Kasetne Avio Bombe i Dispenzeri (Cluster Bomb Unit)

8

Kasetne Avio Bombe i Dispenzeri (Cluster Bomb Unit)

offline
 • RJ 
 • SuperModerator
 • Gavrilo Milentijević
 • Komandir stanice milicije Gornje Polje
 • Pridružio: 12 Feb 2005
 • Poruke: 35028
 • Gde živiš: ovalni kabinet

Modularna avio-bomba BM-400

BM-400 je modularna avio-bomba sa tri identična modula razvijena u firmi Thomson Brandt Armements, Boulogne-Billancourt, Francuska.Opis:
BM 400 predstavlja modularnu avio-bombu sa tri identična minsko-eksplozivna sredstva-modula (po 90 kg), namenjenih prvenstveno za protivoklopna dejstva po ciljevima u bliskoj vatrenoj podršci, a u cilju uništenja kako vojne tehnike, tako i žive sile protivnika.
S obzirom da avio-bomba svojim modulima pokriva relativno veliku površinu, verovatnoća pogađanja cilja je relativno velika, pa se može koristiti i u uslovima slabe vidljivosti kada pilot nema neposredan vizuelni kontakt sa ciljem.
Po odbacivanju avio-bombe moduli se odvajaju od tela u intervalu koji se može unapred podesiti. Svaki modul je opremljen padobranom koji neutrališe progresivno kretanje modula koji zatim pada vertikalno. Po udaru u cilj modul eksplodira obrazujući zonu zasićenu kalibrisanim projektilima-gelerima.
BM-400 je predviđena za ugradnju na svim avionima NATO-pakta.
Modularna avio-bomba predstavlja, u stvari, jednu vrstu kasetne avio-bombe sa tri protivoklopna minsko-eksplozivna modula, a izbacivanje modula iz tela vrši se preko elektronskog računara smeštenog u prednjem delu tela bombe.

U konusnom delu glave avio-bombe smešteni su još: turbo-alternator, uređaj za kontrolu, osiguranje i upravljanje dejstvom avio-bombe i izbacivanjem modula.
Određivanje elemenata upravljanja avio-bombom vrši se pre leta.
Na zadnjem delu nalazi se četveroperni slabilizator, koji se u datom momentu oslobađa i izvlači zadnji modul iz avio-bombe.
U unutrašnjosti tela smešteni su moduli sa svojim padobranskim uređajima, koji su okrenuti ka stabilizatoru avio-bombe.

Sastavni delovi avio-bombe BM-400:
1. Greda tela avio-bombe, predstavlja noseći deo tereta tela bombe u kojoj su uvijene uške za podvešavanje bombe na standardnom rastojanju za NATO avione (355 mm);
2. Košuljica tela, predstavlja cilindričnu cev u kojoj su smešteni svi delovi avio-bombe;
3. Turbo-alternator, snabdeva sve elektronske uređaje strujom za vrlo kratko vreme leta bombe kroz vazduh, odmah posle otkačivanja sa nosača;
4. Uređaj za dejstvo BM-400;
5. Modul sa padobranom;
6. Četvoroperni stabilizator ima dvostruku ulogu: daje stabilnost bombe na početnom delu putanje, a zatim odvaja prvi modul iz bombe, koji zatim oslobađa sledeća dva modula;
7. Uške za podvešavanje.Šest avio-bombi BM-400 podvešenih na avionu Mirage 2000

Modul bombe BM-400 predstalja snažno protivoklopno minsko-eksplozivno sredstvo čije telo je perforirano na određene veličine parčadi koje probijaju i uništavaju sve što se nađe u zoni dejstva modula.
Masa modula od 90 kg obezbeđuje veliki koeficijent punjenja, koje daje veliku kinetičku energiju parčadima rasprsnutog tela.
Bojeve glave modula rade se u dve varijante: perforiranje na 800 i 1500 parčadi. Geler bojeve glave sa 800 parčadi može da probije na 50 m čelični oklop debljine do 17 mm, a na rastojanju do 100 m oklop debljine 12 mm.
Manji geler od druge verzije sa 1500 parčadi, može da probije na daljini od 50 m oklop debljine 12 mm, a na daljini od 100 m čelični lim debljine do 7 mm.
Dejstvo modula izaziva piezo-električni upaljač, tako da se eksplozija izaziva iznad cilja na optimalnoj visini. Stvoreni napon u piezo-upaljaču se prenosi preko provodnika na elektro-detonatorsku kapislu u glavi modula.
Sa gornje strane svakog modula, pričvršćen je padobran za dovođenje modula u skoro vertikalni položaj, čime se postiže najbolja iskorišćenost ubojnih parčadi.
U Francuskoj je razvijena avio-bomba BAP-100. Dužina tela je 1880 mm, prečnika 100 mm i mase 36 kg. Opremljena je raketnim motorom na čvrsto gorivo, fugasnom bojevom glavom i kočionim padobranom. Padobran se otvara posle odbacivanja avio-bombe, usporavajući njen pad. Kad se ostvari padni ugao od 650 u odnosu na horizontalu, padobran se odbacuje, pali se raketni motor koji bombi saopštava brzinu do 230 m/s. Avio-bomba probija betonsku ploču debljine do 400 mm i tada eksplodira. Bomba BAP-100, može da se upotrebi i kao obična avio-bomba, a u modifikovanom obliku kao punjenje za kasetu potrošnog tipa-modularnu avio-bombu BM-400.


Posle otkačivanja modularne avio-bombe sa nosača, izvlačenja osiguravajućih žica iz upaljačkog, turbo-alternatorskog dela, odrađuje vremenski mehanizam za neko vreme T0. Pri tome se izvlače peraja stabilizirajućeg dela tela avio-bombe (T0+0,3 sek). Nakon 0,6 - 30 sek prvi modul se izvlači pomoću pomoćnog i osnovnog padobrana (T1). Kada će drugi i treći modul izaći (T2) zavisiće od vremenskog intervala koji je postavljen na intervalometru (vremenskom mehanizmu) još na zemlji. Time se ujedno određuje i rastojanje između tački udara pojedinih modula. Obično se uzima da je to rastojanje do 200 m, čime se postiže da se sa jednom bombom BM-400 tuče površina 600 x 200 m.

Telo bombe:
Dužina: 3,2m
Prečnik tela: 320mm
Težina: 390kg
Punjenje,kom: 3 modula
Rastojanje između zakački: 355,6mm
Minimalna visina upotrebe: 80mModularna avio-bomba CASCAD Mk 1

CASCAD Mk 1 (Close Air Support Cargo Dispenser), razvijena je od modularne avio-bombe BM-400 u firmi Thomson Brandt Armements, Boulogne-Billancourt, Francuska.
Prvo uspešno dejstvo je bilo maja meseca 1989. godine.


Spoljni izgled modularne avio-bombe CASCAD Mk-1


Presek modularne avio-bombe CASCAD Mk-1

Sastavni delovi modularne avio-bombe CASCAD Mk-1:
- Electonic bay - odeljak elektronske opreme;
- Warhead - bojeva glava;
- Body skin - omotač tela;
- Boom - bomba i
- Folding fin unit - sklopivi repni stabilizator

Opis:
CASCAD Mk-1 ima cilindrično telo, šiljat vrh, blok elektronike i repni sklapajući stabilizator.
Telo avio-bombe sadrži tri posebna bojeva modula, svaki sa svojim padobranom.
Moduli se izvlače iz zadnjeg dela bombe u prethodno podešenim vremenskim intervalima, posle napuštanja aviona.
Kada avion koristi jednostavni odbacivački sistem, moduli se izbacuju u intervalima određenim pre leta. Vreme odvajanja modula može se podesiti i tokom leta. Prednji deo turbo-alternatora daje napon za rad elektronskog tajmera koji kontroliše vreme izvlačenja modula.
CASCAD Mk1 odbacuje se iz horizontalnog leta, poniranja ili propinjanja. U horizontalnom letu odbacuje se sa visine od 60 m.
U zavisnosti od načina dejstva oružje može da dostigne ,,stand-off” domet do 5 km. U letu dostiže brzinu do 600 km/h.
Posle odbacivanja modula iz tela bombe, svaki modul se stabiliše padobranom, čime je omogućeno vertikalno dejstvo na cilj.
Moduli imaju bojevu glavu sa fragmentisanim telom, kao i teleskopsku sondu sa impulsnim senzorom, koji daje optimalnu visinu za aktiviranje modula iznad cilja.
Tri modula u jednom CASCAD Mk-1 mogu da pokriju oblast od 30000 m2. Svaki čelični fragment probija oklop debljine 17 mm čelika na 50 m od tačke detonacije. Moduli su imuni na elektronsko ometanje, mogu da se koriste noću i u svim vremenskim uslovima.
Bojeve glave modula SMAB i SMAP mogu da se koriste i za BM-400.

Telo bombe:
Dužina: 3,20m
Prečnik tela: 320mm
Prečnik stabilizatora: 1190mm (u izvučenom položaju)
Težina: 390kg
Punjenje, kom: 3 BG SMAB i SMAP
Rastojanje između zakački: 356mm

Submunicija:
Dužina: 0,6m
Prečnik tela: 300mm
Težina: 90kg
Punjenje: HE


Modularna avio-bomba CASCAD Mk2

Dodavanjem raketnog motora CASCAD Mk2 se svrstava u ,,stand-off” oružja sa dometom oko 10 km. Oprema se sa različitom submunicijom. Namenjena je za vazdušnu podršku jedinica.Raketizirana kasetna avio-bomba CASCAD Mk2

Opis:
CASCAD Mk2 ima cilindrično telo sastavljeno od više oplata.
Telo ima aerodinamički vrh, u čijem prednjem delu se nalazi blok elektronike, a na zadnjem delu tela ima četiri stabilizatora, koji se izvlače posle odbacivanja avio-bombe sa aviona-nosača.

Avio-bomba CASCAD Mk2 se oprema sa više vrsta submunicije:
- protivtenkovska,
- za dejstvo protiv raketnih sistema PVO,
- za rušenje PSS i
- protiv žive sile.

CASCAD Mk1 izbacuje submuniciju-module iz zadnjeg dela tela , dok CASCAD Mk2 izbacuje submuniciju sa strane ( posle odvajanja oplata tela bombe).
Submunicija je opremljena padobranima koji usporavaju pad iste i omogućavaju skoro vertikalno dejstvo na cilj.
CASCAD Mk2 može da se odbacuje i sa malih visina.
Povećanje dometa do 10 km omogućava avionu-nosaču visok stepen bezbednosti prilikom dejstva, jer se avion-nosač ne izlaže direktnoj opasnosti (dejstvima PVO protivnika). Spada u kategoriju oružja ,,ispali i zaboravi” i može da dejstvuje u svim vremenskim uslovima.
Razvoj je počeo devedesetih godina, a u operativnoj upotrebi je od 1995.godine.


Presek i vrste submunicije kasetnog sistema CASCAD MK2Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • djox  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 23 Nov 2010
 • Poruke: 91804

Seoul to buy 350 advanced cluster bombs

Citat:A National Assembly official said the government has set aside 236 billion won ($205 million) for the procurement of some 350 CBU-105s

Arrow http://www.koreatimes.co.kr/www/news/nation/2011/12/116_100728.htmloffline
 • Pridružio: 07 Jan 2011
 • Poruke: 394

Zasto se kupuju kasetne bombe ako su zabranjene za koriscenje? Da li su u pitanju novo proizvedene ili polovne kasatne bombe?U tim gore ako su nove ...

offline
 • zixo  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 27 Sep 2006
 • Poruke: 23455
 • Gde živiš: Beograd

Mozda za J.Koreju nisu zabranjene odn. oni nisu pristupili sporazumu o zabrani njihove upotrebe. I ispred nasih Orlova na staticnim izlozbama mozemo i dalje videti BL-755.

offline
 • jazbar 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 28 Dec 2009
 • Poruke: 16002
 • Gde živiš: Lublana

Ima nekoliko modela bombi pa i CBU-105 koje ne postižu kriterije konvencije UN za uvrštavanje u zabranjene kasetne bombe, te su iz tog stajališta legalne. Znači da imaju malen broj subprojektila i da neaktivisani subprojektili nisu opasni po život, znači i da njime rukuje laik ne eksplodiraju.

offline
 • zixo  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 27 Sep 2006
 • Poruke: 23455
 • Gde živiš: Beograd

Ne znam, iako je bomba CBU-97, i njena verzija CBU-105, pre svega namenjena za unistavanje tehnike, ipak kasetna bomba je kasetna bomba.

offline
 • Pridružio: 07 Jan 2011
 • Poruke: 394

Jazbar cak ni avio bomba koja nije ekspolodirala je opasna...kod kasetnih bombi je to najopasnije sto kad municija izleti iz tela bombe je nepredvidljiva i ne zna se gde ce pasti,ko ce naleteti na nju.Ok bi mi bilo da jedan kontejner ima samo 3 do 6 sub projektila kao CASCAD Mk1 i mk2.Sa tim se smanjuje rizik mnogo.Rizik postoji da cak od klasicne i laserke bombe da ne eksplodiraju i prestavljaju opasnost.


http://afbase.com/ac2_comm/305114

pogledajte ovo cudo...i kad pocne da seje kasetne bombe,sigurno kad gadjaju ne gadjaju jednim projektilom

Zixo stvarno ne znam kako da objasnim sta BL-755 tu radi ispred J-22. Danas smo u praksi videli da sve konvencije ratovanja mozes da obesis macki o rep i da vazi u ratu je sve dovoljeno.

offline
 • jazbar 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 28 Dec 2009
 • Poruke: 16002
 • Gde živiš: Lublana

zixo ::Ne znam, iako je bomba CBU-97, i njena verzija CBU-105, pre svega namenjena za unistavanje tehnike, ipak kasetna bomba je kasetna bomba.

Evo ti konvencija (Article 2., strana 3.) pa sam zaključi uspoređujuči sa podacima o CBU-105.

Citat:2. “Cluster munition” means a conventional munition that is designed to disperse or release explosive submunitions each weighing less than 20 kilograms, and includes those explosive submunitions. It does not mean the following:
(a)
A munition or submunition designed to dispense flares, smoke, pyrotechnics or chaff; or a munition designed exclusively for an air defence role;
(b)
A munition or submunition designed to produce electrical or electronic effects;
(c)
A munition that, in order to avoid indiscriminate area effects and the risks posed by unexploded submunitions, has all of the following characteristics:
(i)
Each munition contains fewer than ten explosive submunitions;
(ii)
Each explosive submunition weighs more than four kilograms;
(iii)
Each explosive submunition is designed to detect and engage a single target object;
(iv)
Each explosive submunition is equipped with an electronic self-destruction mechanism;
(v)
Each explosive submunition is equipped with an electronic self-deactivating feature;

Znači ako več pojedini subprojektil klaster bombe teži više od 20 kg ne smatra se zabranjena i onda su dalje nabrojena i druga izuzeća, recimo broj subprojektila nesme premašiti 10, svaki subprojektil treba da bude usmeren na pojedinačni cilj...

https://www.mycity.rs/must-login.png

offline
 • zixo  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 27 Sep 2006
 • Poruke: 23455
 • Gde živiš: Beograd

Za mene je sve to sviranje, sto ih jednom ne ukinu sve? Ili da ih uopste ne ukidaju.

offline
 • Pridružio: 15 Nov 2009
 • Poruke: 749

Машински факултет Сарајево - Одјељење за одбрамбене технологије

Посјета војном полигону у Гламочу.
Уништавање авио-бомби BL-755.

http://www.dtd.ba/portal/index.php?option=com_cont.....p;Itemid=2Има и видео фајл...

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1346 korisnika na forumu :: 66 registrovanih, 12 sakrivenih i 1268 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: -JM83- Banija, A.R.Chafee.Jr., amaterSRB, Ben Roj, BlekMen, bobomicek, Bobrock1, bojank, bojcistv, BRATORIII, Bubimir, Centauro, dankisha, darcaud, Darko8, debeli, dehhhhi, Denaya, Dimitrise93, Djokkinen, Dorcolac, draggan, dragoljub11987, Fog of War, GandorCC, Gargantua, godljevo, JOntra, Karla, Kruger, kybonacci, ljuba, Marko Marković, mean_machine, mercedesamg, Mercury, Milan A. Nikolic, mileJNA, Miskohd, moldway, Ne doznajem se u oružje, opt1, ostoja, pacika, pedjolino76, perica5, repac, robertino, robytz, rovac, royst33, S2M, ser.hill, Srle993, stegonosa, Sumadija34, tmanda323, trundle, tubular, uruk, Vojvoda86, wexy, wolverined4, zdrebac, zuxbg, |_MeD_|