PARS 2K12 KUB-M (SA-6 Gainful)

121

PARS 2K12 KUB-M (SA-6 Gainful)

offline
 • Pridružio: 14 Avg 2011
 • Poruke: 6594

Zar raketa ne bi trebala da ima neki sistem da se samounisti u vazduhu ako se ne aktivira u neki cilj?Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Kubovac  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 5389

@CheefCoach
Rakete kod Kuba padaju kao balvani, ukoliko promaše cilj.
Kod Neve postoji mogućnost likvidacije iz StVR, kao i kod Dvine i Volhova....Međutim, to je retko rađeno i rakete su uglavnom padale kao balvani....Ipak, nisam Nevaš i ovo treba primiti sa određenom rezervom... Smileoffline
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 25517

Većina ih je kao u crtaću padala pod minimalnim upadnim uglom pa je nemali broj i skakutao ili otklizavao i po nekoliko desetina pa neki i više od sto metara do zaustavljanja ili zabijanja pod zemljinu koru..
Tada ih je valjalo prvo isčupati da se vidi dali su usput već detonirale BG ili nisu..
Za jednu od Kubova smo čak tri puta izlazili na teren jer je na mestu prvog dodira sa tlom ostalo jako malo rasutog krša a ona je otklizala niz ispresecani pašnjak.Niko nije primetio dalje tragove od iste pa je pao zaključak da je to samo deo delova od vazdušne detonacije.
Potom je na istu lokaciju i skoro sto metara dalje data prijava da je nešto palo i preseklo kanap sa kojom je bila vezana krava.I tu smo našli jedno od srednjih krilaca sa Kuba ali ne i ostatak.
Tek je u udolini pored pašnjaka u trećem izlasku zabijena pod zemlju nađena u njivi sa kukuruzom i skoro do pola pod zemljom...Dalje vam je sve valjda već jasno da se ne ponavljam...
Verovatno se nisu aktivirale u strahu da se ne izazove veći incident iznad naseljenih mesta te je tako skoro svaka završavala van naselja i uz minimum štete izuzev poljske a to je već neka druga kolaterala ...

offline
 • Pridružio: 12 Nov 2012
 • Poruke: 297

Ne, postovani druze KUBOVAC, nisam napao tebe niti sta imam protiv tebe i podoficira. Svi znaju sta su znacili POf-i, proizasli iz JNA, to su najstrucnije obuceni i osposobljeni judi, neposredno vezani za sredstva, pogotovu nasi tehnicari. No, neko ih je unistio i ukinuo im skole. Zna sa da svaka Vojska, tako je pogotovu bila Hitlerova, pa i nasa, lezi na podoficirima, ali ipak neki rade, po izreci, nesto sto je OF ispod casti a vojnici ne smeju, a cesto se tako i ponasaju. Ja sam imao oko 30 POF u 60.ssrp, kod zloglasnog Potnara, i svi su stali iza mene u ceti i imao sam veci autoritet od njega. Jedini sam ih ja branio, na svoju stetu. Evo samo jednog detalja, proveri kod starijih POf iz 60. Jednom prilikom, uz moju pratnju, je dosao u kancelariju, kod jednog od njih (mislim st.vod. Kurtica) i poceo da se dere i vice na njega, da nam svima drzi predavanja o pravilima, disciplini, stednji, nepotrebnom trosenju El energije i nanosenju troskova Federaciji, da ce to da naplati itd.itd, samo zato sto je potenciometar na TA peci na podeoku 3 a toplo je vani. Ja vise nisam mogao da izdrzim, pogledao sam i video da je TA pec bila iskljucena iz struje iz zida i mozda je neko slucajno okrenuo prekidac, i ukazao mu na to, i povisenim tonom rekao da se ne dere vise na moje ljude, da ih ne maltretira, i da je za ovo vreme mogao da prekontrolise i pogleda druge bitne objektei stvari po b/g i ispravnost objekata (nedostataka iz vise sile) i ispravnost tehnike u opreme u Teh.radionici. Nasta me je on pogledao, ucutao i otisao. I sta mislis, sta je posle bilo, nije smeo vise tako da dolazi, meni je pisao ocenu 3, ali sam ja i pored toga otisao, samo zbog njega na skolovanje na PDS-Zagreb. I za sve ostale stvari, jedino sam mu se ja suprostavio, i sve sto sam mu rekao je bila istina, dok su ostali samo klimali glavom. Ja sam ga odmah procitao kao ustasu, po ponasanji prema meni i drugim stvarima, i tako je i bilo, bio je prvi Komandant zbora NG u Zadru. E tako sam ja stitio svoje podoficire, pa i tebe,i mogu ti pokazati sta su oni i ostali vojnici meni napisali kad sam odlazio iz jedinice.
Za ostalo sam rekao, da je tacno da riba smrdi od glave, i nakon analize rada KUB-M i ne lansiranih raketa, moja Ratna uprava je preduzela adekvatne mere a epilog smenjen gen.B.Grahovac. Navodim da je bilo slobode dopustanja prezivljavanja, jer je borba bila totalno neravnopravna i mimo svih standarda, ali to ne znaci da je trebalo sve da se radi kako se radilo. Jednom prilikom sam ja bio u kontroli u 240.ssrp PVO, sa puk. Dasicem iz UARJ PVO, i kada sam ukazivao na odredjene propuste, sa mnom se zakacio komandant Petrickovic, i hteo da me otera, iako sam ja dosao sa ovlascenjem Ratne uprave, jer kao njemu moze da naredjuje K-dnt RV i PVO i NGS a ne ja. Cak mi nisu obezbedili spavanje a jedan njegov staresina mi je pretio u 4 oka, i samo pomisao na moju porodicu i decu me je sprecilo da mu ne saspem sanzer u glavu. Tada sam odmah nazvao u 01,00 generala Djokica koji je odmah intervenisao kod gen.B.Petrovica a ovaj naredio da mi obezbede sve sto trazim. Normalno, svaka cast sto su razvijali i do 50 km zice za 24 sata, ali ujutru smo jeli kolace i torte a Petrickovic je naredio mestanima da vise ne donose jer nemaju gde da ih vise drze i ponasao se komotno, kao pobeleli su ekrani i on mora da bezi.
Sve ostale tvoje druge konstatacije su tacne ali navodim da sam se ja uvek ceo zivot borio protiv nekakvih takvih ajkula, pa neces da verujes i sada u penziji. Pozdrav.

offline
 • Pridružio: 15 Jan 2015
 • Poruke: 51

Da li je mozda losoj efikasnosti kub-a doprinelo obaranje aviona F-16 od strane VRS 4 godine ranije na taj nacin sto je mogucnost kub-a od strane nase komande precenjena.

Ne mogu da razumem da skladista ne budu ispraznjena kada je bilo ocigledno da posle propasti pregovora u Rambujeu sledi vojna intervencija.

offline
 • Kubovac  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 5389

Napisano: 25 Jul 2016 20:24

@samkubm4
Moram priznati da mi je drago da se konačno razumemo. Naša diskusija je bila argumentovana i vrlo korisna, zanimljiva i puna podataka, ali nažalost previše oštra (obostrano). Nije bilo potrebe za tim. Drago mi je da smo spustili loptu i da možemo nastaviti diskusije o sistemu na kome smo proveli neko vreme u svom životu (vi duže nego ja) i koji volimo!

Dopuna: 25 Jul 2016 20:32

@Cvrle212
Evo Crvle već drugi put pominješ skromne, a sada čak i loše rezultate Kuba u ratu 99.-te. Mislim da moram tu reći par reči...
Baterije sistema Kub, izvele su tokom agresije ukupno 46 gađanja i tom prilikom lansirale 70 raketa. Nemamo materijalnih dokaza o oborenim avionima, ali postoje analize koje su rađene i koje kažu da postoji dobra verovatnoća da je pogođeno 13 aviona. Kažem pogođeno, jer ne znamo šta je bilo sa njima.
Naša teritorija je veoma uska. Bilo je moguće da oštećeni avion preleti u neku od susednih zemalja i tamo prinudno sleti. NATO nikada nije objavio te podatke. Zašto?
Nakon rata u Iraku, koaliciji je oboreno 38 aviona i 5 helikoptera, uglavnom dejstvom PAA i IC vođenih raketa.
7 godina nakon rata, objavljena je detaljna analiza i tu je rečeno da je pored ovoga, oštećeno još 48 aviona čija popravka nije bila rentabilna te su oni otpisani. Na taj način je koalicija priznala faktički gubitak od 86 aviona.
Kod nas su priznali samo ono što su morali jer smo mi pokazali ostatke, a to su avioni F-117A i F-16, kao i oštećeni A-10 čiji deo motora je pao kod nas. Za ostalo ćute kao zaliveni.
U Iraku 1991. Kubom je oboreno 1 ili 2 aviona, a trajni gubici su oko 80% baterija, za 45 dana rata.
Kod nas 1999. se ne zna tačno broj oborenih i pogođenih aviona, ali smo sačuvali i vratili u upotrebu 70% baterija nakon 78 dana rata.....
Svako ima pravo da tumači ove rezultate kako želi..

offline
 • Pridružio: 15 Jan 2015
 • Poruke: 51

Od agresije je proslo 17godina.Hteo sam samo da kazem da se neva pokazala mnogo efikasnije od kuba i da modernizacija nema smisla.
Nadam se i da je broj veci od 13 saznacemo jednog dana.

offline
 • Kos93  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Sep 2007
 • Poruke: 7306

Да ли је ВЈ анализирала обарање Ф-16 од стране ВРС 1995. године и из њега изувкла неке поуке?

offline
 • Kubovac  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 5389

Napisano: 25 Jul 2016 20:52

@Cvrle312
Raketni sistem Neva je sistem namenjen zaštiti teritorije. Ima veći domet po visini i to mu je glavna karakteristika i prednost u odnosu na Kub. Kub je sa druge strane visoko mobilan, ipak, imajući u vidu sa su PRR doletale posle par sekundi ili najviše par minuta, ta mobilnost nije bila tolika prednost koliko se misli.
Činjenice govore da su divizioni Neve gađali više od baterija Kuba. 12 diviziona Neve izvelo je ukupno 50 gađanja. Sa materijalnim dokazima sistemom Neva oborena su dva aviona. Oba aviona oborio je isti raketni divizion i to 3. rd tadašnje 250. rbr. Ostalih 11 diviziona nema potrvđeno niti jedno obaranje.
Dakle, nesumnjiv i veliki uspeh 3. rd, podigao je ugled celom sistemu. Niko ne uzima u obzir da ostalih 11 diviziona nema dokaze o obaranjima, isto kao i 20 baterija Kuba....Samo kažem, da sagledate stvari i iz ovog ugla.
Inače sve čestitke Nevašima na oborenim avionima, čisto da me neko ne shvati pogrešno! Smile

Dopuna: 25 Jul 2016 21:02

@Kos93
Naravno! I VJ i USAF su izvukli pouke!
VJ je izvukla pouke da je potrebno slati baterije u zasedna dejstva gde će iznenaditi napadača i autonomno, samostalno tražiti ciljeve i gađati.
Međutim, obaranje nad Mrkonjić Gradom je bilo obaranje aviona koji je patrolirao zonom zabrane leta i nije imao pratnju SEAD grupa i, objektivno, nije očekivan ovakav napad. S te strane, iznenađenje je postignuto i uspeh je očigledan.
Ipak, već prilikom akcije Deliberate Force i bombardovanja VRS koje je trajalo sa kraćim prekidima oko 15 dana, nema podataka o dejstvima baterija Kub, a sve tri su pogođene....I tada su pokušali na isti način, autonomno, samostalno da rade baterije i nisu ništa uradile. Tada je NATO imao i SEAD grupe i AWACSE i sve ono što je, u još većoj meri, imao i 99. kod nas....
Pored toga, nakon 1995. USAF je razvio poseban protivradarski mamac AN/ALE-50 koji se pokazao kao solidna zaštita avijaciji i prema svedočenjima pilota USAF tokom akcije 1999. veći broj tih mamaca je uništen dejstvom raketa Kub.....

offline
 • Toni  Male
 • SuperModerator
 • Pridružio: 18 Jun 2008
 • Poruke: 30651

Spominjali smo to nesto ranije http://www.mycity-military.com/PVO-i-sistemi-VOJ/P.....l#p1844492

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 735 korisnika na forumu :: 24 registrovanih, 6 sakrivenih i 705 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: babaroga, Belac91, bolenbgd, Boris BM, dane007, Georgius, HrcAk47, jna ratnik, kolle.the.kid, Kriglord, KUZMAR, Lieutenant, Marko Marković, mile33, MILO-VAN, mkukoleca, Smiljke, stagezin, stegonosa, Suva planina, Tvrtko I, vathra, Xstrim, zbazin