usisnici sa odličnom prohodnoću vazduha-opsstrujavanjem, znatno produženi koren krila -strejkovi - koji mu omogućavaju bolji uzgon i manevarbilnost, FBW, HOTAS, nove generacije raketa v-v PL-8 i PL-12 (SD-10) kao pandan Aim 9 sidewinderu i Aim 120 i to maltene egal karakteristika - set modernog podvesnog naoružanja ... mali radarski odraz i odlična manevarbilnost u klasi sa F 16.
- Marketinški pristup kineza na zapadu i njihova komunikativnost da svima zainteresovanim izađu u susret je za svaku pohvalu!

- JF - 17 pretstoji i još dublja modernizacija sa jačim radarom, boljom kapljastom kabinom koja je i ovako pregledna. Mišljenja sam da bi upravo ovaj avion zbog izuzetnog odnosa cena/kvalitet bio idealan za nas.
- Kinezi nude i licencu u celosti bez ikakvog uslovljavanja. Što je najvažnije Kina više nezavisi ni od jednog ino dobavljača. Pojedine avio komponente kupuje ali je 90% komletno proizvod njihovih biroa. Za cenu od 15-17- miliona evra uz nelimitirani set naoružanja i rezervnih delova ponuda koja nema konkurenciju. J 10 se nudi za 25.miliona evra. Oba aviona su odlična i u toku vremena ali prednost dajem naizgled "malom" JF 17 Thunder zbog multifunkcionalnosti ( I kao jurišnik, lovac, multirole ... svestrane namene i lakog održavanja). Zar iko misli da zemlja koja je u stanju da proizvede J 20 stealth "može" da proizvede "loš aparat" !?
- Preskupi Rafal je multirol bez premca ali ekonomski gledano maltene 3-4x možemo kupiti više JF 17 i u celosti zameniti Orlove koji su pri kraju radnog veka i takođe imati odlčan multirol. Nikako netrena potcenjivati ovaj više nego solidan avion i poštovati napore Kine da izađu na zapadno tržište kao opcija zamene vremešnih MIG 21 a i MIG 29A. Tehnološki jaz u odnosu na na prethodnike je okvirno generaciju i pola ... više ! (4. ta generacija).


offline
 • Pridružio: 18 Dec 2010
 • Poruke: 396

Za koju godinu, kažu, Kinezi premašuju Amere. Zato se gospoda i žure da pokradu gde šta stignu! Ako se taj trend nastavi, možemo slobodno da računamo da će neke naše buduće generacije pilota svoje prve letačke sposobnosti sticati na kineskim zmajevima, tigrovima, panterima, leopardima...

offline
 • Nikola Vukota
 • Multimedija , creativity work- world of disajn
 • Pridružio: 08 Sep 2010
 • Poruke: 1090
 • Gde živiš: ZEMUN - Gardoš - Forsaž - BB.

Ching Kuo ::Za koju godinu, kažu, Kinezi premašuju Amere. Zato se gospoda i žure da pokradu gde šta stignu! Ako se taj trend nastavi, možemo slobodno da računamo da će neke naše buduće generacije pilota svoje prve letačke sposobnosti sticati na kineskim zmajevima, tigrovima, panterima, leopardima...

- Kolega, možda još to neko neželi da još pojmi kao realnost, ali ne za koju godinu, već u sadašnjosti Kina je u modernoj avionici u gro slučajeva premašila Amere! Kod kineza se ne radi nikao o "krađi" već isključivo na know-how primeni najmodernihih svetskih dostignuća u svojoj zemlji. Ubedljivo najbolji informatičari sa najvećom brojem primenjenih svestranih laboratorija imaju Kinezi. "Malo" su istočnije pa nam još u posvesti "niža tehnićka kultura". Nekada bilo = plusfaperferkt = daleko prošlost. Ameri grcaju do guše od prezaduženosti, poreski obveznici debelo plaćaju Usa army, vode sumanute ratove van svoje teritorije kao dežurni svetski policajci! Sve će se to amerima obiti brzo, jako brzo o glavu. Ne govorim o politici već surovom zakonu ekonomije koji prirodno nedopušta apriori po svaku cenu politiku kao inters br.1 ! Kina je zemlja sa najvećim deviznim rezervama u svetu i toliko brzo tehnolški napreduju i preskaču konkurente da je to već životna realnost a ne sience fiction.
- Što se mene tiče, shodno primenjenom vrhunskom znanju koga sam video od kineskih strućnjaka avio i vojne industrije i poredio sa dostignućima sa zapada, daj bože da naši mladi piloti, želeći uvek samo i jedino dobro našoj mladosti i budućnosti lete i na ... Gromovima ... itd. jer tehnološki jaz sa zapadom više
nepostoji ! Komjuter sa najbržom obrada podataka u jedinici vremena na svetu imaju kinezi i aktivno ga koriste u razvojne svrhe.
- Svaka čast Erofighteru itd. al bi radije video duplo veću flotu J10-A-B. Razvija se dok ovo pišem i dvomotorna verzija J 10 C.
- Između F 16 i JF 17 koliko god to nekom bilo naivno i smešno ja biram JF 17 Thunder blok 2-3 ( Idealan miks znanja i dokazane tehnološke primene Miraža 2000 i F 20 Tigershark) i što je najvažnije od guma, preko avionke, naoružanja potpno samostalni! Nepostoji neka značajnija avio-ellectro-equipment kompanija-grupacija sa kojo nemaju TT saradnju ... (Elbit, Thales, Tadiran ...) ! Potpino samostalni u razvoju širokog spektra pogonskih grupa. ZNANJE JE MOĆ ! Od kupovnih ruskih RD 39- (napredije verzije od RD 33) sami su razvil i serijski proizvode WS 10-12, od prvobitne kuplene pogonske grupe za SU- 27 , sami razvili WS 13 i rade aktivno na vektorisanom potiskom i motorima sa malim toplotnim odrazom. Ni "tajni" 117 C za kineze je dobar dan.
- Razvili su takvu nisku modernih samonavođenih raketa V-V i V-Z inplementirajući znanja i Rusa i Izraela I Francuza i Amera ...! Ne samo PL-8-10-12 ... već i laserski-tv samonaveđene, long range krstareće.
- Kineski modularni AESA radar je razvijen i proveren. Naći će primenu kod zadne generacije aviona: JF 17 Blok 2 a rade i 3 sa stealth mogućnosti, J 1O-A/B ... J 12-14 i naravno J 20 koki je za ceo svet bio iznenaneđenje sem za Kineze. Koliko li tih pozitivnih iznenađenja kinezi još imaju ?
- Nikada nepotcenjujte kinesku pamet, neumoran razvojni, ponavljam primenjeni KNOW-HOW rad. Doslednije nacije u zacrtanim ciljevima nema! Da danas sebi kao domaći zadatak daju da izgrade "novi kineski zid", isto bi bezpogovorno i uradili. Termini: Stealth, FBW, HOTAS, AESA, DSI, CFT, data-link, jamming ... itd. za kineze je sadašnjost i još modernija budućnost. Gledajući sadašnji tehnološki-ekonomski trenutak, kamo sreće da uzmemo "paket" i L-15 i JF-17 blok 2 i J 10A/B.
- Sledeći avio snimci za one koji žele objektivno a ne subjektivno da gledaju govori sve i ukazuje kom se jatu valja okrenuti!
offline
 • zixo  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 27 Sep 2006
 • Poruke: 24588
 • Gde živiš: Beograd

Citat:- Sledeći avio snimci za one koji žele objektivno a ne subjektivno da gledaju govori sve i ukazuje kom se jatu valja okrenuti!

Pa to se kosi sa tvojom krilaticom o Rafalu. Smile

offline
 • Pridružio: 18 Dec 2010
 • Poruke: 396

Super si ovo napisao, ako i Rafala kupimo, necemo se zeznuti! Tvoj tekst je zaista obecavajuci po kineze, mada, sudeci po zadnjoj slici, sta ce jedan JDAM tamo? Lici na oko da kopiraju sve zivo, pa i rakete su mi poznate nesto...

offline
 • Toni  Male
 • SuperModerator
 • How bad do you want it
 • Pridružio: 18 Jun 2008
 • Poruke: 23369
 • Gde živiš: Petrovgrad

To je kineski JDAM, samo malo drugacija jer se po ispustanju izvlace krilca pa onda dobijas glide bombu ali je sistem vodjenja kao kod JDAM. Jesu Ameri prvi primenili to da se na obicnu bombu nakaci oprema za vodjenje ali neznaci da nemogu i drugi. Za 20 000 dolara(toliko kosta kod Amera) dobijes vodjenu bombu... Kacio sam ovu bombu u temi o JF-17.

Manja raketa je PL-9 a veca PL-12

offline
 • Nikola Vukota
 • Multimedija , creativity work- world of disajn
 • Pridružio: 08 Sep 2010
 • Poruke: 1090
 • Gde živiš: ZEMUN - Gardoš - Forsaž - BB.

- Zašto ameri opravdano zaziru od J 20 i ubzanog kineskog tehnološkog razvoja:

Arrow http://www.foxnews.com/world/2011/01/07/chinas-new.....nge-fleet/

Arrow http://www.businessinsider.com/chinese-military-spending-2011-3?op=1- Ps: Što se tiće Rafala i dalje apsolutno mislim da je najbolji multirole današnjice ! Takođe sam mišljenja da niko tehnološku ekspananziju i svestran napredak u svim domena nemože da zaustavi. Nikako nebi koristio termin krađa u kineskom tehnočoškom razvoju, već svestrano naučno inplementiranje proverenih-naučnih dostignuća što se zove - know-how !
- Pa koja to naućna velesila ne primenjuje u praksi već dokazane sisteme drugih armija, naravno a da nemaju vrhunse stručnjake svih profila. Na sceni je tzv. Cyber war tu su kinezi bez premca.

offline
 • Pridružio: 30 Avg 2009
 • Poruke: 332
 • Gde živiš: Bečkerek

kineski top gun

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 398 korisnika na forumu :: 5 registrovanih, 1 sakriven i 392 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 8u47, DucicM, Duško, shaja1, suton