NATO - juče, danas i sutra

260

NATO - juče, danas i sutra

offline
 • Nebojša Đokić
 • vojni istoričar
 • Pridružio: 03 Jun 2010
 • Poruke: 4069
 • Gde živiš: Novi Beograd

Napisano: 23 Okt 2017 12:45

Musketiru moram da te probudim iz sna. Bosna i Hercegovina u ovome momentu funkcioniše ovako. Ovo što ću sada da ti napišem možeš da nađeš u bilo kom ozbiljnijem zapadnom časopisu.
Zahvaljujući genijanlosti zapada skoro ni jedna institucija centralne vlasti nema pravni legitimitet i to odlično znaš jer sve vreme odbijaš da o tome pričaš. E to sad izgleda ovako. Centralne vlasti donesu neku odluku ali pošto Dodik odlično zna da one nemaju nikakav pravni legitimitet jer su potpuno neustavne on kaže ovo mi se sviđa ovo mi se ne sviđa, ovo prihvatam ovo ne prihvatam. Zapadu ne odgovara da se zateže situacija jer i oni znaju da su centralne vlasti apsolutno neustavne (ovakve kakve su) i bez ikakvog legitimiteta i onda zapadni ambasadori u Beogradu trče kod Vučića da ovaj ubedi Dodika da bar nešto prihvati da se da bar neki privid Bosni i Hecegovini. Onda Vučić pozove Dodika i tako se u Beogradu u trouglu zapadni ambasadori - Vučić - Dodik odlučuje bez ikakvog uticaja centralne vlade u Sarajevu. E to ti je moj musketaru surova istina današnje Bosne i Hercegovine. Sva zapadna štampa listom piše u glas da su Vučić i Dodik uspeli ono što Miloševiću i Karadžiću nije uspelo a to je da se politika BiH vodi u Beogradu.
Što se tiče pridruživanja BiH NATO-u o tome u Briselu, bar u ovom momentu ni ne razmišljaju, jer im ako ništa drugo ne odgovara nikakvo zatezanje situacije u BiH zbog totalne ustavne, pravne i kakve sve hoćeš nelegitimnosti centralnih vlasti. Zbog toga evropska bagra se trenutno drži pravila ne talasaj i ćuti i šušti do dalnjeg.
Njihov trenutni jedini cilj je da izađu sa što manje štete iz ustavnog i pravnog haosa u koji su, oni sami, doveli centralne vlasti U Sarajevu.
Kako će ustavni sud da odlučuje o eventualnom kršenju Dejtona od strane, recimo Skupštine Republike Srpske, kad ni njega nema u Dejtonu. A pravno formalno čak ni mimo Dejtona nije ni pravno a još manje ustavno legalizovan. Pa tebi je Ustavni sud potpuno neustavan i nelegitiman i u direktnoj suprotnosti sa Dejtonom na koga se pozivaš samo kad ti odgovara.
Vlada upravlja državom sa ovlašćenjima kojih takođe nema ni u Dejtonu a ni u ustavu BiH. Takođe, ogromna većina zakona nije u skladu ni sa Dejtonom ni sa Ustavom. Po čijoj to volji funkcionišu potpuno neustavni zakoni to bre nema ni u jednoj drugoj državi osim u Bosni i Hercegovini. I to tebi ne smeta. U svakoj državi, čak i onoj banana državi, zakon i ako ga je donela skupština ne može da stupi na snagu ako je neustavan. Naravno, to ne važi u BiH. Tačnije nije važilo. E sad kad zapad više nije i tužilac i sudija i izvršitelj imamo problem. I to veliki problem.
E zato zapadu u ovom momentu ni na kraj pamet nije da pokreće pitanje NATO-a, zato Icko ćuti, zato zemlje EU ćute, zato iz centrale NATO stiže poruka da je pristupanje BiH NATO-u untrašnje pitanje te države u koje NATO neće da se meša.

Dopuna: 23 Okt 2017 13:09

Musketaru, ponavljam. Profesionalno pratim dešavanja u odnosu Srbija NATO pa u skladu sa tim moram da pratim i odnose BiH i NATO. Tvrdim ti, pod punom moralnom odgovornošću, da u ovom momentu u NATO-u ne postoje nikakvi planovi o pridruživanju ni Srbije ni BiH toj organizaciji. Ne postoje čak ni neki posebni pritisci u tom pravcu. Priču o planovima NATO-a da primi Srbiju i BiH plasiraju Vučić (u Srbiji) i Dodik (u BiH) isključivo iz prikupljanja jeftinih političkih poena.
Da zaključim. Ne postoje nikakvi planovi u Briselu o prijemu Srbije i BiH u NATO u doglednoj budućnosti.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 11 Jan 2015
 • Poruke: 455

@ltcolonel
Citat:
Kako će ustavni sud da odlučuje o eventualnom kršenju Dejtona od strane, recimo Skupštine Republike Srpske, kad ni njega nema u Dejtonu. A pravno formalno čak ni mimo Dejtona nije ni pravno a još manje ustavno legalizovan. Pa tebi je Ustavni sud potpuno neustavan i nelegitiman i u direktnoj suprotnosti sa Dejtonom na koga se pozivaš samo kad ti odgovara.


Dejton:
Citat:
Article VI: Constitutional Court
Composition. The Constitutional Court of Bosnia and Herzegovina shall have nine members.

OHRoffline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1648
 • Gde živiš: Karlmarksland

U narednih 10 godina Slovačka bi mogla da izađe iz NATO-a, izjavio je bivši premijer te zemlje Jan Čarnogurski
Ne štiti našu zemlju, a gura nas u sukob sa Rusijom
http://www.novosti.rs/vesti/planeta.299.html:69227.....sa-Rusijom

offline
 • Nebojša Đokić
 • vojni istoričar
 • Pridružio: 03 Jun 2010
 • Poruke: 4069
 • Gde živiš: Novi Beograd

Napisano: 25 Okt 2017 8:55

Dobro musketar i šta dalje piše o tom ustavnom sudu u Dejtonu, koja su njegova ovlašćenja po Dejtonu i ko njega čini po Dejtonu. Svako ko se iole razume u pravu će ti reći da to što piše u Dejtonu nema veze sa ustavnim sudom.
Dakle daj sve šta piše o tom "ustavnom sudu" u Dejtonu a šta je zapadna banda pokušala od njega da napravi na svu sreću bez uspeha. Po Dejtonu taj tzv ustavni sud je imao ovlašćenja da pije kahvu i da čaprizdivani o vremenu na Baščaršiji ali su kriminalci sa zapada od njega pokušali da naprave pravi Ustavni sud na sreću to im nije prošlo.
Kad se pozivaš na Dejton da vidimo koja su ovlašćenja Ustavnog suda BiH a koja su ovlašćenja Ustavnog suda u nekoj normalnoj državi.
Dalje kakav je sastav predviđen u tom tzv Ustavnom sudu a kakav je danas. Kakav je način oduličavanja predviđen po Dejtonu a kakav je danas.
Основни задатак суда је да осигура усклађеност закона донесених на нивоу Босне и Херцеговине и на ентитетском нивоу са уставом БиХ који је донесен у оквиру Дејтонског споразума 1995. године. Суд је такође задужен да штити слободу и људска права грађана БиХ загарантована уставом. У новије вријеме Уставни суд БиХ је почео одлучивати и о правној ваљаности пресуда редовних судова, што је direktnoj suprotnosti sa članom VI(3) ustava BiH kojim je definisan rad Ustavnog suda.
Taj tzv Ustavni sud treba da se drži ovlašćenja koja mu daje postojeći Ustava BiH a ne da slobodno tumači taj Ustav tvrdeći kako je taj ustav prevaziđen pa tako i ovlašćenja samog ustavnog suda.
Ustavni sud mora da brani Ustav BiH a on je prvi koji ga krši smatrajući da je taj ustav "prevaziđen".
Dakle kad sam rekao da Ustavnog suda nema u Dejtonu i Ustavu mislio sam da ga nema u vidu u kakvom on sada deluje. To je verovatno jedinstven slučaj u svetu gde Ustavni sud direktno ruši ustav koji treba da brani.
Ćirilicom sam napisao šta su zadaci tog Ustavnog suda po Dejtonu i Ustavu a s obzirom da i po Dejtonu i po Ustavu vrlo mali broj zakona mora da bude usaglašen taj sud ne bi morao skoro ni da zaseda. Ustavni sud je počeo da ocejuje i zakone koji su u direktnoj nadležnosti entiteta i po Dejtonu i po Ustavu i koji ne podležu usaglašavanju na državnom nivou. Tumačeći Ustav kao prevaziđen. E to nema nigde.

Dopuna: 25 Okt 2017 9:12

Da zaključim. Pošto su nadležnosti centralnih vlasti i po Dejtonu i po Ustavu BiH vrlo skromne taj tzv Ustavni sud ne bi ni imao posao i bio bi samo po imenu Ustavni sud. Problem je što je taj sud počeo da ocenjuje i one zakone i druga pravna akta koja donose entiteti a koja po ustavu i Dejtonu ne moraju da usaglašavaju. I to ustavni sud uopšte ne krije da time krši i važeći ustav a pogotovo Dejton pravdajući to prevaziđenošću Ustava i Dejtona.

Dopuna: 25 Okt 2017 9:22

Zapadni banditi su pokušali (na svu sreću očigledno bez uspeha) da Ustavnom sudu daju prerogative Vrhovnog suda BiH koji ne postoji. U stvari, pošto Ustavni sud čak i sa svom zloupotrebom nema mnogo posla pa je poslednjih godina preuzimao slučajeve koji pripadaju Vrhovnom sudu čije direktno izvršio napad (namerno i svesno) na suštinske prerogative entiteta. To je radio uz svesrdnu pomoć Icka i njegovih prethodnika. E sad, pošto Bonskih ovlašćenja nema, Ustavni sud je ostao praktično bez posla. Jer ono čime se on bavio u poslednje vreme bi u nekoj iole normalnoj državi potpadalo u nadležnost Vrhovnog suda.
Da se ne ponavljam ali pri autentičnom tumačenju Dejtona i ustava BiH ustavni sud je to samo po imenu.

offline
 • Pridružio: 11 Jan 2015
 • Poruke: 455

ltcolonel ::... E sad, pošto Bonskih ovlašćenja nema, ...

Ko i kad je ukinuo Bonska ovlascenja?

offline
 • Nebojša Đokić
 • vojni istoričar
 • Pridružio: 03 Jun 2010
 • Poruke: 4069
 • Gde živiš: Novi Beograd

Napisano: 25 Okt 2017 15:00

Bonska ovlašćenja ne postoje još od 2008. godine. Raspitaj se malo. Zašto Icko nije ni pokušao da upotrebi Bonska ovlašćenja nego zapadni ambasadori trče kod Vučića da on zavrće ruku Dodiku.
Rusi su još 2008. godine stavili veto na produženje Bonskih ovlašćenja. E sad gde se zapad zaj... U skladu sa pravilnikom koji su oni sami doneli sve odluke koje se donesu u skladu sa Bonskim ovlašćenjima su morale da se pretoče u zakon u roku od 8 godina. Većina odluka nije mogla da se pretoči u zakon pre promene ustava. Rusi i Dodik su ćutali i pravili se blesavi do 2016. godine kad je i zadnji rok istekao da se odluke donete Bonskim ovlašćenjima pretoče u zakon. To zapad nije ni pokušao da uradi.
I onda je Dodik 2016. godine počeo da se kur..i. Šta misliš zašto Icko ćuti a šta mu Dodik sve kaže. Da li znaš da je pre dva tri dana Tužilaštvo BiH odbacilo sve, bukvalno sve tužbe protiv Dodika a pogodi zašto.
Da li ti stvarno misliš da bi zapad ćutao dok im Dodik vadi krajnike kroz zadnjicu da još postoje Bonska ovlašćenja.
Ne druže još od 2008. godine ona ne postoje samo je Dodik ćutao, na nagovor Rusa, dok ne prođe rok od 8 godina.
Tako da su sve odluke visokih predstavnika, pošto skoro ni jedna nije pretočena u zakon u predviđenom roku, od 2016. godine ne važeće.
Čekaj, izvini nije mi jasno. Objasni nam zašto misliš da zapad ćuti dok ih Dodik javno šamara i briše pod sa njima zadnje dve godine. Da li si se nekad upitao gde je Icko i šta radi. Zašto ćuti.

Dopuna: 25 Okt 2017 15:10

I zašto zadnjaci uglas vrište da su Rusi destabilizovali Balkan. Pa zato što je stavljanjem veta na dalje korišćenje Bonskih ovlašćenja dovela do toga da je zapad džabe krečio u Bosni.

Dopuna: 25 Okt 2017 15:13

A zašto sva ta zapadna bulumenta nije skoro ni jednu odluku viskog predstavnika pretočila u zakon e to Bošnjaci treba da pitaju te iste zapadnjake.

offline
 • Pridružio: 11 Jan 2015
 • Poruke: 455

ltcolonel ::Napisano: 25 Okt 2017 15:00

Bonska ovlašćenja ne postoje još od 2008. godine. Raspitaj se malo.


Citat:05.01.2011 01/11
Nalog kojim se obustavlja primjena Zakona o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriji Republike Srpske i pod zabranom je raspolaganja
Koristeći se ovlaštenjima koja su visokom predstavniku data u članu V Aneksa 10.....

OHR

Citat:Mandat visokog predstavnika preciziran je u Aneksu X. Dejtonskog sporazuma. Visoki predstavnik je, u imemeđunarodne zajednice, zadužen da nadgleda provođenje civilnih aspekata Dejtonskog sporazuma, da koordinira aktivnostimeđunarodnih civilnih organizacija i agencija koje djeluju u zemlji, da pomogne, kada to smatra neophodnim, u rješavanju svih poteškoća koje se jave u vezi s provođenjemcivilnog dijela Sporazuma, te je konačni autoritet u zemlji za tumačenje njegovog civilnog dijela. Dodatna ovlaštenja (npr. bonska ovlaštenja) visokog predstavnika utvrđuje Vijeće za provođenje mira (PIC).
link

Mozda ti imas neki link koji potvrdjuje taj Ruski veto na Bonske ovlasti. Ja nisam nasao.

offline
 • Pridružio: 11 Jan 2015
 • Poruke: 455

ltcolonel ::Čekaj, izvini nije mi jasno. Objasni nam zašto misliš da zapad ćuti dok ih Dodik javno šamara i briše pod sa njima zadnje dve godine. Da li si se nekad upitao gde je Icko i šta radi. Zašto ćuti.


Mozda zbog toga sto tim samaranjem i brisanjem patosa Dodik ne nanosi ama bas nikakvu stetu interesima zapada. Jednostavno ljudi se ne pale na galamu.


A mozda zbog toga jer trenutno nemaju nikog boljeg da ga postave na njegovu funkciju. Ipak Dodik se ne nalazi bas u najboljoj poziciji.
Citat:Pisao Trampu i tražio oproštaj

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je ljetos tri pisma administraciji Donalda Trampa u Vašington, nudeći saradnju kako bi mu bile ukinute sankcije, otkriva beogradski NIN.

RTVBN

offline
 • Pridružio: 29 Jun 2009
 • Poruke: 3356
 • Gde živiš: Karaburma

^
Оно кад немаш арагументе, па кад цитираш делове реченица и подривеш их деловима...нечега..нмп чега и нећеш да видиш како јесте,јер волиш да видиш оно што хоћеш, па негираш целу слику реалности Bebee Dol

Док остале није брига и не обраћају пажњу,а покушаваш самом себи да наметнеш убеђење да си силан над комшијом...док их заправо странци спутавају од којих ни ти сам неможеш да прднеш у сопственој авлији...

И за то време комшије умиру одLaughing

ПС:Кад се буде хтела озбиљна полемика са обостраним чињеницам(притом се не рачунају навијачки неозбиљни таблоид медији)...можда неко и престане да се смеје и буде озбиљан, па тако и почне одговарати Laughing

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1648
 • Gde živiš: Karlmarksland

ltcolonel ::Napisano: 25 Okt 2017 15:00

Bonska ovlašćenja ne postoje još od 2008. godine. Raspitaj se malo. Zašto Icko nije ni pokušao da upotrebi Bonska ovlašćenja nego zapadni ambasadori trče kod Vučića da on zavrće ruku Dodiku.


http://www.novosti.rs/upload/images/banners/naslovna/naslovna-velika.jpg

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 664 korisnika na forumu :: 37 registrovanih, 6 sakrivenih i 621 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., AF-1, amstel2, bankulen, BlekMen, Cufo, darios, darkangel, DARKMEN22, Despot1, djo97, dule10savic, dulentse, Joja, kovac9mm, kybonacci, MB120mm, mercedesamg, Mercury, Mihajlo, mikrimaus, milos.cbr, mushroom, naki011, nemkea71, neutralal.com, rovac, Simon simonović, Smiljke, Snorks, Srki98, ssekir75, Toni, Tragač, Viceroy, Vlad000, yamato