Vazduhoplovno bombardersko naoruzanje

3

Vazduhoplovno bombardersko naoruzanje

offline
 • Pridružio: 19 Feb 2006
 • Poruke: 11156
 • Gde živiš: Banja Luka

@....
Nesumnjivo, najsnazniji predstavnik vazd. bombarderskog naoruzanja je nuklearna (atomska) bomba.

Kod nuklearne bombe energija se dobija razbijanjem atomskog jezgra elemenata urana 235 ili plutonijuma 239. Kod ovih hem. elemenata ne moze da dodje do eksplozije dok se ne postigne kriticna masa, tj. najmanja kolicina urana ili plutonijuma kod koje moze da se ostvari lancana reakcija.
Znaci, elementi kojima je napunjena nuklearna bomba moraju da budu iz dva ili vise delova tako da svaki od njih bude manji od kriticne mase, ali ako se ta dva ili vise delova satave, njihova ukupna masa mora preci kriticnu masu.
Bomba se sastoji od:
_tela
_nepokretnog dela urana ili plutonijuma
_pokretnog dela urana ili plutonijuma
_eksplozivnog punjenja,koje pokretni deo urana ili plutonijuma odbacuje na nepokretni deo.
_elektricnog mehanizma,koji aktivira ekspl. punjenje
_olovnih izolatora, koji sprecavaju gubitak neutrona potrebnih za lancanu reakciju
_osiguraca koji sprecava zracenje do momenta paljenja eksploziva
_upaljaca, koji je automatski i najcesce blizinski

Efekat 1kg raspadnutog urana ekvivalentan je efektu 20000t trotila. Ovako ogromna energija nuklearne bombe izaziva toplotno, udarno i radioaktivno dejstvo.

Toplotno dejstvo nastaje pri nuklearnoj eksploziji usled oslobadjanja ogromne energije koja se izlucuje u vidu zracenja kao gama-zraci, ultraljubicasti, infracrveni i beta-zraci. Temperatura u centu eksplozije dostize 200-300 miliona stepeni celzijusa. Ovako nastala toplota izracuje se na dva nacina: prvo zracenja.....vrlo intenzivno i kratkotrajno, drugo zracenje.....manje intezivno a duzeg trajanja.
Prvo zracenje je bogato ultraljubicastim zracima i nanosi vrlo teske opekotine kod ljudi. Svi predmeti na putu kretanja toplotnih zraka do 2km od centra eksplozije,ako nisu zaklonjeni, podvrgnuti su isparenju, topljenju i veoma jakom zagrevanju.

Udarno dejstvo nastaje usled naglog sirenja vrelih gasova brzinom nekoliko puta vecom od brzine zvuka, nanoseci svojim pritiskom rusenja i teska ostecenja.
Pritisak se od centra eksplozije siri u sve strane jednako i vrlo kratko vreme (1-2mikro sekunde), zatim se smanjuje i postaje manji od atmosferskog pritiska. Susretom udarnog i odbojnog talasa stvara se novi talas (Mahov zid),tako da ukupni pritisak moze biti nekoliko puta veci. Posle toga nastaje depresija pritiska usled cega udarni talas dobija suprotan smer kretanja, tj. ka centru eksplozije.

Radioaktivno dejstvo nastaje posto se jezgro urana ili plutonijuma rspada na radioaktivne materije i zrake: alfa, beta, gama, rentgenske zrake, elektrone, neutrone. Ovi zravi razlicito prodiru u materiju i u njoj se u manjoj ili vecoj meri apsorbuju tako da ta materija postaje radioaktivna.
Radoiaktivno zracenje vrsi hemijsko razlaganje materije.
Dejstvo zracenja na zivi organizam je veliko i smrtonosno, a promene na zivom organizmu nastaju posle kraceg ili duzeg vremena. Tako, npr., na odstojanju od 1000m od mesta eksplozije smrt je neizbezna najdalje za nekoliko dana, na 1000-1500m smrt nastupa u 50% slucajeva i to posle 3-5 nedelja, dok na odstojanjima 1500-2000m dejstvo zracenja obicno nije "trenutno" smrtonosno, a poremecaji su teski i obicno izlecivi.
Naknadno radioaktivno zracenje nastaje minut posle eksplozije, a nastaje uglavnom od fragmenata fisije, induktivne radioaktivnosti koju su izazvali neutroni dejstvom na razlicite objekte.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 22 Dec 2006
 • Poruke: 398
 • Gde živiš: Zemun

TEHNIKE SAMONAVOĐENJA RAKETA V-V

Samonavođenje na toplotni izvor
Najjednostavnija raketa vazduh-vazduh ima glavu za samonavođenje na toplotni izvor aviona cilja koja prima i interpretira njegove IC emisije preko elektronske opreme za vođenje i pretvara ih u komande. Prvi modeli ovih raketa izvodili su napad samo iz zadnje polusfere navodeći se na toplotni izvor koji predstavlja izduvnik mlaznog motora, dok su rakete nove generacije sverakursne, što znači da mogu da izvrše napad iz bilo kog ugla, odnosno da tačno razlikuju stvarni cilj od varki kao što su Sunce ili zemljina površina. Glavi tragača potrebno je kriogeno hlađenje, a još uvek je mogu zbuniti IC ometači poput svetlosnih mamaca.

Poluaktivno radarsko samonavođenje
Glava tragača koja se navodi na toplotne izvore funkcioniše samo na relativno malim udaljenostima. Sadašnje rakete vazduh-vazduh srednjeg dometa koriste tehniku poluaktivnog radarskog samonavođenja koja se u prvom trenutku oslanja na avionski radar velike snage koji nastavlja da "osvetljava" cilj. Mnogo manji radarski tragač na raketi prima snažne odraze koji dolaze od cilja i raketa se vodi po njemu, koristeći aktivno svoj radar samo u završnoj fazi leta. Platforme sa kojih su lansirane rakete sa poluaktivnim radrskim samonavođenjem treba da osvetljavaju cilj u toku čitavog dejstva, pa same postaju osetljive na rakete malog dometa.

Aktivno radarsko samonavođenje "lansiraj i zaboravi"
Raketa ne može da ima dovoljno veliki radar da bi izvršila presretanje na velikim daljinama, ali može da dobije podatke o položaju cilja preko akvizicijskog radara platforme sa koje je lansirana i računara za upravljanje vatrom. Velika raketa vazduh-vazduh feniks, koju u svom naoružanju ima ratna mornarica SAD i raketa nove generacije AMRAAM (Advanced Middle-Range Air to Air Missile - usavršena raketa vazduh-vazduh srednjeg dometa), koju poseduje američko ratno vazduhoplovstvo, na srednjem delu putanje koriste inerciono vođenje dok lete do tačke u vazdušnom prostoru koju je odredio računar. One na tom delu putanje rade na režimu elektronskog ćutanja, pa su samim tim i imune na protivelektronska dejstva, a odmah po njihovom lansiranju avion, koji ih je lansirao može da promeni svoj kurs. Tek u završnoj fazi leta raketa postaje aktivna i počinje da koristi svoj mali radar za samonavođenje na završnom delu putanje.offline
 • Pridružio: 13 Jun 2007
 • Poruke: 2157
 • Gde živiš: South of Heaven

Ruska aerosolna avio bomba ODAB-500PM;
duzina 2,28m
precnik tela 0,5m
masa 520kg
masa explozivnog punjenja 193kg
operativna ogranicenja ,
visina:200-1000m
brzina:500-1100km/h
Zadnja upotreba u sukobu;Cecenija 2000god.Upotrebljena sa Su-25.

offline
 • član biblioteke
 • Pridružio: 18 Jul 2007
 • Poruke: 28164
 • Gde živiš: iznad smoga Beograda

Pozdrav,
koliko su moderne, to je vec diskutabilno(obzirom da su slobodno padajuce), ali su sigurno upotrebljive i nase su proizvodnje:
http://www.krusik.rs/KRUSIK_ZA_SAJT/index.htm
naci pod AIR BOMBS
U neko moje vreme CAB-ovke, tj vezbovne avio bombe od betona sa dimnom obelezavajucom patronom,mase 50 kg i prosto nepredvidivom putanjom(stabilizatori od lima i obavezno pokrivljeni),sada ce se menjati ovim "bebicama" od 16kg. Nove vezbovne bombe imaju putanju savremenih low drag bombi i nose se u posebnom konteneru zbog smanjenja otpora tokom leta,a omogucava i cetiri bombarderska napada na poligonu sa po dve bombe.https://www.mycity.rs/must-login.png

I jos slika vodjene bombe sa "Partner-a"

https://www.mycity.rs/must-login.png

offline
 • zidam zgrade i fasade ........... i armiram-betoniram, utovaram-istovaram i nikad se ne odmaram
 • Pridružio: 14 Dec 2005
 • Poruke: 24506
 • Gde živiš: na istoj lokaciji ali promenih četiri države

Da, CAB-50 je uvek bio za suze i smeh.
Kolko puta sam ih gledao one pokrivljene stabilizatore i razmišljao gde i kako ovo ode na zemlju ...
Sećam se događaja od pre jedno 15 god. kada je CAB-250 napravila "žabicu" na Čenti, preskočila kanal i otišla u kukuruz pored, par metara od čoveka na traktoru ... mogu da zamislim taj prizor Neutral Kažu da je tek uveče došao po traktor.

CAB (cementna avio bomba) je prošlost, trenutno se koristi HM 3/23, više u temi o njoj :
http://www.mycity.rs/Vojno-tehnicka-dostignuca/Avio-bomba-za-obuku-HM-3-23.html

KVB-4 (kontejnerski sistem vežbovnih bombi) deluje obećavajuće ...
omogućuje više napada na poligonu po jednom letu u odnosu na HM 3/23.
Nadam se da će biti konkurentan i sa cenom.

Još jedna slika :

Namenjen za obuku pilota u bombardovanju iz poniranja (glatkim vežbovnim bombama) i iz brišućeg leta (kočenim vežbovnim bombama).
Četiri vežbovne bombe u kontejneru se odbacuju pojedinačno impulsnim odbacivačem.
Obeležavanje padne tačke dimnim patronom.
Masa punog kontejnera:
- glatke 110 kg
- kočene 64 kg

offline
 • član biblioteke
 • Pridružio: 18 Jul 2007
 • Poruke: 28164
 • Gde živiš: iznad smoga Beograda

A kakve su tek zabice bile na kamenitom poligonu kod Mostara dok sam bio na skolovanju u bivsem COPSOSU na Ortijesu.Nastavnici se cimali, a narocito u BBL-u(bombardovanje u brisucem letu).

offline
 • zidam zgrade i fasade ........... i armiram-betoniram, utovaram-istovaram i nikad se ne odmaram
 • Pridružio: 14 Dec 2005
 • Poruke: 24506
 • Gde živiš: na istoj lokaciji ali promenih četiri države

Ili slučaj kada se grupa NLO pojavila iznad Čente noću .
Bilo je ljudi koji su zvali RTS telefonom i direktno prenosili šta se dešava na nebu . Neko je zatim čuo poletanje aviona sa Batajnice koji su nakon kraće borbe rasterali bezobraznu skupinu NLO koja se izgubila ogromnom brzinom u pravcu Svemira . Sutradan članak u novinama o tome ...
eh kad bi ga neko imao sačuvanog da ulepšamo prisećanje .

Ustvari je bilo noćno dejstvo na Čenti sa upotrebom SAB (svetleće avio bombe)
Mr. Green

offline
 • član biblioteke
 • Pridružio: 18 Jul 2007
 • Poruke: 28164
 • Gde živiš: iznad smoga Beograda

Ovo je malo otislo OT, ali o tome se raspravljalo na ABG, pa sad...
http://www.avijacijabezgranica.com/forum/viewtopic.php?t=358&highlight=nlo

offline
 • zidam zgrade i fasade ........... i armiram-betoniram, utovaram-istovaram i nikad se ne odmaram
 • Pridružio: 14 Dec 2005
 • Poruke: 24506
 • Gde živiš: na istoj lokaciji ali promenih četiri države

Izgleda da su NLO posetioci baš prisutni oko Batajnice Smile
Ova pojava '77 je za mene novost .
Događaj koji sam prepričao u gornjem postu se desio između '88 i '91 .

offline
 • Pridružio: 22 Dec 2006
 • Poruke: 398
 • Gde živiš: Zemun

Evo prikaza nekih od najpoznatijih raketa klase vazduh-vazduh zapadne proizvodnje:

AIM-54A Phoenix
Veoma sposobna i skupa raketa vazduh-vazduh velikog dometa koja se koristi za protivvazdušnu odbranu flote, a nose je avioni F-14 Tomcat. Raketa ima inerciono vođenje na srednjem delu putanje i sopstveno aktivno radarsko vođenje na završnom delu putanje. Usavršena verzija AIM-54C, koja se proizvodi u malom broju, ima digitalnu elektronsku opremu i otpornija je na elektronska ometanja.

AIM-9 Sidewinder
Prvobitna raketa sidewinder potiče još iz 1950-ih godina, iz prvih dana primene infracrvene tehnologije. Tadašnja raketa bila je efikasna jedino kada bi se napad na cilj bombarder koji ne manevriše izvodio iz zadnje polusfere. Glavne karakteristike ove rakete bile su njena jednostavnost i pristupačna cena, što je i zadržano u toku dugog razvojnog i proizvodnog ciklusa, u kojem su mogućnosti tragača znatno proširene. Veliki broj raketa ove rane verzije, AIM-9J, počeo je da se proizvodi 1970. godine. Verzija J izrađena je sa sistemom kontrolnih površina dvojna delta i kanard što obezbeđuje mnogo bolje mogućnosti za manevar gonjenja ("dogfight"). Od prvobitnih verzija B, E i J, koje su se nalazile u američkom naoružanju, postepenim usavršavanjem došlo se do poslednje verzije ove rakete AIM-9P. Treća generacija rakete sidewinder su AIM-9L i M koje imaju sistem za hlađenje osetljivog elementa glave tragača što omogućava veću rezoluciju cilja, dejstvovanje pod svim rakursima i samovođenje rakete i na toplotne izvore nastale usled trenja na bilo kojim delovima konstrukcije, a ne samo na izduvne gasove mlaznog motora. Poslednja verzija AIM-9M, pretrpela je izvesna poboljšanja u elektronskoj opremi pa ima bolju zaštitu od IC ometanja, a motor joj ne stvara dim.

Sparrow
Verzija AIM-7F pripada četvrtoj generaciji ove važne rakete vazduh-vazduh srednjeg dometa kojom su naoružani presretači američkog ratnog vazduhoplovstva i mornarica. Raketa sparrow opremljena je poluaktivnom radarskom glavom za samovođenje, a domet joj je do 60 km. Smanjenjem dimenzija elektronske opreme za vođenje dobijen je prostor za veći motor čime je domet rakete povećan na 100 km. Najnoviji model rakete AIM-7 bolje je zaštićen od elektronskog ometanja i ima poboljšane mogućnosti osmatranja i dejstva u donjoj polusferi.

AIM-120A AMRAAM
Usavršena raketa vazduh-vazduh srednjeg dometa (Advanced Middle-Range Air to Air Missile) je zamena za rakete sparrow, a odgovara američkim i NATO avionima za protivvazdušnu odbranu i borbu za prevlast u vazdušnom prostoru. U operativnoj upotrebi je od početka devedesetih godina.

ASRAAM
Usavršena raketa vazduh-vazduh malog dometa (Advanced Short-Range Air to Air Missile) predstvalja dopunu raketi AMRAAM, a razvila je grupa evropskih firmi. Raketa ASRAAM nasleđuje raketu sidewinder od devedesetih godina.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1283 korisnika na forumu :: 63 registrovanih, 4 sakrivenih i 1216 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: -JM83- Banija, 357magnum, A.R.Chafee.Jr., amaterSRB, Atomski čoban, BlekMen, bojank, BraneS, BRATORIII, Bubimir, cemix, dankisha, darcaud, Darko8, debeli, Dimitrise93, Djokkinen, Dorcolac, dushan, FileFinder, Fog of War, havoc995, jednokratni akaunt, karevski, Karla, Koridor, kybonacci, Luka Blažević, Marko Marković, mean_machine, mercedesamg, Milan A. Nikolic, mile23, Milometer, Miskohd, MrNo, Ne doznajem se u oružje, nikoladim, pacika, perica5, proka89, Regrut Boskica, repac, robertino, Rogan33, royst33, S2M, sasakrajina, Skywhaler, Srle993, stegonosa, suton, tubular, umpah-pah, USSVoyager, Vojvoda86, vsn, wizzardone, zdrebac, zlatko81, zuxbg, |_MeD_|, Živković